Cirilica Vs. Latinica
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Cirilica Vs. Latinica
pyost |
May 4 2006, 11:08 AM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Latinicaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
milija |
Jul 19 2006, 08:37 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Ја бих имао да изјавим нешто за тај ваш дневник:
"Ономад сам гледао на телевизији... знаш ли ти несрећо да су Срби најстарији народ и док су Шваба, Енглез и Американац јели прстима пре 700 година Србин је имао ово..." видим да си цитирао филм који иначе волим да цитирам доста "Од гледања нема селамета " Иначе овај говор је сличан подручју у коме ја живим али не битно. Zaista kao sto rece LoshMee nisi nista "veći" Srbin ako pišeš ili "govoriš" ćirilicu. Tačno je da se treba boriti da se ćirilica održi, ja sam protiv toga kada na tv-u vidim pomodarstvo i nazive na engleskom kao da smo od njega pametniji Protiv svih onih sam koje mrzi da pišu ćirilicom, a ne moraju. Ja bih pisao i hijeroglifima, glagoljicom koju su koristili do 1926. godine cini mi se, popovi glagoljaši u Hrvatskoj. Ćirilica je kao obeležje jedne nacije, mentaliteta i samih nas. Ali nema Srba 150 miliona kao Rusa pa da možemo da pišemo ćirilicom svi u državi. Nismo toliko ekonomski jaki, nismo politički jaki, jednostavno je tako... Латиница је опште прихваћена свакодневно, зашто имате нешто против ње? Није латиница крива... (можда историјски и постоји разлог да би могла да буде крива). На крају ко каже да и други као што је Ива (по националности Хрватица) не пише ћирилицом или је мрзи? Ко каже да је она не воли (осим уколико она сама каже ). Iskreno cirilica je jedno od najlepsih pisama, posebno "kitnjasti" stil, i svako pismo ima svoju car, da li cemo je zastiti? Tesko, zavisi od svih nas, ali kako ne podleci globalizaciji, koja je pecnica za stapanje? Toliko... И да ја свој глас дајем ћирилици, иако је искрено мање користим него латиницу, мада све зависи -------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |