Za Vas Verovatno Laganica, ...ja ne mogu da se povezem.
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Za Vas Verovatno Laganica, ...ja ne mogu da se povezem.
milanche |
Mar 2 2008, 10:00 AM
|
Group: Članovi Joined: 26-July 07 Member No.: 597 Status: Van MGa Škola/Razred: Gimnazija Zajecar, III razred (od 1. septembra) |
Ovako:
Imam za 3 dana kontrolni iz informatike, Pascal, i radili smo samo 3 naredbe: FOR, WHILE i REPEAT. E sad, imam jedan zadatak, radili smo ga i u skoli, ali meni je resenje nelogicno. Glasi ovako: Napisati program koji izracunava proizvod E, a resili smo ga ovako: p:=1; z:=1 for i:=1 to m do begin p:=p * (n + z * i * m); z:=z * (-1); end E, sad meni nije jasno zasto je ovo ovako. Kapiram da od m zavisi da li ce u zagradi biti znak - ili + , ali ne kapiram zasto smo napisali da je z:=z*(-1). Da li je ovaj zadatak uopste dobro resen? This post has been edited by milanche: Mar 2 2008, 10:10 AM |
VIP <3 |
Mar 2 2008, 10:44 AM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
QUOTE(milanche @ Mar 2 2008, 10:00 AM) Kapiram da od m zavisi da li ce u zagradi biti znak - ili + , ali ne kapiram zasto smo napisali da je z:=z*(-1). Da li je ovaj zadatak uopste dobro resen? Zadatak je dobro resen... Vidis, naizmenicno ti ide u zagradi +m, -2m, +3m, -4m, .... i tako do (-1)^(m+1) m. Promenljiva z ti govori o znaku tog m, 2m, 3m, ... Znaci, z ti jednom mora biti +1, sledeci put -1, pa opet +1, itd. A to postizes tako sto u svakom koraku z pomnozis sa -1 (i time dobijes kontra znak). Kapiras? Promenljiva i ti predstavlja broj kojim mnozis m (u onom delu +m, -2m, +3m, ...) znaci i ti mora ici od 1 do m, i zato je to u for ciklusu... Rekla bih da je to to -------------------- Opsti kriminal. |
milanche |
Mar 2 2008, 11:26 AM
|
Group: Članovi Joined: 26-July 07 Member No.: 597 Status: Van MGa Škola/Razred: Gimnazija Zajecar, III razred (od 1. septembra) |
Hvala puno na odgovoru, ali opet postoji nesto sto mi nije jasno:
Recimo da sam uneo da je n = 10, a m=3 I sad bi program radio sledece: I ciklus 10 -1*1*3=7 II ciklus 7*(10-1*2*3)=28 III ciklus 28*(10-1*3*3)=28 I to bi trebalo da bude konacan rezultat za unete vrednosti...Ne vidim da z menja znak. Gde gresim? |
VIP <3 |
Mar 2 2008, 11:36 AM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Pazi ovako: ti kad uneses n=10 i m=3, tvoj program radi ovo, tj postavlja vrednosti ovako:
n = 10; m = 3; p = 1; z = 1; (I ciklus) i = 1: p = 1 * (10 + 1* 1* 3) = 13 z = 1 * (-1) = -1 (II ciklus) i = 2 p = 13 * (10 + (-1)* 2* 3) = 52 z = (-1) * (-1) = 1 (III ciklus) i = 3 p = 52 * (10 + 1* 3* 3) = 988 z = 1 * (-1) = -1 I to je to, program na izlazu treba da da 988. Mozes da izracunas na digitronu da bi proverio, ali (10+3)(10-2*3)(10+3*3) = 988. Mislim da ne razumes bas skroz sta je zadatak. Ti pises: 10 -1*1*3=7 7*(10-1*2*3)=28 28*(10-1*3*3)=28 tj. ti u sva tri ciklusa u zagradi imas oduzimanje. Tu ti je greska. Treba jednom da saberes to u zagradi, jednom da oduzmes itd. Vidis: (n + m), (n - 2m), (n + 3m) itd. Shvatas? Naizmenicno ide znak + i -. Zato moras da mnozis sa -1. Ovo moze da bude malo nezgodno da se setis toga kad tek pocinjes da programiras, ali vremenom ces se privici Preziveces ti to, svi smo mi preziveli This post has been edited by VIP (ex Miss): Mar 2 2008, 11:37 AM -------------------- Opsti kriminal. |
The snorks |
Mar 2 2008, 11:37 AM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
pa nisi uradio sve naredbe u ciklusu
onu ispod naredba da je Z=Z*(-1) si preskocio koliko ja vidim |
VIP <3 |
Mar 2 2008, 11:39 AM
|
QUOTE(The snorks @ Mar 2 2008, 11:37 AM) Nije je koristio jer misli da mu ne treba -------------------- Opsti kriminal. |
milanche |
Mar 2 2008, 11:50 AM
|
Important Princess.. jasno kao dan!
Hvala ti puno, sad kad pogledam kroz cikluse vidim za sta sluzi vrednost Z - to mi je i bio problem. |
LoshMeeBre |
Mar 2 2008, 11:51 AM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
Kukuuuu, tanja objasnjava informatiku...
-------------------- |
VIP <3 |
Mar 2 2008, 11:51 AM
|
QUOTE(milanche @ Mar 2 2008, 11:50 AM) Important Princess.. jasno kao dan! Hvala ti puno, sad kad pogledam kroz cikluse vidim za sta sluzi vrednost Z - to mi je i bio problem. Jaoj Important Princess Kako kul Drago mi je ako je jasno Pitaj ako imas jos nesto Nisi svestan kako ja umem da prosvetljujem Ima ti pravi mali programer da postanes @Loshmee: TISINA! This post has been edited by VIP (ex Miss): Mar 2 2008, 11:52 AM -------------------- Opsti kriminal. |
milanche |
Mar 2 2008, 11:54 AM
|
Evo sad cu da radim dalje, pa ako zapne negde obraticu vam se za pomoc.
|
milanche |
Mar 3 2008, 10:41 PM
|
|
pyost |
Mar 3 2008, 10:56 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Ne bih rekao...
CODE s := 0; f := 1; for i:=1 to n do begin k := (i - 1) * 3 f := f * (k + 1) * (k + 2) * (k + 3); s := s + z * f; z := z * (-1); end; Cini mi se da je ovako OK -------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
milanche |
Mar 3 2008, 11:04 PM
|
^Nista mi nije jasno.
Sad sam pozvao druga, on mi je napisao sledece resenje: for i:=1 to 3 * n do begin f:=f * i; if i mod 3 =0 then begin s:=s+z * f;; z:=z * (-1); end; end; Ovo je skolsko resenje, ali opet da pitam da li je dobro. Ako jeste, nije mi jasno zasto ispitujemo da li je ostatak kada se i podeli sa 3 jednak 0. |
pyost |
Mar 3 2008, 11:08 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Evo sta moj kôd radi:
-------------------- Baby, it's a violent world.
milanche |
Mar 3 2008, 11:17 PM
|
@pyost
Sad sam probao kod u TP, ali ne radi ono sto treba da radi. This post has been edited by milanche: Mar 3 2008, 11:17 PM |
pyost |
Mar 3 2008, 11:22 PM
|
CODE program sumaFakt; var integer s, f, i, z, k,; begin readln(n); s := 0; f := 1; z := 1; for i:=1 to n do begin k := (i - 1) * 3 f := f * (k + 1) * (k + 2) * (k + 3); s := s + z * f; z := z * (-1); end; writeln(z); end. Kako ne radi? -------------------- Baby, it's a violent world.
milanche |
Mar 3 2008, 11:32 PM
|
Zar ne treba program da izda sumu (s) , a ne z ?
|
VIP <3 |
Mar 3 2008, 11:33 PM
|
QUOTE(milanche @ Mar 3 2008, 11:04 PM) ^Nista mi nije jasno. Sad sam pozvao druga, on mi je napisao sledece resenje: for i:=1 to 3 * n do begin f:=f * i; if i mod 3 =0 then begin s:=s+z * f;; z:=z * (-1); end; end; Ovo je skolsko resenje, ali opet da pitam da li je dobro. Ako jeste, nije mi jasno zasto ispitujemo da li je ostatak kada se i podeli sa 3 jednak 0. Opet ti nista ne znas dok ti tetka Tanja ne objasni Ok je ovo resenje. Paz' 'vamo:proverava da li je i mod 3=0 da bi znao da li je i deljiv sa tri, jer tebi treba 3! pa 6! pa 9! a to su sve samo brojevi deljivi sa 3. Znaci ako je broj deljiv sa tri onda ti treba njegov faktorijel (onaj !) i da to pomnozis sa plus ili minus 1 i da dodas tamo na ono s. Shvatio nesto? @pyost: ne svidja mi se tvoje resenje moje je bolje (moje je kao ovo sto milanko kaze skolsko, samo nisam stiglada otkucam pre nego sto je on okacio ) This post has been edited by VIP (ex Miss): Mar 3 2008, 11:34 PM -------------------- Opsti kriminal. |
milanche |
Mar 3 2008, 11:38 PM
|
Da, ali koji god da je broj u pitanju, vidis da je u zadatku dato da se on mnozi sa 3 (bar sam ja to tako razumeo Tanja), pa onda automatski mora biti deljiv sa 3 i zbog toga ne razumem zasto se ispituje da li je deljiv sa 3.
|
VIP <3 |
Mar 3 2008, 11:43 PM
|
for i:=1 to 3 * n do
begin f:=f * i; if i mod 3 =0 then begin s:=s+z * f;; z:=z * (-1); end; end; Pazi ovako, srecice: ne mnozi se i sa 3, i je prosto brojac koji krece od 1 pa ide do 3*n (znaci uzima sve vrednosti 1, 2, 3, ....., 3n-1, 3n), a tebi treba da racunas faktorijel samo kad je brojac 3 ili 6 ili 9 ili ... ili 3n, znaci racunas samo kad je brojac deljiv sa 3, zato treba ono "if i mod 3=0". Ono sto ti kazes mnozi se sa 3, paaaaaaa ja ne znam na sta mislis, ali sigurno si lose razumeo -------------------- Opsti kriminal. |