Mgf Mathletics, NERDZ only! XD
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Mgf Mathletics, NERDZ only! XD
Wolfbrother |
Feb 29 2008, 08:17 AM
|
Group: Članovi Joined: 26-December 07 Member No.: 825 Status: Bivši učenik MGa |
Bravo! Ti si sledeci.
-------------------- "It's a known fact... math is the spawn of satan. Algebra? SATANIC! Pre-cal? SATANIC! Calculus? SATANIC! it is all horrible!"
|
Nostradamus |
Feb 29 2008, 03:32 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Dat je krug i dva disjunktna kruga upravna na njega. Koliko ima krugova upravnih na ta tri kruga?
This post has been edited by Nostradamus: Feb 29 2008, 03:34 PM -------------------- |
Nostradamus |
Mar 2 2008, 04:23 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Pa dobro, ima li neko neku ideju ili da stavljam novi zadatak?
-------------------- |
Wolfbrother |
Mar 2 2008, 04:23 PM
|
Group: Članovi Joined: 26-December 07 Member No.: 825 Status: Bivši učenik MGa |
Pa ja ga bas ne kuzim. Nisam pre video nista slicno.
-------------------- "It's a known fact... math is the spawn of satan. Algebra? SATANIC! Pre-cal? SATANIC! Calculus? SATANIC! it is all horrible!"
|
Nostradamus |
Mar 2 2008, 04:25 PM
|
Jel znas sta je inverzija?
-------------------- |
Wolfbrother |
Mar 2 2008, 04:27 PM
|
Izometrijska transformacija? Nisam je jos radio
|
Nostradamus |
Mar 2 2008, 04:29 PM
|
QUOTE(Wolfbrother @ Mar 2 2008, 04:27 PM) Jeste transformacija, ali nije izometrijska. Mislim da preko toga moze da se uradi. Da budem iskren ja ne znam kako se ovaj zadatak radi u okvirima Euklidske geometrije... -------------------- |
username |
Mar 2 2008, 04:32 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
odgovor je broj od 0-4 a mozda i beskonacno.. jesam li pogodio
|
Nostradamus |
Mar 2 2008, 04:33 PM
|
QUOTE(username @ Mar 2 2008, 04:32 PM) Jesi . Mislim mogu i da kazem resenje, to nece mnogo pomoci. Bitan je postupak -------------------- |
Wolfbrother |
Mar 2 2008, 04:40 PM
|
Bah ne kuzim ja ovo.
|
Nostradamus |
Mar 2 2008, 04:48 PM
|
Evo, ako neko zna Hiperbolicku geometriju, zadatak je jedan i po red.
Ako ne zna, trebalo bi da se radi preko pramenova krugova i inverzije -------------------- |
username |
Mar 2 2008, 04:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
koliko sam shvatio ugao izmedju 2 kruga je onaj koji zakalapaju njihove tangente u jednoj tacki njihovog preseka, a ako je taj ugao prav onda su krugovi normalni
neka su 2 kruga k1 i k2, sa centrima O1 i O2, a seku se u tacki A (i mozda jos nekoj tacki) ako su normalni onda tangenta kruga k1 u tacki A sadrzi O2, a tangenta kruga k2 u tacki A sadrzi O1 slicno uvedemo novi krug k3 sa centrom O3 koji se sece sa k2 u tacki B a nema zajednickih tacaka sa k1 (da bi bili disjunktni) dakle za svaki trazeni krug (neka je to krug k) vazi: sece k1, k2, k3 u nekim tackama tako da tangente krugova k1,k2,k3 iz tih tacaka sadrze centar k, i tangente kruga k sadrze centre prvobitnih krugova znaci pitanje je koliko ima tacaka P takvih da: kad se iz njih povuku tangente na k1, k2 i k3 i normale na te tangente (iz tacke preseka) one(normale) sadrze centre prvih krugova(tacke O1, O2 i O3) (sto je uvek tacno), a tacke preseka (tangenta povucenih iz tacke P) moraju biti isto udaljene od te tacke P razumecu ako niko ne shvata sta sam hteo da kazem This post has been edited by username: Mar 2 2008, 09:49 PM |
Nostradamus |
Mar 3 2008, 02:42 PM
|
Mislim da tako neces doci do resenja
-------------------- |
username |
Mar 3 2008, 05:20 PM
|
verovatno...
|
Nostradamus |
Mar 5 2008, 06:04 PM
|
Posto mi se cini da ovo niko nece resiti, da postavljam novi zadatak?
-------------------- |
Wolfbrother |
Mar 5 2008, 07:32 PM
|
Ja nemam dovoljno teorije za ovaj . A ionako ne razumem zadatak u potpunosti tako da sam za novi
|
Nostradamus |
Mar 7 2008, 02:02 AM
|
Pa dobro, postoji jedan krug, zato sto svaka 2 kruga pripadaju 1 pramenu, samim tim ona 2 disjunktna pripadaju hiperbolickom pramenu. Kako na svaki pramen postoji jedinstven upravan pramen, a za hiperbolicki to je elipticki, i prvi krug ce pripadati tom pramenu, zadatak se svodi na to koliko ima krugova upravnih na krug u date 2 tacke. Ako te tacke nisu dijametralno suprotne 1, ako jesu nijedan (u sustini tada ce prava biti upravna na taj krug)
Ovo sad bi trebalo da bude jednostavno Neka su . Pokazati da vazi Edit: Ovde se nesto gadno izbagovao This post has been edited by Nostradamus: Mar 7 2008, 02:03 AM -------------------- |
Wolfbrother |
Mar 7 2008, 01:04 PM
|
Poznat mi ovaj zadatak. Sad cu da pokusam.
|
Wolfbrother |
Mar 7 2008, 01:10 PM
|
Cauchyjem: To spojimo i dobijemo trazenu nejednakost. This post has been edited by Wolfbrother: Mar 7 2008, 07:41 PM -------------------- "It's a known fact... math is the spawn of satan. Algebra? SATANIC! Pre-cal? SATANIC! Calculus? SATANIC! it is all horrible!"
|
Nostradamus |
Mar 7 2008, 08:51 PM
|
Dobro je, naravno
-------------------- |