Festival Nauke, 1. i 2. decembar
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Festival Nauke, 1. i 2. decembar
pyost |
Nov 27 2007, 02:28 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
http://www.festivalnauke.org/
Prvi Festival nauke u Beogradu biće održan 1. i 2. decembra od 12 do 20 časova u zgradi Geozavoda (Geološki institut), ulica Karađorđeva br. 48 (pogledajte mapu). Predstavljamo vam prvi Festival nauke sa željom da zadovoljimo dečiju radoznalost u svakome od nas. Posle nekoliko veoma uspešnih Noći muzeja, iz „radionice“ UPG Noć muzeja stiže potpuno nova i zanimljiva manifestacija koja će kroz formu interaktivne igre i zabave pokušati da vam predstavi nauku na najlepši i najzanimljiviji način ikada.U toku dva dana trajanja prvog Festivala Nauke, moći ćete da uživate u neobičnim prezentacijama različitih naučnih oblasti i imaćete osećaj da vam fizika, hemija, matematika, astronomija... nikada nisu bile bliže. -------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Stefan_chemist |
Nov 27 2007, 06:07 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-September 07 From: Pančevo Member No.: 631 Status: Van MGa Škola/Razred: Pančevačka gimnazija |
Aha, jedva cekam! Nama je RCT (Regionalni Centar za talente) organizovao prevoz..! Obecava super provod. Iskopao sam na sajtu da ce biti nesto kao "Izmedju magije i hemije"!!! (v. sajt Hemijskog fakulteta.)
Bas mi je drago sto barem pokusavaju da popularizuju nauku medju mladim ljudima. This post has been edited by Stefan_chemist: Nov 27 2007, 06:07 PM -------------------- |
maxydelanoche |
Nov 27 2007, 08:14 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Can't wait
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Hannibal Lecter |
Nov 27 2007, 10:48 PM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
Ne znam.
Mozda odem, u zavisnosti ko ide i da li budem morao da strebam tih dana Inace, karte su bas jeftine (citavih 100 dinara ) -------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
Stefan_chemist |
Nov 27 2007, 11:09 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-September 07 From: Pančevo Member No.: 631 Status: Van MGa Škola/Razred: Pančevačka gimnazija |
Za grupne posete 80
-------------------- |
Hannibal Lecter |
Nov 28 2007, 12:06 AM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
Moram da pitam jos 19-oro ljudi idu da bi ustedeo 20 dinara. -------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
Stefan_chemist |
Nov 28 2007, 12:39 AM
|
Mislim sta reci...
-------------------- |
Slovenatz |
Nov 28 2007, 08:37 AM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Izmedju magije i hemije to moram da vidim
-------------------- |
Kuzman |
Nov 28 2007, 02:16 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Jedno pitanje. Sta znaci 1. i 2. decembra? U prospektu ne pise sta je kog dana... Da li to znaci da je oba dana ista stvar ili ako ne kako ulazis drugog dana sa istom kartom kad su je juce ponisitli (logican odgovor je kupi drugu, ali onda je fer napisati kada je sta i napisati prvi ILI drugi decembar)?
-------------------- |
maxydelanoche |
Nov 28 2007, 02:50 PM
|
Pa odrzava se prvog i drugog, a ne prvog ili drugog. Zamisli da pise prvog ili drugog... Zar te to ne bi pre asociralo na ekskluzivnu disjunkciju?
BTW, eksperimenti koji ce se izvoditi, te postavke, bice iste oba dana, ali predavanja nece. Bar ja imam takve informacije... -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
milija |
Nov 29 2007, 04:51 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Zdravo svima
Predavanja ce biti razlicita, oba dana... Ja ne znam da li cu ja moci da ih odslusam Ali zato ce se eksperimenti izvoditi oba dana Tj oba dana po vise puta moci cete iste stvari da vidite... SeeYa P.S. Ako saznam jos nesto preliminarno sutra javljam Maxy oba dana ima da visis po geozavodu -------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |
maxydelanoche |
Nov 29 2007, 06:37 PM
|
QUOTE(milija @ Nov 29 2007, 05:51 PM) Do I really have to? Moram da ucim u nedelju al' ajde kad sam vec rekla -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
username |
Nov 30 2007, 01:20 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(maxydelanoche @ Nov 28 2007, 02:50 PM) Pa odrzava se prvog i drugog, a ne prvog ili drugog. Zamisli da pise prvog ili drugog... Zar te to ne bi pre asociralo na ekskluzivnu disjunkciju? ne, to je obicna disjunkcija, ili prvog ili drugog je ekskluzivna da li se karte mogu kupiti 1. i 2. po ulazu? This post has been edited by username: Nov 30 2007, 01:21 PM |
Iva |
Nov 30 2007, 04:53 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Je.biga....idem u Osijek........neću moći ovde. Bila sam danas u Bg-u i dobih neke promotivne letke.. blah
P.S. Slovenatz, "između magije i hemije" je vrlo zanimljiva stvar, imam CD od nekog ranijeg, ako želiš - a Bihelović je caaaaaaaar This post has been edited by Iva: Nov 30 2007, 04:55 PM -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Slovenatz |
Nov 30 2007, 09:06 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Imali smo danas hemiju u laboratoriji, bilo je tako fun
"Deco dobili smo novu bocu, pa sad imamo bolji plamen. Jedini je problem sto moze da eksplodira. Ne brinite, ako eksplodira svi cemo odleteti zajedno" " Ako dodamo ovo treba da postane providno... Meni licno nikad nije uspelo, ali bi trebalo da je tako " -------------------- |
username |
Dec 1 2007, 05:21 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
bio sam evo kako je bilo:
dosao sam, guzva je bila ogromna. cekao sam nesto manje od sat vremena, usao u zgradu kupio kartu i posle 5min bio na spratu. 1)astronomija: mozete videti modele planeta, vestackih satelita i ostalo. procitajte kako se u svemiru spava, jede, baca smece... 2)sve je krivo: saznajte sta je parabola hiperbola ielipsa i igrajte se bilijarskim lopticama 3)hemija: mozete videti hemijski pribor, kristalne resetke vise sa plafona ,a padaju baloni punjeni helijumom. vrse se eksperimenti ali ih ja nisam video (bila je velika guzva u celoj zgradi) 4)radijacija: mozete cuti neku maksimalnu dozvoljenu i suncevu radijaciju, gama talasi, napominjem prostorija je mala a guzva velika 5)prezentacije: nisu me pustili da udjem dok su prezentacije u toku i ne znam kakve su 6)biologija: biljke, riba i ostalo 7)iluzije: mozete videti http://www.grand-illusions.com/opticalillu.../three_dragons/ , onda neku sobu, stvari ovog tipa http://www.grand-illusions.com/acatalog/info_4.html i http://www.grand-illusions.com/opticalillu...angry_and_calm/ i prostoriju sa ogledalima... 8)geografija: kristali i neke slike nisam bas gledao 9)kada se popnete uz stepenice po kupovini karte videcete vrata i neki red POMERITE SE U DESNU STRANU I CEKAJTE U REDU DOK NE UDJETE sta mislite zasto uopste oni ljudi cekaju tamo? tu mozete videti i procitati: http://hr.wikipedia.org/wiki/Teorija_kaosa , o kuvanju, o svetlu i hologramima, duvati balone, videti kako zvuk i plin stvaraju vatru u ritmu tog zvuka http://www.grand-illusions.com/acatalog/info_7.html... mozete svasta videti narocito ako ne dodjete u vreme guzve i stignete na vreme za eksperimente i prezentacije This post has been edited by username: Dec 1 2007, 05:25 PM |
Stefan_chemist |
Dec 1 2007, 06:25 PM
|
Lol, evo upravo sam se vratio sa Festivala... Guzva je ( ) nenormalna. Za sve sto zelite, cekacete po deset minuta.
Da, sve sto je rekao username, ali jos: -fizika: ja sam sa drugaricom i drugovima sa hemije i fizike cekao jedno 20min da udjem, ali sam napokon usao + sam osvojio hemijsku olovku na "Pardon" nagradnoj igri . Pa evo ovako. Najzanimljivije stvari na fizici: stand sa hm... elektricitetom? Bas je cool, mozete da se naelektrisete pa da vam se nakostresi kosa (nisam probao). Ima jos mnogooo dobrih stvari, ali me mrzi da kucam :S . Naravno ne zaboravimo lasere! I magnetnu levitaciju Naravno, bilo je super i na hemiji, uspeo sam da uhvatim jedan helijumski balon . MAda je moglo i bolje... Sve u svemu, bilo je fino... -------------------- |
milija |
Dec 1 2007, 08:46 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Radijacija, koji te debil pricao da mi je znati. Ja se ne secam da je spominjao gama talase dok se hvatao za glavu
-------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |
Kuzman |
Dec 1 2007, 10:48 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Heh, lepo, ali guzvaaaa.
Najvise je organizacije bilo na fizici(naravno zna se zasto ), To je jedino mesto gde je sve bilo moguce videti. Kod hemije i kod Milijinog standa je bilo moguce doci i gotovo sve videti, a na ostalim mestima jaaako tesko. Lepo mi je bilo, mada nisam ostao na predavanjima jer su ona koja su me zanimala sutra, mozda banem. Milija svaka cast za to sto si izdrzao da pricas ceo dan i sve pohvale:) -------------------- |
Hannibal Lecter |
Dec 2 2007, 11:31 PM
|
Bio sam samo sat vremena i bilo je okay...
Premda je velika guzva Najbolje je bilo na standu hemicara i naravno na Milijinom predavanju u izvodjenju Mare o radiaciji Mnogo male dece -------------------- And as we wind on down the road