Program Za Crtanje Grafika, Seminarski rad iz informatike
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Program Za Crtanje Grafika, Seminarski rad iz informatike
pyost |
May 3 2007, 04:00 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Pre tri meseca sam u temi o seminarskim radovima spomenuo moju ideju da napravim program koja iscrtava grafik u zavisnosti od zadate funkcije.
Skoro tri meseca kasnije, poceo sam da pravim program Srecom, uspeo sam da obavim najveci deo posla za dva dana - modul koji proverava da li je formula validna i modul koji tu validnu formulu preracunava. Medjutim, kako program ima prilican broj operacija/funkcija, moguce je (a i vrlo verovatno) da sam nesto prevideo u kôdu, sto ce prouzrokovati greske pri nekim izrazima. Zato sam ovde okacio kalkulator (dakle, nije predvidjen za unos funkcija, tj. ne podrzava promenjljivu X), da bi mogli da ga probate, testirate, iznesete svoje misljenje i prijavite eventualne greske. Ukoliko dodje do neke nedozvoljene matematicke operacije (kao sto je deljenje nulom), program ce izbaciti gresku, ali to je predvidjeno da bude tako, da bih pri iscrtavanju grafika znao koja tacka ne postoji. Takodje, postoji mogucnost da se dobije los rezultat pri radu sa velikim brojevima, jer dolazi do prekoracenja. Tada nece biti prijavljena greska, sto je malo nezgodno, i potrudicu se da to nekako izbegnem u finalnoj verziji. Jedini problem koji ne mogu ovog trenutka da resim je stepenovanje. Elem, TMT Pascal, u kome je ovo radjeno, ne dozvoljava da exponent bude negativan broj. Zbog toga ce 2^(-2) biti 4. Ali na to ne treba obracati paznju, jer Delphi nema problema sa tim. Sto se tice operacija/funkcija koje se mogu koristiti, lista je sledeca:
A treba mi i neki ime za program, posto moje ideje nisu bas najbolje. Attached File(s) Kalkulator.zip ( 28.97k ) Number of downloads: 583 -------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Eli0t |
May 3 2007, 05:08 PM
|
Voodoo People Group: Administratori Joined: 25-January 06 Member No.: 1 Status: Bivši učenik MGa |
Err.. Index.php.. Arrgh..
A za ime.. Moze kio grafikocrtator? |
pyost |
May 3 2007, 05:20 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Samo odradi rename.
Sto se tice imena... Malo je predugacko -------------------- Baby, it's a violent world.
^_NiN0_^ |
May 4 2007, 06:08 PM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
n00b-olator!
-------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
NeverMore21 |
May 5 2007, 11:12 AM
|
Group: Članovi Joined: 21-September 06 From: 21. блок Member No.: 115 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Bojan Zukic Škola/Razred: Matematicka gimnazija IVb |
Ja ovo ne mogu da otvorim. Evo screenshot-a:
P.S. Koliko znam u Jedi JCL & JVCL paketu postoji komponenta koja ima aritmeticki kalkulator koji podrzawa nepoznate, pa mozes to iskoristiti! Kad sam pravio program za crtanje grafika, desavale su se cudne stvari pri iscrtavanju - npr. pri nekim vrednostima koeficijenta pravca grafik nece da se iscrta uopste ili se iscrta inverznom bojom :S! This post has been edited by NeverMore21: May 5 2007, 11:15 AM -------------------- |
pyost |
May 5 2007, 02:58 PM
|
Pih.. Ko zna zasto ti ne radi, DOS je cudna stvar
A sto se tice te komponente, mogao bih da je koristim, ali onda bi se program sveo na nesto prilicno jednostavno Ionako sam to manje-vise vec odradio. -------------------- Baby, it's a violent world.
pyost |
Jun 4 2007, 12:11 PM
|
Evo ga, skoro zavrsen Grafulator
Ne radi bas najbolje snimanje grafika u BMP formatu, i stampanje jos nije odradjeno. Attached File(s) grafulator.exe ( 479k ) Number of downloads: 301 -------------------- Baby, it's a violent world.
^_NiN0_^ |
Sep 20 2007, 04:36 PM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
Iskreno, ima bugova :s
-------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
pyost |
Sep 20 2007, 04:51 PM
|
Ofc da ima To nije finalna verzija, nju sam... Obrisao, jel'te...
-------------------- Baby, it's a violent world.
Goku4K |
Nov 28 2008, 10:12 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-June 08 Member No.: 1.072 Status: Van MGa Ime i prezime: Nemanja Škola/Razred: III godina |
lepo, lepo
This post has been edited by Goku4K: Nov 28 2008, 10:12 PM |
Slovenatz |
Nov 28 2008, 10:14 PM
|
Group: Članovi Joined: 25-February 07 From: Šupak kosmosa Member No.: 454 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG-IIId |
Treba ime? How about "Teh uber ultra awsome grafikocrtac of doom"?
-------------------- |
pyost |
Nov 28 2008, 10:15 PM
|
Ne.
-------------------- Baby, it's a violent world.