Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Lekcije Iz Istorije

Eli0t
post Feb 1 2006, 12:33 AM
Post #1

Voodoo People
Group Icon

Group: Administratori
Member No.: 1
Status: Bivši učenik MGa

Jel moze neko da prekuca ovde poslednju lekciju iz istorije (rimska osvajanja)? Pola nisam stigao da zapisem, mada verujem da nisam jedini. A i to prekucavanje moze da bude korisno, lakse se nauci posle wink.gif

P.S. Nadam se da lekcije nisu zasticene autorskim pravima biggrin.gif
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
^_NiN0_^
post Feb 1 2006, 12:30 PM
Post #2

Moderator
Group Icon

Group: Moderatori
Member No.: 4
Status: Učenik MGa

Treba i meni!Ja sam izgubio papir na kom sam pisao.Ali ja nemam poslednjih 5-6 lekcija!!!Tako da, ako ima raspolozenih neka pisu.... biggrin.gif

--------------------
Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin
Yo-yo, yo-yo, yo
Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambiiina
(Mala matura deca kokaina®
Velika matura deca Yo!hambina)
+Quote Post
Eli0t
post Feb 1 2006, 12:59 PM
Post #3

Voodoo People
Group Icon

Evo ja cu napisati poslednju lekciju (ovu sto smo danas radili) u toku dana.
+Quote Post
Eve
post Feb 1 2006, 04:48 PM
Post #4

Group: Članovi
Member No.: 6
Status: Van MGa
Ime i prezime: Ivana Cvijovic

toooo...konacno korisna tema na ovom forumu....
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 1 2006, 07:25 PM
Post #5

Neko mudo

From: MunZe
Member No.: 3
Ime i prezime: Milos Vucenovic
Škola/Razred: Student ETFa

mnogo se izvinjavamo zbog slovnih/gramitickih greski..

...Pretrpljene gubitke u I punskom ratu kartaginjani su nadoknadili sirenjem svojih poseda u spaniji. Vojni i trgovacki centar kartaginjana u spaniji bio je grad nova kartagina. Ovo sirenje kartagine uznemirilo je rimljane sto je dovelo do II punskog rata (od 218 - 201 g.p.n.e.). Kartaginjane je predvodio vojskovodja Hanibal. On je sproveo jedan od najvecih poduhvata jer je sa kompletnom vojskom najpre presao pirineje, a zatim preko juzne francuske stigao do alpa, presao alpe i pojavio se u severnoj italiji. Tamo su mu se prikljucili i gali. Krenuo je prema srednjoj italiji i 217. g.p.n.e. porazio rimljane u bitci na trazimentskom jezeru (ko mu dade ime). Nakon ovoga Hanibalu je bio otvoren put prema srednjoj i juznoj italiji. U rimu su tad imenovali diktatora za vladara i poceli da izbegavaju velike bitke sa ciljem da iscrpe hanibala. Medjutim 216. g.p.n.e. dolazi do nove bitke kod kane u kojoj su rimljani pretrpli katastrofalan poraz. U rimu je tada zavladala panika, medjutim hanibal je propustio priliku da direktno napadne rim(sta je taj covek radio?!), pa su rimljani uspeli da se konsoliduju.

Cilj rimljana bio je da ratne operacije prebace izvan italije i sprece da hanibal dobije pojacanje. Taj zadatak poveren je talentovanom vojskovodji Korneliju Scipionu. On je porazio kartaginjane u spaniji i nakon toga se prebacio u severnu afriku. Hanibal je bio prinudjen da se vrati nazad i do odlucujuce bitke doslo je 202 g.p.n.e. kod Zame u kojoj su rimljani odneli odlucujucu pobedu. Kartagina je morala da preda flotu i da se odrekne svih poseda izvan afrike.

Iako je ovim ratom moc karatagine bila slomljena, rimljani su nameravali da je potpuno uniste sto su i postigli u III punskom ratu (od 149 - 146 g.p.n.e.). Nakon trogodisnje opsade rimljani su osvojili grad, sravnili ga sa zemljom i na taj prostor bacili kletvu(?!).

Uporedo sa osvajanjem zapadnog sredozemlja, rimljani su poceli da sire vlast i na istocno. U osvajanju istocnog sredozemlja koristili su diplomatske i vojne metode. Vesto su koristili svoje saveznike - egipat i pergamsku kraljevinu - u borbi protiv svojih neprijatelja - makedonije i seleukide. Rimljani su protiv makedonije vodili 3 rata:

I makedonski rat (od 215 - 205. g.p.n.e.). Kada je makedonski kralj filip V sklopio savez sa hanibalom rimljani su u borbu protiv filipa V angazovali pergam i grcke gradove. Na taj nacin su sprecili filipa V da hanibalu posalje pojacanja

II makedonski rat (od 200 - 196. g.p.n.e.). Kada je filip V osvojio egipatske posede na severnoj obali egejskog mora rimljani su stal u odbranu svojih saveznika. Pobedili su rimljani, pa je filip V morao da se odrekne svih osvojenih teritorija i da da slobodu grckim gradovima. Time je porastao rimski ugled u grckoj....

