Srećni Praznici!
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Srećni Praznici!
Neonkitza |
Jan 17 2009, 11:01 AM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
e vidis mrksho..mi je lomimo na badnje vece ;P neki lome za badnji rucak a ti je eto lomis ujutru...shvatas? nije to nista cudno..sve se razlikuje od mesta odakle si pokupio obicaje..
|
Turgon |
Jan 17 2009, 11:46 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
al to nije lokalni obicaj , to je crkveni, propisan kao takav bas cu da izgooglam to
-------------------- |
calamity |
Jan 17 2009, 03:03 PM
|
Group: Članovi Joined: 4-April 07 From: Cambridge, MA, USA Member No.: 491 Status: Van MGa Škola/Razred: MIT junior, RAF alumna, Grobarska alumna |
Cudno... na jugu se lomi na badnje vece... ako je to ona pogaca s novcicem...
edit: ocekujem reply "kakav pa sad novcic..." This post has been edited by calamity: Jan 17 2009, 03:03 PM |
Turgon |
Jan 17 2009, 10:41 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
QUOTE(calamity @ Jan 17 2009, 04:03 PM) Cudno... na jugu se lomi na badnje vece... ako je to ona pogaca s novcicem... edit: ocekujem reply "kakav pa sad novcic..." naravno da ima novcic, al ja samo pricam kako crkva kaze da treba, pa sto je ne lome na bozicnoj liturgiji uvece? -------------------- |
VIP <3 |
Jan 18 2009, 01:17 AM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
vrvtno zato sto nije posna?
-------------------- Opsti kriminal. |
Turgon |
Jan 18 2009, 03:00 AM
|
QUOTE(VIP <3 @ Jan 18 2009, 02:17 AM) recimo, zasto bi se onda jela uvece ko sto neki pricaju -------------------- |
Neonkitza |
Jan 18 2009, 11:03 AM
|
Spammerkitza Group: Članovi Joined: 26-August 06 From: WoW Beta Member No.: 80 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Studentkinja ETF-a |
e pa ova koju mi spremamo je posna,bas zbog toga..ako je vec posna,zasto se lomi na bozic?
|
Turgon |
Jan 18 2009, 01:10 PM
|
QUOTE(Neonkitza @ Jan 18 2009, 12:03 PM) hahaha Pa moja nije posna, stavi se i jaje da bude lepsa.... Za sve vas buduce domacice Potrebno je: 1/2 litra mleka 1 paket kvasca 2 jajeta,so,brašna prema potrebi (oko 1 kg) zlatni ili srebrni novčić, zrno pšenice, zrno pasulja Priprema Rastopite kvasac u malo mlakog mleka. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Kad se testo dovoljno zgusne, počnite da ga mesite. Dobro izmešano testo ostavite pokriveno čistim platnom da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već samo delimično kao testo pogače. Česnica se i oblikuje kao pogača. Tom prilikom se u njenu unutrašnjost stavlja novac, komadić hrasta, zrno žita i pasulja (zavisno od kraja u kom se sprema). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice, premažite šare i celu površinu razmučenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju. A sada malo o tome sta je cesnica: Mnogi su čuli za česnicu, a možda su čak našli i skrivenu paricu koja se u njoj pekla. Da li im je donela sreću? Ili je bila podsticaj da tokom čitave godine budu vredni? Šta je, dakle, česnica? To je kolač, zapravo hleb koji se mesi na Božić, rano ujutru. Česnicu treba mesiti takozvanom nenačetom vodom. To znači da je domaćica donela svežu vodu sa izvora ili iz bunara. U našem slučaju, to će biti obična voda. Osim uobičajenih sastojaka za mešenje hleba, potrebno je nabaviti srebrni ili zlatni novčić, a ukoliko ih nemamo, može i neka druga parica - vrednost zapravo i nije od presudne važnosti. Za mešenje česnice potrebno je: pola kilograma brašna, pola paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi s pola kašičice šećera, nekoliko kašika ulja i malo soli. Obavezan sastojak je bogojavljenska sveta vodica. Ona se sipa na testo unakrst. Sve se dobro zamesi s još malo mlake vode. Zatim se novčić utisne u sredinu testa, još se malo mesi i naposletku ostavi da naraste. Kada testo naraste, odozgo, na sredini, pritisnu se slovo i pečat i onda se česnica stavi u toplu pećnicu. -------------------- |
dadkristy94 |
Jan 18 2009, 02:00 PM
|
Group: Članovi Joined: 8-June 08 From: Beograd Member No.: 1.066 Status: Van MGa Ime i prezime: Kristina Radojević Škola/Razred: I beogradska gimnazija III/5 |
Nja, ja ne znam kako se sprema, a ne verujem ni da cu je spremati , ali znam da ako nastavite da se raspravljate o srpskim obicajima... to ce trajati jer ni sami srbi nisu skapirali koji obicaji su oni pravi a koji su dodati
-------------------- ''Manifesta haud indigent probatione''
(Za ono sto je jasno dokazivanje nije potrebno) XD |
Neonkitza |
Jan 18 2009, 04:25 PM
|
e pa moja je posna mada je idalje njaaam..i to kazem ja koja ne volim hleb ;p
|
Kuzman |
Jan 18 2009, 05:35 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Turgon t3h domacin!
-------------------- |
Turgon |
Jan 18 2009, 06:48 PM
|
QUOTE(dadkristy94 @ Jan 18 2009, 03:00 PM) Nja, ja ne znam kako se sprema, a ne verujem ni da cu je spremati , ali znam da ako nastavite da se raspravljate o srpskim obicajima... to ce trajati jer ni sami srbi nisu skapirali koji obicaji su oni pravi a koji su dodati Ovo nije srpski, ovo je hriscanski obicaj.... QUOTE(Kuzman @ Jan 18 2009, 06:35 PM) Naravno!!! Da te naucim da spremas cesnicu ? Mogu i da te odvedem kod popa na krstenje, evo ja cu ti budem kum ako obecas da neces mnogo da places -------------------- |
dadkristy94 |
Jan 18 2009, 08:24 PM
|
Group: Članovi Joined: 8-June 08 From: Beograd Member No.: 1.066 Status: Van MGa Ime i prezime: Kristina Radojević Škola/Razred: I beogradska gimnazija III/5 |
Ok jos gore jer su srbi uzeli hriscanske obicaje i prilagodjavali svom ukusu Pa sad verovatno te razlike koje su nastale (Neko jede uvece, neko ujutro itd) tako nastale.
Turgon |
Jan 18 2009, 09:12 PM
|
QUOTE(dadkristy94 @ Jan 18 2009, 09:24 PM) Ok jos gore jer su srbi uzeli hriscanske obicaje i prilagodjavali svom ukusu Pa sad verovatno te razlike koje su nastale (Neko jede uvece, neko ujutro itd) tako nastale. Ok ok, da si ti meni ziva zdrava i napredna! -------------------- |
dadkristy94 |
Jan 19 2009, 12:14 AM
|
Fala fala A da mi prestanemo o tim obicajima ?
VIP <3 |
Jan 19 2009, 01:19 PM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Dadkristy, kako mislis neces je spremati? Kao: neces je NIKAD spremati ili neces je spremati dok si klinka, tj narednih godina? :S :S :S
Nadam se da si mislila na ovo drugo o.O -------------------- Opsti kriminal. |
Neonkitza |
Jan 19 2009, 01:49 PM
|
shshsh...tanja...verovatno je i ona feministkinja ili tako nesto samo...shshshsh
ti i ja cemo da zivimo na selu jedna do druge i da pecemo hleb svako jutro u 5 |
VIP <3 |
Jan 19 2009, 02:40 PM
|
A zna se kako se zene na selu zagrevaju u rano jutro... a i po ceo dan
(Ne, Nina, mislila sam na casicu domace ljute ) -------------------- Opsti kriminal. |
dadkristy94 |
Jan 19 2009, 03:33 PM
|
Ovaj ovako u skorije vreme sigurno necu jer ja u kuhinji znam samo da skuvam jaja onda virsle dobro omlet i da skuvam kkafu i caj itd.. mislim u teoriji zna i jos po nesto ali... bas u praksi A sto se tice toga za kasnije nemam pojma videcemo ja trnutno prelazim u fazu ateista tako da moje trenutno misljenje je da je necu nin praviti ....
maxydelanoche |
Jan 19 2009, 04:02 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
QUOTE(Neonkitza @ Jan 19 2009, 02:49 PM) A mozda je devojka i samo ateista, jbt :S Neonkitza = feministofobichar -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |