Paradoxes...
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Paradoxes...
Nostradamus |
Dec 11 2007, 03:25 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Pa nisam se ni ja mnogo upustao, imam to u nekoj knjizi koju nikako da odstampam a ne mogu da citam sa kompa. Ali ja to vidim ovako nekako, u svakoj matematickoj disciplini se polazi od aksioma, koje su tvrdjenja cija se tacnost uzima po dogovoru, i matematicke logike uz pomoc koje se izvode sva dalja tvrdjenja (iz aksioma). E sad Gedelove teoreme se izvode u logici, i one kazu da postoje tvrdjenja koja nemaju dokaz (manje vise), tj. nisu posledice nijedne aksiome.
Za ovo sto si rekao mislim, da ti je to otprilike isto kao i ono sa berberinom, tj takav skup ne postoji... Jedino u sta sam siguran je da je posledica gedelovih teorema pitanje da li ima skupova sa kardinalnoscu izmedju skupova N i R, tj. da se ovo tvrdjenje ne moze ni dokazati ni oboriti, i to je dokazano.. This post has been edited by Nostradamus: Dec 11 2007, 03:27 PM -------------------- |
username |
Dec 11 2007, 03:28 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
sta je kardinalnost skupova?
(ozbiljno pitam 1. sam razred) |
Nostradamus |
Dec 11 2007, 03:39 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
U sustini broj elemenata skupa
-------------------- |
username |
Dec 11 2007, 03:47 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
a sta bi onda bila kardinalnost izmedju 2 skupa?
razlika, presek, unija? edit: aha treba dokazati da ne/ima skupova koji imaju elemenata izmedju broja elemenata N i R (tj. beskonacno i beskonacno) This post has been edited by username: Dec 11 2007, 03:48 PM |
Nostradamus |
Dec 11 2007, 04:44 PM
|
Da, ali realnih ima mnogo vise nego prirodnih. Znaci da li ima/nema skupova ciji je broj elemenata izmedju broja elemenata skupa prirodnih i broja elemenata skupa realnih brojeva
-------------------- |
pyost |
Dec 11 2007, 06:21 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Kad smo vec kod kardinalnosti, zanimljivo je da skup prirodnih, celih, pa cak i racionalnih brojeva imaju istu kardinalnost
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Nostradamus |
Dec 11 2007, 09:56 PM
|
Da, takodje bilo koji interval realnih brojeva ima istu kardinalnost kao i ceo skup realnih brojeva, onda partitivni skup prirodnih ima istu kardinalnost kao i R.
-------------------- |
username |
Dec 12 2007, 03:35 PM
|
znaci ne postoji ono izmedju posto oboje imaju istu kardinalnost
znaci nema takvih skupova i time je dokaz zavrsen ko kaze da je nedokazivo? |
Nostradamus |
Dec 12 2007, 04:00 PM
|
Ucices ovo u trecoj godini, i videces da je kardinalnost od N manja (strogo) od kardinalnosti R, zapravo ne znam ni kako si dosao do toga da su iste
-------------------- |
username |
Dec 12 2007, 04:06 PM
|
obe su beskonacne
|
Nostradamus |
Dec 12 2007, 04:32 PM
|
Beskonacnih brojeva ima beskonacno mnogo
-------------------- |
username |
Dec 12 2007, 04:35 PM
|
ma salim se
|
Stefan_chemist |
Dec 23 2007, 09:12 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-September 07 From: Pančevo Member No.: 631 Status: Van MGa Škola/Razred: Pančevačka gimnazija |
Da li Bog može da napravi toliko težak kamen da ni sam ne može da ga podigne?
-------------------- |