(bozo mislim da sam zasluzio da mi se ovaj post racuna kao 2 ili 3 komada...)

--------------------
user posted image
+Quote Post
Eli0t
post Feb 1 2006, 07:31 PM
Post #6

Voodoo People
Group Icon

Svaka cast za post, al' ja sam pitao da neko prekuca poslednju lekciju JUCE, sto je danas predposlednja. Al nema veze... Dobices +2 posta smile.gif
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 1 2006, 07:38 PM
Post #7

Neko mudo

Budi malo precizniji. Bice sutra, mrzime danas..

--------------------
user posted image
+Quote Post
Eli0t
post Feb 1 2006, 07:41 PM
Post #8

Voodoo People
Group Icon

Pa lepo sam rekao
Jel moze neko da prekuca ovde poslednju lekciju iz istorije (rimska osvajanja)
wink.gif
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 1 2006, 07:48 PM
Post #9

Neko mudo

Nemoj tako - osvajali su i u jednoj i u drugoj tongue.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 2 2006, 08:31 PM
Post #10

Neko mudo

evo kao sto sam obecao

Rimska osvajanja

Rim je na pocetku svog postojanja bio samo jedan od mnogobrojnih gradova na apeninskom poluostrvu. Njegov uspon je poceo u periodu republike kada su rimljani poceli da sire vlast ka latinima i etrurcima. Posebno tesku borbu vodili su sa etrurskim gradom veji, protiv kojeg su se borili vise decenija i osvoili ga pocetkom 4. veka p.n.e.

Par godina nakon osvajanja veja rimljani su se suocili sa velikom opasnoscu - galima - koji su se sa alpa spustili u severnu italiju i zapoceli pljackaske pohode po citavoj italiji. Na njihovom pohodu nasao se i rim. Osvojili su ga,ali su bili zainteresovani samo za pljacku pa su se posle placenog otkupa vratili kuci.

Nakon pokoravanja etruraca i latina rimljani su dosli u dodir sa samitima koji su bili najmocnije italsko pleme. U centralnom delu apeninskog poluostrva rimljani su sa samitima vodili 3 rata od kojih je za rim najtezi bio 2. koji je vodjen tokom druge polovine 4 veka p.n.e. u kojem su se rimljani nasli na ivici poraza, medjutim pocetkom 3 veka p.n.e. rimljani su uspeli da slome moc semita.

Sirenje rima dovodi ga u sukob sa tarentom (grcka kolonija na jugu italije). Tarent nije imao svoju vojsku, pa su unajmili epirskog kralja pira. On je na pocetku izvojevao nekoliko pobeda zahvaljujuci upotrebi slonova i makedonske falange (misli se na taktiku, nije koristio makedonske jedinice).Ali je pretrpeo ogromne gubitke, pa su njegove pobede pretvorene u poraz.Rimljani su odneli odlucujucu pobedu i osvojili tarent, tako da se u prvoj polovini 3 veka p.n.e. celo apeninsko poluostrvo sve do reke po neslo pod rimljanima.

Nakon osvajanja apeninskog poluostrva rimljani su prema pokorenim narodima primenjivali taktiku zavadi - pa vladaj. Oni su razlicitim narodima davali razlicita prava. Neki gradovi bili su direktno prikljuceni rimu - njihovo stanovnistvo je dobilo rimsko gradjansko pravo. Vecina plemena dobila je status saveznika koji je predvidjao manju/vecu autonomiju, ali nisu imali samostalnu spoljnu politiku i morali su da ratuju za rim.

Sledeci cilj rimljana bio je osvajanje zapadnog sredozemlja. Najveca prepreka bila im je kartagina - nastala krajem 9 veka p.n.e. Bila je fenicanska kolonija, razvijena trgovacka i pomorska sila, sa posedima na zapadnoj obali sicilije i u spaniji. Odnosi izmedju rima i kartagine bili su dobri sve dok rimljani nisu osvojili citavo apeninsko poluostrvo. Tada je sukob bio neizbezan.

U periodu od 264 - 146 g.p.n.e. rimljani su protiv kartagine vodili tri punska (jer su rimljani kartaginjane nazivali punima - ljudi tamne koze) rata. I punski rat (od 264 - 241 g.p.n.e.). Vodjen je oko prevlasti nad sicilijom. Rimljani su se u pocetku suocili sa premoci kartagine na moru, ali su izgradili svoju flotu i porazili kartaginu. Osvojili su sardiniju, siciliju i korziku koje su postale prve rimske provincije. Sve osvojene teritorije izvan apeninskog poluostrva pretvarali su u provincije. (nastavak je napisan gore)

--------------------
user posted image
+Quote Post
Eve
post Feb 2 2006, 08:47 PM
Post #11

eh vidi kako je dobar pa ja bih mu dala +1000 postova samo da sam admin

samo josh da nauci upotrebu velikog slova....

biggrin.gif biggrin.gif
+Quote Post
Eli0t
post Feb 2 2006, 09:06 PM
Post #12

Voodoo People
Group Icon

Hvala ti Miloshe wink.gif
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 2 2006, 09:18 PM
Post #13

Neko mudo

QUOTE(Eve @ Feb 2 2006, 08:47 PM)
samo josh da nauci upotrebu velikog slova....
*

Nemoj da me tuzis kod vukosave, inace ima da me riba do kraja zivota. Danas sam napisao Trojanski ratnik (veliko T). Ima da me kastrira. E sad da ja lepo nebi gresio i ovde (jel se rimljani pise veliko???) sve pisem malim tongue.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
Eve
post Feb 2 2006, 09:26 PM
Post #14

Rimljani, Etrurci, Kartaginjani...... sve se pishe velikim wink.gif

tongue.gif
+Quote Post
LoshMeeBre
post Feb 2 2006, 09:37 PM
Post #15

Neko mudo

Tako i nisam mislio

--------------------
user posted image
+Quote Post
Eli0t
post Feb 2 2006, 09:45 PM
Post #16

Voodoo People
Group Icon

E sad da ja lepo nebi gresio i ovde

LoL biggrin.gif
+Quote Post
Grashak
post Mar 18 2006, 12:35 AM
Post #17

From: drugi sprat, 4 vrata desno!111
Member No.: 42
Škola/Razred: IVc i dalje kooonza BWEEEEEEE

ih bre ja se niceg od toga ne secam..ako nekom treba nesto iz istorije imama sledec gluposti.. pokrstavanje slovena pa sve do srpske despotovine, nemanjica i takvih gluposti, al to ce vam trebati tek na kraju godine, onda velika seoba narodna, zakljucnoi sa krstaskim ratovima, doseljavanje slovena, katalininu zaveru, pocetak rimskog carstva, deo domaceg iz zapadnog rimskog carastva i otkud znam mislim da je to sve.. i imam iz geosa ovaj deo sa omotacima zemlje bla bla

--------------------
You spin me right round baby, Right round! Weeeee!!
+Quote Post
jorda90
post Mar 18 2006, 11:53 AM
Post #18

Member No.: 14
Ime i prezime: Milos Jordanski

El moze neko da mi prekuca lekciju OSVAJANJE BALKANSKOG POLUOSTRVA
+Quote Post
Eli0t
post Mar 18 2006, 12:37 PM
Post #19

Voodoo People
Group Icon

Evo:

U anticko doba na Balkanskom poluostrvu su ziveli Iliri, Kelti i Tracani. Iliri su ziveli na obali Jadranskog mora i u unutrasnjosti Balkanskog poluostrva sve do Velike Morave. Istocno od Velike morave ziveli su Tracani, a u 4. veku pne. doseljavaju se i Kelti - na prostore danasnje severne Srbije, u doline Save i Dunava. Varvarski narodi su dosta rano uspostavili kontakte sa Grckom - preko Grckih kolonija na Jadranskom moru. U 4. v. pne. Iliri i Tracani su uspostavili veze sa Makedonijom, iako su Filip II i Aleksandar Makedonski povremeno ratovali sa tim plemenima koja su ugrozavala severne granice Makedonije. Rimljani su prve kontakte sa tim plemenima ostvarili u drugoj polovini 3. v. pne. kada je na istocnoj obali Jadranskog mora stvorena Ilirska kraljevina. U pocetku, Rimljani nisu obracali puno paznje na tu kraljevinu, medjutim kada su Ilirski gusari poceli da pljackaju rimske brodove na Jadranskom moru, doslo je do rata u kojem su Rimljani odneli pobedu i osvojili znacajna uporista na Jadranskom i Jonskom moru. Rimljani su poceli znacajnije da prodiru u unutrasnjost Balkanskog poluostrva nakon osvajanja Makedonije polovinom 2. v. pne. Pokoravanje Balkanskog poluostrva uglavnom je okoncao Oktavijan pocetkom nase ere osvojivsi teritoriju sve do Dunava, dok je pocetkom 2. v. Trajan osvojio Dakiju. Na prostoru Balkanskog poluostrva Rimljani su osnovali nekoliko provincija. Na prostorima danasnje Hrvatske, BiH, Crne gore i zapadne Srbije bila je formirana provincija Dalmacija ciji je glavni grad bio Solin (Salona). Gornja Mezija obuhvatala je veci deo danasnje Srbije i severne Makedonije. Najznacajniji gradovi u toj provinciji su bili Singidunum i Najsus (Nis). Na podruciju Srema, koji je bio deo provincije Panonije, najznacajniji grad bio je Sirijum (ili tako nesto).
+Quote Post
pyost
post Mar 19 2006, 09:21 PM
Post #20

Deus Ex Makina
Group Icon

From: Beograd
Member No.: 2
Škola/Razred: RAF

Sirmijum

--------------------
Baby, it's a violent world.

Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10]
+Quote Post

Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: