Harry Potter, For kids?!?
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Harry Potter, For kids?!?
pyost |
Jan 7 2008, 05:13 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Naravno da pobedjuje dobro. Ako na osnovu srednjovekovnih verovanja vestice i "okultno" nisu dobro, to ne znaci da se JKR drzi kod stava u svojim knjigama. Bas naprotiv, ona kroz svih 7 knjiga jasno pokazuje ko je dobar a ko ne. Ne moze se suditi na osnovi prastarih verovanja, vec na osnovu onoga sto je dato u samoj knjizi.
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
maxydelanoche |
Jan 7 2008, 05:16 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
@loshmeebre:
Hriscanstvo u izvornom obliku? Za hriscanstvo u izvornom obliku mi ne znamo ni da li je zaista Isus bio bozji sin! Jer je sama ideja o tome ustanovljena od strane crkve! Sem toga, mislim da Hrist nikada nije rekao "deco, ne verujte u Deda Mraza" ^^ Svakako pravoslavci nisu ni imali toliko interesa - ni moci u isterivanju paganstva koliko katolicka crkva, jer je katolicka crkva ujedinjena... Cisto jedan primer, da ne bude da lupam: Stefan Nemanja je proterivao pripadnike... Zaboravih ime, neka sektica... @SB: Hriscanstvo koje ti danas postujes, obicaji koje postujemo, jeste ispunjeno paganstvom, do same srzi. Aaaaaa.... PAGANSTVO != SATANIZAM i to je jedna od retkih stvari koje su tacne u "Da Vincijevom kodu". Da ti pokazem da sam upucena... Paganstvo se odnosi na religije i verovanja ljudi pre dvadesetak i navise vekova. Ljudi nisu znali da objasne obicne pojave kao sto je vatra, grom, stoga su sve pripisivali bozanstvima. Satanizam se odnosi na priklanjanje zlim silama, zlu. Ako ti i dalje mislis da su ta dva pojma identicna to pokazuje samo da ne posmatras objektivno teoriju i istoriju religije. Ja sam vise puta sanjala da letim, bas u skorije vreme. Jer obozavam samu ideju o letenju, zato manje vise volim ronjenje. Sve dok ti ne skocis sa solitera sa metlom, sve je to normalno. Knjiga je napisana tako da zamrzis Darslijeve, ljude koji diskriminisu carobnjake samo zato sto su carobnjaci. Diskriminacija se prikazuje kao losa, sta je tu lose? Ministarstvo magije i dobri Harijevi drugari Veslijevi su na strani normalaca i brane ih od zlih smrtozdera (mislim da ovde jasno izdvajamo dobro i zlo). Nisi dobro skontala. Hari ne umire. Umire Voldemor. Pobedjuje dobro. To je ****** bajka... Mnogo krivih za sta? SB, da li ti zaista verujes da postoji vudu magija? Da bockanjem lutke mogu da ti nastetim? Mozda na jednu matoru babetinu koja je zaista verovala u gatanje ubijeno je desetak hiljada potpuno nevinih! Da ni ne pricam o ljudima koji su se bavili naukom!!! Crkva je prodavala oprostaj za pare!!! Kako to tumacis, o nejadna ti? I nismo li rekli da nije nista licno, zasto si morala da ubacis te sitne prozivke. Ja se bas iz petnih zila trudila... P.S. 'Ajde pozurite sa argumentima putujem sutra, necu da se vrnem, ono zakljucana tema, a mislim da ne moze cela stranica sa ovolikim postovima da mi se loaduje na mobilni -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Nostradamus |
Jan 7 2008, 05:31 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
To sto je hriscanstvo najnaprednija religija ne znaci da je ispravna. Po meni vera, religija i crkva su tri razlicita pojma sa izvesnim brojem dodirnih tacaka. Crkva je samo ljudska institucija. Razlika izmedju crkve i neke sekte je u tome sto crkva drzi vlast, sto opet ne znaci da je ispravno verovati u tu crkvu.
