Versko Ili Gradjansko?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Versko Ili Gradjansko?
Nameless_one |
Feb 5 2008, 01:00 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-February 08 From: Novi Beograd Member No.: 869 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Goran Šahinovic Škola/Razred: MG IIIa |
Ovo me je zamolio da napravim jedan drug(student filozofije) koji radi istrazivanje
sta je 'popularnije' Ajde,pomozite coveku... EDIT:nema veze ako niste iz MG,navedite za koji ste se predmet odlucili. This post has been edited by Nameless_one: Feb 5 2008, 01:45 PM -------------------- |
maxydelanoche |
Feb 5 2008, 03:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Ja sam inace na gradjanskom, ali sam htela na versko. No posto sam jedina iz svog odeljenja zelela na versko, u poslednjem momentu sam se prebacila na gradjansko. Aaaaali sam ipak glasala sada za versko
BTW, zar mu ne bi bilo lakse da ode u par skola i zatrazi podatke o tome koliko ucenika pohadja jedno, a koliko drugo? FFS, koji noob. -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Nameless_one |
Feb 5 2008, 03:33 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-February 08 From: Novi Beograd Member No.: 869 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Goran Šahinovic Škola/Razred: MG IIIa |
QUOTE(maxydelanoche @ Feb 5 2008, 04:26 PM) Ja sam inace na gradjanskom, ali sam htela na versko. No posto sam jedina iz svog odeljenja zelela na versko, u poslednjem momentu sam se prebacila na gradjansko. Aaaaali sam ipak glasala sada za versko BTW, zar mu ne bi bilo lakse da ode u par skola i zatrazi podatke o tome koliko ucenika pohadja jedno, a koliko drugo? FFS, koji noob. Guess you're right...al' on zivi u Sloveniji(pen friend),pa se dovija za podatke u Srbiji da ih uporedi sa EU skolama...oni tamo imaju i debatu kao 3. opcionalni predmet. This post has been edited by Nameless_one: Feb 5 2008, 07:33 PM -------------------- |
Nostradamus |
Feb 5 2008, 04:27 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
Iskreno, meni je jako glupo sto su uopste uvodili u skolu gradjansko i veronauku. Ako je neko tamo nesto naucio, svaka mu cast.
Ja sam posao na veronauku, manje vise slucajnim izborom, a posle sam ostao jer su bili gotivniji profesori This post has been edited by Nostradamus: Feb 5 2008, 04:30 PM -------------------- |
Nameless_one |
Feb 5 2008, 04:34 PM
|
QUOTE(Nostradamus @ Feb 5 2008, 05:27 PM) Iskreno, meni je jako glupo sto su uopste uvodili u skolu gradjansko i veronauku. Ako je neko tamo nesto naucio, svaka mu cast. Ja sam isao na veronauku, manje vise slucajnim izborom, a posle sam ostao jer su bili gotivniji profesori Ja sam mnogo sto sta naucio na veronauci,posebno prosle godine kod Sinishe(steta sto je covek otisao iz MG... ).Inace,mnogo vise volim diskusiju na verskom(znash ono-crkva i Darvin i tako dalje) nego klasicno ucenje... -------------------- |
Nostradamus |
Feb 5 2008, 04:40 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
To da. Meni je najgotivniji bio prvi veroucitelj, on je meni predavao prve dve godine, ti tad nisi ni bio u skoli, osim ako nisi upisao u 7. On gotovo da i nije pominjao religiju, nego je pricao neke relativno leve stvari. Sve u svemu bilo je zanimljivo
-------------------- |
Kuzman |
Feb 5 2008, 05:03 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Gradjansko. Nisam vernik, i svet ne zelim da objasnjavam bajkama nego naukom.
Verujem da ce ovde biti vecina opredeljna za veronauku, jer je ipak u matematickoj najvise onih koji gotive matis, a njih postanak, i opisivanje sveta ne interesuje preterano, pa im je lakse da to objasne nekim bradatim cikom. -------------------- |
maxydelanoche |
Feb 5 2008, 05:22 PM
|
QUOTE(Nameless_one @ Feb 5 2008, 04:33 PM) Guess you're right...al' on zivi u Sloveniji(pen friend),pa se dovija za podatke u Srbiji da ih uporedi sa EU skolama...oni tamo imaju i depatu kao 3. opcionalni predmet. Onda si ti mogao to da mu obavis depata??? wtf? -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
pyost |
Feb 5 2008, 05:47 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Debata, duh...
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
Nostradamus |
Feb 5 2008, 06:28 PM
|
QUOTE(Kuzman @ Feb 5 2008, 05:03 PM) Gradjansko. Nisam vernik, i svet ne zelim da objasnjavam bajkama nego naukom. Verujem da ce ovde biti vecina opredeljna za veronauku, jer je ipak u matematickoj najvise onih koji gotive matis, a njih postanak, i opisivanje sveta ne interesuje preterano, pa im je lakse da to objasne nekim bradatim cikom. Ovo, koliko je glupo receno, toliko je i netacno. Statisticki najveci vernici medju naucnicima jesu matematicari i fizicari. Ajnstajn, kad je saznao da kvantna ima probabilisticki pogled na svet je rekao bog ne baca kockice. Pauli, pred eksperimente koji su vrseni da bi se ispitao princip ogledalske simetrije je rekao ne verujem da bog ima jacu desnu ruku. Njutn, takodje je bio veliki vernik, bavio se okultnim stvarima i tako to. Ako ti sebe smatras vecim fizicarem od njih, onda u redu, mozes slobodno da iznosis takve izjave -------------------- |
pyost |
Feb 5 2008, 06:32 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Na pocetku prvog razreda je bilo napeto sta cu da odaberem, jer je veronauka izgledala daleko zanimljivija, uglavnom zbog Sinise, ali sam ipak odabrao gradjansko s ozbirom da sam ateista, i nisam pogresio. Sinisa je otisao posle prvog razreda
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
maxydelanoche |
Feb 5 2008, 07:26 PM
|
@Nostradamus i Kuzman: biti vernik apsolutno nema veze sa tim da li si ti matematicar, fizicar, biolog ili komunalac. Sigurna sam da je podjednak broj ateista i vernika medju fizicarima i matematicarima. Stvarno bi bilo smotano izvesti raspravu na tu temu.
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Iva |
Feb 5 2008, 07:29 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Idem na versko.
Da opet biram, odabrala bih versko. Biram po "sistemu manjeg zla". Protiv ovih izbornih predmeta sam. Ako nekoga interesuje verska nastava, ima u crkvi/župi/whatever. Građansko onda uvode da oni koji ne žele na versko imaju gde ići. Ali, to je sr.anje. Općenito. Ups.. Oprostite za kroatizme. Generalno? Bolje bi bilo da imamo neki predmet "religijska kultura". Jer, u šta god mi (ne)verovali, fakat je da je religija važan deo života. Ako ne našeg, onda tuđeg. S time skupa i našeg. Npr. praznici se uvek određuju naspram blagdana, etc. A mnogi poznaju samo svoju religiju, o tuđima nemaju pojma. Npr. meni je jednom prika, kad sam rekla nešto "yin-yang", rekao "KO?!". This post has been edited by Iva: Feb 5 2008, 07:30 PM -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
LoshMeeBre |
Feb 5 2008, 08:17 PM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
Inace ova anketa ne odrazava pravo stanje stvari u matematickoj.. Vise je ljudi na gradjanskom..
A sinisa je predavao i prosle godine u prvom polugodistu, verovatno ga odatle zna Nameless_one (osim ako nije isao u 7&8ovde) btw, sta se uci na gradjanskom??. Ja sam bio na 2 casa i smorio se ko zmaj. Ni ne secam se sta se radilo QUOTE(Iva @ Feb 5 2008, 07:29 PM) This post has been edited by LoshMeeBre: Feb 5 2008, 08:18 PM -------------------- |
Nameless_one |
Feb 5 2008, 08:20 PM
|
QUOTE(LoshMeeBre @ Feb 5 2008, 09:17 PM) A sinisa je predavao i prosle godine u prvom polugodistu, verovatno ga odatle zna Nameless_one (osim ako nije isao u 7&8ovde) btw, sta se uci na gradjanskom. Ja sam bio na 2 casa i smorio se ko zmaj. Ni ne secam se sta se radilo 1)Predavao mi je prosle godine i covek me je naprosto odusevio.koji je on kralj,znas kako je znao da te zainteresuje da razmisljas ili debatujes... 2)na gradjanskom se uci neki mix psihologije,sociologije i ustava. -------------------- |
Kuzman |
Feb 5 2008, 08:21 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Lepo je to sto su oni svi bili vernici, ali religija nema veze sa naukom.
