Astrologija - Reborn :), Bez uvreda i splačina, please!
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Astrologija - Reborn :), Bez uvreda i splačina, please!
Nostradamus |
Mar 19 2008, 12:18 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(maxydelanoche @ Mar 18 2008, 11:36 PM) Pa moguce je iz referentnog sistema vezanog za tog koji bi se kretao kroz svemir. Da, znam da sam streber QUOTE(c1k4_ml3kc3 @ Mar 18 2008, 11:46 PM) Koliko znam, sve je moguce. Filozifija je majka svih nauka Fizika kojom su baratali nashi fizichari je ogranichena jedino na ovaj materijalni svet. Pitanje bi se postavilo, takodje, shta se nalazi izvan univerzuma...izvan tamne materije? Izvan prostora, vremena i materije...Fizika je ogranichena na "ta tri", ali verujem da je i astrologija 'tu negde". Eto principa njene funkcionalnosti - hiljade godine izuchavanja, belezenja i posmatranja, zapisivanja ljudskih osobina u skladu s trenutnim pozicijama nebeskih tela koja nas okruzuju u nashem sunchevom sistemu. Bila bi velika zabluda ukoliko bi rekli da svetlost ne utiche na nas "na neki nachin" (ipak, ljudski mozak je velika misterija, a i ne koristimo pun kapacitet). Takodje, citava galaksija rotira, a u njoj se nalaze milioni i milioni zvezda. u svakom centru neke galaksije postoji po jedna supermassive crna rupa, a, ponovo tu je i gravitacija nasheg Sunca koje nas "drzi" (i ne samo nas vec i ostale planete u dosegu). Trebalo bi razmishljati otvorenog uma... Brate, ako si vec molio ljude da se ne proseravaju po pitanju astrologije, nije bas u redu da se ti proseravas sto se tice fizike -------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 19 2008, 12:49 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
QUOTE(maxydelanoche @ Mar 19 2008, 02:25 AM) I uvek sa odredjenom dozom skepticizma, naravno. A fazon je u onome da "ti verujes" a ne ide ti dokazivanje ^^ i ja verujem da je Hail Selasi bozji mesija, souuu, niko nece da veruje... mislim ne verujem. a mozda i verujem. nvm, kontas poentu... i guess. P.S. Ja citam svaciji ceo post Neonkice, pricaj u svoje ime. Kapiram te, ali ponovo cu napomenuti da ne vredi imati vec neki stav o astrologiji. To ce samo kochiti i obnazaditi. Ima tako puno ljudi koji jedino iskorishcavaju to znanje umesto da se potrude da ga izuche. To je ono shto mene najvishe nervira kada pricamo o tome. Bez obzira na njih, ja sam nikada ne bih ni mogao da dokazem na koji nacin ona funkcionishe, ali, takodje, nema ni onih koji mogu da dokazu da ona ne funkcionishe. To je jedan jedinstven problem gde svako uzima "svoje strane" i ima svoje teorije. Crkva ce reci "djavolja rabota", oni koji u to ne veruju ce reci "puka slucajnost" - pa cak i ja, iako se bavim ne znam kolik godina, i dalje imam svoje nedoumice i trudim se da ih otklonim...u tome je i char istrazivanja zar ne? A i nemam nekog razloga da shirim neistinu, toliko nisko da padam nemam nameru lepo kazem da sam se uverio, probajte i vi. Ovako cemo jedino gubiti vreme...(ironija) -------------------- |
Radinac |
Mar 19 2008, 10:30 AM
|
Group: Članovi Joined: 7-August 07 Member No.: 612 Ime i prezime: Cedomir Radinac |
QUOTE(maxydelanoche @ Mar 18 2008, 11:55 PM) ...i ja verujem da je Hail Selasi bozji mesija, souuu, niko nece da veruje... Što niko? Evo i ja verujem... Ras Tafari Makonnen, King of Kings Kad samo pomislim koliko sam vremena potrošio prekucavajući "Superprirodu" ne bih li podržao stav da zvanična nauka ne može da objasni neke veoma zanimljive fenomene i rizikovao da budem okarakterisan kao astrologoljubitelj . Mada, koliko sam video, ovde niko i ne tvrdi da se sve može strogo naučno objasniti. I kad sada čitam Mlekcetove postove sve više počinju da mi liče na vidovitog Milana sa TV Plame plus. Doduše, Milan za.banciju dovodi do apsurda pa je i zabavan. OK, o astrologiji ne znam mnogo, poznajem samo neke ljude koji se njome bave i kada ih poredim sa onima kojie poznajem, a bave se fizkom, mogu da kažem samo: astrologija FTL. -------------------- "True friends stab you in the front."
Oscar Wilde |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 19 2008, 09:42 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Palma Plus. Dobro si me podsetio. koji to beshe termin? Nisam se davno cerekao k'o malo dete...
-------------------- |
LoshMeeBre |
Mar 19 2008, 10:06 PM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
-------------------- |
maxydelanoche |
Mar 19 2008, 10:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Weee, jos dve osobe koje uopste znaju ko je Hail Selasi
znaci sada znam... troje takvih ne racunajuci one koje sam sama vrbovala -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 19 2008, 10:36 PM
|
^ Cetiri.
-------------------- |
maxydelanoche |
Mar 19 2008, 10:38 PM
|
ali se kladim da ti ne verujes u njegovo visocanstvo Haila Selasija I...
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 19 2008, 11:26 PM
|
Nisam bash ljubitelj monarhije
ja verujem jedino onome u shta se uverim. To bi bilo to. -------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 19 2008, 11:46 PM
|
Nebitno za astrologiju, novitet koji se odnosi na astronomska dostignuca
U pitanju je sledece (nisam zeleo da otvaram temu samo zbog ovoga, ali ukoliko forumashi budu imali zelje da pishu o necemu kao shto je astronomija - slobodno prebacite post ) QUOTE A carbon-containing molecule has been detected for the first time on a planet outside our Solar System. The organic compound methane was found in the atmosphere of a planet orbiting a star some 63 light years away. Wat er has also been found in its atmosphere, but scientists say the planet is far too hot to support life. The discovery, unveiled in the journal Nature, is an important step towards exploring new worlds that might be more hospitable to life, they say. Methane, made up of carbon and hydrogen, is the simplest possible organic compound. HD 189733b Located 63 light years from Earth, in the constellation Vulpecula, the little fox Abo ut the size of Jupiter but orbits closer to the parent star in its Solar System than Mercury does in our own Temperatures reach 900 degrees C, about the melting point of silver Und er certain circumstances, methane can play a key role in prebiotic chemistry - the chemical reactions considered necessary to form life. Scientists detected the gas in the atmosphere of a Jupiter-sized planet known as HD 189733b. Co- author Giovanna Tinetti from University College, London, told BBC News: "This planet is a gas giant very similar to our own Jupiter, but orbiting very close to its star. "Th e methane here, although we can call it an organic constituent, is not produced by life - it is way too hot there for life. " Stepping stone Dr Tinetti, and co-authors Mark Swain and Gautam Vasisht, from Nasa's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California, found the tell-tale signature of methane in the planet's atmosphere using the Hubble Space Telescope. The observations were made as the planet passed in front of its parent star, as viewed from Earth. As the star's light passed briefly through the planet's atmosphere, the gases imprinted their chemical signatures on the transmitted light. Dr Giovanna Tinetti: "My personal view is it is way too arrogant to think that we are the only ones living in the Universe The researchers also confirmed a previous discovery - made by Nasa's Spitzer Space Telescope - that the atmosphere of HD 189733b also contains water vapour. It shows that Hubble, Spitzer and a new generation of space telescopes yet to be launched can detect organic molecules on other extrasolar planets using spectroscopy, they say. Dr Swain said: "This is a crucial stepping stone to eventually characterising prebiotic molecules on planets where life could exist. " Dr Tinetti said the technique could eventually be applied to extrasolar planets that appear more suitable for life than HD 189733b. She said: "I definitely think that life is out there. My personal view is it is way too arrogant to think that we are the only ones living in the Universe. " Real worlds The number of known planets orbiting stars other than our own now stands at about 270. For most of them, scientists know little more than the planet's mass and orbital properties. Ada m Showman of the Department of Planetary Sciences at the University of Arizona, US, said scientists were finally starting to move beyond simply discovering extrasolar planets to truly characterising them as worlds. Dr Showman, who was not part of the study, said: "The discovery does not by itself have any direct implications for life except that it proves a technique which might potentially be useful for characterising the atmosphere of rocky planets when we finally start discovering them. " Exc itement about finding other Earth-like planets is driven by the idea that some might contain life; or that perhaps, centuries from now, humans might be able to set up colonies on them. The key to this search is the so-called "Goldilocks zone", an area of space in which a planet is "just the right distance" from its parent star so that its surface is not-too-hot or not-too-cold to support liquid water. -------------------- |
Hannibal Lecter |
Mar 20 2008, 09:38 AM
|
Group: Članovi Joined: 15-October 06 From: People's Democratic Republic of Konjarnik Member No.: 154 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Ilija Ivanišević Škola/Razred: Fizički fakultet, B smer, I godina, |
OMG OMG
Astronomija >>> Astrologija Kakvo je to pitanje, pa covece astronomija je kod nas obavezan predmet u IV godini A da ne govorim o brojnim ljudima koji jos od VII razreda redovno idu na dodatne iz astronomjie -------------------- And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul There walks a lady we all know Who shines white light and wants to show How everything still turns to gold And if you listen very hard The truth will come to you at last When all are one and one is all To be a rock and not to roll Svi me žele, a ja sam nedodirljiv! |
smorko_gusic |
Mar 20 2008, 10:42 AM
|
Trandža Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 93 Status: Učenik MGa |
E i bas juce na jednom od tih casova astronomije, ja sam dobio potvrdu da sve ove price koje astrolozi pricaju mogu i biti tacne.
Ovaj tekst sto je mlekce quotovao je prilicno zanimljiv, mozes li samo da mi kazes odakle potice? A sto se Hajla Selasija tice, i ja bi verovao da je on bozji mesija, da uopste verujem u boga. -------------------- "Rus je svetski šampion, napisao Tihi Don
režirao Rat i Mir, i leteo u svemir. Pametan je Medvedov, biće dobar dok je nov, a kad jednom bude star, biće opet ista stvar. Jednog dana lično on, ukinuće Tihi Don, biće opet Rat i Mir, i progonstva u Sibir. Moj standard se zove JUS Ne mogu da budem Rus!" (R.Č.) |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 21 2008, 12:11 AM
|
QUOTE(smorko_gusic @ Mar 20 2008, 01:12 PM) E i bas juce na jednom od tih casova astronomije, ja sam dobio potvrdu da sve ove price koje astrolozi pricaju mogu i biti tacne. Ovaj tekst sto je mlekce quotovao je prilicno zanimljiv, mozes li samo da mi kazes odakle potice? Nasao sam sa zvanichnog MySpace sajta Nikole Tesle (imam ga u profilu kao "friend"). Secam se da je jednom Maxy otvarala temu o astronomiji, ali ne secam se shta bi s njom? E, sad smem li ja da znam na shta se konkretno odnosila potvrda "astroloshkih prica", ako nije tajna ? ? ? Zanima me obzirom da bih mogao da okrenem svoje istrazivanje u nekom novijem pravcu, odnosno potvrdjivanju korektnosti obzirom da sam, u neku ruku, naishao na "dead end". Sto se mene tice, ja bih puno pisao na temi o astronomiji obzirom da me fasciniraju kako crne rupe tako i nebeska tela. Edit: Noddy: Zar samo u IV? To je bzvz. Astronomija je, po meni, jedan od najlepsih predmeta...zabavniji od vecine...definitivno This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Mar 21 2008, 12:23 AM -------------------- |
maxydelanoche |
Mar 21 2008, 12:23 AM
|
QUOTE Secam se da je jednom Maxy otvarala temu o astronomiji, ali ne secam se shta bi s njom? Niko nije bio narocito zainteresovan -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
c1k4_ml3kc3 |
Mar 21 2008, 12:24 AM
|
QUOTE(maxydelanoche @ Mar 21 2008, 02:53 AM) Dobro. Slazem se s tim da je mozda malo onih koji su zaista zainteresovani za universe, ali, ponovo - tema nimalo losha. Hm...mozda je bolje nazvati je "svemir" ili "Univerzum"..."Multiverzum" shtagod. -------------------- |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 21 2008, 06:03 AM
|
QUOTE Hartmann and his colleagues used computer analysis and statistical methods to study possible astrological connections between over 15,000 individuals. Their test subjects came from two sources. Uuu, kakva greska. Ne ide to tako, dragi naucnice. Nije svakoj osobi ista konstrukcija DNA iako im je "mozda" vreme rodjenja indenticno dok je gotovo isti polozaj planeta suncevog sistema. Mogu imati slicne (ili gotovo iste) personalnosti i tendencije k odredjenim faktorima, ali tok zivota im definitivno nece biti isti. Zaista mrzim ljude sa titulama "Dr" koji nikada zapravo i ne izuche ono shto podvrgavaju eksperimentisanju. -------------------- |
smorko_gusic |
Mar 21 2008, 10:55 AM
|
Trandža Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 93 Status: Učenik MGa |
QUOTE(c1k4_ml3kc3 @ Mar 21 2008, 12:11 AM) E, sad smem li ja da znam na shta se konkretno odnosila potvrda "astroloshkih prica", ako nije tajna ? ? ? Zanima me obzirom da bih mogao da okrenem svoje istrazivanje u nekom novijem pravcu, odnosno potvrdjivanju korektnosti obzirom da sam, u neku ruku, naishao na "dead end". Pa profesor nam je obljasnjavao kako Sunce deluje na ljude neprestano, zbog suncevih vetrova ili kako vec, nisam bas najbolje pratio, koji salju namagnetisane (ili behu naelektrisane) cestice na zemlju, i onda taj magnetizam utice i na ljude. -------------------- "Rus je svetski šampion, napisao Tihi Don
režirao Rat i Mir, i leteo u svemir. Pametan je Medvedov, biće dobar dok je nov, a kad jednom bude star, biće opet ista stvar. Jednog dana lično on, ukinuće Tihi Don, biće opet Rat i Mir, i progonstva u Sibir. Moj standard se zove JUS Ne mogu da budem Rus!" (R.Č.) |
c1k4_ml3kc3 |
Mar 21 2008, 11:27 AM
|
Koliko znam to je banalan primer za kompleksnost onoga sto astrologija sacinjava. U teoriji, uzima se u obzir nas bioloski sastav, mozdane funkcije (nervi i elektricitet), odredjena pozicija i "sastav" DNK u odnosu na planetarne pozicije.
Najblaze receno, teorija po kojoj se astrologija navodi glasi "sve utice na sve" iliti "Svaka akcija ima reakicju" s tim sto smo mi - "Ziva" materija koja "pleshe" onako kako se nebeska tela "pomeraju" - shodno tome, astrolozi "predvidjaju" sta ce se desiti kada i nakon sto neko odredjeno nebesko telo dodje u odredjenu poziciju. Problem kod astrologa je taj sto oni ne eksperimentisu s svojim znanjem nego ga koriste za licnu dobit (cast izuzecima, naravno). To je pitanje: Da li se astrolog zaista moze smatrati nekim ko zaista pokusava da se usmeri na izuchavanja "uticaja" koje je, zapravo, primetio. Mislim, lako je gledati kako kamen udara nekog u glavu i konstatovati da ce uslediti bol. Nemojte me pogresno razumeti, ja podrzavam astrologiju, ali ne i sve astrologe (tj. one koji sebe tako nazivaju, a u planu imaju jedino korist i korist i korist...jesam li napomenuo korist? Da, korist). This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Mar 21 2008, 11:32 AM -------------------- |
Nostradamus |
Mar 21 2008, 12:53 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(smorko_gusic @ Mar 21 2008, 10:55 AM) Pa profesor nam je obljasnjavao kako Sunce deluje na ljude neprestano, zbog suncevih vetrova ili kako vec, nisam bas najbolje pratio, koji salju namagnetisane (ili behu naelektrisane) cestice na zemlju, i onda taj magnetizam utice i na ljude. A koliko ja znam zemljino magnetno polje skrece te cestice, tako da one nikad ne dodju na povrsinu, i samim tim taj uticaj je zanemarljiv. Inace mi ne bismo ni postojali Mada, cuo sam da su te namagnetisane cestice dosta gadne, da one pogotovu uticu na ljudsku psihu This post has been edited by Nostradamus: Mar 21 2008, 01:10 PM -------------------- |
maxydelanoche |
Mar 21 2008, 02:54 PM
|
QUOTE(smorko_gusic @ Mar 21 2008, 11:55 AM) Pa profesor nam je obljasnjavao kako Sunce deluje na ljude neprestano, zbog suncevih vetrova ili kako vec, nisam bas najbolje pratio, koji salju namagnetisane (ili behu naelektrisane) cestice na zemlju, i onda taj magnetizam utice i na ljude. Ofc... Sunce i Sunceva aktivnost jos kako uticu na Zemlju, pa samim tim i na ljude. Ali me ubijako se dokaze da je to povezano sa el. impulsima medju nervnim celijama u mom mozgu i da se to manifestuje na nacin koji opisuje astrologija -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.