Matematika, kraljica ili rob?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Matematika, kraljica ili rob?
Kuzman |
Jan 3 2008, 05:48 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Recicu samo jedno:
FIZIKA FTW!!! -------------------- |
Šaban cepa matiš |
Jan 3 2008, 06:00 PM
|
Group: Blokirani Joined: 30-December 07 Member No.: 828 Status: Učenik MGa |
Fizika FTW!!!!!!!!!
A matematika je rob ostalih nauka!!!!!! -------------------- Ključ je u umerenosti...
Da imam 2 života oba bih dao tebi... Svima je život keva,a nekome je keva kurva... Ubi,zakolji da šiptar ne postoji!! |
maxydelanoche |
Jan 3 2008, 06:01 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Mislim da je matematika oba gore navedena, tako da nisam glasala
Jer, bez matematike, nijedna nauka ne bi imala telo, a bez drugih nauka, matematika ne bi imala dusu. -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
username |
Jan 3 2008, 06:02 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
to sto druge nauke ne bi mogle bez nje ne znaci da je ona njihov rob
|
Kuzman |
Jan 3 2008, 06:08 PM
|
Group: Članovi Joined: 19-February 07 Member No.: 450 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Kuzmanovic Marko Škola/Razred: 07D |
Sto matematika ne bi mogla bez fizike da ima dusu? Mogla bi ali bi se jezivo sporije razvijala( koliko samo primenjena fizika menja nacin zivota).
Matematika je VEOMA lepa nauka, ali me ne zanima da se bavim njom, znacu je samo onoliko koliko mi bude potrebno za fiziku. Sada ce matloverz da pocnu da mrace kako bez mat nema fizike tralalalal. Paaaaa recicu samo to da ne doprinose samo matematicari razvoju matematike no i fizicari kojima je ona potrebna. -------------------- |
username |
Jan 3 2008, 06:12 PM
|
Group: Članovi Joined: 29-September 07 Member No.: 684 Status: Bivši učenik MGa |
matematika rules!
|
Iva |
Jan 3 2008, 06:14 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
3-3 ...
Ali ipak sam glasala za Rob.. Ako moram odabrati jednu krajnost. Nije bilo sasvim lako jer me je katkad i matiša znala fascinirati, ali kad sam razmislila o tome šta me je fasciniralo kod nje, zaključila sam da me je više privuklo nešto sa filozofskog aspekta ili aspekta primene u ekonomiji ili nekoj drugoj grani (ne da mi se u objašnjavanje sad). -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Kuzman |
Jan 3 2008, 06:22 PM
|
@ username
ajde deder ukloni to 1337 sa avatara i zameni za n00b -------------------- |
username |
Jan 3 2008, 06:22 PM
|
mada se i ja nekad zapitam sta ce nam neke stvari iz matematike u stvarnom zivotu
jeste zanimljiva, ali se zapitam kolika je zaista njena primena u rl-u i to toliko da je ucimo toliko u skoli, narocito u mg-u i fizika i matematika su pune neke preciznosti, npr. retko gde cete videti savrseno ravnomerno kretanje od 3 m/s, ili savrsen krug po kom cete obavljati razne jednacine ali je opet great! |
Nostradamus |
Jan 3 2008, 06:37 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(Kuzman @ Jan 3 2008, 06:08 PM) Sto matematika ne bi mogla bez fizike da ima dusu? Mogla bi ali bi se jezivo sporije razvijala( koliko samo primenjena fizika menja nacin zivota). Matematika je VEOMA lepa nauka, ali me ne zanima da se bavim njom, znacu je samo onoliko koliko mi bude potrebno za fiziku. Sada ce matloverz da pocnu da mrace kako bez mat nema fizike tralalalal. Paaaaa recicu samo to da ne doprinose samo matematicari razvoju matematike no i fizicari kojima je ona potrebna. Isto kao sto matematicari doprinose razvoju fizike. Ja sam vise za matematiku, ali fizika i matematika su dve najblize nauke. Inace, matematika se ne bi razvijala sporije da nema fizike, barem ne mnogo sporije. Sto se tice matematike koja se primenjuje u fizici, to ti je ogromna oblast (skoro sva matematika) I fizika bez matematike ne bi ni postojala (barem ne u obliku u kom postoji) This post has been edited by Nostradamus: Jan 3 2008, 06:38 PM -------------------- |
Kuzman |
Jan 3 2008, 06:42 PM
|
OCigledno nisi cuo za silikonske dokaze...
A i u krajnjem slucaju bez fizike ne bi imao struju, motorni prevoz, mnoge predmete, i ostale stvari koje ti svakodnevno pomazu u zivotu i omogucavaju ti da se posvetis nauci, a ne da 2 sata cepas cepanice da bi zagrejao rucak. This post has been edited by Kuzman: Jan 3 2008, 06:45 PM -------------------- |
Wolfbrother |
Jan 3 2008, 06:57 PM
|
Group: Članovi Joined: 26-December 07 Member No.: 825 Status: Bivši učenik MGa |
Smatram da je pitanje glupo kao i svako drugo uporedjivanje koristi jedne nauke sad koriscu druge. Ali sam inace glasao za kraljicu zato sto se uglavnom druge nauke zasnivaju na matematici, a ne ona njima.
-------------------- "It's a known fact... math is the spawn of satan. Algebra? SATANIC! Pre-cal? SATANIC! Calculus? SATANIC! it is all horrible!"
|
noname |
Jan 3 2008, 10:17 PM
|
Group: Blokirani Joined: 3-January 08 Member No.: 833 Status: Učenik MGa |
Fizika FTW matematika je rob jer sama nije bas nesto a bez nje se ne moze ali FIZKA je F-edTW i time su ga fizicari ucinili mnoooogo boljim
|
username |
Jan 3 2008, 11:07 PM
|
bez matematike ne bi mogli da brojite (sto bi bio veliki gubitak), niti da gledate na sat
|
Nostradamus |
Jan 3 2008, 11:16 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(Kuzman @ Jan 3 2008, 06:42 PM) OCigledno nisi cuo za silikonske dokaze... A i u krajnjem slucaju bez fizike ne bi imao struju, motorni prevoz, mnoge predmete, i ostale stvari koje ti svakodnevno pomazu u zivotu i omogucavaju ti da se posvetis nauci, a ne da 2 sata cepas cepanice da bi zagrejao rucak. Tacno, ali fizicari nikad nece oboriti tvrdnju da fizika tezi da se matematizuje, ne obrnuto. I nisam cuo za silikonske dokaze -------------------- |