4 Pages < 1 2 3 4 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Jedna Aktuelna Tema

Hannibal Lecter
post Dec 19 2007, 06:47 PM
Post #21

Group: Članovi
From: People's Democratic Republic of Konjarnik
Member No.: 154
Status: Bivši učenik MGa
Ime i prezime: Ilija Ivanišević
Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina,

QUOTE(pyost @ Dec 19 2007, 09:44 AM)
Rekoh pardon XD.gif Geez...
*

Videh tek kad odgovorih biggrin.gif
Inace vratite DELETE excl.gif excl.gif excl.gif

QUOTE(Teodoros @ Dec 19 2007, 01:08 PM)
U mojoj se kući o obrazovanju priča godinama. Svako porodično okupljanje počne ili se završi diskusijom na tu temu. I deda i mama su radili u prosveti. Oni su jako razočarani prosvetom danas i kažu da je nekada bilo bolje i da se kod nas ne prate svetski trendovi koji su dobri.

Ne bih mogao da nabrojim SVE što su pominjali, ali evo nekoliko stvari:
- svakodnevno korišćenje kompjutera u školi, jer je internet postao glavni izvor informacija
- poštovanje učenika - niko ne sme da ih vređa
- u školi se ne uče osnovne stvari koje će nam kasnije trebati u životu, a uče se detalji koji nam kasnije nisu potrebni
- po istom programu ne treba da rade oni koji stalno dobijaju jedinice i dvojke i oni koji dobijaju samo petice, jer oni prvi ili ne mogu ili nisu zainteresovani, a ovi drugi hoće i više od onoga što bi trebalo
- deci se sve nekako nameće - ne daju im se izbori, a moj deda stalno ponavlja - ceo život je ustvari izbor između a, b i ako ima c. Zato decu treba naučiti kako da prave izbor. ITD.

Ima toga još - oni se o tom svađaju čak i kad se slažu.  smile.gif

Ja mislim da nije loše znati pomalo o svačemu ALI POMALO i da treba više vremena posvetiti onome što nekoga interesuje, što voli i za šta je talentovan. E pa ne mislim na matematiku!  tongue.gif  Ja bih voleo da kao u Japanu imamo tehničko na kome bismo sklapali robote. E, kad bi toga bilo, ja bi spavao u školi!
*

Najgore je sto je kao nametnuta samo osnovna a u stvari i kada izaberete srednju isto sranje drugo pakovanje.

QUOTE(Yu-gi @ Dec 19 2007, 01:43 PM)
Koliko si ti decko glup...Ti mislis da si pametniji zato sto zivis u BG....
Posto Beograd ima vise stanovnika od svih drugih gradova logicno je da ce imati vise pametnije dece...Medjutim ti ocigledno to ne kapiras....A i koliko propaliteta ima  u BG...Pogledaj koliko klosarskih skola ima, milion...
*

Nenade ne moras bas da vredjas wink.gif
Nema mnogo klosarskih skola.
Imao sam priliku da se upoznam sa dosta ljudi iz "Skole za obradu drveta, unutrasnji enterijer i pejzaznu arhitekturu" i ti likovi i likuse uopste nisu toliki propaliteti...
Po meni ima najvise propaliteta koji su na lepe oci dobijali petice u osnovnoj pa se upisali u dobre gimnazije...

QUOTE(milija @ Dec 19 2007, 01:50 PM)
Ok, sada bi ovde mogli da pricamo o tome gde je veca koncentracija neuspesnih...

Nemojmo o tome, uzmimo da imamo uniformnu raspodelu pametnih i glupih na celu povrsinu Srbije tongue.gif

U sustini, neko ko je talenat moze da bude iz Crne trave (lupam). Ekonomska i privredna zaostalost kao i kulturna zaostalost ne mora da znaci manji nivo znanja...
*

Moze talenat da bude iz svakog mesta na zemlji ali u Beogradu ces lakse zapaziti talenta nego u nekoj selendri gde su deca rodjena da naslede imanje i oru njive...

--------------------
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul
There walks a lady we all know
Who shines white light and wants to show
How everything still turns to gold
And if you listen very hard
The truth will come to you at last
When all are one and one is all
To be a rock and not to roll

Svi me žele, a ja sam nedodirljiv!
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
pyost
post Dec 19 2007, 07:00 PM
Post #22

Deus Ex Makina
Group Icon

Group: Administratori
From: Beograd
Member No.: 2
Škola/Razred: RAF

Ti mislis da si pametniji zato sto zivis u BG....
*

Da, mislim. Da ne zivim u BG, ko zna u kakvu bih osnovnu skolu isao, ko zna da li bih se zainteresovao za fiziku, verovatno mi ne bi ni palo na pamet da pokusam da upisem Matematicku gimnaziju u gradu u kome ne zivim.

Realno, postoji razlika izmedju prosecnog ucenika iz Beograda i prosecnog ucenika iz unutrasnjosti. Ali to nije do ucenika, vec do obrazovanja koje mu je dostupno. Naravno, ima izuzetaka, i za to su najbolji primer oni koji zive u domu a idu u MG.

Pogledaj koliko klosarskih skola ima, milion...
*

Na primer?

--------------------
Baby, it's a violent world.

Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10]
+Quote Post
Djole
post Dec 19 2007, 07:01 PM
Post #23

From: Sindidun
Member No.: 452
Status: Učenik MGa
Ime i prezime: Djordje Rosic
Škola/Razred: MG / IVd

Zapravo tema nije bas toliko test na kome su nasi ucenici omanuli, koliko propalost naseg sistema obrazovanja. Test sam samo jednom pomenuo i to u uvodu, ne smatram da su testovi generalno uvek merodavni. To me je samo pocetilo na ono sto vec neko vreme mislim.

@ pyost:Sto se tice uspesnih ljudi iz srbije (nikola tesla itd..) mislim da je milija to lepo rekao. Takodje treba imati u vidu doba kad su se oni skolovali, tad je to bio nov sistem jos uvek, dok su svi poznati srbi za koje sam cuo da su skorije imali uspeha ili sportisti ili umetnici ili se bave programiranjem (koje je jos uvek nova nauka, nacin na koji ucimo informatiku je ipak prilicno savremen).

@ milija: interesantan odgovor. poslovica je malo zbunjujuca doduse wacko.gif

@ jeele: Nisam znao da se bolonja odnosi na osnovne i srednje skole. Ja sam mislio da je to samo za fakultete. Nisam bas obavesten o toj temi doduse.

--------------------
no future for you
+Quote Post
pyost
post Dec 19 2007, 07:03 PM
Post #24

Deus Ex Makina
Group Icon

QUOTE(Djole @ Dec 19 2007, 07:01 PM)
@ pyost:Sto se tice uspesnih ljudi iz srbije (nikola tesla itd..) mislim da je milija to lepo rekao. Takodje treba imati u vidu doba kad su se oni skolovali, tad je to bio nov sistem jos uvek, dok su svi poznati srbi za koje sam cuo da su skorije imali uspeha ili sportisti ili umetnici ili se bave programiranjem (koje je jos uvek nova nauka, nacin na koji ucimo informatiku je ipak prilicno savremen).
*

Svako moze biti uspesan, samo je pitanje da li ce ga/je nesto podstaci da se trudi.

--------------------

+Quote Post
Djole
post Dec 19 2007, 07:11 PM
Post #25

Pa skola koja ti neogadi svaki moguci predmet zbog loseg programa i nastavnika *malkice* podstice, zar ne? Mislim meni licno samo 2-3 predmeta nisu mrska: psihologija, fizika (predaje mi calukovicka), i to je manje vise to, ima predmeta koje ne mrzim ali su mi jednostavno beskorisni. Informatika je isto ok, samo nas stanka preopterecuje pa mi se manje dopada nego pre.
Uglavnom zavisi od profesora i zastarelosti metode nastave, barem u mom slucaju.

U svakom slucaju da bi uspesan potrebno je i odgovarajuce obrazovanje, a mi ga nemamo.

--------------------
no future for you
+Quote Post
pyost
post Dec 19 2007, 07:18 PM
Post #26

Deus Ex Makina
Group Icon

Pa skola koja ti neogadi svaki moguci predmet zbog loseg programa i nastavnika *malkice* podstice, zar ne?

Naravno, i bas tu se javlja problem. Ogroman broj profesora (i nastavnika) predaje samo radi plate, i normalno je da tim nacinom rada nece ostaviti pozitivan utisak na ucenike.

U svakom slucaju da bi uspesan potrebno je i odgovarajuce obrazovanje, a mi ga nemamo.

Koji "mi"? Mi kao Srbija, definitivno ne. Mi kao ucenici MGa - mozda. I dalje nije savrseno, ali je bolje skoncentrisano na nasa interesovanja, pa samim tim i kvalitetenije.

--------------------

+Quote Post
Hannibal Lecter
post Dec 19 2007, 08:10 PM
Post #27

Pyoste mislim da je u mg ipak malo drukcije i da se profesori ipak vise trude da nesto objasne, samo ih je nekada smor slusati...

