Harry Potter, For kids?!?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Harry Potter, For kids?!?
Puzzler |
Jul 11 2006, 08:32 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Evo, konačno i ja da se pojavim među živima na MG forumu... Nego, da se vratim temi.
Poveden primerom ser_fanky Lj@b-a, i ja sam potegao pitanje o nekoj knjizi tj. u ovom slučaju, serijalu knjiga. Pa, šta mislite? Znam da mnogi u MG-u smatraju ovaj serijal za čistu glupost, ali ipak očekujem par fanova. Pošto niko nije pokrenuo ovu temu, neka to budem ja... Šta je moje mišljenje o "Harry Potter" serijalu? Sve je to počelo prilično detinjasto, jer prva tri dela su u tom fazonu, za mlađe (ja sam počeo da čitam serijal u tim godinama) ... Ali sledeća tri su apsolutno bestseleri, skoro pa za odrasle! Složenost likova, zapleti, misterije... Šta reći? Čak su i moji profesori srpskog u (sada bivšoj) osnovnoj školi posvedočili da je to zaista odlična knjiga. Milioni ne mogu pogrešiti! Ili ipak mogu?!? Setih se primera u nas tako favorizovanog turbo-folka, najgore pošasti u muzičkoj istoriji Srbije... Ali, da li se može povući paralela između ova dva primera? Da li je "Harry Potter" mediokritetna zabava, poput turbo-folka? Čekam vaše mišljenje, mišljenje (nadam se ) pametnih ljudi! -------------------- |
Iva |
Jan 9 2008, 06:22 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Vidim, napisali ste svašta se dok me nije bilo par dana...
Za početak bih rekla nešto o veštičarenju i sl. Dakle.. Je li se neko od vas ozbiljno (dakle, ne u dečijim igrama imitirajući zgode iz HP-a, ne čitanjem knjiga, ne etc) bavio time da bi mogao reći da crna/bela/bilo kakva magija postoji? Dakle, mislim da još nismo dovoljno kompetentni da govorimo o postojanju iste. Ispričaću ipak jednu zanimljivu zgodu . Jednom prilikom, jedna moja prija je htela da dozove duhove pomoću ne'am pojma ni ja kakvih magijskih metoda (ja sam gledala dok je ona izvodila nekakve rituale šta ih je pročitala u nekoj knjizi). Posle nekih 10-15min začulo se neko lupkanje iz kužine, bio je mrak, negde iza ponoći, i bilo je samo nas 4-5 prijatejlica u kući (ono, jelte, bez treznih pametnih 18+ ljudi).. Na kraju se ispostavilo da prozor nije bio zatvoren i da je zavesa lupala o šalukatru ..... sami izvucite zaključak, if you wish. Ne vidim frku u tome što je žena odabrala paganske mitove da ih koristi u svojoj priči. Odnosno, vidim je, ali ne vidim čemu toliko zbrke oko toga. Onda, što se tiče žaljenja što ne živiš u tom svetu.. Ma, u biti, svi mi (oke, oke, većina) žalimo što ne živimo u ne znam ni ja kakvom svetu (ne mora biti pun mističnih bića, već samo maaalo drukčiji).. Mnogi teže utopiji, traže nekako savršenstvo, blabla. Ali teško da će se neko ozbiljno zadržati na ideji da živi u JKR-Worldu. Voltaire (Volter) je rekao Kad Bog ne bi postojao, valjalo bi ga izmisliti Neke je stvari najlakše objasniti religijom, Bogom, ovim, onim.. No, neću sad o tome. Osim toga, nema previše smisla raspravljati o tome postoji li Bog ili ne - kao i kod magije, opet nismo dovoljno kompetentni za neke dublje rasprave. Ali, Maxy je lepo objasnila ovo: QUOTE(maxydelanoche) Mislim, jbt, inkvizicija... Kako mozes uopste da kazes da se slazes sa jednim jedinim njenim aspektom? Krsila je osnovna ljudska prava koja danas poznajemo - pravo na proizvoljnu veroispovest, slobodu govora, cela crkva kao institucija je unazadila razvoj ljudske civilizacije za 10 do 15 vekova, menjala istoriju i zloupotrebljavala veru da bi dobila izvor prihoda. I iako je inkvizicija plod katolicke crkve, nisu ni pravoslavci bili cvecke u tom pogledu. Ne vidim zašto bi se nekome dopadala inkvizicija. Uostalom, ako je religija toliko dobra stvar, radije privolimo ljude milom na nju nego što ih teramo silom! QUOTE(Antimon) Prvo hrishcanstvo je najnaprednija religija i jedina religija koja ima osnova i nema veze sa paganstvom, jer: E sad.. reći da je hrišćanstvo najnaprednija religija je totalno bezveze! Je.bote, nemreš tako druge ljude potcenjivati. Ne znam jesi li svesna da po tebi cca 70% stanovništva su "krivoverci". QUOTE(Antimon) -nije mnogobozachka Nije ni Islam mnogobožačka religija, niti su Židovi višebošci, etc. QUOTE(Antimon) -ne prinose se ljuske zrtve Možeš primeniti sličnu logiku kao kod prethodnog. (e i, primećuješ li tu malenu kontradikciju s obzirom na to da podržaješ inkviziciju etc?) QUOTE(Antimon) -ne poshtuju se zivotinje Životinje ne "poštuju" ni ateisti, a nisu ni Židovi, etc, etc, etc. QUOTE(Antimon) -uchi prashtanju i ljubavi shto ni jedna paganska pre nije ...čemu nas uče i autori knjiga primenjene psiholgije. QUOTE(Antimon) I, ako ti mislish da su crkveni poglavari bili toliko pokvareni, pa su propagirali hrishcanstvo zbog para, onda nisu oni jadni nego ti . Kako mozesh da kazesh tako neshto? To je tipichna pricha iz udzbenika za istoriju, koju zele da proture mocnici, ali je to prilichno glupo s njihove strane. Zej.ebaješ me ako misliš da propagiranje kršćanstva nema nikakve veze sa lovom, je l' da? QUOTE(Antimon) Ne ciljam ni na pravoslavce ni na katolike. Sve je to hrishcanstvo, sa malim razlikama. Ej, finally, da se složimo . Elem, nastavak Voltaireovog citata - ... kako bi se široke narodne mase držale u pokornosti. E i.. tačno je ta kršćanstvo ima mnogo veze sa paganstvom. Maxy je već objasnila.. Ja ću te samo pitati, znaš li zašto je Isusu trebalo baš 3 dana da uskrsne (vaskrsne), zašto je Božić baš 25. decembra, zašto je... Ali, i Milija lepo reče da neke stvari imaju više veze sa tradicijom.. Vidim, dotakoste i temu muzike i satanizma.. Weee.. Ovako. Nekada sam se jako tripovala oko tih stvari. Ali baš jako. Sada mi puca k.. za tim što će mi neka tamo Crkva reći "nono". Ako ja želim slušati Ozzyja dok kaže "My name is Lucifer, please hold my hand".. moja stvar! Ja zbog toga nisam sotonjara. Niti sektašica. Kao što rekoh, odbila sam sve do sada ponude o članstvu u kojekakvim sektama. For fu.ck's sake, people! QUOTE(Antimon,) Ja ovde iznesem lichne stavove, a vi se sprdate s njima. I uvek kazem da necu i uvek isto. I'm sick of it. Sorry, al' više se ti sprdaš sa mišljenjima ljubitelja HP-a ili učenicima MG-a koji ne žele na takmičenje (a mogli bi)!!! QUOTE(Slovenatz) @SB: da li znas sta je dogmatsko ucenje? Katolici veruju da je papa bezgresan. Ne da je malo gresio... bezgresan ( sto je totalno smesno, ali nema veze ) ...bezgrešan pri donošenju odluka odluka koje se tiču Crkve (treba detaljnijhe objašnjenje?), a ne bezgrešan u smislu da nikad ne krši 10 Božijih zapovijedi!!! Ffs, nemojte neinformirani pisati svašta. E SAD.. što se tiče građanskog i svega.. Mnogi već znaju moj stav o tome. Bolje bi bilo da se uvede nekakva "religijska kultura", koja je predmet za sve - bili oni vernici ili ne. Tu bi se pričalo generalno o religijama, o sličnosti i razlikama među njima, etc. Čisto da ne bi bilo ljudi koj tvrde ono što tvrde u temama poput ovih. Zatim, ja idem na versku nastavu. Ok? Ja idem na versku nastavu! Već n puta sam rekla.. svećenik nama tamo ne puni mozak nekakvim zatucanim idejama, već više priča o "primeni" religije na međuljudske odnose etc... I lepo nam je. I dobijamo bombone I za kraj: QUOTE(Antimon) Kako ti to mozesh da znash? (dogodilo se pre par vekova, zar ne?) Nije lepo da tako govorish o crkvi. A kako ti možeš da znaš da je Isus Krist uskrsnuo na slavu Boga (i ostalo što ide s tim)? This post has been edited by pyost: Jan 9 2008, 06:48 PM -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|