23 Pages « < 16 17 18 19 20 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Harry Potter, For kids?!?

Šta mislite o serijalu knjiga "Harry Potter"?

Total Votes: 0
Guests cannot vote 
maxydelanoche
post Jan 5 2008, 09:51 PM
Post #341

Group: Članovi
From: Zion
Member No.: 61
Status: Van MGa

Ufff... Preterali su. Snizice se tema tokom vremena biggrin.gif zelim i tu knjizicu u zbirci, ali mi se ne zuri... Toliko...

--------------------
Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.

I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can.

www.viva-fizika.org
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
pyost
post Jan 5 2008, 09:53 PM
Post #342

Deus Ex Makina
Group Icon

Group: Administratori
From: Beograd
Member No.: 2
Status: Bivši učenik MGa
Škola/Razred: RAF

Preterali? Ja samo ocekivao da knjiga kosta 2000 kada izadje. Ovo je sasvim prihvatljiva cena, s obzirom da je tek objavljena kod nas.

--------------------
Baby, it's a violent world.

Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10]
+Quote Post
The snorks
post Jan 5 2008, 10:01 PM
Post #343

Member No.: 542
Škola/Razred: Matf / II

Da,tek se pojavila,tvrdo je koricena...
Ja cekam onaj veliki sajam,sad ionako nemam vremena da je citam
+Quote Post
maxydelanoche
post Jan 5 2008, 10:02 PM
Post #344

Pa ne cini mi se da su prosle knjige bile tako skupe. Mada su tada bile u Narodnoj knjizi, a ja sam bila u onom njihovom klubu citalaca ili kako god, pa sam uzimala sa popustom biggrin.gif svejedno, buduci da sam procitala, ne daje mi se toliko... Bolje da kupim... Kako god da se zvase jedna knjiga za koju moram da jurim Miliju da me podseti kako se zove XD.gif

@snorks: XD.gif ali... the veliki sajam je u oktobru...

This post has been edited by maxydelanoche: Jan 5 2008, 10:03 PM

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
The snorks
post Jan 5 2008, 10:06 PM
Post #345

Member No.: 542
Škola/Razred: Matf / II

Pa da...
Treba da radim maturski,spremam se za upis na fax,procitam gomilu knjiga koje sam kupila na ovom poslednjem sajmu + na leto vozacki,tako da cu to valjda sve zavrsiti do oktobra biggrin.gif
+Quote Post
Devojka sa mesecom u očima
post Jan 6 2008, 01:34 AM
Post #346

From: in front of computer :D
Member No.: 608
Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II

QUOTE(ser_fanky Lj@B @ Jan 5 2008, 12:54 AM)
Ne verujem da je ona mislila da ikome napakosti knjigom (sekte i sl.), vec je smislila komercijalu koju ce svi da citaju.
*

OKej, ne znam koliko si upucen, ali Hari POter je bash za neupucene dry.gif. Veruj mi, bila sam opsednuta Harijem u trecem i chetvrtom razredu (chitaj pre nekih pet godina XD.gif) i jaaaaako je loshe uticao na mene sad.gif. Inache sam prochitala samo prva chetiri dela. (Mislim da internet deluje malo poput Harija na mene XD.gif). NIje prijatno ni malo.
Na kraju, malo je pricha da je neko dete nacrtalo munju na chelu ili skochilo na metlu ili tako neshto. LJudi, za to se pre par vekova ishlo na lomachu excl.gif

QUOTE(smorko_gusic @ Jan 5 2008, 01:27 AM)
Jer ti stvarno ides u prvi razred kao sto sa strane pise, jer kad bih sudio po ovom postu rekao bi da imas 76 godina i korenje u konzervativnim stavovima
*

Kaze se "jel", a ne "jer" (chisto da znash).
MOjim stavovima nishta ne fali. Ja ih bar imam rolleyes.gif

QUOTE(Nostradamus @ Jan 5 2008, 03:01 AM)
Pa, po ovome se vidi da se bas i nisi nacitala neke ozbiljne literature, jer da jesi znala bi da je to zamorno. Covek bi trebalo da se opusta sa knjigama kao sto je HP. A sad to dosadne je subjektivan stav.
*

Jao, svi ste me napali za to dosadne. Mislim, bilo je meni interesantno kad sam chitala (ali mi je 'fala lepo daleko interesantniji Danilo KIsh biggrin.gif).
Knjige kao shto je Hari Poter ne daju choveku da spava dry.gif.

Znash, mislim da ti ne znash da je munja na chelu simbol nekog paganskog boga, da to shto je Voldemoru bila potrebna Harijeva krv nije nastalo mashtom JKR, vec ima neku foru sa crnom magijom (davno sam chitala odredjenu kritiku, a sad me mrzi da preturam i trazim delove XD.gif).

QUOTE(Iva @ Jan 5 2008, 12:08 PM)
1. JKR je pametna. Cim je uspela napisati takvo delo (premda nisam citala, znam dovoljno da to zakljucim). Nisam rekla da je HP nesto jako revolucionarno, niti da niko drugi ne zna tako pisati. Ali, fakat je da zena nije glupa.
2. Ako neko cita HP, nije glup.
3. Ja, licno, ne volim HP. Ali ne smatram osobe koje ga citaju glupima ili nepametnim. Premalo za zakljuciti o necijoj inteligenciji.
4. Pa sta ako opisuje magijske obrede deci, ako pretpostavimo da ih zaista opisuje?
5. Hm, meni se ipak cini da je sb bila, zapravo, sarkasticna u svom postu. Da, morala bi biti sarkasticna.. jer ako nije.. unsure.gif.. hm.
*

1. JKR je jako pametna pripadnica neke sekte i spiritista sleep.gif . Niko nije rekao da je ona glupa. Samo je knjiga glupa, mada, kad malo bolje razmislim, to je inteligentno smishljena glupost za priblizavanje nechega shto se iskorenjivalo na pravi nachin u odredjeno vreme biggrin.gif

4. NIshta osim toga da smo mi vecinski hrishcani i ne bismo trebali da chitamo tako neshto, ali kao shto su rekli na sudjenju Sheshelju: "Srbi su narod bez vere", pa nije ni chudo shto mogu da nam podvale svashta sad.gif
5. Jesam. U velikoj meri biggrin.gif, al nvm. Interesting je kad se shvati ozbiljno. Svejdno, Hari POtter JESTE glupost wink.gif

--------------------
user posted image
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them.
+Quote Post
LoshMeeBre
post Jan 6 2008, 10:59 AM
Post #347

Neko mudo

From: MunZe
Member No.: 3
Ime i prezime: Milos Vucenovic
Škola/Razred: Student ETFa

QUOTE(sleeping beauty @ Jan 6 2008, 01:34 AM)
4. NIshta osim toga da smo mi vecinski hrishcani i ne bismo trebali da chitamo tako neshto, ali kao shto su rekli na sudjenju Sheshelju: "Srbi su narod bez vere", pa nije ni chudo shto mogu da nam podvale svashta sad.gif

*

Kada ga tako postavis, onda ne bi trebali da igramo warcraft jer tamo neke bezbozne cike bacaju magije i kletve wink.gif

Covece nismo u srednjem veku, a i nece biti spanske inkvizicije cak i ako je ocekujes wink.gif

Jel ti dobijes zelju da se bavis okultnim stvarima dok citas hrvoja?? Doduse knjiga stvarno nije za malu decu, ali ne zbog ovoga, nego zato sto je mnogo krvava.. Trebaju deca i da spavaju

--------------------
user posted image
+Quote Post
Iva
post Jan 6 2008, 12:24 PM
Post #348

Member No.: 71

Oh, dear. Neka pripada sekti ako želi - evo, ja sam imala u poslednjih par meseci 3 poziva za nekakve sekte (i, naravno, sve sam odbila). Ti ljudi mi baš ne deluju kao da bi bili u stanju napisati nešto kao JKR.. uopšte nešto.
Osim tog - rekla si "Na kraju, malo je pricha da je neko dete nacrtalo munju na chelu ili skochilo na metlu ili tako neshto. LJudi, za to se pre par vekova ishlo na lomachu" - for your information, danas je 06. 01. 2008. Srednji vek se završio 1492 (mada neki računaju 1450 ili 1453...).

--------------------
When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
+Quote Post
Slovenatz
post Jan 6 2008, 03:14 PM
Post #349

From: Šupak kosmosa
Member No.: 454
Status: Učenik MGa
Škola/Razred: MG-IIId

Ja predlazem da organizujemo spaljivanje HP knjiga ispred mg-a, kao u dobra stara vremena...

--------------------
+Quote Post
maxydelanoche
post Jan 6 2008, 04:10 PM
Post #350

sb, Iznenadjuju me tvoji stavovi...

QUOTE(sleeping beauty @ Jan 6 2008, 02:34 AM)
Veruj mi, bila sam opsednuta Harijem u trecem i chetvrtom razredu (chitaj pre nekih pet godina XD.gif) i jaaaaako je loshe uticao na mene sad.gif.

Uopste ne kontam u kom smislu lose uticao na tebe? Pocela si da places svake noci jer ne mozes da pretvoris roditelje u zabe? (samo saljiv primer smile.gif nista tebi direktno upuceno)

Na kraju, malo je pricha da je neko dete nacrtalo munju na chelu ili skochilo na metlu ili tako neshto. LJudi, za to se pre par vekova ishlo na lomachu  excl.gif

Ovo bi morala stvarno da obrazlozis. blink.gif Mislim, niko nije skocio u bunar (kao zbog Teletabisa) niti je iko uzeo pusku i napravio masakr u skoli (kao zbog CS-a).

Kaze se "jel", a ne "jer" (chisto da znash).

biggrin.gif Ja isto uvek moram da ispravim necije gramaticke ili pravopisne greske biggrin.gif

*

ROFLMAO zaboga... I JKR je hriscanka ffs, protestant. I HP-a citaju katolici. Kakve bre veze ima vera sa... Hoces da kazes da ne treba maloj deci pricati bajke? Nego da ih odmalena ucis samo biblijskim pricama?

Za ono sto mislis da je JKR sektasica zbog toga sta je pisala:

Zena je nacitana. Naravno da nije mogla da potpuno sama izmisli gomilu bica - tako nesto bi bilo i krajnje glupo. Vec je uzimala razne elemente paganstva, vesticarenja, legendi, mitova od kojih su neki manje, neki vise poznati. U lavirintu, cetvrti deo, ima sfingu koja postavlja zagonetku. Deo egipatske mitologije. A ona je dovoljno pametna da sve te elemente uklopi i lagano te uvede u svet HP-a. I natera te da zazalis sto ne zivis u njemu, ako mene pitas biggrin.gif

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
Nostradamus
post Jan 6 2008, 07:35 PM
Post #351

From: Bg
Member No.: 747

Mrzi me da quotujem, pa se nekako snadji sa odgovorima.

Sto se ozbiljne literature tice, meni je Tihi Don bio jako zanimljiv (zapravo najbolja knjiga koju sam citao), ali to jednostavno nije literatura koja se cita 10 sati bez prestanka, ili koja moze da se procita za manje od nedelju dana (osim ako nisi mazohista).

Samo cu reci da su pre par vekova poslali coveka na lomacu zbog toga sto je rekao da je zemlja okrugla, tako da molim te ne pominji sta su tad radili, a nemoj ni crkvu da uplices u diskusiju jer su doticnu osobu poslali na lomacu bas zbog nje. I da ne govorim koji su jos sve zlocini uradjeni u ime crkve...

To sto mislis da je HP glupsot je tvoja stvar. Nije svakako neko dubokoumno delo, ali je zanimljiva knjiga, koja se lako cita.

I potpuno je glupo pomijati sta je neko uradio zbog ovoga ili onoga, jer u svetu postoje razne dileje...

--------------------
 (a,b) \sim (c,d) \Leftrightarrow (a - c) \in \mathbb{Z}  \wedge  (b - d) \in \mathbb{Z}

\mathbb{T}^2\equiv\mathbb{R}^2/\sim
+Quote Post
post Jan 6 2008, 09:00 PM
Post #352

QUOTE(LoshMeeBre @ Jan 6 2008, 10:59 AM)
Jel ti dobijes zelju da  se bavis okultnim stvarima dok citas hrvoja??
*

Da, zelim i to je najdestruktivniji momenat sad.gif

QUOTE(Iva @ Jan 6 2008, 12:24 PM)
for your information, danas je 06. 01. 2008. Srednji vek se završio 1492 (mada neki računaju 1450 ili 1453...).
*

Pa neka je. Ja sam isprva mislila da je to bilo nefer i sl, ali sada mi se chini da je to bila prilichno dobra metoda za iskorenjavanje satanizma. Mislim da je to jedino u chemu bih podrzala katolichku crkvu kada bi ponovo krenula biggrin.gif

QUOTE(maxydelanoche @ Jan 6 2008, 04:10 PM)
sb, Iznenadjuju me tvoji stavovi...
*

Pa to nije nishta chudno biggrin.gif. Mnogi su iznenadjeni mojim stavovima XD.gif, mada mislim da ne znam da se izrazim na pravi nachin sad.gif
Uopste ne kontam u kom smislu lose uticao na tebe? Pocela si da places svake noci jer ne mozes da pretvoris roditelje u zabe? (samo saljiv primer smile.gif nista tebi direktno upuceno)
*

Uticao je veoma loshe i to sam delom i spomenula na pochetku posta, ali ne bih detaljnije.
I JKR je hriscanka ffs, protestant. I HP-a citaju katolici. Kakve bre veze ima vera sa... Hoces da kazes da ne treba maloj deci pricati bajke? Nego da ih odmalena ucis samo biblijskim pricama?
*

Izvini, ali bajke kao HP i nisu za decu, samo su se probile medju decom, a to nije isto. Neka ga chitaju katolici, ali mis nismo katolici (valjda unsure.gif ). Da je JKR hrishcanka to se bash ne da videti dry.gif .
Naravno da nije mogla da potpuno sama izmisli gomilu bica - tako nesto bi bilo i krajnje glupo. Vec je uzimala razne elemente paganstva, vesticarenja, legendi, mitova od kojih su neki manje, neki vise poznati. U lavirintu, cetvrti deo, ima sfingu koja postavlja zagonetku. Deo egipatske mitologije. A ona je dovoljno pametna da sve te elemente uklopi i lagano te uvede u svet HP-a. I natera te da zazalis sto ne zivis u njemu, ako mene pitas biggrin.gif
*

Ovo izvucheno mi se ne svidja. Zar nije mogla da pishe o vilama, miki mausu, princezama ili letecim tanjirima, nego je bash odabrala paganske mitove? Mislim da tu nisu chista posla.
I da, zalila sam shto ne zivim u tom svetu, ali to nije prirodno i nije prijatno i ko zna shta josh. Zato sam i tada, sa 10ak godina bila dovoljno pametna da prekinem s tim wink.gif

QUOTE(Nostradamus @ Jan 6 2008, 07:35 PM)
Samo cu reci da su pre par vekova poslali coveka na lomacu zbog toga sto je rekao da je zemlja okrugla, tako da molim te ne pominji sta su tad radili, a nemoj ni crkvu da uplices u diskusiju jer su doticnu osobu poslali na lomacu bas zbog nje. I da ne govorim koji su jos sve zlocini uradjeni u ime crkve...
*

U ime crkve jesu radjene i nepravde i svashta neshto, ali zbog toga je danas vecinska religija hrishcanstvo i tako su uspeli da ga ochuvaju.
SShro se nauke tiche, to nije bilo u redu, ali crkva je samo imala otpor prema novim stvarima iz straha.

--------------------
user posted image
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them.
+Quote Post
Nostradamus
post Jan 6 2008, 09:23 PM
Post #353

From: Bg
Member No.: 747

Ne mogu da ne steknem utisak da si ti religijski fanatik. Pa ne valja ti to

--------------------
 (a,b) \sim (c,d) \Leftrightarrow (a - c) \in \mathbb{Z}  \wedge  (b - d) \in \mathbb{Z}

\mathbb{T}^2\equiv\mathbb{R}^2/\sim
+Quote Post
post Jan 6 2008, 09:26 PM
Post #354

QUOTE(Nostradamus @ Jan 6 2008, 09:23 PM)
Ne mogu da ne steknem utisak da si ti religijski fanatik. Pa ne valja ti to
*

Nisam fanatik, samo se u nekim stvarima Hari kosi sa religijom. Pa necu valjda njega izabrati? XD.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
pyost
post Jan 6 2008, 11:19 PM
Post #355

Deus Ex Makina
Group Icon

Pa normalno. Religija je ionako mlacenje prazne slame (bez uvrede onima koji su religiozni), a knjiga je samo knjiga.

--------------------

+Quote Post
^_NiN0_^
post Jan 7 2008, 12:16 AM
Post #356

Moderator
Group Icon

Group: Moderatori
Member No.: 4
Status: Učenik MGa

QUOTE(pyost @ Jan 7 2008, 12:19 AM)
Pa normalno. Religija je ionako mlacenje prazne slame (bez uvrede onima koji su religiozni), a knjiga je samo knjiga.
*

Odslusaj pesmu od Sundjer Boba "Sporet je sporet" i sve ce ti se lepo kazati tu biggrin.gif

--------------------
Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin
Yo-yo, yo-yo, yo
Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambiiina
(Mala matura deca kokaina®
Velika matura deca Yo!hambina)
+Quote Post
maxydelanoche
post Jan 7 2008, 02:52 AM
Post #357

QUOTE(sleeping beauty @ Jan 6 2008, 10:00 PM)
Pa neka je. Ja sam isprva mislila da je to bilo nefer i sl, ali sada mi se chini da je to bila prilichno dobra metoda za iskorenjavanje satanizma. Mislim da je to jedino u chemu bih podrzala katolichku crkvu kada bi ponovo krenula biggrin.gif
Pa to nije nishta chudno biggrin.gif. Mnogi su iznenadjeni mojim stavovima XD.gif, mada mislim da ne znam da se izrazim na pravi nachin sad.gif

Iskorenjivanje satanizma? kso.gif Da li si ti svesna sta je radjeno u srednjem veku? Bace babu u jezero i kazu ako potone nije vestica, ako ostane na vodi - vestica je. (a matore babe definitivno nisu znale da plivaju tada)

Mislim, jbt, inkvizicija... Kako mozes uopste da kazes da se slazes sa jednim jedinim njenim aspektom? Krsila je osnovna ljudska prava koja danas poznajemo - pravo na proizvoljnu veroispovest, slobodu govora, cela crkva kao institucija je unazadila razvoj ljudske civilizacije za 10 do 15 vekova, menjala istoriju i zloupotrebljavala veru da bi dobila izvor prihoda. I iako je inkvizicija plod katolicke crkve, nisu ni pravoslavci bili cvecke u tom pogledu.

I da, zalila sam shto ne zivim u tom svetu, ali to nije prirodno i nije prijatno i ko zna shta josh. Zato sam i tada, sa 10ak godina bila dovoljno pametna da prekinem s tim wink.gif

To jeste prirodno! Tome i sluzi! Zasto ljudi nasedaju na reklame? Zele da im ves bude beo kao na reklami! Zele da izgledaju kool dok drze cigaretu u ruci! Zele da budu mrsavi kao devojka na reklami! Sve je to ista stvar. Samo je ovo jos deset puta prirodnije, jer se radi o deci, masti... Nemoj mi reci da nije prirodno da dete veruje u vestice! I da, ovo jeste namenjeno deci, a poslednjih par delova su namenjeni i tinejdzerima (HP sazreva i ostale gluposti).

U ime crkve jesu radjene i nepravde i svashta neshto, ali zbog toga je danas vecinska religija hrishcanstvo i tako su uspeli da ga ochuvaju.
SShro se nauke tiche, to nije bilo u redu, ali crkva je samo imala otpor prema novim stvarima iz straha.
*

Imala je otpor prema novim stvarima jer su nove stvari znacile razvoj ljudske svesti o glupostima koje im je crkva servirala kao dogmu. Dok god ljudi veruju, crkva ima prihode. Broj religioznih ljudi se drasticno smanjuje sa razvojem civilizacije, tehnoloije itd itd.

Ti mislis da je super sto je crkva radila svasta, jer drugacije ne bi ostala vecinska religija? Cilj opravdava sredstvo?

XD.gif SB, ti nadam se shvatas da nista od ovoga nije licno, pa se nadam da neces odustati od rasprave biggrin.gif

I jos nesto o onome da JKR uzima elemente paganstva... A iz cega da izdvaja zanimljive stvari ako ne iz vremena mnogobostva. Sem toga, zvucis kao da je paganstvo <=> satanizam. I da li si svesna koliko je hriscanstvo stvari preuzelo od pagana?

P.S. Moj licni stav, citat sa bash.org:
Personally its not God I dislike, its his fan club I cant stand!

This post has been edited by maxydelanoche: Jan 7 2008, 04:30 AM

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
LoshMeeBre
post Jan 7 2008, 11:08 AM
Post #358

Neko mudo

From: MunZe
Member No.: 3
Ime i prezime: Milos Vucenovic
Škola/Razred: Student ETFa

UUU, ovde se bashuje po religijam pa moram da se ukljucim biggrin.gif

. I iako je inkvizicija plod katolicke crkve, nisu ni pravoslavci bili cvecke u tom pogledu.

*

Pravoslavci su (bar kod nas), samo upocetku iskorenjivali sekte, nakon toga nije bilo nikakve vrste inkvizicije, tako da nemoj da siris prevare..

Kako bi uopste kod nas bilo inkvizicije kad smo bili pod turcima dry.gif ali nije sam zbog toga. Sa iskorenjivanjem drugih se prekinulo godinama u nazad..

Imala je otpor prema novim stvarima jer su nove stvari znacile razvoj ljudske svesti o glupostima koje im je crkva servirala kao dogmu. Dok god ljudi veruju, crkva ima prihode. Broj religioznih ljudi se drasticno smanjuje sa razvojem civilizacije, tehnoloije itd itd.
*

Dobro ovo apsolutno stoji, ali opet kazem to su radili iskljucivo katolici, iz prostog razloga sto bi oni najvise izgubili sa smanjenjem broja ljudi koji veruju. Oni su kroz vekove naplacivali strah ljudi od pakla, i to rade i dalje..

.
Ti mislis da je super sto je crkva radila svasta, jer drugacije ne bi ostala vecinska religija? Cilj opravdava sredstvo?
*

word up
Stvar je u tome da u ovom slucaju sredstvo cini da se izgubi SVE za sta se zalagala religija..

.
I da li si svesna koliko je hriscanstvo stvari preuzelo od pagana?
*

Mala ali znacajna ispravka. Hriscanstvo u izvornom obliku nema nikakve veze sa paganstvom, nego njegove interprentacije kojima se bavila crkva.. Hrist nikada nije pricao o tome da Srbi trebaju da dobiju 2 slobodna dana za slavu, zar ne?

.
Pa normalno. Religija je ionako mlacenje prazne slame (bez uvrede onima koji su religiozni)
*

lol.gif lol.gif
Koji si ti kralj.. Srecan bozic i tebi..

--------------------
user posted image
+Quote Post
pyost
post Jan 7 2008, 12:19 PM
Post #359

Deus Ex Makina
Group Icon

Yeah... XD.gif

--------------------

+Quote Post
post Jan 7 2008, 04:52 PM
Post #360

QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 02:52 AM)
Iskorenjivanje satanizma?  kso.gif Da li si ti svesna sta je radjeno u srednjem veku? Bace babu u jezero i kazu ako potone nije vestica, ako ostane na vodi - vestica je. (a matore babe definitivno nisu znale da plivaju tada)

Mislim, jbt, inkvizicija... Kako mozes uopste da kazes da se slazes sa jednim jedinim njenim aspektom? Krsila je osnovna ljudska prava koja danas poznajemo - pravo na proizvoljnu veroispovest, slobodu govora, cela crkva kao institucija je unazadila razvoj ljudske civilizacije za 10 do 15 vekova, menjala istoriju i zloupotrebljavala veru da bi dobila izvor prihoda. I iako je inkvizicija plod katolicke crkve, nisu ni pravoslavci bili cvecke u tom pogledu.
To jeste prirodno! Tome i sluzi! Zasto ljudi nasedaju na reklame? Zele da im ves bude beo kao na reklami! Zele da izgledaju kool dok drze cigaretu u ruci! Zele da budu mrsavi kao devojka na reklami! Sve je to ista stvar. Samo je ovo jos deset puta prirodnije, jer se radi o deci, masti... Nemoj mi reci da nije prirodno da dete veruje u vestice! I da, ovo jeste namenjeno deci, a poslednjih par delova su namenjeni i tinejdzerima (HP sazreva i ostale gluposti).

XD.gif SB, ti nadam se shvatas da nista od ovoga nije licno, pa se nadam da neces odustati od rasprave biggrin.gif

I jos nesto o onome da JKR uzima elemente paganstva... A iz cega da izdvaja zanimljive stvari ako ne iz vremena mnogobostva. Sem toga, zvucis kao da je paganstvo <=> satanizam. I da li si svesna koliko je hriscanstvo stvari preuzelo od pagana?

P.S. Moj licni stav, citat sa bash.org:
Personally its not God I dislike, its his fan club I cant stand!
*

Ja se ni sa chim od ovoga ni malo ne slazem, ali to je tvoje mishljenje. Ne odustajem od rasprave, ali oko ovoga ne zelim da se raspravljam (dobro, mozda malo XD.gif).

Prvo hrishcanstvo je najnaprednija religija i jedina religija koja ima osnova i nema veze sa paganstvom, jer:
-nije mnogobozachka
-ne prinose se ljuske zrtve
-ne poshtuju se zivotinje
-uchi prashtanju i ljubavi shto ni jedna paganska pre nije dry.gif
-itd.................. (mrzi me da nabrajam XD.gif)

Da, paganstvo nije <=> nego = satanizam. Vidim da si prilichno neupucena po tom pitanju.

I da, jel ti mislish da je prirodno da dete sanja da bude veshtica kad poraste? To ti pruza HP, ako ti se to svidja i zelish da ti deca rastu sa takvim zeljama, samo izvoli. Bajke su druga pricha, skroz druga pricha. U njima uvek pobedjuje dobro. Kod Harija ni u jednom slushaju ne moze da pobedi dobro jer ga nema. Knjiga je pisana tako da zamrznesh prave ljude koji se ne bave magijom (iako su Dadlijevi (ili Darslijevi, vishe se ne secam XD.gif) sasvim ok kad se malo udaljish). Ne znam kakav je kraj, ali ako sam dorbo skontala Hari umire. Ne? A i da ne umre, tu se petlja onaj zloca itd... NE POBEDJUJE DOBRO!

Shto se crkve tiche, ona mozda jeste osudila mnogo nevinih ljudi, ali je sigurno i mnogo krivih wink.gif. Ne, cilj ne opravdava sredstva (bar ne u ovom sluchaju) ali se moram sloziti sa crkvom. I, ako ti mislish da su crkveni poglavari bili toliko pokvareni, pa su propagirali hrishcanstvo zbog para, onda nisu oni jadni nego ti rolleyes.gif . Kako mozesh da kazesh tako neshto? To je tipichna pricha iz udzbenika za istoriju, koju zele da proture mocnici, ali je to prilichno glupo s njihove strane. Ne ciljam ni na pravoslavce ni na katolike. Sve je to hrishcanstvo, sa malim razlikama.

--------------------
user posted image
+Quote Post

23 Pages « < 16 17 18 19 20 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
13 User(s) are reading this topic (13 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: