Astrologija?, 12+3 Mlechni put.
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Astrologija?, 12+3 Mlechni put.
c1k4_ml3kc3 |
Jan 31 2007, 05:23 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Šta, za vas, predstavlja astrologija?
Da li ste samo ''još jedan/na'' osoba koja misli da su to čiste gluposti i bezciljno gatanje ili gledanje u šolju? Mislite li da je astrologija izmišljotina i zabava ''malih mozgova''(slepih umova)? Dakle - Pitanje je vrlo prosto - šta je Astrologija? -------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Jan 31 2007, 10:43 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Here I go again
@-jeele(Jelena,Jelica?!) -Prvenstveno - nikakav minus nisi dobila na osnovu boje - ja sam se jednostavno igrao tom opcijom kolorisanja - zbog toga što mogu. Ne bih da skrećem sa teme - astrologija sama po svom nazivu sebe svrstava u nauke poput biologije, mikrologije, vegetologije i sl ''logije'', a predstavlja mnogo veći pojam nauke - čak bi je okarakterisao i jednim oblikom jezičke forme. Zahteva daleko otvoreniji pristup pojedinaca, bez predrasuda, bez povezivanja ostalih sa ostalim naukama. Dokazivanje astrologije je vrlo jalov posao - prvenstveno zato što ljudima, koji se bave astrologijom, nije poznata 100%. To neznanje se deli i na nekoliko nivoa: - Ljudi koji ne znaju ništa o astrologiji. - Oni koji ponešto znaju, ali ne žele da se preterano upliću. - Oni koji znaju šta je astrologija i rado koriste njenu jezičku formu radi ličnog prosperiteta(lažni astrolozi). Svako od njih deli neznanje što se astrologije tiče. Sada kada sam to definisao(poređao) - mogu slobodno nastaviti sledeće: Astrologija je bazirana na najvećoj (mogućoj) teoriji koja je ljudskom razumu dokučiva (ma kakav da je razum u pitanju). Dakle - uzrok i posledica (A.K.A) sve utiče na sve kroz vreme - svaka delatnost povezana je sa nekom radnjom i ostaviće takav i takav utisak - ono što je veće ima snažniji uticaj nad onim što je manje. Pitate se ''kako ljudi, koji se bave astrologijom, mogu da se svrstaju u neznalice''? Vrlo je jednostavno - oni poseduju znanje o planetama i ostalim ''većim masama'' - ovde pridodajem značaj Feng Šui-u čija se teorija, takođe, zasniva na ''Sve utiče na sve i svašta''. Pojam astrologije je toliko, ustvari, velik da u samu astrologiju spadaju Hemija, Biologija, Fizika i ostale ''veće'' nauke koje se svakodnevno primenjuju. Zbog toga, a i zbog ostalih stvari koje nisu izuchene / niko zapravo sebe ne moze okarakterisati --pravim astrologom--u tom slucaju bi to bio neko ko jednostavno zna bukvalno sve o univerzumu - o tome kako vreme teche, o tome koliko i koja galaksija poseduje zodijachkih znakova i sl (svaka galaksija ima sebi svojstvena sazvedja i tu postavljam sebi jedno shaljivo pitanje - kako je moguce da tamo negde ne postoje vampiri ) One su, gotvo sve, istražene oblasti zbog toga što su veoma na dohvat ruke čoveku(osim crnih rupa koje je nemoguće proučii...još uvek). To je što se tiče astrologije - ona je majka svih nauka i koristi jezičku formu matematike - tj - ona je daleko komplikovanija verzija same matematike(ma koliko to zvučalo smešno ili apsurdno nekome - ipak, zahtevam potpunu otvorenost jer nije sve onako kako se na prvi pogled ili mišljenje čini). Pomenuo sam vegetaciju i ostale elemente postojanja u cilju da opravdam astrologiju i njenu primenu kroz horoskop. Horoskop možemo uraditi gotovo bilo čemu - važno je jedino da znamo kakav uticaj nebeska tela imaju nad predmetom ili živim bićem. Najviše uticaja imaju nad živim bićima i zaista ne znam zašto je to tako - zapitajte sebe kakav smo mi oblik materije i da li je zaista sigurno da mi kontrolišemo sebe i svoje misli - ili smo samo oličenje igara prevelikih zvezdica i kosmičkog plesa gde preovlađuje ''Nad većim ima veći''. Astrologija mi daje najveći dokaz o tome koliko zaista nešto ''utiče'' nad nečim drugim(pogotovo nad ljudima) - nama se čini da mi kontrolišemo naš život i naše misli - ustvari kako možemo da 100% budemo sigurni u to ako imamo jednostavno subjektivno mišljenje o tome? - Zbog toga kažem - takav stav nije human. Što se zdravog razuma tiče - Ne bih se složio sa tim čikom - takav pogled je isuviše ograničen i ne mora da znači da će uvek važiti - teorija nije upotpunjena - kao i Anštajnova. Zbog toga volim da mislim svojom glavom i trudim se da suzbijem svoju humanost kako bih došao do najoriginalnijih ideja. Kada bih JA koristio svoj ''zdravi razum'' - sam bih izmišljao nazive za boje, počeo da brojim - postavljao bih svoju teoriju i usavršavao sebe. (Inače - sve ima smisla i ništa nema smisla) - ali ovo je već polemika o tome koliko su ljudi zaista izveštačeni ili ne...- nema nikakve veze sa astrologijom, ali svakako je vredna pomena. Šta Vas još zanima? Generalno, bilo koga?! Slobodno pitajte... This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Jan 31 2007, 10:47 PM -------------------- |