Veronauka Ili Gradjansko?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Veronauka Ili Gradjansko?
Devojka sa mesecom u očima |
Jul 29 2008, 01:05 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-August 07 From: in front of computer :D Member No.: 608 Status: Van MGa Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II |
QUOTE(FORT BOYARD @ Jul 27 2008, 11:24 AM) Da, registrovan sam. Uvek samnom mozes popricati. pogledaj u profilu , tamo mi je adresa za MSN , pa se na MSN -u cujemo. Pozzzz Pa ne dodajem tek tako ljude na msn . A zar vi ne biste trebali biti diplomirani teolog? Ne znam zashto, ali mi je chudno da teolozi imaju msn QUOTE(FORT BOYARD @ Jul 27 2008, 11:24 AM) Izvinjavam se... (i ako su lagali mene i ja lazhem vas) ali to su mi rekli neki likovi iz I-d -------------------- Good
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them. |
FORT BOYARD |
Jul 29 2008, 06:36 PM
|
Group: Članovi Joined: 24-April 08 From: Savski Venac, Beograd Member No.: 1.038 Status: Van MGa Ime i prezime: Dragan Radojcin Škola/Razred: diplomirani teolog, bivsi veroucitelj u MG |
QUOTE(Devojka sa mesecom u očima @ Jul 29 2008, 02:05 PM) Pa ne dodajem tek tako ljude na msn . A zar vi ne biste trebali biti diplomirani teolog? Ne znam zashto, ali mi je chudno da teolozi imaju msn Izvinjavam se... (i ako su lagali mene i ja lazhem vas) ali to su mi rekli neki likovi iz I-d Ja jesam diplomirani teolog. I teolozi su ljudi. Ma sve je u redu. Nemoj se izvinjavati. |
Jul 30 2008, 11:58 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-August 07 From: in front of computer :D Member No.: 608 Status: Van MGa Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II |
Ipak sam Vas dodala na msn
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them. |
Kuzman |
Aug 2 2008, 12:34 AM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Knjiga o sudijama glava 19.
22 A kad se razveseliše, gle, ljudi onog grada, bezakonici, opkoliše kuću, i stadoše lupati u vrata, i rekoše starcu, gospodaru od kuće, govoreći: Izvedi tog čoveka što je ušao u tvoju kuću, da ga poznamo. 1 Moj. 19:4, 1 Moj. 19:5, 5 Moj. 13:13, Sud. 20:5, 1 Sam. 2:12, 1 Car. 21:10, 2 Dn. 6:15, 2 Dn. 13:7, Os. 9:9, Os. 10:9, Rim. 1:26 23 I izašav k njima onaj čovek, gospodar od kuće, reče im: Ne, braćo, ne činite zlo; kad je čovek ušao u moju kuću, ne činite to bezumlje. 1 Moj. 19:6, 2 Sam. 13:12 24 Evo kći moja devojka i inoča njegova, njih ću vam izvesti, pa njih osramotite i činite s njima šta vam je volja, samo čoveku ovom ne činite to bezumlje. 1 Moj. 19:8, 1 Moj. 34:2, 5 Moj. 24:14 25 Ali ga ne hteše poslušati oni ljudi; tada onaj čovek uze inoču svoju i izvede je napolje k njima, i oni je poznaše, i zlostaviše je celu noć do zore, i pustiše je kad zora zabele. 1 Moj. 4:1 26 I došavši žena u zoru pade kod vrata od kuće onog čoveka gde beše gospodar njen, i leža dokle se ne rasvanu. 27 A gospodar njen usta ujutru, i kad otvori vrata i izađe da ide svojim putem, a to žena inoča njegova ležaše na vratima kućnim, i ruke joj na pragu. 28 I reče joj: Ustani da idemo. Ali ne bi odgovora; tada je metnu na magarca, i ustavši čovek pođe u mesto svoje, Sud. 20:5 29 I došav kući svojoj uze mač, i uze inoču svoju i iseče je s kostima na dvanaest komada i razasla u sve krajeve Izrailjeve. Postanje glava 19. A uveče dođoše dva anđela u Sodom; a Lot seđaše na vratima sodomskim; i kad ih ugleda, ustade te ih srete, i pokloni se licem do zemlje, 1 Moj. 18:2, 1 Moj. 18:22 2 I reče: Hodite, gospodo, u kuću sluge svog, i prenoćite i operite noge svoje; pa sutra rano kad ustanete pođite svojim putem. A oni rekoše: Ne, nego ćemo prenoćiti na ulici. 1 Sam. 25:35, Lk. 24:28, Jev. 13:2 3 Ali on navali na njih, te se uvratiše k njemu i uđoše u kuću njegovu, i on ih ugosti, i ispeče hlebova presnih, i jedoše. 1 Moj. 18:8 4 I još ne behu legli, a građani Sodomljani slegoše se oko kuće, staro i mlado, sav narod sa svih krajeva, 5 I vikahu Lota i govorahu mu: Gde su ljudi što dođoše sinoć k tebi? Izvedi ih k nama da ih poznamo. Sud. 19:22, 1 Car. 14:24, Isa. 3:9, Isa. 4:1, Rim. 1:24, Juda 1:7 6 A Lot iziđe k njima pred vrata zatvorivši vrata za sobom, Sud. 19:24 7 I reče im: Nemojte, braćo, činiti zla. 8 Evo imam dve kćeri, koje još ne poznaše čoveka; njih ću vam izvesti, pa činite s njima šta vam je volja; samo ne dirajte u ove ljude, jer su zato ušli pod moj krov. 1 Moj. 18:5, Sud. 19:24 9 A oni rekoše: Hodi amo. Pa onda rekoše: Ovaj je sam došao amo da živi kao došljak, pa još hoće da nam sudi; sad ćemo tebi učiniti gore nego njima. Pa navališe jako na čoveka, na Lota, i stadoše istavljati vrata. i 26 Ali žena Lotova beše se obazrela idući za njim, i posta slan kamen. Mk. 13:15, Lk. 17:31 27 A sutradan rano ustavši Avram, otide na mesto gde je stajao pred Gospodom; 1 Moj. 18:22 28 I pogleda na Sodom i Gomor i svu okolinu po onoj ravni, i ugleda, a to se dizaše dim od zemlje kao dim iz peći. Otk. 18:9 29 Ali kad Bog zatiraše gradove u onoj ravni, opomenu se Bog Avrama, i izvede Lota iz propasti kad zatre gradove gde živeše Lot. 1 Moj. 8:1, 1 Moj. 18:23 30 A Lot otide iz Sigora i stani se na onom brdu s dve kćeri svoje, jer se bojaše ostati u Sigoru; i živeše u pećini s dve kćeri svoje. 1 Moj. 19:17, 1 Moj. 19:19 31 A starija reče mlađoj: Naš je otac star, a nema nikoga na zemlji da dođe k nama, kao što je običaj po svoj zemlji. 1 Moj. 16:2, 1 Moj. 16:4, 1 Moj. 38:8, 5 Moj. 25:5 32 Hajde da damo ocu vina neka se opije, pa da legnemo s njim, eda bismo sačuvale seme ocu svom. Mk. 12:19, Lk. 21:34, 1 Kor. 15:33 33 I dadoše ocu vina onu noć; i došavši starija leže s ocem svojim, i on ne oseti ni kad ona leže ni kad ustade. 34 A sutradan reče starija mlađoj: Gle, noćas spavah s ocem svojim. Da mu damo vina i doveče, pa idi ti i lezi s njim, eda bismo sačuvale seme ocu svom. 35 Pa i to veče dadoše ocu vina, i ustavši mlađa leže s njim, i on ne oseti ni kad ona leže ni kad ustade. 36 I obe kćeri Lotove zatrudneše od oca svog. Ako je ovo bila najmoralnija porodica u Sodomi, sasvim je opravdano to sto je Gospod sa njim ucinio... Nijedna zena koja ima sopstveno misljenje nece otici na predmet koji propoveda mizoginiju... -------------------- |
Slovenatz |
Aug 2 2008, 08:40 AM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Sta zracis covece? Pusti druge da veruju sta zele da veruju, mislis da ce bilo sta sto ti ovde napises da utice na njih?
-------------------- |
Turgon |
Aug 2 2008, 10:41 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
Nevernicka bagra...a najgore je to sto to misljenje niste sami formirali, al se busate u grudi da ste bog zna kako pametni, a nema 2% ateista kojima i roditelji nisu ateisti....
-------------------- |
Neonkitza |
Aug 2 2008, 10:43 AM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
meni jesu...mada opet,kakve veze ima? ja idalje postujem sve to...religiju...
|
pyost |
Aug 2 2008, 10:45 AM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
QUOTE(Turgon @ Aug 2 2008, 11:41 AM) Nevernicka bagra...a najgore je to sto to misljenje niste sami formirali, al se busate u grudi da ste bog zna kako pametni, a nema 2% ateista kojima i roditelji nisu ateisti.... Hoces da kazes da ste vi sami formirali misljenje Daj bre, nijedno misljenje ne moze da se formira bez spoljasnjeg uticaja... -------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Iva |
Aug 2 2008, 11:33 AM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
QUOTE(Turgon @ Aug 2 2008, 11:41 AM) Nevernicka bagra...a najgore je to sto to misljenje niste sami formirali, al se busate u grudi da ste bog zna kako pametni, a nema 2% ateista kojima i roditelji nisu ateisti.... Ja ateist. Moji vernici. Ja bila vernik. Više nisam. -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
maxydelanoche |
Aug 2 2008, 11:40 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
QUOTE(pyost @ Aug 2 2008, 11:45 AM) Sad, but true. -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Slovenatz |
Aug 2 2008, 11:49 AM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
QUOTE(Turgon @ Aug 2 2008, 11:41 AM) Nevernicka bagra...a najgore je to sto to misljenje niste sami formirali, al se busate u grudi da ste bog zna kako pametni, a nema 2% ateista kojima i roditelji nisu ateisti.... Pa veroispovest se nasledjuje od roditelja... Sta je tu cudno? Cisto sumnjam da si ti bio vernik cim si se rodio... Meni je pomalo glupo da deca nemaju nikakvog izbora i da im se nametne veroispovest... Moji nisu vernici, ja nisam vernik, postujem tudju veru ( ne zracim sve vernike i objasnjavam im kako je religija sranje khmkuzmankhm ) -------------------- |
maxydelanoche |
Aug 2 2008, 12:22 PM
|
Kada pricamo o stvarima koje ti roditelji na ovaj ili onaj nacin, svesno ili nesvesno, nametnu, religija je najmanji problem. Pri tome hocu da kazem da se predrasude najcesce donose od kuce...
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Iva |
Aug 2 2008, 12:38 PM
|
Sve se najčešće donosi od kuće.
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
maxydelanoche |
Aug 2 2008, 12:52 PM
|
Yup, to kazu profe u skoli. A kod kuce te pitaju "Jesi to u skoli naucio" :/ a ustvari si ti jadno malo dete ulice.
Da, zaista sam gladna :/ -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nameless_one |
Aug 2 2008, 01:17 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-February 08 From: Novi Beograd Member No.: 869 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Goran Šahinovic Škola/Razred: MG IIIa |
@Kuzman:Morash razumeti da je biblija pisana u vremenskom intervalu od 15 vekova i da su neki delovi,pogotovu stari zavet,konglomerat razlicitih predanja kojim jevreji opisuju svoju istoriju od saveza Avrama sa Bogom koji je najavio Hristov dolazak.Tako,na primer,Lotovo zrtvovanje svojih kceri razularenom narodu Sodoma kako bi spasio svoje goste(andjele) posledica je nepisanog zakona o gostoprimstvu koji je vazio u celom drevnom bliskoistocnom i antickom svetu:naime, gost je morao imati potpunu zastitu pod tvojim krovom i morao si mu pomoci kako god si mogao,jer su u to vreme mnogi narodi ziveli nomadskim zivotom i stalno u pokretu,pa se i tebi lako moglo desiti da budesh gost kod onoga kome si ranije bio domacin.
BTW,ovakvi delovi starog zaveta tumace se obazrivo,jer je vremenska i kulturna distanca od nasheg vremena velika.Pod zankom je pitanja dali su Sodom I Gomor uopste postojali,ili je njihovo unishtenje opisano u bibliji trebalo da posluzi jevrejima kao upozorenje kakva kazna ceka one koji ne postuju zakone koji su u toi vreme bili sveti i koji ce kasnije biti formulisani u deset bozjih zapovesti. -------------------- |
Neonkitza |
Aug 2 2008, 01:35 PM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
bibliju ne treba shvatati bukvalno -.-
|
Iva |
Aug 2 2008, 02:45 PM
|
Stari Zavet je pun nasilja (kome se to dopada - Kuran ima krvi do kolena ) ali Novi Zavet je ....hippy
Cool je! -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Turgon |
Aug 2 2008, 06:34 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
QUOTE(Slovenatz @ Aug 2 2008, 12:49 PM) Pa veroispovest se nasledjuje od roditelja... Sta je tu cudno? Cisto sumnjam da si ti bio vernik cim si se rodio... Meni je pomalo glupo da deca nemaju nikakvog izbora i da im se nametne veroispovest... Moji nisu vernici, ja nisam vernik, postujem tudju veru ( ne zracim sve vernike i objasnjavam im kako je religija sranje khmkuzmankhm ) Niko meni ne smeta ako ne veruje, smeta mi ako neko svojim ateizmom pokusava da ponizi vernike. Da, kuzman, anacionalno i nihilisticko rascupano metalsko deriste ( Izvini Kuzmane morao sam ) -------------------- |
Aug 2 2008, 06:42 PM
|
Ma nemam komentara . Nema verouchitelja na msnu . Neeeeceeeee da dodje -------------------- Good
Eli0t |
Aug 2 2008, 07:25 PM
|
Voodoo People Group: Administratori Joined: 25-January 06 Member No.: 1 Status: Bivši učenik MGa |
|