Ujedinjenje Italije I Nemacke, Lekcije Iz Istorije, Za slucaj da ih nemate
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Ujedinjenje Italije I Nemacke, Lekcije Iz Istorije, Za slucaj da ih nemate
pyost |
Dec 9 2006, 06:28 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Narodni pokreti i ujedinjenje Italije - prva polovina 19. veka predstavlja epohu razvoja nacionalnih pokreta i nastanaka mnogih nacija - došlo je do razvoja nacionalne svesti, formiranja književnih jezika - na taj proces uticale su ideje francuske revolucije, ukidanje fudalizma, pojava romantizma - sve do kraja 18. veka pojam nacije je poistovećivan sa pojmom države - na razvoj nacionalne svesti kod Nemaca i Italijana uticala je Napoleonova vladavina - Nemci su vekovima bili podeljenji u veliki broj država, ali se ipak razvijala zajednička kultura i jezik, na šta je dosta uticao Luterov prevod Biblije - ideje o ujedinjenju bile su posebno popularne među nemačkim studentima i građanskom klasom - Italija je takođe bila podeljena na mnogo državica koje su imale zajedničku kulturnu tradiciju - pokret za ujedinjenje Italije poznat je kao Risorđimento (preporod) - taj pokret se u početku odnosio samo na kulturni preporod, a u 19. veku pretvorio se u politički pohod - nakon Bečkog kongresa, glavna prepreka u ujedinjenju Italije bila je austrijska vlast na severu - u drugoj polovini 19. veka vodeću ulogu u procesu ujedinjenja preuzela je Sardinijska kraljevina (Pijemot) - predsednik vlade Pijemota bio je grof Kamilo Kavur - on se u početku zalagao za stvaranje Severno-italijanske države na čelu sa Sardinijskim kraljem i smatrao je da je za to neophodan moćan saveznik pronašao ga je u francuskom caru Napoleonu III - sa njim je sklopio tajni sporazum po kome će Francuska ući u rat sa Austrijom, a za uzvrat će dobiti Nicu i Savoju - do rata je došlo 1859. i Austrijanci su izgubili kod Mađente i Solferina - nakon ovih bitaka sklopljen je mir - Pijemot je dobio Lombardiju, Francuska Nicu i Savoju, a Austriji je ostala Venecija - tada su izbile pobune u vojvodstvima Toskana, Parma i Modena - uspesi na severu doveli su do razvitka pokreta za ujedinjenje i na jugu Italiju u Napuljskoj kraljevini - u borbama na jugu Italije učestvovao je Đuzepe Garibaldi - osvojen je Napulj, pa se i kraljevina uključila u Pijemot - 1861. godine u Torinu je proglašeno stvaranje kraljevine Italije - izvan Italije tada su još bili Rim i Venecija - Venecija je priključena Italiji 1866. godine, nakon poraza Austrije u ratu sa Pruskom, dok je Rim priključen 1870. nakon poraza Francuske, glavnog saveznika pape, u ratu sa Pruskom - krajem 19. veka u Italiji je stvoren pokret ya priključenje svih teritorija na kojima žive Italijani - pokret se zvao “Italia Irredenta” (neoslobođena Italija), i zalagao se za priključenje Tirola, Trsta, Istre i Dalmacije Ujedinjenje Nemačke - u prvoj polovini 19. veka sve više se razvijala nemačka nacionalna svest - na Bečkom kongresu 1815. godine stvoren je Nemački savez koji se sastojao iz 38 država i 4 slobodna grada - za prevlast borile su se Austrija i Pruska, što je bio jedan od faktora koji su otežavali ujedinjenje - prepreku su činile i ostale velike sile kojima je veši odgovarala razjedinjena i slaba Nemačka - na ujedinjenje negativno su se odražavale i verske i ekonomske razlike između nemačkih država - u drugoj polovini 19. veka vodeću ulogu u Nemačkoj preuzima Pruska - pod vođstvom Pruske stvoren je Nemački carinski savez, iz koga je bila isključena Austrija koja je ekonomski sve više zaostajala - 1861. godine Pruski kralj postao je Viljem II koji je za kancelara imenovao Ota fon Bizmarka - on je poznat pod nadimkom “gvozdeni kancelar”, jer je smatrao da će se sva krupna pitanja tog vremena rešavati gvožđu i krvlju - Pruska je sprovela reformu vojske kojom je uvedeno obavezno služenje vojnog roka i stvorena moderna i efikasna armija - sukob između Pruske i Austrije oko prevlasti postao je neizbežan - do rata je došlo 1866. godine - odlučujuća bitka vođena je kod Sadove u Češkoj, i tu je Pruska pobedila - mirom u Pragu, Austrija se odrekla Venecije u korist Italije i morala je da se odrekne mešanja u ujedinjenje Nemačke – to pravo je pripalo Pruskoj - Pruska je stvorila tzv. Severno-nemački savez, a izvan tog saveza ostale su katoličke zemlje na jugu Nemačke, od kojih je najznačajnija bila Bavarska - glavni protivnik ujedinjenja bila je Francuska - zbog toga je 1870. godine izbio rat izmedju Francuske i Pruske - Francuska vojska pretrpela je težak poraz u bici kod Sedana, a sam car Napoleon III bio je zarobljen - tada je u Francuskoj izbila revolucija, srušeno je carstvo i ponovo je proglašena republika - pruska vojska nastavila je napredovanje prema Parizu, i nakon višemesečne opsada, početkom 1871. godine, Pariz je osvojen i Francuska je kapitulirala - u Versaju je tada proglašeno ujedinjenje Nemačke, tj. Nemačko carstvo - nemački car postao je pruski kralj Viljem, dok je Bizmark postao kacelar - mirovnim ugovorom sa Nemačkom Francuska je morala da se odrekne pokrajina Alzas i Loren, koje su bogate rudama - Nemačko carstvo se brzo ekonomski razvijalo, postalo je evropska velesila, i krajem 19. veka su uključilo u trku za zasnivanje kolonija -------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Puzzler |
Dec 9 2006, 06:35 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
O Bože, ko te je naterao da ovo uradiš???
Ako nisu vodili teze, ma pusti ih... Njihova stvar... Osim ako nisu bili bolesni -------------------- |
pyost |
Dec 9 2006, 06:36 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Ma ja to kucam za sebe, pa mi nije tesko da postavim i na forum
-------------------- Baby, it's a violent world.
Puzzler |
Dec 9 2006, 06:37 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Xaxaxa...
n00b Dobro, koristiće nekom... valjda This post has been edited by Puzzler: Dec 9 2006, 06:37 PM -------------------- |
pyost |
Dec 9 2006, 06:44 PM
|
Ako ne ove, onda sledece godine
-------------------- Baby, it's a violent world.
RZA |
Dec 9 2006, 06:58 PM
|
Njeno Ljubičanstvo Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 92 Status: Bivši učenik MGa |
Nije smesno.. ja uvek sebi pravim ovo iz istorije.. ..
Mnogo je lakse, i preglednije.. -------------------- cold
|
Eli0t |
Dec 9 2006, 07:06 PM
|
Voodoo People Group: Administratori Joined: 25-January 06 Member No.: 1 Status: Bivši učenik MGa |
Naravno da ce koristiti.. Glavnik toliko brzo diktira da retko ko uspe da zapise sve.. I nije "n00b" onaj koji pomaze drugima, uostalom forum za to i sluzi..
|
Puzzler |
Dec 9 2006, 08:45 PM
|
Samo da se izvinim, da moj post ne bude pogrešno protumačen...
Prvo, prokomentarisao sam da mi je žao Nenada jer je napisao onu postinu od posta... A kad sam video da je..hmmm... to učinio bez razloga, začudio sam se, jer, malo je funny, zar ne? Ali dobro, svi imamo razloge.. A ovo "n00b", ako se vređate, pih, gde će vam duša Napomena od: Ljuba okkkkkkkilidokkkili This post has been edited by ser_fanky Lj@B: Dec 9 2006, 08:51 PM -------------------- |
^_NiN0_^ |
Dec 9 2006, 08:46 PM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
QUOTE(Puzzler @ Dec 9 2006, 06:35 PM) O Bože, ko te je naterao da ovo uradiš??? Ako nisu vodili teze, ma pusti ih... Njihova stvar... Osim ako nisu bili bolesni Ala si ti skrtica. Ako neko hoce da pomogne drugima, ne osporavaj ga. Znaci ko nije pisao ne moze da ima. E bas bih voleo da tebi niko ne da sledeci -------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
Puzzler |
Dec 9 2006, 08:50 PM
|
Šta sledeći?...
A i već sam se izvinio... To je Boratov humor progovorio iz mene Mnogo dobar film -------------------- |
Anchi |
Dec 10 2006, 12:45 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-July 06 Member No.: 76 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG |
QUOTE Glavnik toliko brzo diktira da retko ko uspe da zapise sve Imate li knjigu? Nije valjda da sve ucite iz sveske? |
^_NiN0_^ |
Dec 10 2006, 01:59 PM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
Pa, neke lekcije je diktirao jer ne postoje u knjizi! Sto se tice da brzo diktira da, ali srpkinja ga je premasila . Prosle godine smo ucili samo iz sveske, tj diktirao nam je. I ne samo to, vec smo i usmeno odgovarali. Ah, ta vremena ...
-------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
Anchi |
Dec 10 2006, 03:06 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-July 06 Member No.: 76 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG |
Mi sad imamo knjigu Sto je odlicno jer mi je rukopis uzasan kad extra brzo pisem, a onda iz tako haoticne sveske ne bih mogla da ucim...
|
Iva |
Dec 10 2006, 03:40 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Zato prekucaj na komp
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
SBS |
Sep 14 2008, 01:47 PM
|
Group: Moderatori Joined: 25-April 08 Member No.: 1.043 Status: Van MGa |
QUOTE(Eli0t @ Dec 9 2006, 08:06 PM) Naravno da ce koristiti.. Glavnik toliko brzo diktira da retko ko uspe da zapise sve.. I nije "n00b" onaj koji pomaze drugima, uostalom forum za to i sluzi.. lol, pa ja sam iz istorije ove godine napisao možda 10 redova ukupno, i to u formi teza , ja pišem samo ono što piše Glavnik na tabli i bolje je da ga slušaš nego da pišeš, kao kod nas u odeljenju Nikolina i još neki bukvalno SVE pišu :S -------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
Now i wanna sniff some glue! |
Neonkitza |
Sep 14 2008, 01:50 PM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
ma uzmes i podvlacis u knjizi..mnogo lako+cujes sve
|
Slovenatz |
Sep 14 2008, 02:05 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Kod nas je vecina devojcica sve pisala. Ja sam samo slusao i posle gledao u knjizi. Ukupno 2 stvari je rekao koje nisu bile u knjizi
-------------------- |
Neonkitza |
Sep 14 2008, 02:08 PM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
pa on je i rekao da mozemo da podvlacimo,da on predaje samo sto je u knjizi,a ako nesto spomene sto nije u knjizi to nece biti na kontrolnom...
za ove 2 godine samo 1 diktirao i trazio da zapisemo nesto... |
Slovenatz |
Sep 14 2008, 02:25 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Ali zato sociolog ne veruje u knjige posto niko ne moze da prenese svu njegovu mudrost na papir. Za 2 casa sam ispisao negde 10 strana
-------------------- |
username |
Sep 14 2008, 02:32 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
ne razumem zasto ljudi ista zapisuju kod njega, ja cak ni nemam svesku iz istorije
podvuces na casu sta kaze, posle kod kuce malo ponovis, mozda nabacis i neki plus i eto... This post has been edited by username: Sep 14 2008, 02:32 PM |