Religija je stvar osmisljena za kontrolisanje ljudi, i sto se vise protivite tome to ste vise izmanipulisani. E vera je nesto trece, nastaje iz toga sto covek ne ume sve pojave oko sebe da objasni i samim tim na osnovu verovanja u nesto, objasnjava te pojave. Sto se paganstva tice, potpuno je glupo poistovetiti ga sa satanizmom. To je najbolje objasnio Dostojevski u braci Karamazovima, gde navede primer coveka, rodjenog daleko od civilizacije, nikad ne cuje za hriscanstvo, veruje u neku religiju u koju vec veruje njegovo pleme, ceo zivot bude posten, dobar, plemenit itd. i sad on se priklanjao zlu. A ljudi koji ko zna sta urade, i ociste grehe u crkvi su poboznici, vernici... This post has been edited by Nostradamus: Jan 7 2008, 05:40 PM -------------------- |
LoshMeeBre |
Jan 7 2008, 05:52 PM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 05:16 PM) @loshmeebre: Hriscanstvo u izvornom obliku? Za hriscanstvo u izvornom obliku mi ne znamo ni da li je zaista Isus bio bozji sin! Jer je sama ideja o tome ustanovljena od strane crkve! Errr, odakle ti to. Biblija (novi zavet) je pisana od strane Hristovih ucenika, a oni su pisali hristova ucenja, doduse na svoj nacin. Jedino sto se crkva petljala je u tome sto su odlucivali cija ce jevanjdjelja (postoje vise od 4) da izeberu za bibliju. QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 05:16 PM) Deda mraz nema nikakve veze sa hriscanstvom, ali kad smo vec kod toga u bozjim zapovestima pise: Ne cinite i ne velicajte idole (ne tim recima, ne znam napamet, ali razumes sta hocu da kazem) QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 05:16 PM) Svakako pravoslavci nisu ni imali toliko interesa - ni moci u isterivanju paganstva koliko katolicka crkva, jer je katolicka crkva ujedinjena... Cisto jedan primer, da ne bude da lupam: Stefan Nemanja je proterivao pripadnike... Zaboravih ime, neka sektica... Bogumili su u pitanju. Ali to jeste bio jedini zabelezen slucaj, a nemaj da pricas da pravoslavlje nije imalo moc. Pa svako selo je imalo popa koga su svi slusali i isli njemu za savet. Tako da da je pop reka da skoce, oni bi skocili.. Ali nije.. Pazi ja nisam neki vernik, ali stvarno bashujete bez razloga... -------------------- |
milija |
Jan 7 2008, 05:54 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
E komentar na ovo crkva je osudila mnogo krivih.
Ko je uopste Crkva da osudjuje? Da li Crkva ima pravo na to? Ne samo pravno i moralno... Drugo iskreno, sb mnogo se gubis na temi... To sto si ti hriscanka ne daje ti za pravo da tvrdis da je to najnaprednija religija. Isto tako pripadnici islamske veroispovesti mogu da kazu za svoju religiju. Sto se paganstva tice ono nije ni = ni <=>. Mozda bi i nase religije izgledale cudno nekoj naprednoj civilizaciji i njihovoj religiji (pod pretpostavkom da imaju istu), mozda bismo i mi za njih bili pagani. I da kakvo je to hricanstvo u izvornom obliku? Jel mislis pre ili posle Vaseljenskih sabora? Da citiram nekog pametnog sa Viva-fizika kome je sledece u potpisu: Svako ima pravo na sopstvene zablude dok ga neka sila ne natera da to stanje promeni. Sto se HP-a tice, svako ima pravo na svoje misljenje. Mislim da je HP dobro delo, jer zaista spisateljica ima nacina da vas zainteresuje za samu radnju u toku citanja. Bez obzira sto je sve to fikcija i komercijala, ipak mislim HP ne moze lose da utice na nekoga. To sto ce neko sebe da poistoveti sa HP-om nije problem knjige vec problem licnosti koja to radi Ziveli -------------------- Izadji i bori se
Zivot je kuchka, i ja sam makro. |
maxydelanoche |
Jan 7 2008, 06:00 PM
|
QUOTE Errr, odakle ti to. Biblija (novi zavet) je pisana od strane Hristovih ucenika, a oni su pisali hristova ucenja, doduse na svoj nacin. Jedino sto se crkva petljala je u tome sto su odlucivali cija ce jevanjdjelja (postoje vise od 4) da izeberu za bibliju. Upravo tako. A ostavili su tacno ona jevandjelja koja kazu da je Hrist bio bozji sin. A sta je sa ostalim jevandjeljima kojih ima vise i koja ne tvrde to isto? Mi danas ucimo (tj. ko vec uci) o Hristu iz ta 4 jevandjelja jer je tadasnjem rimskom caru i crkvi (jednoj jedinoj, tada nije bilo katolicka/pravoslavna) odgovaralo da verujemo u ta 4 jevandjelja. QUOTE Deda mraz nema nikakve veze sa hriscanstvom, ali kad smo vec kod toga u bozjim zapovestima pise: Ne cinite i ne velicajte idole (ne tim recima, ne znam napamet, ali razumes sta hocu da kazem) Ma dobro de, lupila sam primer, razumem sta hoces da kazes ali vera ne brani bajke. A HP jeste bajka. I za ovo trece, ne volim poentu "katolici su zli", "pravoslavci su cvecke". I SB, otkucaj vec jednom post This post has been edited by maxydelanoche: Jan 7 2008, 06:01 PM -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
milija |
Jan 7 2008, 06:09 PM
|
Group: Članovi Joined: 6-March 06 Member No.: 38 Ime i prezime: Milija Jovicic |
Deda Mraz je komercijala koka kole (zvucim kao proleter zar ne ?)
I ajde skrenite temu sa Crkve. Jel znate da je to stvarno razlog sto su odabrali 4 jevandjelja ili je to neki zakljucak da su oni birali kako im je odgovaralo? Ja se ne bih bas slozio s tim, a i nemamo istorijskih podataka zasto su bas izabrali 4 koja su manje/vise ista, mada ima i razlika u njima. Lose stvari cine pojedinci a ne ustanove. I crkvu ne cine samo "pope", nadam se da su vam o tome pricali na pravoslavnom katihizisu -------------------- Izadji i bori se
Devojka sa mesecom u očima |
Jan 7 2008, 06:11 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-August 07 From: in front of computer :D Member No.: 608 Status: Van MGa Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II |
QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 05:16 PM) @loshmeebre: Hriscanstvo u izvornom obliku? Za hriscanstvo u izvornom obliku mi ne znamo ni da li je zaista Isus bio bozji sin! Jer je sama ideja o tome ustanovljena od strane crkve! Sem toga, mislim da Hrist nikada nije rekao "deco, ne verujte u Deda Mraza" ^^ Svakako pravoslavci nisu ni imali toliko interesa - ni moci u isterivanju paganstva koliko katolicka crkva, jer je katolicka crkva ujedinjena... Cisto jedan primer, da ne bude da lupam: Stefan Nemanja je proterivao pripadnike... Zaboravih ime, neka sektica... Stefan Nemanja je proterivao uopshteno jeretike, sve koji su mu se nashli u blizini. Zato toga nije bilo kod nas u toj meri Izvini jel ti idesh na gradjansko? (ako to uopshte i ima u RGu) QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 05:16 PM) @SB: Hriscanstvo koje ti danas postujes, obicaji koje postujemo, jeste ispunjeno paganstvom, do same srzi. Aaaaaa.... PAGANSTVO != SATANIZAM i to je jedna od retkih stvari koje su tacne u "Da Vincijevom kodu". Da ti pokazem da sam upucena... Paganstvo se odnosi na religije i verovanja ljudi pre dvadesetak i navise vekova. Ljudi nisu znali da objasne obicne pojave kao sto je vatra, grom, stoga su sve pripisivali bozanstvima. Satanizam se odnosi na priklanjanje zlim silama, zlu. Ako ti i dalje mislis da su ta dva pojma identicna to pokazuje samo da ne posmatras objektivno teoriju i istoriju religije. Ja sam vise puta sanjala da letim, bas u skorije vreme. Jer obozavam samu ideju o letenju, zato manje vise volim ronjenje. Sve dok ti ne skocis sa solitera sa metlom, sve je to normalno. Knjiga je napisana tako da zamrzis Darslijeve, ljude koji diskriminisu carobnjake samo zato sto su carobnjaci. Diskriminacija se prikazuje kao losa, sta je tu lose? Ministarstvo magije i dobri Harijevi drugari Veslijevi su na strani normalaca i brane ih od zlih smrtozdera (mislim da ovde jasno izdvajamo dobro i zlo). Nisi dobro skontala. Hari ne umire. Umire Voldemor. Pobedjuje dobro. To je ****** bajka... Mnogo krivih za sta? SB, da li ti zaista verujes da postoji vudu magija? Da bockanjem lutke mogu da ti nastetim? Mozda na jednu matoru babetinu koja je zaista verovala u gatanje ubijeno je desetak hiljada potpuno nevinih! Da ni ne pricam o ljudima koji su se bavili naukom!!! Crkva je prodavala oprostaj za pare!!! Kako to tumacis, o nejadna ti? Ma nemash ti pojma Da Vinchijev kod je potpuno netachna knjiga. Prochitala sam chetiri poglavlja i bila je jako interesantna knjiga, ali bash zbog toga sam je ostavila Paganstvo je poshtovanje gluposti, takodje, paganstvom se moze nazvati i svaka religija koja nije hrishcanstvo. Slazem se, ali svi drugi "bogovi" su zli. Kako to ne mozete da shvatite. Grci su se klanjali demonima. Btw chujem da sad pokushavaju da ozive drevnu grchku religiju . Ovo ne zelim da komentarishem . Verujem da postoji vudu magija. POstoje sve vrste magija (i crna i bela ). IMam par knjiga na te teme. Veruj mi, ljudi kad se poprave ne mogu da se otresu tih tzv zlih sila. Ako hocesh mogu da ti skeniram nekom prilikom pa da ti poshaljem (mada sam pogasila sve accountove ). Imam opise pristupanja magijskim kultovima, upisivanje u knjigu senki (svojom krvlju ) i razne druge dogadjaje. Kako ti to mozesh da znash? (dogodilo se pre par vekova, zar ne?) Nije lepo da tako govorish o crkvi. Crkva je tu zbog ljudi, ljudi chine crkvu. Nisu mi jasni ljudi kao ti. (izvini za lichnu prozivku) Za novac je mozda neki malo siromashniji sveshtenik hteo da da oproshtaj, ali tom liku koji placa nikako nije moglo biti oproshteno od onog gore. Znash, ovaj narod je nauchen da radi ono shto je u modi, te je tako i sa religijom. QUOTE(Nostradamus @ Jan 7 2008, 05:31 PM) To sto je hriscanstvo najnaprednija religija ne znaci da je ispravna. Po meni vera, religija i crkva su tri razlicita pojma sa izvesnim brojem dodirnih tacaka. Crkva je samo ljudska institucija. Razlika izmedju crkve i neke sekte je u tome sto crkva drzi vlast, sto opet ne znaci da je ispravno verovati u tu crkvu. Religija je stvar osmisljena za kontrolisanje ljudi, i sto se vise protivite tome to ste vise izmanipulisani. E vera je nesto trece, nastaje iz toga sto covek ne ume sve pojave oko sebe da objasni i samim tim na osnovu verovanja u nesto, objasnjava te pojave. Sto se paganstva tice, potpuno je glupo poistovetiti ga sa satanizmom. To je najbolje objasnio Dostojevski u braci Karamazovima, gde navede primer coveka, rodjenog daleko od civilizacije, nikad ne cuje za hriscanstvo, veruje u neku religiju u koju vec veruje njegovo pleme, ceo zivot bude posten, dobar, plemenit itd. i sad on se priklanjao zlu. A ljudi koji ko zna sta urade, i ociste grehe u crkvi su poboznici, vernici... NIsam chitala bracu Karamazove (josh sam mala za to, a znam da cu morati da chitam ponovo kad bude trebalo za lektiru, pa zashto chitati dvaput ) To shto navodish je mene kopkalo dugo. Da li ako neko zivi