QUOTE(Djole @ Dec 19 2007, 07:11 PM)
Pa skola koja ti neogadi svaki moguci predmet zbog loseg programa i nastavnika *malkice* podstice, zar ne? Mislim meni licno samo 2-3 predmeta nisu mrska: psihologija, fizika (predaje mi calukovicka), i to je manje vise to, ima predmeta koje ne mrzim ali su mi jednostavno beskorisni. Informatika je isto ok, samo nas stanka preopterecuje pa mi se manje dopada nego pre.
Uglavnom zavisi od profesora i zastarelosti metode nastave, barem u mom slucaju.

*

Samo zamisli kako je ljudima u obicnim gimnazijama gde imaju iskompleksirane profesore muzickog, likovnog, fizickog i gde nema Mirjane Repac ili Natase Calukovic? I ne treba da budemo nezadovoljni sa profesorima matematike (vidim da ih nisi spomenuo) jer da smo negde drugde u 99% slucajeva predavali bi nam zesci smaraci...

--------------------

+Quote Post
Djole
post Dec 19 2007, 08:13 PM
Post #28

QUOTE(pyost @ Dec 19 2007, 07:18 PM)
Naravno, i bas tu se javlja problem. Ogroman broj profesora (i nastavnika) predaje samo radi plate, i normalno je da tim nacinom rada nece ostaviti pozitivan utisak na ucenike.
Koji "mi"? Mi kao Srbija, definitivno ne. Mi kao ucenici MGa - mozda. I dalje nije savrseno, ali je bolje skoncentrisano na nasa interesovanja, pa samim tim i kvalitetenije.
*

Problem losih nastavnika je svakako znacajan, ali ga je tesko (ili nemoguce) ispraviti, bas zato treba popraviti ovaj drugi aspekt maksimalno, uciniti da i pored ocajnog nastavnika predmet moze da bude dopadljiv nekom koga to interesuje.

Sto se tice obrazovanja, imamo isti program manje vise kao i druge skole, barem u vecini predmeta, pa cu pretpostaviti da mislis na nastavnike. Imam odredjeni utisak da imamo generalno bolje profesore od drugih gimnazija, ali to je vec van teme, ovde pre svega zelim da diskutujem o samom gradivu.

--------------------
no future for you
+Quote Post
Hannibal Lecter
post Dec 19 2007, 08:24 PM
Post #29

Nista nije nemoguce! Problem losih nastavnika je ispravljiv.
Na primer, kada bi im povecali plate ili na neki drugi nacin ih motivisali, i oni bi se trudili da svoj posao urade bolje...
Takodje, trebalo bi da profesori predaju manjem broju odeljenja kako bi bolje mogli da se posvete tim kojim predaju.
Ako mislite da je ovo neizvodljivo varate se! Ako poslanici koji citaju novine mogu da imaju giga plate, mogli bi i profesori...
Medjutim, u ovoj zemlji je sve naopako... sad.gif

Sto se tice gradiva dodao bi da ne mislim da je tesko, nego da je lose prezentovano (sto od profesora, a sto u udzbenicima)
Na primer da psihologicarka sve lepo ne objasni, nisam siguran da bi svatao pola stvari iz one knjizurine...

--------------------

+Quote Post
Djole
post Dec 19 2007, 08:27 PM
Post #30

Ilija... razmisljaj, da im povecas plate, samo bi vise glupih ljudi doslo da zarade lake pare, dobri nastavnici nisu dobri zbog plate, vec zato sto vole ono sto predaju/one kojima predaju.

--------------------
no future for you
+Quote Post
pyost
post Dec 19 2007, 08:28 PM
Post #31

Deus Ex Makina
Group Icon

Mislim da kada je MG u pitanju ne vredi govoriti o "obicnim" predmetima (mada su i tu profesori za pohvalu), vec o matematici, fizici i informatici.

Matematiku definitivno detaljnije radimo, i program je drugaciji. Fizika ima isti program, ali ga opet detaljnije obradjujemo. A o informatici necu ni da pricam - ucenje worda i excela godinu dana je glupost.

--------------------

+Quote Post
Hannibal Lecter
post Dec 19 2007, 09:18 PM
Post #32

U smrtnickim gimnazijama:
1.godina - Word
2.godina - Excel
3.godina - Power Point
4.godina - Pascal
biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
pyost
post Dec 19 2007, 09:24 PM
Post #33

Deus Ex Makina
Group Icon

Ah, ne, tu se moraju uglaviti i Corel Draw i Powerpoint biggrin.gif

Glupo favorizovanje Microsofta... XD.gif OpenOffice konza tongue.gif

--------------------

+Quote Post
RZA
post Dec 19 2007, 09:30 PM
Post #34

Njeno Ljubičanstvo

Member No.: 92

zaj'bo si se..
3 - pascal
4 - delphi. ^^

--------------------
cold
+Quote Post
milija
post Dec 19 2007, 09:32 PM
Post #35

Member No.: 38
Ime i prezime: Milija Jovicic

QUOTE(pyost @ Dec 19 2007, 07:00 PM)
Realno, postoji razlika izmedju prosecnog ucenika iz Beograda i prosecnog ucenika iz unutrasnjosti. Ali to nije do ucenika, vec do obrazovanja koje mu je dostupno. Naravno, ima izuzetaka, i za to su najbolji primer oni koji zive u domu a idu u MG.

*

Ovde si u pravu. Ne mislim na prosecne ucenike, vec na dostupnost vanskolskog obrazovanja. U sustini ono na sta padne najvise jadikovki od strane mojih prijatelja sa seminara iz petnice i mene jeste upravo nedostupnost kvalitetnijeg vanskolskog obrazovanja u sredinama u kojim zivimo ali i nedostatak kvaliteta nastave, vanskolskog rada sa ucenicima itd...

QUOTE(Djole @ Dec 19 2007, 07:01 PM)
Zapravo tema nije bas toliko test na kome su nasi ucenici omanuli, koliko propalost naseg sistema obrazovanja. Test sam samo jednom pomenuo i to u uvodu, ne smatram da su testovi generalno uvek merodavni. To me je samo pocetilo na ono sto vec neko vreme mislim.

@ milija: interesantan odgovor. poslovica je malo zbunjujuca doduse wacko.gif
*

Nisi gledao "Nadrealiste"? Steta... Imas i na youtube-u top listu nadrealista smile.gif

QUOTE(pyost @ Dec 19 2007, 07:18 PM)
*

Odlican zakljucak! Tacno mnogim profesorima je bitnija cifra na papiru svakog meseca koja im kazuje koliko su zaradili nego kvalitet nastave.

Dalju raspravu na temu plata ostavljam prosvetarima i ministarstvu prosvete smile.gif

--------------------
Izadji i bori se

Zivot je kuchka, i ja sam makro.
+Quote Post
Hannibal Lecter
post Dec 19 2007, 10:47 PM
Post #36

QUOTE(pyost @ Dec 19 2007, 09:24 PM)
Ah, ne, tu se moraju uglaviti i Corel Draw i Powerpoint biggrin.gif

Glupo favorizovanje Microsofta... XD.gif OpenOffice konza tongue.gif
*

Corel Draw je u trecem valjda unsure.gif

QUOTE(kiKa™ @ Dec 19 2007, 09:30 PM)
zaj'bo si se..
3 - pascal
4 - delphi. ^^
*

Kako gde, ali svako koga sam pitao je odgovorio da samo u cetvrtom uce Pascal...

Hm, osim kada sam u ministarstvu prisluskivao neke likove koji su treci razred i koji se zale jer rade Pascal! XD.gif

--------------------

+Quote Post
milija
post Dec 19 2007, 11:13 PM
Post #37

Member No.: 38
Ime i prezime: Milija Jovicic

Veruj mi da ne bi zeleo da imas informatiku u obicnim gimnazijama:

1. godina - drvljenje teorije bez ista prakticnog
2. godina - Corel, Excel
3. godina - Turbo Pascal & Pascal
4. godina - Baze podataka i nesto smaracko...

--------------------
Izadji i bori se

Zivot je kuchka, i ja sam makro.
+Quote Post
Djole
post Dec 20 2007, 08:21 PM
Post #38

Informatika se jos savremeno predaje u odnosu na ostale predmete. Ne mislim na gradivo, istina je da ga menjaju cesto, vise na metode nastave, ipak nas uce necemu sto je direktno primenjivo.
Doduse ucenje Excela i sl. je kao da nas iz hemije uce kako zapaliti sibicu. Tu smo mi iz matematicke u prednosti stvarno.

This post has been edited by Djole: Dec 20 2007, 08:21 PM

--------------------
no future for you
+Quote Post
Hannibal Lecter
post Dec 20 2007, 09:05 PM
Post #39

Word, Excel, PowerPoint, Autocad i internet smo mi u VII savladali sa 2 casa nedeljno. Tako bi mogli i drugi...

@djole: nije bas tako... Nekima i nije jednostavan Excel....

--------------------

+Quote Post
Djole
post Dec 20 2007, 10:44 PM
Post #40

Nekima i nije jednostavno da upale sibicu tongue.gif

Salu na stranu, jeste to sto kazes, mogli bi u prvoj godini da stave osnovne programe, istina da ima ljudi koji se ne snalaze na kompu bas.

Ionako nema poente u onome sto se inace radi (drvljenje teorije bez ista prakticnog ako je verovati miliji).

--------------------
no future for you
+Quote Post

4 Pages < 1 2 3 4 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: