Opštinsko Takmičenje Iz Fizike 2007.
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Opštinsko Takmičenje Iz Fizike 2007.
Iva |
Feb 10 2007, 09:00 AM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
S ovim postom ni ti nisi daleko!
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
^_NiN0_^ |
Feb 10 2007, 11:44 AM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
Ova tema ce biti LOCK, jer takmicenje je tek sutra , kada ce neko i da otvori, a mi smo naspamovali 3 strane
-------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
Iva |
Feb 11 2007, 12:07 PM
|
Dakle, da vas čujem..
Ja sam malopre došla sa takmičenja... Ne želim ništa da kažem u vezi poena jer još ne znam kako glase rešenja. Jedino, sad sam skontala kako sam zeznula 3. zadatak -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
pyost |
Feb 11 2007, 12:52 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Verovatno cu imati izmedju 85 i 90. zbog jedne glupe greske i necega sto nisam znao Neka, ja sam zadovoljan.. Sad cu da okacim zadatke.
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Anchi |
Feb 11 2007, 01:07 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-July 06 Member No.: 76 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG |
Ja sam uradila svih 5. Peti mi je verovatno netacan, ali nadam se oko 80 poena
|
pyost |
Feb 11 2007, 01:08 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Zadaci (II razred)
1. U sistemu prikazanom na slici 1 poznate su mase tela 1 i 2, a koeficijent trenja izmecu tela 1 i horizontalne ravni je k. Masa kotura je m i mozemo ga smatrati homogenim diskom. Nit po koturu ne proklizuje. U pocetnom trenutku telo 2 pocinje da se spusta. Zanemarujuci masu niti i trenje u osi bloka, naci: 1) ubrzanje tela 2 2) rad sile trenja, koja deluje na telo 2 u toku prvih 10 sekundi od pocetka kretanja (20 poena) 2. Zapremina neke mase gasa se, pri zagrevanju za i pri nepromenjenom pritisku, poveca za deo svoje prvobitne zapremine. Izracunajte kolika je pocetna temperatura gasa. (15 poena) 3. U posudi se nalazi gas u stanju "1" u kome je pritisak a zapremina . Gas se rasiri do zapremine i pritiska . Pri tome se pritisak linearno smanjuje sa povecanjem zapremine po zakonu . Masa gasa je m a molarna masa je M. Nadjite opsti izraz zavisnosti parametara a i b od datih vrednosti pritisaka i zapremina, kao i opsti izraz za zavisnost apsolutne temperature T od zapremine V u ovom slucaju. Univerzalna gasna konstanta je R. (20 poena) 4. Pomocu kompresora se zahvata vazduh temperature , koji se nalazi pod atmosferskim pritiskom , i adijabatski se sabija do . Kolicina vazduha koji se ubacuje iznosi . Izracunajte korisnu snagu kompresora i temperaturu posle sabijanja. Koeficijent adijabate je . (20 poena) 5. Kruzni ciklus, prikazan na slici 2, u kome ucestvuje n molova nekog gasa, sastoji se iz dve izohore i dve izobare. U stanju "1" temperatura gasa iznosi , a u stanje "3" temperatura gasa iznosi . Tacke 2 i 4 nalaze se na istoj izotermi. Pokazati da je rad koji se izvrsi u ovom ciklusu jednak , gde je R univerzalna gasna konstanta. (25 poena) Resenja 1. 2. 3. 4. (nije provereno) 5. Treba izracunati rad gasa, nakon cega treba dokazati da je - cista matematika. Attached thumbnail(s) -------------------- Baby, it's a violent world.
Cekaaa |
Feb 11 2007, 01:28 PM
|
Group: Članovi Joined: 1-July 06 Member No.: 73 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Mihajlo Cekic Škola/Razred: MG - IId |
Uradio sam sve i sve mi je tacno, sem sto sam napravio racunsku gresku u 5-om. Resenja koja sam dobio:
1. 19.xxxxxxx125 2. 20m/s,20m/s 3.24s,288m 4.t(sqrt(5)-1) 5.v/((cos a) na kvadrat), i lepo dobijem 2v rezultat, medjutim napisem na kraju da je to 10km/h, a treba 40km/h This post has been edited by Cekaaa: Feb 11 2007, 01:33 PM |
pyost |
Feb 11 2007, 01:34 PM
|
Vama su bili prilicno laki zadaci
Cekaaa |
Feb 11 2007, 01:36 PM
|
Group: Članovi Joined: 1-July 06 Member No.: 73 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Mihajlo Cekic Škola/Razred: MG - IId |
lol vazi,... to uvek kazes
btw zadaci su bili najtezi u poslednjih 6godina(te sam radio)... sve se uradi vrlo brzo... medjutim ovo takmicenje je bilo mnoooogo teze nego prethodna... This post has been edited by Cekaaa: Feb 11 2007, 01:38 PM |
pyost |
Feb 11 2007, 01:38 PM
|
Pa dobro, nisu bas toliko laki.. Prva tri bih mogao da odradim opusteno, a za 4. i 5. bi se mozda malo pomucio.
Cekaaa |
Feb 11 2007, 01:39 PM
|
4-ti bi verovatno uradio... posto smo mi imali srecu da ga radimo na casu u skoli.. a 5-i je po meni bio zajeban do daske,,,,
|
Iva |
Feb 11 2007, 01:40 PM
|
Da, a ja sam imala 47.
Uh! Uzas, sramota!!! Ali, prva sam.. -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
pyost |
Feb 11 2007, 01:41 PM
|
QUOTE(Cekaaa @ Feb 11 2007, 01:39 PM) 4-ti bi verovatno uradio... posto smo mi imali srecu da ga radimo na casu u skoli.. a 5-i je po meni bio zajeban do daske,,,, Da imam 3 sata, verovatno bih sve nekako uspeo da uradim.. Ovako sam samo bacio pogled -------------------- Baby, it's a violent world.
Cekaaa |
Feb 11 2007, 01:42 PM
|
*** nisi za dzabe drugi razred...
|
Anchi |
Feb 11 2007, 01:43 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-July 06 Member No.: 76 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG |
[attachmentid=160]Evo zadataka sa prvi
mozda ima gresaka pisala sam na brzinu |
pyost |
Feb 11 2007, 01:46 PM
|
QUOTE(Cekaaa @ Feb 11 2007, 01:42 PM) Nemoj tako, te stvari se lako zaboravljao.. A i nikada nisam voleo rotaciju i kruzno kretanje -------------------- Baby, it's a violent world.
Iva |
Feb 11 2007, 01:51 PM
|
:bag:
kod nas je ovako: 1. 47 2. 40 i nesto 3. 19 4. 18 5. 2 6. 2 7. 0 8. 0 i to je to za prvi razred -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
NeverMore21 |
Feb 11 2007, 01:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 21-September 06 From: 21. блок Member No.: 115 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Bojan Zukic Škola/Razred: Matematicka gimnazija IVb |
Uhhhh, prokleti peti zadatak !!! I shta kazesh - kosinus na kwadrat je u reshenju....kako si to dobio :: Treba na kub
-------------------- |
Iva |
Feb 11 2007, 02:04 PM
|
wtf ???
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
smarac |
Feb 11 2007, 02:37 PM
|
Group: Članovi Joined: 12-April 06 From: bg Member No.: 51 Ime i prezime: Filip Marjanovic Škola/Razred: XIII gimnazija, prirodni smer |
poyst jel mozes da postavis postupna resenja za 1, 3 i 4 zadatak za drugi razred sa sistemom bodovanja?
|