7 Pages < 1 2 3 4 > »  
Closed TopicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Cirilica Vs. Latinica

Kako pisete ime, broj, kako vec vaseg odeljenja?

[ 11 ] ** [57.89%]
[ 8 ] ** [42.11%]
Total Votes: 19

Kurjak
post Jul 15 2006, 08:59 PM
Post #21

Group: Članovi
From: ZUCERLI HILS
Member No.: 69
Status: Bivši učenik MGa
Škola/Razred: MG / IVc

fanky Потпуно си управу,ал ја се очајно служим тастатуром
Боље користим тастатуру у само одбрани него за куцање biggrin.gif

--------------------

ШТО ЈЕ ЏАБА, ДУПЛО СЕ ПЛАЋА
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Kurjak
post Jul 15 2006, 09:02 PM
Post #22

QUOTE(Iva @ Jul 14 2006, 10:47 AM)
WHY NOT?  cool.gif
Pa tako smile.gif Vise volim latinicu... ali nemam nista protiv onih koji pisu cirilicom.
Kod nas je prilicon multinacionalna sredina i pretezno svi pisemo latinicom u skoli i sire.  wink.gif
BTW, Kurjak, zar ne mislis da to zvuci pomalo.. hm.. znas vec... nacionalisticki (u losem smislu, ne treba previse gurati svoje, zar ne?)?  wink.gif
*

ПА чије ћу да гураме него своје mad.gif

--------------------

+Quote Post
Kurjak
post Jul 15 2006, 09:07 PM
Post #23

QUOTE(Iva @ Jul 15 2006, 06:43 PM)
Ja nisam Srpkinja...
*

Па шта-јер сад то треба да ме потресе јер сам рекао ста мислим dry.gif
Моја намера није да билоког несрбина увредим,већ да браним свој језик.
Да ли се ти осећаш увређеном?

--------------------

+Quote Post
Iva
post Jul 16 2006, 08:31 AM
Post #24

Member No.: 71
Status: Van MGa

Ne, ja se ne osecam uvredjenom, niti mi je cilj da te nesto sto sam ja rekla potrese.
Pa dobro, imas onda lepu nameru, ako je to stvarno tako... (nije mi bas delovalo tako).
Posto ste rekli da treba pisati cirilicom jer ste Srbi... objasnjavam da nisam Srpkinja. I to je to.

--------------------
When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
+Quote Post
smarac
post Jul 16 2006, 10:01 AM
Post #25

From: bg
Member No.: 51
Ime i prezime: Filip Marjanovic
Škola/Razred: XIII gimnazija, prirodni smer

QUOTE(Iva @ Jul 15 2006, 06:43 PM
Ja nisam Srpkinja...

да али си грађанка Србије, и треба да у официјелној употреби користиш ћирилицу, а у приватној по вољи... мада знам и неке несрбе (како овај израз ружно звучи) који користе ћирилицу и приватно а није им национално псмо (једна муслиманка, и једна шкотица).
+Quote Post
Iva
post Jul 16 2006, 09:02 PM
Post #26

U pravu si, cirilica je sluzbeno pismo.. ali i latinica je dozvoljena...
BTW, latinica mi je prakticnija jer mogu napisati pravo ime neke osobe, mesta ili vec bilo cega, koje je inace na npr. engleskom jeziku (kako bi ti napisao npr. Paddy Ashdown (nemojte mi zameriti sto sam bas njega spomenula, nzm zasto, ali prvi mi je pao napamet lol, a i zurim dosta...)).
U svakom lsucaju, svako ima pravo na svoje misljenje... cool.gif

--------------------
When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
+Quote Post
Kurjak
post Jul 17 2006, 03:24 PM
Post #27

QUOTE(smarac @ Jul 16 2006, 10:01 AM)
QUOTE(Iva @ Jul 15 2006, 06:43 PM
Ja nisam Srpkinja...
да али си грађанка Србије, и треба да у официјелној употреби користиш ћирилицу, а у приватној по вољи... мада знам и неке несрбе (како овај израз ружно звучи) који користе ћирилицу и приватно а није им национално псмо (једна муслиманка, и једна шкотица).
*

Tако је !!!

--------------------

+Quote Post
Kurjak
post Jul 17 2006, 03:28 PM
Post #28

QUOTE(Iva @ Jul 16 2006, 09:02 PM)
U pravu si, cirilica je sluzbeno pismo.. ali i latinica je dozvoljena...
BTW, latinica mi je prakticnija jer mogu napisati pravo ime neke osobe, mesta ili vec bilo cega, koje je inace na npr. engleskom jeziku (kako bi ti napisao npr. Paddy Ashdown (nemojte mi zameriti sto sam bas njega spomenula, nzm zasto, ali prvi mi je pao napamet lol, a i zurim dosta...)).
U svakom lsucaju, svako ima pravo na svoje misljenje... cool.gif
*

ОХ, и не чуди ме, драги нам и мили ПЕДИ ЕШДАУН (ето тако би написали)

ПИШИ КАКО ГОВОРИШ И ЧИТАЈ КАКО ЈЕ НАПИСАНО

Мој уважени имењак
Вук Стефановић Караџић

--------------------

+Quote Post
Iva
post Jul 18 2006, 11:15 AM
Post #29

QUOTE(Kurjak @ Jul 17 2006, 04:28 PM)
ОХ, и не чуди ме, драги нам и мили ПЕДИ ЕШДАУН (ето тако би написали)
ПИШИ КАКО ГОВОРИШ И ЧИТАЈ КАКО ЈЕ НАПИСАНО

Мој уважени имењак
                                                                             Вук Стефановић Караџић
*

Rekla sam ti, lupila sam ime... (u tom trenutku sam citala neke vesti a trazila sam ime ili prezime koje u sebi ima x,y,w,q ili tako nesto, a zurila sam, nisam imala vise vremena da razmisljam).
Znala sam da ces to reci. smile.gif Ali cesto, citajuci neku literaturu, kada tako naidjem na ime i zanima me vise o toj osobi, i zelim pronaci na internetu, treba mi izvorno ime... (moze i ovako Ajnstajn (Einstein)) pa barem neka se stavi u zagradu...
Uostalom, nije mi jasno sto ste me toliko napali oko toga! Meni je bas svejedno kako ce drugi pisati (vazno da razumem...). Svako ima svoj izbor koji treba svi da postujemo i ne treba napadati druge za njihovu odluku.

--------------------
+Quote Post
LoshMeeBre
post Jul 18 2006, 06:33 PM
Post #30

Neko mudo

From: MunZe
Member No.: 3
Ime i prezime: Milos Vucenovic
Škola/Razred: Student ETFa

Ху из Педи Ешдаун?

Latinica je sve prisutna oko nas pa zato vecina ljudi pise njome.. Ja pookusavam da se presaltujem na cirilicu ali tesko, zagubim se i od pola pisem latinicom.

A zasto si veci srbin ako pises cirilicom? Ja se ne osecam patriotski kad je koristim, a kamoli dezerterski kad koristim latinicu.. Vazno je da sacuvamo jezik, a sto se mene tice mozemo i da pisemo hijeroglifima na sanskriptu

--------------------
user posted image
+Quote Post
Kurjak
post Jul 18 2006, 06:53 PM
Post #31

QUOTE(Iva @ Jul 18 2006, 11:15 AM)
Rekla sam ti, lupila sam ime... (u tom trenutku sam citala neke vesti a trazila sam ime ili prezime koje u sebi ima x,y,w,q ili tako nesto, a zurila sam, nisam imala vise vremena da razmisljam).
Znala sam da ces to reci. smile.gif  Ali cesto, citajuci neku literaturu, kada tako naidjem na ime i zanima me vise o toj osobi, i zelim pronaci na internetu, treba mi izvorno ime... (moze i ovako Ajnstajn (Einstein)) pa barem neka se stavi u zagradu...
Uostalom, nije mi jasno sto ste me toliko napali oko toga! Meni je bas svejedno kako ce drugi pisati (vazno da razumem...). Svako ima svoj izbor koji treba svi da postujemo i ne treba napadati druge za njihovu odluku.
*

НИЈЕ СВЕЈЕДНО !!!

--------------------

+Quote Post
Kurjak
post Jul 18 2006, 06:58 PM
Post #32

QUOTE(LoshMeeBre @ Jul 18 2006, 06:33 PM)
Ху из Педи Ешдаун?

Latinica je sve prisutna oko nas pa zato vecina ljudi pise njome.. Ja pookusavam da se presaltujem na cirilicu ali tesko, zagubim se i od pola pisem latinicom.

A zasto si veci srbin ako pises cirilicom? Ja se ne osecam patriotski kad je koristim, a kamoli dezerterski kad koristim latinicu.. Vazno je da sacuvamo jezik, a sto se mene tice mozemo i da pisemo hijeroglifima na sanskriptu
*

Ћирилицом су писали наши прадедови и њихови прадедови,и прадедови нјихових прадедова, на ЋИРИЛИЦИ СУ НАПИСАНА НЕКА ОД НАЈЛЕПШИХ ДЕЛА ЗНАЧАЈНИХ НЕ САМО ЗА НАШУ ВЕЋ И ЗА СВЕДСКУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ
Горски вијенац,"Пјесме"(збирке народних песама),и многа друга дела и документи (први српски устав) значајни за Србију и СРПСКИ ИДЕНТИТЕТ
ЗАТО СЕ ПОНОСИМ ЋИРИЛИЦОМ !!!

--------------------

+Quote Post
smarac
post Jul 18 2006, 09:52 PM
Post #33

Ћирилица је српско национално писмо и нипошто га се нетреба одрицати, такође ћирилица је официјелно писмо Р Србије па МОРА бити коришћено у службеној употреби, а приватно по вољи )ово последње важи за националне мањине, а не за Србе који би требали писати ћирилицом и приватно)...
+Quote Post
LoshMeeBre
post Jul 18 2006, 11:27 PM
Post #34

Neko mudo

From: MunZe
Member No.: 3
Ime i prezime: Milos Vucenovic
Škola/Razred: Student ETFa

QUOTE(Kurjak @ Jul 18 2006, 06:58 PM)
Ћирилицом су писали наши прадедови и њихови прадедови,и прадедови нјихових прадедова, на ЋИРИЛИЦИ СУ НАПИСАНА НЕКА ОД НАЈЛЕПШИХ ДЕЛА ЗНАЧАЈНИХ НЕ САМО ЗА НАШУ ВЕЋ И ЗА СВЕДСКУ КУЛТУРНУ БАШТИНУ
Горски вијенац,"Пјесме"(збирке народних песама),и многа друга дела и документи (први српски устав) значајни за Србију и СРПСКИ ИДЕНТИТЕТ
ЗАТО СЕ ПОНОСИМ ЋИРИЛИЦОМ !!!
*

Pradedovi njihovih pradedova nisu znali da pisu;)..

Ne kazem ja da je cirilica nevazna za Srbiju i njen narod, ali nije toliko prioritetna da ako pisem latinicom unistavam nasu kulturnu bastinu.. Ja mogu da se ponosim svojim jezikom, ali mi je sasvim svejedno kako cu ga zapisati na papir.

Samo kazem da ako pises cirilicom, ne znaci da se brines o sudbini nase kulture i vice versa..

PS. Ali nije resena mnogo vaznija misterija

Ху из Педи Ешдаун?

This post has been edited by LoshMeeBre: Jul 18 2006, 11:27 PM

--------------------
user posted image
+Quote Post
smarac
post Jul 19 2006, 12:15 PM
Post #35

Педи Ешдаун је британски лорд, политичар, који је био међународни управник БиХ, у једном периоду, иначе све је радио против Срба а у корист Хрвата и БиХ Муслимана... и бавио се финансијским малверзацијама...
+Quote Post
Kurjak
post Jul 19 2006, 03:15 PM
Post #36

QUOTE(smarac @ Jul 19 2006, 12:15 PM)
Педи Ешдаун је британски лорд, политичар, који је био међународни управник БиХ, у једном периоду, иначе све је радио против Срба а у корист Хрвата и БиХ Муслимана... и бавио се финансијским малверзацијама...
*

Свака ти част ЈУНАЧЕ-е ни сам не бих умео боље да појасним појаву нашег драгог ПЕДИЈА

--------------------

+Quote Post
Kurjak
post Jul 19 2006, 03:19 PM
Post #37

QUOTE(LoshMeeBre @ Jul 18 2006, 11:27 PM)
Pradedovi njihovih pradedova nisu znali da pisu;)..

Ne kazem ja da je cirilica nevazna za Srbiju i njen narod, ali nije toliko prioritetna da ako pisem latinicom unistavam nasu kulturnu bastinu.. Ja mogu da se ponosim svojim jezikom, ali mi je sasvim svejedno kako cu ga zapisati na papir.

Samo kazem da ako pises cirilicom, ne znaci da se brines o sudbini nase kulture i vice versa..

PS. Ali nije resena mnogo vaznija misterija

Ху из Педи Ешдаун?
*

А ШТА АКО МИ ЈЕ ПРАДЕДОВ ПРАДЕДА БИО СВЕШТЕНО ЛИЦЕ ИЛИ ПЛЕМИЋ ?

"ДОК ЈЕ ШВАБА ЈЕО ПРСТИМА ЛЕБАЦ МУ ЈЕБЕМ ... ,А СРБИН ВИЉУШКОМ БОЦ "

"Е ТА ВИЉУШКА НАС ЈЕ И ДОВЕЛА ДОВДЕ"

Лепа села
лепо горе

This post has been edited by Kurjak: Jul 19 2006, 03:20 PM

--------------------

+Quote Post
Iva
post Jul 19 2006, 04:46 PM
Post #38

I dalje ne vidim zasto su me pojedinci ovde toliko napali zbog toga sto radije pisem latinicom nego cirilicom... Ja sam samo izrazila svoje licno misljenje, i neki su se urotili protiv mene. To ipak nije u redu... uopste nije u redu. Sada se vec osecam ugrozenom ( unsure.gif ). Pa sta vama vec toliko smeta sto ja pisem latinicom! Pogledajte oko sebe, ne pisu svi cirilicom! To uopste nije bitno kako ko pise, vazno je da se na kraju svi sporazumemo.
Svako ima svoj licni izbor! Nemam nista protiv nekoga samo zato sto pise cirilicom, ali ako me gnjavi da treba i ja tako da pisem, to mi vec smeta. Ja nikoga ne teram da pise latinicom samo zato sto ja tako pisem ili iz bilo kojeg drugog razloga, jer smatram da je to totalno bez veze. Treba da postujemo jedni druge i da cenimo njihove odluke!
I slazem se sa LoshMeeBree da ako pises latinicom, to ne znaci da unistavas kulturnu bastinu svojeg naroda.
I vec sta ste napravili toliku zbrku oko sasvim nevaznog primera (pricam o Paddy-ju). Samo zato sto sam ga spomenula... ne znaci da sam ja za ili protiv njegove politike. Kao sto rekoh, citala sam neke vesti... obicno kada sam za kompjuterom radim barem 4 razlicite stvari (od sada, kad sam na forumu MG sigurno necu citati nista drugo!!!)
BTW, smarac, mislim da ti vise ugrozavas svoju kulturnu bastinu dok zaboravljas na pravopis... (nemoze), ili Kurjak (posle zareza ide razmak...).
I ko kaze da bi Srbi TREBALI koristiti cirilicu i u privatnoj upotrebi?!?!?! Zar to negde pise? Navedite mi, molim vas najlepse, izvor, pa da znam o cemu se radi...
Ako ovo slucajno deluje kao da ja zelim da kazem da cirilica nije dobra, verujte, nije mi to cilj... cini mi se da su neki pojedinci shvatili moje ranije postove kao napad na cirilicu i srpsku kulturnu bastinu...
E, da, Kurjak, ti si ranije u nekom drugom forumu (isto na MG) spominjao da si ZA nekulturu, pa kako to da se odjednom toliko brines za kulturu?!?!?!?!

--------------------
+Quote Post
Puzzler
post Jul 19 2006, 06:02 PM
Post #39

Member No.: 74
Škola/Razred: MG/IIb (proud of it)

Tako je Ivo! Mislim, šta ima veze kojim pismom pišemo? Nisam neki extra patriota i te gluposti, pa mi je svejedno... Srbija u Evropi, Srbija za Evropu! (lep slogan, zar ne?)

--------------------
user posted image
+Quote Post
Iva
post Jul 19 2006, 08:04 PM
Post #40

E hvala Puzzler! Napokon i ja dobijam podrsku....
BTW, extra je slogan wink.gif

--------------------
+Quote Post

7 Pages < 1 2 3 4 > » 
Closed TopicTopic OptionsStart new topic
2 User(s) are reading this topic (2 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: