RAF (Racunarski Fakultet)
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
RAF (Racunarski Fakultet)
NE0 |
Aug 27 2008, 05:29 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-February 08 Member No.: 871 Status: Van MGa Ime i prezime: Nemanja Škola/Razred: Gimnazija: "Isidora Sekulic" ,Novi Sad |
Jel neko ovde ide na RAF? Kakvi su utisci?
Pitam jer nisam iz Bg-a pa me zanima da li je bolje da idem na PMF u NS ili je RAF znacajno bolji pa da se preselim u Bg i tamo studiram. |
The snorks |
Aug 27 2008, 12:30 PM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
Sto se rafa tice ne znam bas kakav je, za to bi mogo da se raspitas kod igora kabiljo (mislim da je na 4umu,samo ne znam nick ) i calamity (ali ona je koliko znam upisala raf ove godine, tako da ne znam da li ce ti biti od neke pomoci)
A sto se novosadskog pmf-a tice cula sam sve pohvale o profesorima i asistentima (i sto se tice rada sa studentima i sto se tice odnosa profesor-student),a kazu da je i zgrada mnogo lepse uredjena u odnosu npr. na beogradski pmf (sto govori i o tome koliko je ljudima koji tu rade stalo do toga sto rade ) |
Plexus |
Aug 27 2008, 12:33 PM
|
Group: Blokirani Joined: 7-August 08 Member No.: 1.079 Status: Učenik MGa Škola/Razred: 2. b |
igor kabiljo - http://www.bozidarevic.com/mgforum/index.php?showuser=962
|
NE0 |
Aug 27 2008, 01:22 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-February 08 Member No.: 871 Status: Van MGa Ime i prezime: Nemanja Škola/Razred: Gimnazija: "Isidora Sekulic" ,Novi Sad |
Pricali smo mi pre ali sam hteo jos neko misljenje. Hvala u svakom slucaju.
|
pyost |
Aug 27 2008, 03:45 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Sacekacemo mi lepo calamity, da cujemo njene utiske, posto i mene zanima
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
calamity |
Aug 29 2008, 02:10 PM
|
Group: Članovi Joined: 4-April 07 From: Cambridge, MA, USA Member No.: 491 Status: Van MGa Škola/Razred: MIT junior, RAF alumna, Grobarska alumna |
kekeke vazi semestar krece prvog oktobra
Za sada... meni se jedino ne svidja (ali to nije problem fakulteta nego ljudi) sto kad kazes da je privatni, malko te pogledaju cudno kao BK da si upisao E da... ne mozete da primate vecinu stipendija i ne znam da li je Neu to vazno, ali nemamo pravo na dom i menzu. U stvari, ima neko udruzenje studenata preko kojih mozda to moze da se smuva... Za to zaista nisam sigurna, nisam se interesovala. Naravno, uvek mozes na prvoj godini da upises paralelno i neki drzavni na koji neces da ides... ali si obezbedjen za dom, menzu i stipendiju... prvih godinu dana This post has been edited by calamity: Aug 29 2008, 02:12 PM |
pyost |
Aug 29 2008, 03:02 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
E to za stipendije je bzvz
calamity |
Aug 29 2008, 03:22 PM
|
Group: Članovi Joined: 4-April 07 From: Cambridge, MA, USA Member No.: 491 Status: Van MGa Škola/Razred: MIT junior, RAF alumna, Grobarska alumna |
kazem... prijavi se i na neki drzavni... bar da primas tokom prve godine Rekose mi u Zahumskoj da postoji i neka stipendija gradska za privatne fakultete, ali ja o tome stvarno ne znam nista. Ako neko zna, nek mi javi
|
pyost |
Aug 29 2008, 03:29 PM
|
Dobro, imam ja jos 9 meseci
Legenda |
Aug 29 2008, 06:20 PM
|
Grafički dizajner Group: Saradnik Joined: 5-March 06 Member No.: 37 Status: Učenik MGa Škola/Razred: IV d |
Auuu..ne moze dom..
|
Eli0t |
Aug 29 2008, 06:22 PM
|
Voodoo People Group: Administratori Joined: 25-January 06 Member No.: 1 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE Dobro, imam ja jos 9 meseci Ili nemas... Imas jos manje od 3 meseca |
NE0 |
Aug 29 2008, 07:10 PM
|
Kakve stipendije? Kako mislis da upisem drzavni i dobijem stipendiju?
|
The snorks |
Aug 29 2008, 10:25 PM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
QUOTE(NE0 @ Aug 29 2008, 08:10 PM) Pa ti mozes da upises i drzavni bez obzira sto si na rafu npr. stipendista(slicno i za SI na ETFu),jer po zakonu mozes da upises koliko hoces fakulteta ali samo na 1 mozes da studiras o trosku drzave |
calamity |
Aug 29 2008, 11:10 PM
|
@NE0
Na primer, ako primas stipendiju fondacije za razvoj cega vec, moras da budes student drzavnog fakulteta. E sad, ako hoces da je primas i na faxu, a studirao bi raf, upisi paralelno i neki drugi fakultet, cisto da ispunis uslov za stipendiju tokom prve godine. E sad, ako uspes da guras i taj drugi fax sa prosekom vecim od 9.nesto (nisam sigurno koliko), blago tebi, produzavas ugovor za jos godinu dana @Legenda nadjes nekog s kojim ces da delis troskove stana pa placas kiriju... jbg... mora se |
sudo |
Sep 8 2008, 12:52 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-September 08 Member No.: 1.089 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: II godina mnogih fakulteta |
QUOTE Za sada... meni se jedino ne svidja (ali to nije problem fakulteta nego ljudi) sto kad kazes da je privatni, malko te pogledaju cudno kao BK da si upisao Pa... to jeste tako kod starijih generacija, ali mlađi svi već znaju za RAF. Možete i sami da vidite koliko se i RAF brine o takvim predrasudama, pa se trudi da stalno prosleđuje vesti o uspesima svojih studenata u novine. Kao i Računarska gimnazija. U svakom slučaju, ono što je bitno je da nema veće programerske firme u Srbiji koja prvo ne potraži kadar na Računarskom fakultetu, i to da malo ko ne počne da radi već tokom studija. Ima i slučajeva koji počnu da rade već u prvoj godini i tako ili zarađuju sebi prilično dobar džeparac ili time plaćaju sebi stan, tako da, NE0, možeš tako prilično dobro da prođeš. QUOTE ne mozete da primate vecinu stipendija Beogradska stipendija - može sa RAFom, ali je uopšte uslov za to da si prijavljen u BGu poslednje tri godine. Fondacija - ona stipendira studente sa fakulteta koji su osnovani od strane države, tako da to otpada. Ministarstvo nauke, stipendija za osvajače medalja - dodeljuje se bez obzira koji fakultet se studira. Što se tiče profesora i asistenata, bilo je i profesora sa novosadskog pmfa, i sa beogradskog matfa i etfa itd. Asistenata isto ima sa strane, ali ima i RAFovih ljudi, koji su tek završili faks i dokazali se kao dobri predavači. Ne mogu uporediti novosadski PMF i RAF jer nemam bas dosta informacija o prvom, ali ako bih morao da upoređujem RAF i bilo koji drugi beogradski faks na kojem se radi programiranje, RAF je definitivno pravi izbor. Čudi me kako neko uopšte može da razmišlja o FON-u... -------------------- WHAT DO YOU GET IF YOU MULTIPLY SIX BY NINE?
|
maxydelanoche |
Sep 8 2008, 02:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Da li je istina da ce uskoro biti donet zakon da profesori ne mogu predavati i na drzavnom i na nekom privatnom fakultetu?
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
sudo |
Sep 8 2008, 02:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-September 08 Member No.: 1.089 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: II godina mnogih fakulteta |
QUOTE(maxydelanoche @ Sep 8 2008, 02:26 PM) Da li je istina da ce uskoro biti donet zakon da profesori ne mogu predavati i na drzavnom i na nekom privatnom fakultetu? Uh, ne znam još uvek ništa vezano za to, nisam bio par meseci na fakultetu Trebalo bi uskoro da odem, čim budem u mogućnosti, pa ću se raspitati. Znam da uvek postoji rpoblem sa tim predavačima koji žele na više fakulteta... -------------------- WHAT DO YOU GET IF YOU MULTIPLY SIX BY NINE?
|
calamity |
Sep 9 2008, 06:33 PM
|
QUOTE Beogradska stipendija - može sa RAFom, ali je uopšte uslov za to da si prijavljen u BGu poslednje tri godine. Bedak... znaci mogu tek u IV... Ali ako prodje ovo s poslom, onda mi i nije bitno |
sudo |
Sep 9 2008, 07:29 PM
|
Tvoje znanje te ograničava za posao. Ima raznih poslova (ne, ne mislim na čišćenje ): testiranje kodova, rad sa bazama podataka, pisanje samih kodova... Neko nam je čak nudio rad na Delphi aplikacijama (legenda od mog druga je prokomentarisao: "Lol, je l' to za rad u muzeju?" ) i Facebook aplikacijama (omg ) tako da... The sky is your limit
-------------------- WHAT DO YOU GET IF YOU MULTIPLY SIX BY NINE?
|
Kipar |
Sep 9 2008, 07:38 PM
|
Group: Članovi Joined: 28-October 06 Member No.: 170 Status: Učenik MGa Škola/Razred: Matematicka IVc bio , sada vec kolega sa FON-a |
koliko sam cuo SI je mnogo bolji , a i vise ljudi ga bira , mada vecina ne mora biti u pravu. Moje subjektivno mishljenje
-------------------- Lepa rec i gvozdena vrata otvara , ali gvozdena stangla otvara lobanju.
|