Religija, ...
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Religija, ...
Slovenatz |
May 22 2008, 08:56 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Kretena ima svuda.
edit: pogledajte sta favourites jednog od ovih sto su ostavljali one.. pametne komentare LOL P.S: Zar nije nikad izvini, a ne izvini nikad? This post has been edited by Slovenatz: May 22 2008, 09:03 PM -------------------- |
Kuzman |
May 22 2008, 09:09 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Izmenjeno.
-------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Jun 28 2008, 01:30 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Дуго ме није било па рекох да оставим линк за изузетан филм који се у много чему односи на прожимање астрологије кроз...па...све организоване религије света.
Пре свега: http://www.youtube.com/watch?v=5r6-o1lpJHU http://zeitgeistmovie.com/ http://www.adishakti.org/age_of_aquarius.htm "This age will be an age of splendor and of light, because it is the home of the Holy Breath; and the Holy Breath will testify anew for Christ, the Logos of the eternal Love." Levi H. Dowling (1844-1911)" "A man will meet you carrying an earthen pitcher of water; follow him into the house where he goes in" Jesus Christ (Luke 22:10; Mark 14:13.) Age of Aquarius - Мало путовања у свемир, мало одбацивања религијских будалаштина, мало више ''алтернативне'' енергије, мало више отворених граница...и...тако, мало више Водолије, у сваком случају - више Ума, мање глупости. This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Jun 28 2008, 01:33 AM -------------------- |
Kuzman |
Jun 28 2008, 10:46 AM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Bilo je vec reci o ovom filmu na prethodnim stranama.
Film se meni dosta svidja. I ako mene pitas on ne otkriva astroloske istine, nego pokazuje na poreklo hriscanske religije. U njemu iako se pominje termin astroloski, to je ono sazvezjda i verovanja vezana za njih, njihovo mesto na nebu, i interpretacije kretanja nebeskih tela. Pa ovi ljudi koji otvoreno kritikuju religiju sigurno ne zagovaraju za astrologiju! -------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Jun 28 2008, 12:51 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
То је ствар твог мишљења...Елем, Библија је препуна астролошких појмова...никад ми то није долазило на идеју обзиром да ме религија као таква није занимала...
Али, ето, потврдио сам да је тотално ''саграђена'' по принципима који се у много чему везују за астрологију, односно астролошке принципе који се користе у модерном изучавању ове занимације... Мислим, сада ми Библија има логике и донекле је сва метафора заправо поглед на астрологију. - Рибе се односе на Исуса Христа и Еру Риба (РЕЛИГИЈА) Исус је рекао да ће бити ту до краја времена, али то је лош превод обзиром да се односи не на ''крај времена'' већ на ''крај ере'' - такорећи, Религија (хршћанство) ће се налазити на власти све до краја Ере (Риба) након које долази Ера Водолије (што се јако лако види када се упоређују дотичне ере, свака својим карактеристикама) - Водолија се односи на електрицитет, путовања у свемир, интезивније изучавање универзума, лебдење итд, да не дужим. Свака ера траје у просеку око две хиљаде година. А знате и ону причу у којој је Исус нахранио не знам ни ја колико људи само са ''две Рибе'' (што јесте знак који се користи у астрологији) и хлебом (знак Девице, жита, пшенице и плодноси)... Елем, ја не стојим иза тога да ли је Исус доиста постојао...јел зна неко, али проверено, да је Исус Христ доиста постојао??? This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Jun 28 2008, 12:55 PM -------------------- |
SBS |
Aug 28 2009, 01:02 AM
|
Group: Moderatori Joined: 25-April 08 Member No.: 1.043 Status: Van MGa |
http://www.foxnews.com/story/0,2933,540533,00.html , ako vas ne čuje D BOG, čuće vas twitter
-------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
Now i wanna sniff some glue! |
Balder |
Aug 28 2009, 12:58 PM
|
Group: Članovi Joined: 26-July 08 From: Beograd Member No.: 1.078 Status: Van MGa Ime i prezime: Danko Petrovic Škola/Razred: Visoka Elektrotehnicka Skola... vecno druga... |
Isus je bio istorijska licnost... To je sigurno... Samo je pitanje kako ga ko gleda; kao na Cara Careva, ili obicnog coveka, prevaranta... Sta god hocete...
Inace, Pravoslavac sam, ponosim se time i verujem u Boga. Postujem ostale religije, samo ne mogu bas da shvatim ateiste... Njihova stvar, opet... Inace, procitah na pocetku za autokefalnost Crnogorske crkve nemam pojma kako ste zavrsili tu pricu, ali Crnogorska crkva nije priznata od Konstantinopolja, a ne od nase SPC... Njih bas briga sta SPC misli, ako zele da se odvoje... Al ih Carigrad ne prihvata... Uz sve to, Hrist je Car Careva i vladar sveta, ja ne vidim nista lose u tome da se Crkva mesa u politiku... Dok se mesala, jos smo i bili neka drzava, sada smo uglavnom ljudi koji jednu tudja govna... P.S. Izvinjavam se Pyostu na ozivljavanju prastare teme This post has been edited by Balder: Aug 28 2009, 12:59 PM -------------------- "Zato vjerujem u sebe, rijeci su suvisne i to dobro znam, jedino Gavrilo Princip je spas, da uzmem utoku i pucam u vas... Bjedne egoiste, lazne moraliste."
|
Kuzman |
Aug 28 2009, 03:31 PM
|
Ajmo ovako.
