Astrologija?, 12+3 Mlechni put.
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Astrologija?, 12+3 Mlechni put.
c1k4_ml3kc3 |
Jan 31 2007, 05:23 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Šta, za vas, predstavlja astrologija?
Da li ste samo ''još jedan/na'' osoba koja misli da su to čiste gluposti i bezciljno gatanje ili gledanje u šolju? Mislite li da je astrologija izmišljotina i zabava ''malih mozgova''(slepih umova)? Dakle - Pitanje je vrlo prosto - šta je Astrologija? -------------------- |
Specter |
Jun 23 2007, 03:39 PM
|
Group: Članovi Joined: 20-June 07 Member No.: 540 |
mmilane, da li ti tvrdiš da sve planete izgledaju isto? Ja koliko znam, Mars je crven jer na površini ima mnogo gvožđa. Nisam primetio da je zelen. I svaka planeta (bar koliko sam ja video na slici) ima neku sebi svojstvenu boju. Po tebi ispada da se sve planete ponašaju identično ogledalu...
Hm... u vezi planetarnih satelita, (ovo bi trebao da znaš) reci mi koja je najveća udaljenost koju neki satelit može da ima od planete oko koje kruži? (izraženo u stepenima, minutima ili čemu već, gledano sa zemlje). QUOTE A sta ako je porodiliste na istocnoj strani, negde popodne, Sunce zalazi na zapadu, prekriveno je onim tamnim oblacima i opste se ne vidi dok na istoku sija Mesec. Koje ce telo tada da bude dominantno? Po svetlosti Mesec je ovde mnogo dominantniji, ali astrolozi u obzir ne uzimaju vremenske uslove. Nije da nema istine u ovom tvrđenju, ali čak i u takvim uslovima više svetlosti i dalje dolazi od Sunca nego od Meseca. Jeste mračnije nego što bi trebalo da bude, ali i dalje ima mnogo više svetla nego da je na nebu samo Mesec. QUOTE Biraj koji ti se zakon vise svidja, oba kazu isto (za ovaj slucaj, fizicki se mnogo razlikuju) - dok nema delovanja nema promena. To je tzv. princip kauzalnosti koji kaze da svaki bez uzroka nema posledica. Priroda tako funkcionise, izuzetaka nema. Priznajem, ovde sam se stvarno nesrećno izrazio (nisam fizičar, pa mi ne zameri što ne razmišljam na taj način). Slažem se ja sa oba ta zakona (mislim nema šta ja tu da se slažem, tako je, tu nema pogovora). Ali ono što sam ja doživljavao kao silu je pojam koji te strefi i u momentu iskaže svoje delovanje. U smislu kad te neko klepi lopatom po glavi ti ćeš viknuti JAOJ (osim ako ne padneš u nesvest), a ne da sačekaš tri sata pa onda da kažeš to pomenuto JAOJ. Al opet kažem, na to ću se vratiti kasnije kad u svojoj glavi sklopim smilsenu rečenicu u vezi svega toga... QUOTE Orbitalne brzine planeta od 5 km/s (Pluton) do 48 km/s (Merkur) Zvezde - oko centra galaksije red velicine 100km/s (i mnogo vise) Galaksija Andromeda (bar milijardu zvezda) - prema nama ide brzinom od 120 km/s Zvezde su znaci brze i sjajnije a manje uticu od planeta. Hm, opet je izneta teorija totalno klimava. A da ne pominjem satelite planeta. Ovakav stav nisam očekivao od tebe, iskreno. Ispravi me ako grešim, ali to da li se zvezda približava ili odaljava od nas određuje se po boji zvezde? Ono beše plavičasto znači da se približava a crvenkasto da se odaljava? Ili obrnuto? Kada pravolinijski provodnik pomeraš DUŽ linija magnetnog polja, da li će se u njemu javiti struja? Kako ono beše formula? Ajd se priseti toga pa nas prosvetli. Aj razmisli o ovome što si napisao jer si napravio ogroman propust... QUOTE Jel ovo indirektna potvrda da astrologija ne moze da predvidi buducnost? Koliko se secam sustina astrologije je predvidjanje buducnosti, pa kako onda da neki astrolog nije predvideo otkrice ostalih oblasti EM spektra Ne, to nije potvrda toga. Već toga da ti od jednog čoveka očekuješ da savršeno poznaje sve poznate i nepoznate nauke, a sa takvim stavom, ja sa tobom nemam šta da pričam jer od mene očekuješ da ti dokažem nemoguće. Ali ovo ću shvatiti kao sarkazam sa tvoje strane te na to neću obraćati pažnju This post has been edited by Specter: Jun 23 2007, 03:41 PM |