Cirilica Vs. Latinica
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Cirilica Vs. Latinica
Iva |
Jul 19 2006, 08:09 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Pa napokon i ja dobijam podrsku! Hvala Puzzler... u pravu si... naravno
BTW, extra slogan! -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
milija |
Jul 19 2006, 08:37 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Ја бих имао да изјавим нешто за тај ваш дневник:
"Ономад сам гледао на телевизији... знаш ли ти несрећо да су Срби најстарији народ и док су Шваба, Енглез и Американац јели прстима пре 700 година Србин је имао ово..." видим да си цитирао филм који иначе волим да цитирам доста "Од гледања нема селамета " Иначе овај говор је сличан подручју у коме ја живим али не битно. Zaista kao sto rece LoshMee nisi nista "veći" Srbin ako pišeš ili "govoriš" ćirilicu. Tačno je da se treba boriti da se ćirilica održi, ja sam protiv toga kada na tv-u vidim pomodarstvo i nazive na engleskom kao da smo od njega pametniji Protiv svih onih sam koje mrzi da pišu ćirilicom, a ne moraju. Ja bih pisao i hijeroglifima, glagoljicom koju su koristili do 1926. godine cini mi se, popovi glagoljaši u Hrvatskoj. Ćirilica je kao obeležje jedne nacije, mentaliteta i samih nas. Ali nema Srba 150 miliona kao Rusa pa da možemo da pišemo ćirilicom svi u državi. Nismo toliko ekonomski jaki, nismo politički jaki, jednostavno je tako... Латиница је опште прихваћена свакодневно, зашто имате нешто против ње? Није латиница крива... (можда историјски и постоји разлог да би могла да буде крива). На крају ко каже да и други као што је Ива (по националности Хрватица) не пише ћирилицом или је мрзи? Ко каже да је она не воли (осим уколико она сама каже ). Iskreno cirilica je jedno od najlepsih pisama, posebno "kitnjasti" stil, i svako pismo ima svoju car, da li cemo je zastiti? Tesko, zavisi od svih nas, ali kako ne podleci globalizaciji, koja je pecnica za stapanje? Toliko... И да ја свој глас дајем ћирилици, иако је искрено мање користим него латиницу, мада све зависи -------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |
Iva |
Jul 19 2006, 08:48 PM
|
Ja sam rekla da pisem latinicom... (pisem povremeno i cirilicom, da ne bude zabune, ali latinicom puno cesce).
NIJE TACNO DA JA NE VOLIM ILI MRZIM CIRILICU! Iako sam to vec rekla, jeste li sada shvatili Kurjak, smarac, i ostali?! Hvala na podrsci, Milija... -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
LoshMeeBre |
Jul 19 2006, 11:21 PM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
QUOTE(Iva @ Jul 19 2006, 08:48 PM) Ja sam rekla da pisem latinicom... (pisem povremeno i cirilicom, da ne bude zabune, ali latinicom puno cesce). NIJE TACNO DA JA NE VOLIM ILI MRZIM CIRILICU! Iako sam to vec rekla, jeste li sada shvatili Kurjak, smarac, i ostali?! Hvala na podrsci, Milija... nemoj da se nerviras, nevalja za zdravlje nego kad sam vec krenuo sa offtopic-om danas je postovalo 8 razlicitih ljudi i to u sred raspusta kad dosta ljudi nema pristup kompjuteru (kao recimo nas dragi administrator, ali njemu je ipak draze da bulji u ekran nego u polugole turistkinje ccc.. zato te cenimo (al ce da me banuje) ) Da li to znaci da za ovaj forum jos ima nade ? A sto je jos vaznije, najvise postova na temi sa kulturnom predloskom.. Imamo svetlu buducnost -------------------- |
Puzzler |
Jul 20 2006, 03:33 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Napredujemo kulturno, nema šta...
BTW Zar je Iva Hrvatica? Nisam nacionalista, nego jednostavno nisam primetio dok sam čitao njene postove, ni traga ijekavici ni "kroatizmima"! Ipak, i ja sam glasao za ćirilicu, iz jednostavnog razloga što sam već bio u zgradi Matematičke gimnazije, i video da se odeljenja pišu ćirilicom! A Pedi Ešdaun... Uuuuuhhhh, Ivo, malo pažljivije sa imenima, vidiš gde te to dovelo -------------------- |
Puzzler |
Jul 20 2006, 03:36 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Inače, te činjenice za viljušku... To je zaista samo nacionalistički pokušaj veličanja svoje tradicije i zaista netačan istorijski podatak! Kao što su i Hrvati Ostrogoti (Ivo, žao mi je ako i ti deliš to mišljenje!), i kao što su Bošnjaci Turci, tako su i Srbi jeli viljuškom pre 700-800 godina!
-------------------- |
smarac |
Jul 20 2006, 03:52 PM
|
Group: Članovi Joined: 12-April 06 From: bg Member No.: 51 Ime i prezime: Filip Marjanovic Škola/Razred: XIII gimnazija, prirodni smer |
Ива,
искрено ми је шао ако сам те можда увредио, није ми била намера,,, пс грешке долазе због брзог куцања... |
Iva |
Jul 20 2006, 04:06 PM
|
Da, Iva je Hrvatica... Ne pricam ijekavicom jer zivim u Subotici (gde inace zivi dosta Hrvata...) i tu se prica isto Srpski pretezno (ako govorimo o juzno-slovenskim jezicima). A "kroatizama" nema izgleda ovako (iako ih dosta koristim, kao i vecina stanovnistva iz Subotice...)
Puzzler, koje misljenje, ne razumem? Nije mi otpocetka jasno to sa viljuskama ni nista.... OK, smarac, np... BTW... stvarno... iskljucila sam SVE sto mi je bilo ukljuceno ovog puta... (izmedju ostalog i vesti... uh...) poucena ranijim iskustvima... Samo sam ga spomenula kao primer... mogla sam napisati i npr. Mary Poppins! lol Shvatili biste me pogresno i onda? -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Puzzler |
Jul 20 2006, 06:11 PM
|
Izvini ako se nismo razumeli, to sa viljuškom zapravo je nazovi-istorijski podatak po kome su Srbi (konkretno Nemanjići) jeli viljuškama pre 700 godina(?!?), što je nekoliko puta pomenuto u filmu "Lepa sela lepo gore" Srđana Dragojevića...
Kada sam te pitao da li deliš mišljenje, mislio sam na to da su Hrvati Ostrogotskog porekla... To je, iskreno, nepotvrđen podatak, jer je po većini istoričara Balkana hrvatski narod slovenskog porekla, iako je bilo malobrojnog mešanja sa germanskim narodima. Na Wikipediji (english) sam u članku "Ustaša" pročitao da je to pseudo-gotsko poreklo izmišljeno od strane Ante Pavelića, kako bi se sakrilo to da su Hrvati slovenskog porekla, a poznato je da Sloveni nisu "arijevci", pa ih je Hitler prezirao... Da ne dođe do zabune, ovde Hrvat nije isto što i ustaša! Ja to dobro znam, jer sam upoznao dosta ljudi poreklom i iz "lijepe" preko raznih foruma i čine mi se zaista OK (tu se računa i Iva )! BTW Šta misliš o grupi "COLONIA"? This post has been edited by Puzzler: Jul 20 2006, 06:21 PM -------------------- |
Iva |
Jul 20 2006, 08:06 PM
|
Aha, znam sada na sta mislis i za viljuske i za poreklo Hrvata. Ne znam stvarno, mislim da su Slovenskog porekla... mislim, ne razumem se bas u to najbolje
Ofcourse da nije isto... evo ja npr. nisam definitivno ustasha. Hvala! Colonia... hm... imaju neke dobre pesme. Sta ti mislis o njima? This post has been edited by Iva: Jul 20 2006, 08:14 PM -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Puzzler |
Jul 20 2006, 09:14 PM
|
Cool!!! Nisam aludirao da si ustaša, ako si me tako razumela, izvini
Inače, Colonia je najbolja grupa koja postoji! Njihov love-techno je apsolutno najbolji (inače, ja sam smislio ime za žanr!). -------------------- |
ex-paydoman |
Jul 20 2006, 10:27 PM
|
Moderator Group: Članovi Joined: 21-February 06 Member No.: 23 Status: Učenik MGa |
prema postowima widim da su swi stali na ivinu stranu jer je zzensko...
eee... a kurjak... da li neko misli na tog dobrog dechka koji se trudi da bude duhowit Wuche... 1:0 za mene -------------------- ode..
|
Iva |
Jul 21 2006, 06:42 AM
|
Puzzler nisam tako shvatila, samo kazem (mozda je neko tako shvatio...)
Eeeee... Luka... mislim da nije u pitanju samo to sto sam zensko.... Hm.. pa ne bih ovo nazvala bas duhovitoscu.... ahem... -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
ex-paydoman |
Jul 21 2006, 12:47 PM
|
Moderator Group: Članovi Joined: 21-February 06 Member No.: 23 Status: Učenik MGa |
pa on se trudi da bude duhowit
@Iva: a od kad smo ja i ti preshli na TI??? This post has been edited by paydoman: Jul 21 2006, 12:47 PM -------------------- ode..
|
Iva |
Jul 21 2006, 01:10 PM
|
Ups, izvinvam se, hoceTE li mi oprostiti?
-------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Kurjak |
Jul 21 2006, 01:11 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-June 06 From: ZUCERLI HILS Member No.: 69 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: MG / IVc |
КУКУ МЕНЕ
Па не дођем један дан а ви овде испишете читаву књугу Ма мрзиме да цитм све ваше постове-немате ви НИШТА ПАМЕТНО да кажете ПОГОТОВУ ЛУКА НЕМА ШТА ПАМЕТНО ДА КАЖЕ ЈЕР ЈЕ ...ХМ ... ОВАЈ ... КАКО ДА КАЖЕМ ... This post has been edited by Kurjak: Jul 21 2006, 01:13 PM -------------------- ШТО ЈЕ ЏАБА, ДУПЛО СЕ ПЛАЋА |
ex-paydoman |
Jul 21 2006, 01:14 PM
|
kurjache idi na topic "Kurjache papayo"
@iva: oprashtam TI... -------------------- ode..
|
Iva |
Jul 21 2006, 01:20 PM
|
Hvala TI Luka..
Kurjak, nije to tako puno, samo ti se cini... -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Kurjak |
Jul 21 2006, 01:22 PM
|
Group: Članovi Joined: 27-June 06 From: ZUCERLI HILS Member No.: 69 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: MG / IVc |
Па ја сам неписмен ,и мало читам те ми оволко постова чини напор
-------------------- ШТО ЈЕ ЏАБА, ДУПЛО СЕ ПЛАЋА |
ex-paydoman |
Jul 21 2006, 01:25 PM
|
shteta sho nema slika...
bilo bi ti lakshe -------------------- ode..
|