Zar Nemate Sta Da Porucite Mladim Nadama Srbije?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Zar Nemate Sta Da Porucite Mladim Nadama Srbije?
Karlito |
Oct 12 2009, 10:12 PM
|
Group: Članovi Joined: 10-October 09 Member No.: 1.189 Status: Van MGa Škola/Razred: Saobracajni fakultet, apsolvent |
Па ево, сада испадне да сам велики патетичар, али после година и година у "угледним" и "тешким" школама сам доста разочаран... Чекам науку као Годоа, и већ сам добијао неколико тешких пацки од ауторитета, и добијао поруке "не таласај". У Србији се цени просечност и послушност... Како време пролази, све ме више привлачи иностранство, нарочито САД.
Када је у питању физика, сећам се онога из лабораторија МГ: "не пипајте ништа док ја (проф.) не дођем". Ја сам заволео физику управо када је нестајала из моје наставе, а када су спојили диференцијалне једначине и физику... |
maxydelanoche |
Oct 12 2009, 10:28 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Da si bio u obicnoj, a ne u Matematickoj gimnaziji, ne bi l od laboratorije video, tako da
Realno, Iva je skroz upravu. Iako moram da pohvalim i svoju skolicu po tom pitanju al' dobro necu sad da je reklamiram... a ako nekog zanima kako izgleda prava nauka i te fore, tu je uvek Petnica <3 -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Iva |
Oct 12 2009, 10:31 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Ok, I got your point..
Al po sistemu koji si sam opisao: QUOTE(Karlito @ Oct 12 2009, 04:24 PM) sam ja htela da kažem ono što sam rekla. I, da se razuemo, volim ja svoju školu. p.s. sad tek videh maxyn post QUOTE(maxydelanoche @ Oct 12 2009, 11:28 PM) A da se razumemo.. nije ni to baš prava nauka This post has been edited by Iva: Oct 12 2009, 10:33 PM -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Turgon |
Oct 13 2009, 10:20 AM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
Sve je to lepo i krasno, ali da li neko od vas zaista misli da je trenutno dovoljno potkovan znanjem da se bavi pravom naukom?
Ono sto se radi u Petnici je gradjenje interesovanja za naucni i samostalan rad, nikako pravi naucan rad. Evo, mogu ja da napisem tamo "rad" iz ekonofizike, i da li me to cini ekspertom u tom polju? Naravno da ne. -------------------- |
Karlito |
Oct 13 2009, 04:27 PM
|
Group: Članovi Joined: 10-October 09 Member No.: 1.189 Status: Van MGa Škola/Razred: Saobracajni fakultet, apsolvent |
Petnica je Geto za nauci nastrojrn mladi svet.
|
maxydelanoche |
Oct 13 2009, 04:38 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Naravno, nisam ni htela da kazem da ti u Petnici postajes naucnik or wte. Da bi postao naucni istrazivac prvo ide faks, magistratura, doktorat, pa postdoktorske i godine iskustva i radova dok se ne mozes osloviti jednim ozbiljnim naucnim istrazivacem, odnosno naucnikom. Ali za srednjoskolce koje interesuje takav zivotni put, Petnica je idealna da bace barem taj jadni mali kratkodometni pogled na naucni rad i trenutno aktuelne teme u nauci. Doduse tu je i onaj Centar za talente, ali nemam pojma sta ljudi zapravo rade tamo
This post has been edited by maxydelanoche: Oct 13 2009, 04:39 PM -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
dadkristy94 |
Oct 16 2009, 03:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 8-June 08 From: Beograd Member No.: 1.066 Status: Van MGa Ime i prezime: Kristina Radojević Škola/Razred: I beogradska gimnazija III/5 |
Btw. Je li se prijave za Petnicu popunjavaju u oktobru ili novembru?
Kazi mi Maro da je prosao rok -------------------- ''Manifesta haud indigent probatione''
(Za ono sto je jasno dokazivanje nije potrebno) XD |
RZA |
Oct 16 2009, 04:40 PM
|
Njeno Ljubičanstvo Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 92 Status: Bivši učenik MGa |
Obicno je do kraja novembra rok da se posalju prijave..
This post has been edited by RZA: Oct 16 2009, 04:40 PM -------------------- cold
|
Iva |
Oct 16 2009, 07:35 PM
|
Nije prošao rok ove godine.
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
dadkristy94 |
Oct 17 2009, 01:48 AM
|
Group: Članovi Joined: 8-June 08 From: Beograd Member No.: 1.066 Status: Van MGa Ime i prezime: Kristina Radojević Škola/Razred: I beogradska gimnazija III/5 |
Hvala Hristina, hvala Iva
A ovaj usput, smo jos jedno pitanje. Zasto bi ljudi iz Petnice izabrali bas mene da pozovu a ne nekog drugog? Zapravo, nikada mi nije bilo jasno kako se to bira -------------------- ''Manifesta haud indigent probatione''
Karlito |
Oct 17 2009, 09:58 AM
|
Није у питању строги пробир, али има оних које темпо рада у Петници премори, па неће никад више да дођу. То није лоше јер остану само они стварно заинтересовани. Лепо је што постоји петница, али то је оаза у сред пустиње.
За "одрасле" (мислим оне са завршеним факултетом) постоји Институт Михајло Пупин, Институт Кирило Савић, Институт у Винчи и још неки, али то је скромно. Рецимо, за Институт Михајло Пупин се гледа просек оцена током студирања, што је глупост. Макар на СФ, завршавање строго у року и са високим оценама није карактеристика ентузијаста већ маминих и татиних синова о ћерки, а из неких предмета је просечна оцена испод 7 или 7.5 за цео факултет. По том питању смо неравноправни у односу на друштвене факултете чак и за стипендије. |
SBS |
Oct 17 2009, 12:56 PM
|
Group: Moderatori Joined: 25-April 08 Member No.: 1.043 Status: Van MGa |
QUOTE(dadkristy94 @ Oct 17 2009, 02:48 AM) Hvala Hristina, hvala Iva A ovaj usput, smo jos jedno pitanje. Zasto bi ljudi iz Petnice izabrali bas mene da pozovu a ne nekog drugog? Zapravo, nikada mi nije bilo jasno kako se to bira Videćeš prijavu, u principu samo da im pokazeš da te interesuje to za šta se prijavljuješ i da bar nešto znaš, mada je bitnije da zeliš da radiš nego da već nešto znaš, al naravno znanje ne škodi -------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
Now i wanna sniff some glue! |
dadkristy94 |
Oct 17 2009, 03:59 PM
|
Point taken
-------------------- ''Manifesta haud indigent probatione''
Kuzman |
Dec 9 2009, 01:12 AM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
"When you get into one of these groups, there's only a couple of ways you can get out. One, is death; the other, is mental institutions."
-------------------- |
Iva |
Dec 9 2009, 02:51 AM
|
I eto šta metal čini ljudima...
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|