Analiza Pesme
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Analiza Pesme
Radius |
Jan 25 2010, 10:15 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-September 09 From: Zavisi od ubrzanja Member No.: 1.187 Status: Van MGa Škola/Razred: Zemunska gimnazija |
Tekst
Gacice - Goga Sekulic S kim si sinoc bio, da li ona zna ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja devojka za jedno vece, misli, briga me al' kod tebe su jos uvek moje gacice Plave oci, taman ten od onih sam sto padaju na to i ko da se kontrolise kada mi se desi ludilo Goli do jutra, zvacu te sutra svuda po meni miris tvoj bilo je super, nikome ni reci i telefona lazan broj Refren S kim si sinoc bio, da li ona zna ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja devojka za jedno vece, misli, briga me al' kod tebe su jos uvek moje gacice S kim si sinoc bio, da li ona zna ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja znace ona, znace ona, reci ces joj ti kad joj komad crne cipke oci otvori Beli zubi, crna cud za srce si me jako ujeo i niko, niko, pa ni lud preko toga ne bi presao Refren S kim si sinoc bio, da li ona zna ne zna ona, ne zna ona, znam samo ja devojka za jedno vece, misli, briga me al' kod tebe su jos uvek moje gacice al' kod tebe su jos uvek al' kod tebe su jos uvek al' kod tebe su jos uvek moje gacice PITANJA (Pomoć za analizu): 1. Slovenska antiteza u prvoj strofi nije slučajna. Pisac je hteo da nagovesti dramatičan sled događaja. Da li vas je 1. strofa zaintrigirala!? Kakva osećanja je u vama izazvala!? 2. Da li je ludilo glavne junakinje povezano sa predosećajem gubitka svog voljenog? 3. ''Beli zubi, crna ćud...'' predstavlja kontrast. Kako biste ga najbolje objasnili? 4. Po piscu, predmet tragedije je uzvišen, a karakteri su plemeniti, prilični, slični i dosledni. Da li su svi karakteri u glavnoj junakinji sebi dosledni? 5. Da li pesma izaziva katarzična osećanja? 6. Dokažite stihovima iz pesme bogatu osećajnost glavne junakinje. 7. Junakinja pesme dopustila je svom dragom da uzme njen donji veš. Da li je tim postupkom želela da pokaže svoju pripadnost, vernost i lojalnost dragoj osobi ili se možda njen postupak može povezati sa očajem gubitka voljene osobe? 8. Kako tumačite vrhunac drame (Odlazak voljenog)? This post has been edited by Radius: Jan 25 2010, 10:18 PM -------------------- |