Paradoxes...
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Paradoxes...
Stefan_chemist |
Dec 7 2007, 06:47 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-September 07 From: Pančevo Member No.: 631 Status: Van MGa Škola/Razred: Pančevačka gimnazija |
Evo jedan koji se meni posebno svidja...
Pretpostavimo da je a = b. Onda je a ^ 2 = ab Ako dodamo -b^2 obema stranama dobijamo a^2 - b^2 = ab - b^2 Rastavljanjem na cinioce... ( a + b ) (a - b ) = b ( a - b ) Delimo obe strane sa ( a - b ) a+b=b. Takodje iz toga sledi da je bilo koje a = 0. Ima jedna greska u svemu ovome koja objasnjava... This post has been edited by Stefan_chemist: Dec 7 2007, 06:48 PM -------------------- |
Slovenatz |
Dec 7 2007, 06:50 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
delio si sa a-b= 0
-------------------- |
pyost |
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
3 minuta Vidi se ko ide u D
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Stefan_chemist |
|
Group: Članovi Joined: 3-September 07 From: Pančevo Member No.: 631 Status: Van MGa Škola/Razred: Pančevačka gimnazija |
Sad vi nesto... -------------------- |
Hannibal Lecter |
Dec 7 2007, 06:56 PM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
U jednom selu postoji samo jedan berberin-muskarac. Svi se u selu ili briju sami ili ih brije berberin. Ko brije berberina?
-------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
Stefan_chemist |
Dec 7 2007, 06:58 PM
|
Pa on brije sam sebe...
-------------------- |
RZA |
Dec 7 2007, 06:59 PM
|
Njeno Ljubičanstvo Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 92 Status: Bivši učenik MGa |
pitajne treba da glasi, gde je to mesto na zemlji.. odgovor: nema ga?? >.< i guess.
-------------------- cold
|
Slovenatz |
Dec 7 2007, 07:06 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Noddy je n00b, zadatak treba da glasi ovako:
Jedan berberin u selu. Berberin brije sve koje se ne briju sami. Ko brije berberina? This post has been edited by Slovenatz: Dec 7 2007, 07:07 PM -------------------- |
Stefan_chemist |
Dec 7 2007, 07:09 PM
|
Pa ako berberin brije sam sebe, onda se on brije sam, pa ga ne brije berberin...
A ako se berberin ne brije sam, on onda ide kod berberina na brijanje, pa ga berberin brije, pa opet dolazimo na ovo prvo... Nema takvog naselja This post has been edited by Stefan_chemist: Dec 7 2007, 07:10 PM -------------------- |
username |
Dec 7 2007, 07:54 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%...%B0%D1%86%D0%B0
paradoks blizanaca ali to je fizika ne mat. i http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_paradoxes This post has been edited by username: Dec 7 2007, 09:18 PM |
Hannibal Lecter |
Dec 7 2007, 11:58 PM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
tacno
inace ovo nam je sopic postavio cini mi se... -------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
milija |
Dec 8 2007, 12:44 AM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Ajde pricajte o Gedelovoj teoremi
-------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |
Hannibal Lecter |
Dec 8 2007, 01:53 AM
|
Gede-sta?
-------------------- And as we wind on down the road
Nostradamus |
Dec 8 2007, 02:00 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Gedelovih teorema nepotpunosti ima 2, na koju si mislio?
-------------------- |
Stefan_chemist |
Dec 8 2007, 12:24 PM
|
QUOTE(Noddy) Gede-sta? .gif QUOTE(Wikipedia) Gedelova teorema o potpunosti je teorema matematičke logike koju je dokazao Kurt Gedel u svojoj doktorskoj disertaciji 1929. i kasnije u radu objavljenom 1930. U svom najpoznatijem obliku, ona tvrdi da je u predikatskom računu prvog reda svaka logički valjana formula dokaziva. Ovo je jedna od najvažnijih teorema matematičke logike, jer pokazuje da klasičan predikatski račun "sadrži" sve zakone logike koji se mogu iskazati predikatskim formulama. -------------------- |
milija |
Dec 8 2007, 01:03 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Fora je sto nedokaziva, a ne da mozes da je dokazes.
-------------------- Izadji i bori se
Nostradamus |
Dec 8 2007, 01:10 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Da, ali osim Gedelove teoreme potpunosti, imas 2 Gedelove teoreme nepotpunosti, koje manje vise kazu da ces uvek imati neka nedokaziva tvrdjenja. Npr. u teoriji skupova tvrdjenje da li postoji skup cija je kardinalnost izmedju skupova N i R se ne moze ni dokazati ni opovrgnuti
QUOTE(milija @ Dec 8 2007, 01:03 PM) Na sta si mislio??? This post has been edited by Nostradamus: Dec 8 2007, 01:11 PM -------------------- |
Kuzman |
Dec 10 2007, 04:13 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
da tvrdjenje moze biti nedokazivo, a nije moguce cak ni dokazati da je nedokazivo.
-------------------- |
Nostradamus |
Dec 10 2007, 04:26 PM
|
Tako nesto jos nije otkriveno
-------------------- |
milija |
Dec 11 2007, 02:24 AM
|
Zaista se nisam vise upustao u problem sa Gedelovim teoremama. Ako ti nije problem pisi vise o tome ovde.
Koliko sam ja shvatio i ono sto sam pokupio na predavanjima u Petnici (istina polubudan ) jeste da nijedan dokaz ne moze da se dokaze. Tipa valjda ono ako nam Kricanin kaze: "Svi Kricani lazu" ne mozemo da dokazemo da li on laze ili ne... -------------------- Izadji i bori se