20 Pages « < 12 13 14 15 16 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Astrologija - Reborn :), Bez uvreda i splačina, please!

c1k4_ml3kc3
post Mar 21 2008, 10:24 PM
Post #261

Group: Članovi
From: 29.Stepen Jupitera
Member No.: 419
Status: Van MGa

Slazem se s Nostradamusom. U to sam sigurn da je istina. Zbog toga to nije dovoljno jak 'dokaz" za bilo sta vezano za astrologiju, trenutno.
Te cestice vishe uticu na promenu vremena, vulkane i sl, logicno.

Sunce u astrologiji i nema neki poseban znacaj, stavishe smatram da je cak i pomalo nekorektan s moje tacke gledishta (verovatno se neki od astrologa ne bi slozili sa mnom, ali ja ne pripisujem preveliki znacaj Suncu unutar horoskopa - samo karakterise nasu personalnost, horoskopski znak).

Mislim, cak i da te cestice nekim slucajem zaista uticu na psihu kod ljudi u tolikoj meri koliko se moze potvrditi kroz astrologiju ostaje pitanje za sazvedja - ona na nimalo nisu blizu, a malo je verovatno da te iste cestice "dolaze" na Zemlju.
Ja bih citave uticaje pripisao svetlosti i svetlosnim zracima koji se preplicu, odbijaju jedan o drugi, odbijaju o povrsinu planete i sl + gravitacija + elektricitet i sl - dakle, sve da se uzima u obzir, to je...koliko mogu da zamislim, jedini nacin.

--------------------
user posted image
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 21 2008, 10:56 PM
Post #262

From: Zion
Member No.: 61

Ali je fazon da se taaako saplices o sopstvene reci kad god zelis da kazes da svetlost i gravitacija zvezda i planeta uticu na ljude... Pa sijalice nas vise osvetljavaju od planeta, a mi se medjusobno vise privlacimo nego sto na nas deluju planete... smile.gif

--------------------
Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.

I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can.

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 21 2008, 11:46 PM
Post #263

Nisam ja bash siguran u to. Sijalica nije prirodna svetlost niti je zvezda koja ima svoje uticaje. Uostalom, nauka nije apsolutna vec je samo sredstvo koje covecanstvo koristi radi proshiravanja znanja.

Uostalom, ne moras mi uzeti svaku rec za zlo - u principu, tu je i tamna materija.

E sad, samo logichno razmishljanje (moje, licno) - na koju foru smo mi "zivi" ? Sta je to shto nas pokrece i tera da razmishljamo, imamo pokrete tela i sl? Izostavimo sada religiju i bibliju obzirom da je ovo logika: Od cega su nastale planete koje okruzuju Sunce? Sta "drzi' na okupu sve planete koje milionima godina kruze oko Sunca? sta je to sto "drzi" nase Sunce unutar nase galaksije? Sta je to shto utice na nas tolikom merom da mi toga gotovo i da nismo svesni?

Ne mozemo porediti osvetljenje sijalice i osvetljenje neceg sto je i do pet stotina puta vece od naseg Sunca. Budimo razumni, u univerzumu je sve povezano kako god da okrenes. Mi jesmo ta materija koja je nastala od univerzuma. Mi jesmo bica koja ce se uvek prilagodjavati okolini. Fazon je u tome shto smo nashu planetu izuchili dok su pojedine stvari velika misterija cak i za danashnja naucna dostignuca.

Nadam se da razumete moju poentu...

--------------------
user posted image
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 21 2008, 11:52 PM
Post #264

Razumem sta hoces da kazes... ali vidim i koliko se ne slazem sa tobom u vezi vise stvari, a svi se slazemo da nema vise smisla raspravljati o astrologiji vise... wink.gif

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 22 2008, 12:01 AM
Post #265

Ne znam odakle ti ideja da se ovde raspravlja? ZOMG. iznosimo svoja mishljenja.

Ja sam u poslednjem postu dao par predloga, odnosno usmerenja ka nekim od teorija koje su "popularne".

Oko cega se ne slazes sa mnom kada pishem o Suncu i univerzumu?
Mislim, jasno je meni da na mene veci gravitacioni uticaj ima...recimo...frizider u ovom trenutku...ali chinjenica ostaje ta da kako prolaze godine i godine ostvario se jak "magnetizam" izmedju planeta naseg Sunchevog sistema. Mozemo da pishemo o nashem "brzom" dozivljaju vremena i nashim "brzim" faktorima uticaja koji nas okruzuju, ali za nebeska tela "vreme sporije teche".

Uzmimo, na primer, "zivot univerzuma" i recimo da traje hiljadu godina (iz neke potpuno objektivne i uzvishene perspektive). Covecanstvo bi trajalo samo petnaest minuta onoga koliko zapravo traje univerzum.

--------------------
user posted image
+Quote Post
Nostradamus
post Mar 22 2008, 12:44 AM
Post #266

From: Bg
Member No.: 747
Status: Bivši učenik MGa

Ako vi to pokusavate da fizicki objasnite astrologiju, bolje ne nastavljajte, jer osim sto je maxystagod rekla da je uticaj svih tela iz svemira zanemarljiv sem Sunca i Meseca, postoje i neki drugi razlozi, zbog kojih je to nemoguce. Ali izmedju ostalog nauka moze odgovoriti samo na naucna pitanja, a ja sad stvarno ne bih umeo reci da li u taj domen spada i astrologija

--------------------
 (a,b) \sim (c,d) \Leftrightarrow (a - c) \in \mathbb{Z}  \wedge  (b - d) \in \mathbb{Z}

\mathbb{T}^2\equiv\mathbb{R}^2/\sim
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 22 2008, 01:37 AM
Post #267

Ne znam odakle ti ideja da se ovde raspravlja? ZOMG. iznosimo svoja mishljenja.

Ne mora rasprava da bude svadjalacka ffs, pa i obicna diskusija je neka vrsta rasprave... dry.gif

Elem, ukoliko zaista zelis da se bacis na ispitivanje astrologije i povezivanje sa naukom i ispitivanje svih tih uticaja... Ma koliko ja smatrala to uzaludnim, uzmi neki udzbenik iz fizike, astronomije... Kreni polako u ucenje. Jer su po meni pitanja koja postavljas nama, a i sebi koliko kontam, banalna i izgledaju zamrseno i slicno, misticno. Kontas otpriiilike sta hocu da kazem.

Anyway, najgore sto mozes da uradis je da krenes da pametujes sa nekim banalnim znanjem iz astronomije i da pricas kako sve to utice na ljude i dokazuje da u astrologiji "ima necega".

Ali izmedju ostalog nauka moze odgovoriti samo na naucna pitanja, a ja sad stvarno ne bih umeo reci da li u taj domen spada i astrologija

A ovo da se vidi jos jednom tongue.gif

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 22 2008, 02:50 AM
Post #268

Najgore je to shto mogu da te sada porpilicno osramotim obzirom na tvoje predpostavke koje si iznela o meni, tj. najgorebi bilo...za tebe smile.gif

To necu uraditi, ne brini, ali u buducem periodu nemoj o meni stvarati takve i slicne predrasude koje se odnose na moje znanje. Posve je neprikladno, ako me razumes smile.gif
Ja sam, ipak, zavrsio skolovanje wink.gif a o univerzumu iliti svemiru znam...quite poprilicno.

Bez obzira na znanje, koje se moze usisati iz knjiga, logikom dolazimo do reshenja. Kada nauka ili naucnici objasne "smisao zivota", tada cu je poshtovati onoliko koliko zapravo poshtujem ljudski duh - toliko o meni i tebi, Maxy. (Bio bi red da prestanesh da me uzimash "za zub" i dovodish u pitanje moje znanje smatrajuci kako je meni potrebno odredjena doza edukovanja na planu znanja kako o nauchnim oblastima tako i o najnormalnijoj diskusiji, odnosno iznoshenju mishljenja)

Nostradamus: Pa, kao sto sam i napomenuo - zaista je nemoguce i dokazati astrologiju uz trenutno znanje. Meni je poznato da funkcionishe ali ne i "kako" ili "na koji nacin". Ne vidim sta je tu lose iznositi neke od teorija koje bi se mogle povezati s "uticanjem svemira" na ljude smile.gif mishljenja su ono shto krasi ljude, slozices se. Shto su raznolikija, tim smo veci ljudi. Iznoshenje mojih mishljenja se ne moraju nuzno povezivati s verifikacijom iliti potvrdom o verodostojnosti astrologije - jednostavno receno, pricamo o svemu sto se odnosi na svemir. Pozeljno je da u daljem tekstu ne postoji odredjena fiks ideja kako se neko "pravi pametan" obzirom da smatram da svako stoji cvrsto iza svojih uverenja, a samim tim to je za poshtovati. Nema razloga omalozavati necije znanje ili neobazrivost, nadam se da to svi uvidjaju. Svako ima svoj mozak i iznosice ono shto smatra ispravnim ali samo ukoliko je to u skladu tematike o kojoj bi se zapravo polemisalo ili sl.

I da dodam, nadam se da ce ljudi prestati s predrasudama ili nagadjanjem kako o astrologiji tako i o mentalitetu, znanju i inteligenciji ostalih forumasha (prevashodno, ovo drugo).
smile.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 22 2008, 03:01 AM
Post #269

ffs. Nije da ja omalovazavam (i dalje pises omalozavati ^^) tvoje cenjeno znanje. Samo mislim da bi za tebe bilo bolje i pametnije da se malo vise posvetis astronomiji pre nego sto uopste napises makar i da MOZDA svi ti uticaji imaju veze sa ljudskom psihom i ostalim cime se bavi astrologija... Mozda ces nam tada i dokazati, ali se iz tvojih postova vidi da o astronomiji znas tek toliko iz popularno naucnih tekstova, kao i sa par casova u cetvrtom razredu... sleep.gif ja sam lepo rekla da bi bilo bespotrebno ponovo pokretati ovu temu. Sam lepo prestala da pisem kako astrologija nije tacna.

Ali si onda i ti, cika mlekce, mogao lepo da ispostujes astronomiju kao nauku.

I sad cu ti poslati PM dry.gif

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 22 2008, 03:34 AM
Post #270

Predlazem ti da ne mislis umesto mene i sve ce biti ok. smile.gif

Donekle si i upravu obzirom da ni meni, da sam na bilo cijem mestu ko je do "juce" verovao da je astrologija povezana s onim shto se vidi na TV-u, sve ispisano ne bi bio dovoljan dokaz o istinitosti astrologije.
Ja sam svoje iznoshenje stavova zavrshio tada kada sam napisao da se svako mora na svoju ruku uveriti u astrologiju i da ju je gotovo nemoguce inteligentnoj osobi objasniti, a da ona pritom nema makar trunku neverice.
Gresis u tome sto nagadjash i procenjujes moj nivo znanja samo na osnovu par post-ova. Ovo je forum, a ne univerzalna lokacija chinjenica iliti znanja. Tu sam da bih cuo razlicita mishljenja, polemike i sl, a ne da bih napisao knjigu o verodostojnosti astrologije. Ono sto sam u par navrata radio je to shto sam skretao paznju k astrologiji, nista vise.

Ja ne pisem o tome kako je astronomija netacna i zasigurno ne mozes biti ozbiljna kada rezonujesh da ukoliko si ti prestala da pishesh o tome kako je astrologija netacna - da bi ja trebalo da ne uzimam u rech ono shto je pristupachno za gotovo sve ljude ove planete Zemlje. . . ? ! mozda ti smeta to shto pominjem astrologiju u kontekstu svog poznavanja astronomije, odnosno svemira i vodim se logikom. Ono shto nije za tolerisanje, s moje strane, jeste tvoje konstantno gadjenje prema astrologiji koje postavljash u gotovo svakoj tezi o kojoj pishesh - delom kroz skeptichnost, a delom kroz sarkazam shto ga chini josh gorim, po meni. Uprkos tome, ja i dalje imam strpljenja za bilo sta i spreman sam da odgovorim na gotovo bilo shta u skladu tematike. Josh jednom bih te zamolio da ne predpostavljash niti dovodish u pitanje mene i moje znanje. Ja tebi ne preporucujem da uzmesh kuvar u ruke kako bi postala bolja domacica, zar ne? smile.gif

A shto se tiche "pokretanja teme", mozda bi se lagodnije osecala u "Prozivanja"? Tamo se, zasigurno, vodi polemisanje na visokointelektualnom nivou Lol.

BTW - imam utisak o tome da cak i kada bi se uverila u horoskop i astrologiju, i dalje bi bila skepticna ili bi se trudila da zaboravish samo da bi ispala upravu.

This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Mar 22 2008, 03:51 AM

--------------------
user posted image
+Quote Post
Nostradamus
post Mar 22 2008, 02:33 PM
Post #271

QUOTE(c1k4_ml3kc3 @ Mar 22 2008, 02:50 AM)
Bez obzira na znanje, koje se moze usisati iz knjiga, logikom dolazimo do reshenja. Kada nauka ili naucnici objasne "smisao zivota", tada cu je poshtovati onoliko koliko zapravo poshtujem ljudski duh - toliko o meni i tebi, Maxy. (Bio bi red da prestanesh da me uzimash "za zub" i dovodish u pitanje moje znanje smatrajuci kako je meni potrebno odredjena doza edukovanja na planu znanja kako o nauchnim oblastima tako i o najnormalnijoj diskusiji, odnosno iznoshenju mishljenja)

Nostradamus: Pa, kao sto sam i napomenuo - zaista je nemoguce i dokazati astrologiju uz trenutno znanje. Meni je poznato da funkcionishe ali ne i "kako" ili "na koji nacin". Ne vidim sta je tu lose iznositi neke od teorija koje bi se mogle povezati s "uticanjem svemira" na ljude smile.gif mishljenja su ono shto krasi ljude, slozices se. Shto su raznolikija, tim smo veci ljudi. Iznoshenje mojih mishljenja se ne moraju nuzno povezivati s verifikacijom iliti potvrdom o verodostojnosti astrologije - jednostavno receno, pricamo o svemu sto se odnosi na svemir. Pozeljno je da u daljem tekstu ne postoji odredjena fiks ideja kako se neko "pravi pametan" obzirom da smatram da svako stoji cvrsto iza svojih uverenja, a samim tim to je za poshtovati. Nema razloga omalozavati necije znanje ili neobazrivost, nadam se da to svi uvidjaju. Svako ima svoj mozak i iznosice ono shto smatra ispravnim ali samo ukoliko je to u skladu tematike o kojoj bi se zapravo polemisalo ili sl.

*

Neko od nas dvojice ima pogresno shvatanje nauke. Ja mislim da nauka nikada nece moci da odgovori na sva pitanja, pogotovu ne na pitanja tipa smisao zivota. Nauka je samo deo ljudskog stvaralastva, naravno ne jedini, i samim tim postoje aspekti ljudskog zivota na koje ona ne moze dati odgovor.

Svejedno, u sustini ljudi nisu dokazali nista vezano za svet koji nas okruzuje, u sustini cela nauka je samo nasa pretpostavka, i u sustini moze se srusiti jednim eksperimentom. To se cak i desilo pocetkom 20. veka, doduse bila su u pitanju 2 eksperimenta. Nije lose iznositi te teorije, ali jednostavno su kontradiktorne, pa je nekako glupo, a naravno misljenja ljudi i treba da budu raznolika, mislim zamisli samo svet gde bi svi mislili isto (koliko bi bilo dosadno). Sto se postovanja misljenja tice, ako si neki post nasao uvredljivim, nisam to imao na umu, svakako

--------------------
 (a,b) \sim (c,d) \Leftrightarrow (a - c) \in \mathbb{Z}  \wedge  (b - d) \in \mathbb{Z}

+Quote Post
username
post Mar 22 2008, 02:41 PM
Post #272

Member No.: 684

QUOTE(Nostradamus @ Mar 22 2008, 02:33 PM)
Svejedno, u sustini ljudi nisu dokazali nista vezano za svet koji nas okruzuje, u sustini cela nauka je samo nasa pretpostavka, i u sustini moze se srusiti jednim eksperimentom. To se cak i desilo pocetkom 20. veka, doduse bila su u pitanju 2 eksperimenta.
*

a koja su ta 2 eksperimenta?
+Quote Post
Nostradamus
post Mar 22 2008, 03:40 PM
Post #273

QUOTE(username @ Mar 22 2008, 02:41 PM)
a koja su ta 2 eksperimenta?
*

Jes da je ovo offtopic, ali to su majkelson morlijev eksperiment, koji pokazuje da je brzina svetlosti ista u svim referentnim sistemima, a drugi je zracenje apsolutno crnog tela

--------------------

+Quote Post
VIP <3
post Mar 22 2008, 03:59 PM
Post #274

Member No.: 425
Ime i prezime: Tatjana Nikolic
Škola/Razred: '90 IVd

Cika mlekce... ne daj Maxy da te zbuni... sasvim je normalno da ona spopada sve ljude koji imaju drugacije misljenje od nje... dry.gif
*Maxy, nista lose, ali tako je... a hiljadu zbirki, knjiga, cega-god da si procitala ne znaci da znas vise od CM-a... i nemoj me sad napasti zbog ovoga, mrzi me da se raspravljam o tome preko foruma... dry.gif
**Aj cao ljudi smile.gif

--------------------

Opsti kriminal.
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 22 2008, 08:32 PM
Post #275

Nostradamus: izvini, zaneo sam se u pisanju. Vecina konteksta je bilo namenjeno za "u opshtem smislu", nisam direktno tebi pisao pochev od dela kada napominjem ljudsku raznolikost mishljenja smile.gif nimalo nisam uvredjen, doshlo je do zabune mojom greskom...
Sto se nauke tice, za mene je ona...recimo...sredstvo "opipavanja" onoga shto ne poznajemo, odnosno - kako ja volim da kazem - mozemo da opipavamo reshetke koje nas drze u ovom materijalnom obliku postojanja.
Ja volim nauku, bilo koju (osim izuchavanja o insektima i sl XD.gif ), ali neki od nauchnih metoda su isuvishe ogranicheni radi shto veceg procenta verovatnoce. Ironija lezi u tome shto su svi veliki nauchnici razmishljali posve opshirno i o svemu, a danashnji jedino slede taj tok i neke od teorija koje se lako mogu "pobiti" drugim...
Da ne duzim dalje, mislim da imamo slican pogled na nauku.

Vip: Tnx smile.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 22 2008, 08:58 PM
Post #276

@VIP: ne seri. To sto mislim da si isfolirana glupaca ne znaci da smatram tebe glupom zbog toga sto se ne slazes da je Ceca seljanka.

I da, svesna sam da cu zbog ovoga dobiti warn.

And not, I don't give a **** because of that... A neke osobe mi lete na ignore listu.

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post Mar 22 2008, 09:15 PM
Post #277

lol.gif lol.gif

Maxy, zaista si dete.
Ja nemam nista protiv tebe. trebalo bi da nauchish da ne pridodajesh vaznost svemu shto neko pishe, to su prolazne stvari u zivotu. Dodushe, to morash sama da nauchish.
E, sad...kako da ti ja odg na PP kada si me postavila na ignore list? blink.gif
Ako zelis da "tvoja bude poslednja", samo napred. Ja zaista ne vidim koji je tvoj problem kako u vezi mene tako i u vezi astrologije...ali, nagadjam.
Nadam se samo da gresim oko svojih nagadjanja...

Nostradamus - Imas li neki link koji se odnosi na "dva experimenta"? Zeleo bih da poneshto odshtampam za jednog druga pa bih ti bio zahvalan (imam jako malo internet vremena pa samim tim ne mogu da Googlam i trazim). Bio bih ti jako zahvalan ukoliko bi mi nashao obilatiji tekst smile.gif

This post has been edited by c1k4_ml3kc3: Mar 22 2008, 09:17 PM

--------------------
user posted image
+Quote Post
Nostradamus
post Mar 22 2008, 09:42 PM
Post #278

Nemam, zapravo, ali majkelson morlijev eksperiment je poznat, ne bi trebalo da bude tesko da nadjes nesto njemu (u originalu se zovu mickelson i morley). A ovaj drugi je zapravo prilicno nezanimljiv. Mislim dobili su eksperimentalno kako izgleda kriva zavisnosti emisione moci apsolutno crnog tela (tela koje apsorbuje ceo elektromagnetni spektar) u zavisnosti od talasne duzine, i ona se nije podudarala sa onom koju je teorija predvidjala. I onda su uvideli (konkretno Plank) da ako se pretpostavi da apsorbovanje energije nije kontinualno, da se dobija prava kriva

This post has been edited by Nostradamus: Mar 22 2008, 09:42 PM

--------------------

+Quote Post
Radinac
post Mar 22 2008, 09:51 PM
Post #279

Member No.: 612
Ime i prezime: Cedomir Radinac

QUOTE(c1k4_ml3kc3 @ Mar 21 2008, 11:27 AM)
...uzima se u obzir nas bioloski sastav, mozdane funkcije (nervi i elektricitet), odredjena pozicija i "sastav" DNK u odnosu na planetarne pozicije...
Moram priznati da ovako savremene tendencije u astrologiji nisam primetio. ohmy.gif
Niko razuman ne tvrdi da nebeski fenomeni ne utiču na događaje i život stanovnika Zemlje. Uticaj solarnih i lunarnih ritmova, uticaj planeta na radio prijem… su odavno evidentni, ali pitanje stepena tih uticaja, bar onako kako sam video da ih predstavljaju astrolozi me nijednom nije uverio u tačnost njihovog tumačenja.
Čini mi se da zabluda nastaje jer se astrolozi sve do određenog trenutka služe naučnim metodama, efemeridama i sl. Tako da su svi proračuni položaja planeta, zvezda (šta već) nesporivi. Ali kada dođe do tumačenja ovih uticaja iz kosmosa, to počinje da liči na fenomen kada se u istinitu priču ubaci deo obmane, niko i ne sumnja da je sve istinito.
Među odraslim Amerikancima je 73% onih koji veruju u čuda, 70% u zagrobni život, 61% da postoji đavo…
The Religious and Other Beliefs of Americans 2005
ali je čak i njima astrologija vrlo sumnjiva i u nju veruje tek 25% - bolji dokaz o netačnosti astroloških tumačenja ti ne treba XD.gif

BTW, Mlekce, vrati stari avatar. Ovaj ti je vizuelno toliko sličan s Maxy da mi je nezgodno da pratim vaš zanimljiv dijalog smile.gif

--------------------
"True friends stab you in the front."
Oscar Wilde
+Quote Post
maxydelanoche
post Mar 22 2008, 10:00 PM
Post #280

@Radinac: fala bogu na jednom divnom, razumnom i zaista argumentovanom postu... A daljeg dijaloga nece biti, pa i nemas sta da pratis wink.gif

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post

20 Pages « < 12 13 14 15 16 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
4 User(s) are reading this topic (4 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: