Такмичење из Историје, 9.3.2008
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Такмичење из Историје, 9.3.2008
Vladimir |
May 15 2008, 11:13 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-March 08 Member No.: 932 Status: Van MGa |
Neki Miroslav iz nase skole, prvak, imao maksimum. Dosta takmicenja ove godine je odrzano u Vojvodini.
A sto se Subotice tice (jes' da me niko nije pitao, ali moram) - jedan od najlepsih gradova u kojim sam bio. P.S. Nekad sam se i ja takmicio iz istorije. Najvise treci na Okruznom (2 boda mi nedostajala za republicko), ali sad nemam zivaca za to. This post has been edited by Vladimir: May 15 2008, 11:18 AM -------------------- Carpe diem quam minimum credula postero!
|
Eagle1914 |
May 17 2008, 07:58 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-January 08 From: Znik Member No.: 834 Status: Van MGa Ime i prezime: Branko Milosavljevic Škola/Razred: ЕТФ |
Није ме било пар дана на форуму... Чек да видим шта све нисам видео...
Нисмо улазили у Фрањевачку катедралу(?) зато што нам је пут био страшно лоше организован, организација је била очајна, па нисмо имали ни времена и било је у фазону то вам је то и ај сад на неко друго место... Дебили. Ма једном ћу доћи сам у Суботицу и обићи све.... Питања? Па нешто у фазону: "Ког датума је донет документ којим се Срем, Бачка и Барања припајају краљевини СХС, где је донет и које тело га је донело...?" или "Наведи тачан датум искрцавања савезника на Сицилију, колико су трајале борбе са Немцима, где су се Немци утврдили, када су савезници ушли у Рим и како се звао генерал који је преузео власт од Мусолинија после капитулације...?" То су била она "нормалнија", е сад имаш она питања како се звала организација жена која се борила за њихова права у Србији и краљевини СХС, шта ја знам.... This post has been edited by Eagle1914: May 17 2008, 08:00 AM -------------------- ЕТФ-овац, па шта?!
|
ShadyLady |
May 17 2008, 10:36 AM
|
Group: Članovi Joined: 24-February 08 Member No.: 911 Status: Van MGa |
Organizacija zena koja se bori za zenska prava je jako bitna stvar!
Licno meni je to mnogo vaznije, nego ime nekog italijanskog generala, koji je komandovao nekom tamo jedinicom u jednoj od 10 najbitnij bitaka u tom i tom ratu... |
VIP <3 |
May 17 2008, 12:28 PM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Jaoj bwe Shady, nije on rekao da organizacije nisu bitne, ali moras priznati da kad strebas istoriju ipak ti je MALO bitnije da znas imena generala i godine tako nekih dogadjaja nego imena tako nekih organizacija
-------------------- Opsti kriminal. |
The snorks |
May 17 2008, 12:50 PM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
Da i jos imam osecaj da se imena tih organizacija i vodje bas i ne pominju u istorijskim udzbenicima
Jbt. to je kao da su ga pitali kako se zvao konjusar kralja Petra I |
VIP <3 |
May 17 2008, 12:54 PM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Jovan! Kako to ne znas?
-------------------- Opsti kriminal. |
Vladimir |
May 17 2008, 11:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-March 08 Member No.: 932 Status: Van MGa |
Pa sad, jeste to prilicno komplikovano, ali koliko se secam sve to ima u udzbeniku. Doduse napisano nekim sitnim slovima ili tako negde po rubovima knjige. Ne mozete na republickom takmicenju da ocekujete pitanje kad je poceo I svetski rat i tako to.
-------------------- Carpe diem quam minimum credula postero!
|
Eagle1914 |
May 18 2008, 06:55 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-January 08 From: Znik Member No.: 834 Status: Van MGa Ime i prezime: Branko Milosavljevic Škola/Razred: ЕТФ |
У уџбенику по пропозицијама мора да има одговор на свако питање. И било је. У нашој категорији нису давали питања којих није било у књизи...
У овој другој категорији су дали градове (без карте) и требали су да напишу који град је припадао којој бановини. С тим што се ти градови нигде у тексту не спмињу и што је у књизи дата карта, где нису обележени нијадан од тих градова. Е сад то можда и не би био проблем да градови нису бирани баш тако да су на самим границама између бановина и да сви нису спорни..... @ShadyLady: Некако ипак мислим да је генерал Бадољо имао далеко већи утицај на историјску сцену од нпр. Катарине Миловук, једне од организаторки тих женских глупости у краљевини Србији.... This post has been edited by Eagle1914: May 18 2008, 06:56 AM -------------------- ЕТФ-овац, па шта?!
|
maxydelanoche |
May 18 2008, 01:29 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
QUOTE(Eagle1914 @ May 18 2008, 07:55 AM) Slazem se da je on imao veci uticaj na istoriju, ali da nije bilo tih zenskih gluposti, mi (zenske) bismo k'o do pre 50 godina cekale da nas otac uda za najbogatijeg prosioca, ne bismo smele da provirimo iz avlije, and so on, tako da... Nije da je nevazno -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
pyost |
May 18 2008, 01:32 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
To si upravo rekla osobi muskog pola, bio bi isti efekat i da si cutala
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Eagle1914 |
May 18 2008, 03:07 PM
|
QUOTE(maxydelanoche @ May 18 2008, 02:29 PM) Slazem se da je on imao veci uticaj na istoriju, ali da nije bilo tih zenskih gluposti, mi (zenske) bismo k'o do pre 50 godina cekale da nas otac uda za najbogatijeg prosioca, ne bismo smele da provirimo iz avlije, and so on, tako da... Nije da je nevazno Ти стварно мислиш да су те организације заслужне што није тако данас??? -------------------- ЕТФ-овац, па шта?!
|
maxydelanoche |
May 18 2008, 03:20 PM
|
QUOTE(Eagle1914 @ May 18 2008, 04:07 PM) Hey, mozda nisu zasluzne, ali su bar radile nesto! Mozda nisu uspele da izdejstvuju nesto vece po cemu cemo ih pamtiti, ali ne znaci da nisu imale nikakvog uticaja. -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Hannibal Lecter |
May 18 2008, 04:15 PM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
QUOTE(ShadyLady @ May 17 2008, 11:36 AM) Organizacija zena koja se bori za zenska prava je jako bitna stvar! Licno meni je to mnogo vaznije, nego ime nekog italijanskog generala, koji je komandovao nekom tamo jedinicom u jednoj od 10 najbitnij bitaka u tom i tom ratu... Pa sad za istoriju kao predmet bitniji je italijanski general od nekih tamo feministkinja... Italijanski general je mnogo vise uticao na dalji tok istorijskih cinjenica od feminstkinja... -------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
Turgon |
May 20 2008, 01:46 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
QUOTE(maxydelanoche @ May 18 2008, 02:29 PM) Slazem se da je on imao veci uticaj na istoriju, ali da nije bilo tih zenskih gluposti, mi (zenske) bismo k'o do pre 50 godina cekale da nas otac uda za najbogatijeg prosioca, ne bismo smele da provirimo iz avlije, and so on, tako da... Nije da je nevazno Cek sta je tu bilo lose -------------------- |
maxydelanoche |
May 20 2008, 07:37 PM
|
Marsh bre
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.