Da li bi ti bilo ok da se katolicka crkva mesa u politiku u drzavi u kojoj zivis? Posto si se izjasnio kao pravoslavac, po delu ponosim se time cenim da bi. Ili hodze da se mesaju u politiku? Ako nije uredu po cemu je ok da se SPC mesa u politiku? -------------------- |
Balder |
Aug 28 2009, 05:36 PM
|
Group: Članovi Joined: 26-July 08 From: Beograd Member No.: 1.078 Status: Van MGa Ime i prezime: Danko Petrovic Škola/Razred: Visoka Elektrotehnicka Skola... vecno druga... |
Nije mi bas najjasnije sta si hteo da kazes :/ Mislim, ti mislis da kada bi Pravoslavna crkva imala cak i apsolutnu vlast u ovoj zemlji, da bi to znacilo da mozemo da idemo sa pistoljima i legalno ubijamo katolike i muslimane :/
-------------------- "Zato vjerujem u sebe, rijeci su suvisne i to dobro znam, jedino Gavrilo Princip je spas, da uzmem utoku i pucam u vas... Bjedne egoiste, lazne moraliste."
|
Kuzman |
Aug 28 2009, 06:02 PM
|
Ne.
Ja sam mislio na to da je tebi prihvatljivo da se SPC mesa u vlast jer je tvoje vere, i to "podrzavas" njih. Da li delis stavove i misljenje sa drugim crkvama, pa bi ti bilo ok da se i one mesaju u vlast? -------------------- |
Balder |
Aug 29 2009, 08:57 AM
|
U drzavama gde su one glavne/drzavne religije, nemam nista protiv...
I uz to ne kazem da crkva/religija treba da ima apsolutnu vlast, vec treba da ima neku... Sto se tice katolika/protestanata/muslimana u ovoj drzavi; nemam nista protiv njih, ali s obzirom da zive u ovoj zemlji, treba da imaju svo postovanje prema njoj, ili neka se vrate u svoju zemlju gde ce im biti lepo... Dok zivis u nekoj zemlji, nemoj je sabotirati, i pricati kako su gradjani te zemlje krivi za sve... -------------------- "Zato vjerujem u sebe, rijeci su suvisne i to dobro znam, jedino Gavrilo Princip je spas, da uzmem utoku i pucam u vas... Bjedne egoiste, lazne moraliste."
|
maxydelanoche |
Aug 29 2009, 10:35 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
A sta mislis o skorasnjem mesanju SPC u donosenje zakona o antidiskriminaciji? Ili opstije: da li Crkva u nekoj zemlji ima pravo da zagovara bilo kakav vid zakona i propisa (ili odsustvo istih) indirektno zagovarajuci seksualnu, versku, rasnu ili netrepeljivost, netoleranciju i mrznju na bilo kom nivou?
I na kraju krajeva, zar nije logicno da bi Crkva takva kakva je, sacinjena od obicnih smrtnih ljudi, pokusavala na sve nacine da prikupi za sebe vecu vlast, vise novca? Mozemo mi da se pravimo da je Katolicka crkva bas takva zato sto su, eto, katolici po prirodi losiji, pohlepniji, gresniji od pravoslavaca, ali bi realno svaka verska institucija (bilo kakva institucija) iskoristila mogucnost da bude uticajna, snazna i bogata. Da zakljucim, u istinski demokratskom drustvu svaki glas je podjednako vredan. Da li to vazi i dalje za drzavu u kojoj na vlast ima uticaj Crkva? -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Balder |
Aug 29 2009, 01:05 PM
|
1. Necu da komentarisem zakon o diskriminaciji... Protiv njega sam...
2. Zar to nije isto ono sto rade politicari? tj. u najgorem mogucem slucaju, nema razlike... U svakom drugom slucaju, moze da nam bude bolje jer tu mozda postoje ljudi koji su tu i iz morala i ubedjenja... Uz sve to, sami kanoni su drugaciji, ako hoce da ih krse, njihov problem, nisam ja tu da ih kaznim. 3. Da, vazi isto... Samo crkva ima pravo da iznese svoje misljenje u vezi sa zakonom, pa neka ljudi odluce da li ce poslusati ili ne... A ne da svaki put kad crkva nesto kaze; A, oni ne smeju da se mesaju u to... Uz to, istinski demokratsko drustvo ne postoji... Cista izmisljotina prikrivanja teskog kapitalizma... Kao sto ne postoji ni komunizam... Jedino sto to mozemo da cujemo na TVu jer su doticni pali s vlasti -------------------- "Zato vjerujem u sebe, rijeci su suvisne i to dobro znam, jedino Gavrilo Princip je spas, da uzmem utoku i pucam u vas... Bjedne egoiste, lazne moraliste."
|
maxydelanoche |
Aug 29 2009, 01:42 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
1. omg ok nvm onda nista
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Turgon |
Aug 29 2009, 01:50 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
QUOTE(Balder @ Aug 29 2009, 09:57 AM) Sto se tice katolika/protestanata/muslimana u ovoj drzavi; nemam nista protiv njih, ali s obzirom da zive u ovoj zemlji, treba da imaju svo postovanje prema njoj, ili neka se vrate u svoju zemlju gde ce im biti lepo... Dok zivis u nekoj zemlji, nemoj je sabotirati, i pricati kako su gradjani te zemlje krivi za sve... Ne znam kako si ovo mogao da napises... Ne zive oni u tudjoj drzavi, zive u svojoj drzavi, isto kao i ti, i nije ona nista vise tvoja zato sto pripadas vecinskom narodu... Sto se tice price o pljuvanju po drzavi, to u jednakoj meri radi i Srbi i ostali, tako da se to ne uklapa u ovu pricu... -------------------- |
Kuzman |
Aug 30 2009, 03:24 AM
|
Ja sam fasciniran
-------------------- |
Balder |
Aug 30 2009, 11:05 AM
|
To kazes za ljude koji otvoreno kazu da su Hrvati, Rumuni, Madjari i sl... Kao sto rekoh, jesu, i nemam nista protiv toga, ali neka imaju postovanja prema ovoj zemlji... I kad kazem postovanje prema ovoj zemlji, ne pricam o politici, vec o zemlji i narodu...
A Srbin koji nema postovanja prema ovoj zemlji i narodu... Takvima se ne bih ni zamarao Zato necu ni odgovoriti na Kuzmanov post P.S. Mrzi me vise da se prepirem na ovu temu... U sustini, nije da ce iko ikome promeniti misljenje A i ovo sam vise napisao kao svoje, posto je valjda to bilo i pitanje u temi... A sve vreme se vrtimo u krug... Marija i Turgon su izneli neke ok cinjenice, sa kojima se slazem, samo ih gledam iz drugog ugla... This post has been edited by Balder: Aug 30 2009, 11:17 AM -------------------- "Zato vjerujem u sebe, rijeci su suvisne i to dobro znam, jedino Gavrilo Princip je spas, da uzmem utoku i pucam u vas... Bjedne egoiste, lazne moraliste."
|
Iva |
Aug 30 2009, 05:47 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Kako bi trebalo da se manifestuje "poštovanje prema ovoj zemlji i ovom narodu"?
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Turgon |
Aug 30 2009, 08:02 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
QUOTE(Iva @ Aug 30 2009, 06:47 PM) Ustanes svako jutro, tri puta operes zube, tri puta proveris jel si zakljucala vrata, tri puta pozoves lift, tri puta pogledas koliko je sati, tri puta naucis sve za kontrolni, ukucas tri markice umesto jedne u autobusu.... On topic: QUOTE(Balder @ Aug 30 2009, 12:05 PM) To kazes za ljude koji otvoreno kazu da su Hrvati, Rumuni, Madjari i sl... Kao sto rekoh, jesu, i nemam nista protiv toga, ali neka imaju postovanja prema ovoj zemlji... I kad kazem postovanje prema ovoj zemlji, ne pricam o politici, vec o zemlji i narodu... Prvo, sta ti znaci "ljudi koji otvoreno kazu...." ?? Dalje, svaki gradjanin ove zemlje duzan je da postuje zakon i placa porez, ukoliko trenutno zivi u Srbiji, nevezano za nacionalnost. Za "postovanje" ove zemlje, ako pri tome mislis na slepo klicanje Srbiji dok juri u sve vecu propast, moze biti sposoban samo neko krajnje zatucan/neinformisan. -------------------- |
Djole |
Aug 30 2009, 09:35 PM
|
Group: Članovi Joined: 24-February 07 From: Sindidun Member No.: 452 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Djordje Rosic Škola/Razred: MG / IVd |
QUOTE(Turgon @ Aug 30 2009, 09:02 PM) Za "postovanje" ove zemlje, ako pri tome mislis na slepo klicanje Srbiji dok juri u sve vecu propast, moze biti sposoban samo neko krajnje zatucan/neinformisan. Rekao je zemlje i ljudi, ne politike. Srpska politika je generalno u kurcu, i nema tu sta da se postuje, treba razlikovati zemlju od drzave. Jasno je da stranci (ako se takvim izjasnjavaju) treba da postuju zemlju u koju prebivaju i ljude koji u njoj zive... kao sto postujes domacina i ukucane kad si u tudjoj kuci. I ja volim svoju zemlju, ali joj necu klicati (a jos manje politici) dok "ide u sve vecu propast", nego cu uciniti svoj deo da je napravim boljim mestom. Sto se tice uplitanja crkve u vlast, ono sto mi smeta je sto iako u crkvi ima i postenih ljudi, kao i baraba, pre ce se barabe mesati u politiku nego ovi drugi. Mada je to manje vise slucaj sa svim socijalnim grupama, ne samo sa svestenstvom... -------------------- no future for you
|