Studiranje U USA, MIT, Yale, CalTech, Princeton,... itd.
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Studiranje U USA, MIT, Yale, CalTech, Princeton,... itd.
Valkyrie |
Mar 5 2009, 11:05 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 06 From: Нови Београд Member No.: 10 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Milica P. Stanković Škola/Razred: 4c |
Za sve učenike zainteresovane za studije u Americi (primetila sam da ih je u Matematičkoj svake godine sve više), informacije o detaljima upisa možete pogledati i na blogu International Academic Center - Belgrade, koji je danas ogranak educationUSA mreže. Za njihov blog sam počela da pišem skoro, kao učenica koja je prošla celokupan proces aplikacije, i ubuduće ću za kategoriju "Students" pisati neke korisne informacije, davati linkove i savete. Mislim da je to dobro mesto da se počne, ili bar dobije osnovna ideja o tome kako studije u Americi funkcionišu.
http://iacbg.org/blog/?cat=24 Naravno, ako imate pitanja, slobodno me kontaktirajte na PM ili mail. Pitanja takođe možete postaviti i na blogu i na ovoj temi. Drago mi je da mogu da pomognem, jer znam koliko bi meni bilo jednostavnije da nisam sama prolazila kroz ovo i skupljala informacije. Pravo vreme da razmišljate o studijama u Americi i da počnete pripreme je kraj trećeg razreda gimnazije. Što znači da generacija '91. slobodno može da počne -------------------- Judging by the pictures... Hell looks more interesting.
Жив човек, греши проф. Петковић То је као кад се пробудиш ујутру, погледаш у огледало и кажеш себи: "Хеј - ти се ложиш на лешеве." проф Репац All of my life, I have been fascinated by the big questions that face us, and have tried to find scientific answers to them. Perhaps that is why I have sold more books on physics than Madonna has on sex. - Stephen Hawking |
Kipar |
Apr 2 2009, 08:37 AM
|
Group: Članovi Joined: 28-October 06 Member No.: 170 Status: Učenik MGa Škola/Razred: Matematicka IVc bio , sada vec kolega sa FON-a |
QUOTE(Grashak @ Apr 2 2009, 05:35 AM) lol, ako, i treba da pitas, prosla si kroz upis u USA teror i jedno 300 puta si detaljnije informisana od onih koji nisu konkurisani. I svako ko je konkurisao zna zasto to pitas. A kipar je neobavesten. elem, neko je prokomentarisao ranije nesto ustilu da najveci uspeh u konkurisanju na americke univerzitete imaju sportist ( i rekao da je to procitao u novinama).od novina nista vise ne bih ni ocekivala, kao i uvek pisu stvari bez razmisljanja i bez ikakve detaljnije "analize". Koliko je meni poznato (naravno ne znam sad tacno za sve koji su aplicirali u srbiji, ali uz pretpostavku da vecina ljudi koja aplicira bar sa vremena na vreme svrati u IAC, pogotov ljudi koji oce na eltine univerzitete), prosle godine na top 10 univeziteta u USA (znaci ivy legaue plus mit i caltech) je primljeno 4 ljudi na osnovu akademskog uspeha, 1 sportista, i 1 decko koji ide tamo na exchange, takodje na osnovu akademskog uspeha. Znaci kad pogledas "rezultate" od prosle godine, sportisti(a) su outnumbered Poenta je sto generalno mnogo vise sportista bude primljeno, zato sto se oni prijavljuju na random fakultete u USA... Njima je samo do toga da su US; na drugu stranu, ljudi koji tamo idu da se skoluju... lol.. pa ne bih se bas prijavila na neki lokalni nn faks u sred kanzasa -.- vecina ljudi koji zapravo idu tamo da se skoluju ne odlaze dalje od 50og mesta na spisku 4000 faksova u US.. ne bih rekla da je ista situacija za sportiste. (a da ne pricam o cinjenici da, npr, na caltech...-spominjem njega posto je meni to bio 1st choice koledz, dzaba ti da si pobednik olimpijade u 5 kategorija, ako nemas uz tu fantasticnu naucnu podlogu, nece ti pogledti aplikaciju ni dalje od SATa) Druga stvar je i to sto naravno, pre ce neko investirati u sportistu gde mozes da dobijes feedback u pogledu novca isl odmah, nego u naucnika/pisca/politicara za kog nema nikakve garancije da ce ikad doticno postati ili da ce nesto bitno u tom polju uciniti. Na drugu stranu sto se tice doktorskih studija, lol sportitisti tu u potpunosti ispadaju iz slike... I tu je ono gde ova druga strana briljira, i za to vecina ljudi zavrsi prvo faks u srbiji pa ondak ide napolje. (i naravno, recimo dok imas samo 10% internacionalnih ucenika u undergrad student body, imas oko 30-40-50% intl ucenika u grad student body - jer su dobri studenti postali bolja investicija) Takodje, ko nije bi obavesten, ti sportitsti, posto budu primljeni, mozda i ne moraju toliko da uce ili da uzimaju zahtevene casove, ali otkidaju se na treninizima svakodnevno, jer za to ih u sustini placaju. Tako da ako neko misli da je ovo lako... Grdno se vara. Ko god da dodje ovde na studije, ovde se od njega dosta iscekuje, ne iskesuje se tek tako 50000$ za osobu pa da te boli guza sta ce od njega postati.. bottom line je, to sto je kipar napisao je jednostavno njegovo dobro standardno lupanje kontre i pokusavanje da snizi vrednost skole i obrazovanja. to sto ti je drugar primljen na kolumbiju... jako je bitno na koju kolumbiju.. a onda i drugo pitanje.. da li je sa full stipendijom? prvo je bitno, zbog procenta ljudi koje uspe da upise.. drugo je bitno, oke upisao je... ali koliko ga zapravo zele. (obicno ako je procenat mali, stipendija je isto full) nije lupetanje, ti momci veslaci su otisli na kolumbiju bez problema jer su vrhunski veslaci. Osvajali su zlata na medjunarodnim takmicenjima. Ovo nije lupanje kontre nego tako stoje stvari. Ti koja ne pratis sport ne znas koliko amerikanci ulazu u njega i kakav je odnos nacije prema olimpijskim igrama. Ako Amerika ne osvoji najvise zlata to je neuspeh.. Za stipendiju ne znam kolika je pretpostavljam da je full posto ne verujem da bas svi mogu da priuste to sebi.. koji dobri studenti, dobra investicija??? Imaju oni super kadar vec sada a jos bolji im je u steku. Ko ce pametan da investira u tebe??? Ti si psihicki nestabilna, eventualno teroristi. This post has been edited by Kipar: Apr 2 2009, 08:49 AM -------------------- Lepa rec i gvozdena vrata otvara , ali gvozdena stangla otvara lobanju.
|