Kada je J. Lemetr bio upitan kako to da je i svestenik, a i bavi se fizikom je odgovorio da postoje 2 nacina za opisivanje sveta, a da je on izabrao oba. Isti taj covek, nikad svoje radove iz fiizke nije povezivao sa teologijom. Niti je smatrao da to treba ciniti. A matematicari cesto svoje uspehe smatraju bogom dane, i pokusavaju da matematiku dovedu u vezu sa bogom(Ramaudjan). I onda kazi da ih zanima da realno opisu svet. Da li sam ja veci fizicar od njih, to ce vreme pokazati, a kakve to veze ima sa time da li bog postoji ili je sve to bajka? -------------------- |
Nameless_one |
Feb 5 2008, 08:24 PM
|
Ko je od vas citao 'andjeli i demoni' Dena Brauna(pisca 'Da Vincijevog koda')?
Tu je na prilicno zanimljiv nacin data definicija 'sukoba' nauke i religije. -------------------- |
Nostradamus |
Feb 5 2008, 08:43 PM
|
QUOTE(maxydelanoche @ Feb 5 2008, 07:26 PM) @Nostradamus i Kuzman: biti vernik apsolutno nema veze sa tim da li si ti matematicar, fizicar, biolog ili komunalac. Sigurna sam da je podjednak broj ateista i vernika medju fizicarima i matematicarima. Stvarno bi bilo smotano izvesti raspravu na tu temu. Lepo receno, a i tacno, mada su najveci vernici, kao sto sam rekao, matematicari i fizicari. QUOTE(Kuzman @ Feb 5 2008, 08:21 PM) Lepo je to sto su oni svi bili vernici, ali religija nema veze sa naukom. Kada je J. Lemetr bio upitan kako to da je i svestenik, a i bavi se fizikom je odgovorio da postoje 2 nacina za opisivanje sveta, a da je on izabrao oba. Isti taj covek, nikad svoje radove iz fiizke nije povezivao sa teologijom. Niti je smatrao da to treba ciniti. A matematicari cesto svoje uspehe smatraju bogom dane, i pokusavaju da matematiku dovedu u vezu sa bogom(Ramaudjan). I onda kazi da ih zanima da realno opisu svet. Da li sam ja veci fizicar od njih, to ce vreme pokazati, a kakve to veze ima sa time da li bog postoji ili je sve to bajka? Nema, ja to nisam ni rekao. Pitanje postojanja boga je filozofsko, kao i pitanje zasto je svet ovakav kakav jeste. Jeste tacno, ovo za matematicare, npr. i Gedel je matematicki hteo da dokaze postojanje boga. Ovim poslednjim sam hteo da kazem, da nije tacno da neko veruje u boga samo zato sto nece da nadje drugi nacin da objasni svet oko sebe. I posto je ovo van teme topica, ne zelim nastavljati diskusiju. -------------------- |
Nameless_one |
Feb 5 2008, 08:46 PM
|
QUOTE(Nostradamus @ Feb 5 2008, 09:43 PM) Ne,nemoj,prosiricemo temu.Zasto prekidati finu debatu zbog tako periferne stvari kao sto je naslov teme? This post has been edited by Nameless_one: Feb 5 2008, 08:46 PM -------------------- |
RZA |
Feb 5 2008, 10:44 PM
|
Njeno Ljubičanstvo Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 92 Status: Bivši učenik MGa |
Na versko idem..
tuturuturuuturuturutu zee pa dee do dah.. zee pa dee ay.. -------------------- cold
|