potpuno ispravno, ali nije vernik, da li ce taj zavrshiti u raju i sl . To ce mi ostati nerazjashnjeno . Ako ti veru smatrash samo sredstvom za objashnjavanje onoga shto vidish oko sebe, onda nije ni chudo shto ti ona smeta. Ja sam verski fanatik jer sam rekla da se slazem sa crkvom po nekim pitanjima. Zamisli se malo. Ja ne tezim da te ubijem jer ti ne verujesh u istu stvar kao ja ili ne mislish isto kao ja. Da li sam ja onda verski fanatik? Crkva je zajednica vernika. Crkva ce svakog prihvatiti (za razliku od nekih drugih zajednica, organizacija i ko zna chega josh). Svako moze da postane chlan crkve (mislim na zajednicu) i svako moze doci u crkvu (ovde mislim na hram). Svako se moze osetiti kao mali bog na taj jedan dan... (mrzi me da kucam dalje) People, it's christmas -------------------- Good
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them. |
LoshMeeBre |
Jan 7 2008, 06:12 PM
|
Neko mudo Group: Članovi Joined: 28-January 06 From: MunZe Member No.: 3 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Milos Vucenovic Škola/Razred: Student ETFa |
QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 06:00 PM) Upravo tako. A ostavili su tacno ona jevandjelja koja kazu da je Hrist bio bozji sin. A sta je sa ostalim jevandjeljima kojih ima vise i koja ne tvrde to isto? Citala si? Znas? QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 06:00 PM) Ma dobro de, lupila sam primer, razumem sta hoces da kazes ali vera ne brani bajke. A HP jeste bajka. Naravno da ne, tu se slazemo.. I da sam arhiepiskop nigde ne pise da je ispod casti da citam HP.. QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 06:00 PM) Pa ne vidim zasto ti imas potrebu da dokazujes da su pravoslavci kod nas vrsili inkvizicuju, kad toga nije bilo. Samo sam o tome govorio. QUOTE(milija @ Jan 7 2008, 05:54 PM) Naravno da neme, ali to je bilo vreme kada je crkva bila vrhovna vlast.. QUOTE(milija @ Jan 7 2008, 05:54 PM) Upotrebio sam izraz u IZVORNOM OBLIKU, mislio sam pre nego sto je hriscanstvo krenulo da se mesa sa paganskim verama.. Hteo sam da kazem da pravoslavlje kod nas ima dosta paganskog, samo zato sto je tadasnjem narodu bilo lakse da to prihvate tako.. This post has been edited by LoshMeeBre: Jan 7 2008, 06:15 PM -------------------- |
milija |
Jan 7 2008, 06:16 PM
|
To sto ima elemente paganskog nije vera, vec obicaji i tradicija
Crkva nije samo hram, aman sb jel ides ti na pravoslavni katihizis ? Kada procitam ono samo -------------------- Izadji i bori se
LoshMeeBre |
Jan 7 2008, 06:19 PM
|
QUOTE(milija @ Jan 7 2008, 06:16 PM) Ako ti je tako drago -------------------- |
Jan 7 2008, 06:20 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-August 07 From: in front of computer :D Member No.: 608 Status: Van MGa Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II |
QUOTE(milija @ Jan 7 2008, 06:16 PM) 'Bem ti, pa to sam i rekla. Rekla sam da u jednom sl mislim na crkvu kao hram, a u drugom na crkvu kao zajednicu (ili obrnuto ) QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 06:00 PM) Upravo tako. A ostavili su tacno ona jevandjelja koja kazu da je Hrist bio bozji sin. A sta je sa ostalim jevandjeljima kojih ima vise i koja ne tvrde to isto? Mi danas ucimo (tj. ko vec uci) o Hristu iz ta 4 jevandjelja jer je tadasnjem rimskom caru i crkvi (jednoj jedinoj, tada nije bilo katolicka/pravoslavna) odgovaralo da verujemo u ta 4 jevandjelja. Ti sve gledash kao prevaru. Too much Da Vinchi for ya . Ako mislish na ona jevadjelja o kojima je pisao national geographic, to su (mislim) gnomska, a jedno je chak Judino (dodushe, ne mora biti od onog Jude ). To da je HristOS bi Boziji sin, to je neshto u shta mozesh da verujesh, ali i ne morash. Stvar izbora. -------------------- Good
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them. |
Nostradamus |
Jan 7 2008, 06:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-November 07 From: Bg Member No.: 747 Status: Bivši učenik MGa |
QUOTE(sleeping beauty @ Jan 7 2008, 06:11 PM) NIsam chitala bracu Karamazove (josh sam mala za to, a znam da cu morati da chitam ponovo kad bude trebalo za lektiru, pa zashto chitati dvaput ) To shto navodish je mene kopkalo dugo. Da li ako neko zivi potpuno ispravno, ali nije vernik, da li ce taj zavrshiti u raju i sl . To ce mi ostati nerazjashnjeno . Ako ti veru smatrash samo sredstvom za objashnjavanje onoga shto vidish oko sebe, onda nije ni chudo shto ti ona smeta. Ja sam verski fanatik jer sam rekla da se slazem sa crkvom po nekim pitanjima. Zamisli se malo. Ja ne tezim da te ubijem jer ti ne verujesh u istu stvar kao ja ili ne mislish isto kao ja. Da li sam ja onda verski fanatik? Crkva je zajednica vernika. Crkva ce svakog prihvatiti (za razliku od nekih drugih zajednica, organizacija i ko zna chega josh). Svako moze da postane chlan crkve (mislim na zajednicu) i svako moze doci u crkvu (ovde mislim na hram). Svako se moze osetiti kao mali bog na taj jedan dan... (mrzi me da kucam dalje) People, it's christmas Ne ja nisam nigde rekao da mi vera smeta. Izmedju ostalog ja sam vernik. Ali ja ne smatram da su ljudi koji pale svece na praznike, ili idu u crkvu nedeljom ili citaju molitve pred spavanje vernici. Ako stvarno ne znas da li je ispravnije ciniti lose ceo zivot, ali biti hriscanin, nego ne biti hriscanin i ciniti dobro ceo zivot, onda se malo zapitaj neke stvari. Ja hriscanstvo postujem kao veru mog naroda, ali ne vise od toga. Inace mislim da su druge religije daleko pravicnije -------------------- |
milija |
Jan 7 2008, 06:26 PM
|
Crkvu ali zajednicu koga ili cega? Nije samo zajednica vernika, niti je to ustanova, ili objekat...
-------------------- Izadji i bori se
Jan 7 2008, 06:28 PM
|
QUOTE(Nostradamus @ Jan 7 2008, 06:26 PM) Ne ja nisam nigde rekao da mi vera smeta. Izmedju ostalog ja sam vernik. Ali ja ne smatram da su ljudi koji pale svece na praznike, ili idu u crkvu nedeljom ili citaju molitve pred spavanje vernici. Ako stvarno ne znas da li je ispravnije ciniti lose ceo zivot, ali biti hriscanin, nego ne biti hriscanin i ciniti dobro ceo zivot, onda se malo zapitaj neke stvari. Ja hriscanstvo postujem kao veru mog naroda, ali ne vise od toga. Inace mislim da su druge religije daleko pravicnije Pa uvek mozesh da promenish veru. Ne kazem da ne znam shta je ispravnije, vec da ne znam shta se smatra ispravnijim -------------------- Good
LoshMeeBre |
Jan 7 2008, 06:30 PM
|
QUOTE(Nostradamus @ Jan 7 2008, 06:26 PM) Ne ja nisam nigde rekao da mi vera smeta. Izmedju ostalog ja sam vernik. Ali ja ne smatram da su ljudi koji pale svece na praznike, ili idu u crkvu nedeljom ili citaju molitve pred spavanje vernici. Ako stvarno ne znas da li je ispravnije ciniti lose ceo zivot, ali biti hriscanin, nego ne biti hriscanin i ciniti dobro ceo zivot, onda se malo zapitaj neke stvari. Ja hriscanstvo postujem kao veru mog naroda, ali ne vise od toga. Inace mislim da su druge religije daleko pravicnije potpisujem -------------------- |
Nostradamus |
Jan 7 2008, 06:33 PM
|
Sta se smatra ispravnijim ne mora biti ispravnije.
-------------------- |
maxydelanoche |
Jan 7 2008, 06:41 PM
|
Milija, sta je pravoslavni katihizis?
Loshmebre, ima dosta izvora o tome da ta jevandjelja ne tvrde isto. A ima i izvora da se rimski car mesao u to. Pricao nam Glavnik a i dosta citam o svemu tome i posmatram sve argumente kriticki. Ok, nismo se razumeli, hriscanstvo u izvornom pogledu svakako nema veze sa paganstvom, ali ja govorim o onome sto mi danas postujemo. SB: I zaboga, mnogi obicaji koje postujemo danas jesu posledica paganstva. Slava na prvom mestu! Sta ti imas protiv interesantnih knjiga? Da Vincijev kod je najobicniji triler i sama sam rekla da je ono jedna od retkih istorijski proverenih cinjenica. Knjige kao sto su Da Vincijev kod i HP sluze za razonodu! Ne stvaras sebi idola (osim ako si malo dete pa poverujes u te vestice) vec se zabavis. Ae da ne gledamo filmove, ne slusamo muziku... Napisala si da je svaka religija osim hriscanstva paganstvo. Ova tvoja izjava govori dovoljno sama za sebe. Crkva je ta koja nas uci da su svi drugi bogovi zli, jer drugacije ne bismo pristupili njoj. Crkva u ime hriscanstva kaze da je Alah zli bog? Muslimani smatraju da je Alah (na arapskom bog) isti onaj bog kog postuje judaizam, hriscanstvo. Nisi zelela da prokomentarises nesto cemu si prigovarala samo zato sto nisi ni procitala sve knjige. Ti stvarno verujes u te obrede? Ti obredi su paganski. Mogu i ne moraju da budu satanisticki! Ali... SB, ti si pametno dete, ti znas zakone fizike. Osim preko kvantne povezanosti ne znam na koju foru mogu da ti nastetim bockanjem lutkice... I za kraj... QUOTE Za novac je mozda neki malo siromashniji sveshtenik hteo da da oproshtaj, ali tom liku koji placa nikako nije moglo biti oproshteno od onog gore. Papa je taj koji je prodavao oprostajnice za zlato. Papa. Vrh katolicke crkve. Kako mogu da znam? Istorija. Sta, kao Martinu Luteru bilo dosadno pa je ustao protiv pape? Ne bih da vrsim psihoanalizu SB, ali ocigledno ti je previse usadjena religija u mozak (ne kazem da je to lose!) da bi mogla da objektivno raspravljas o ovakvoj temi. -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
LoshMeeBre |
Jan 7 2008, 06:49 PM
|
QUOTE(maxydelanoche @ Jan 7 2008, 06:41 PM) Milija, sta je pravoslavni katihizis? Loshmebre, ima dosta izvora o tome da ta jevandjelja ne tvrde isto. A ima i izvora da se rimski car mesao u to. Pricao nam Glavnik a i dosta citam o svemu tome i posmatram sve argumente kriticki. Ok, ajde verujem ti, znas vise.. Pravoslavni katahizis je drugi (pravi??) naziv za skolski predmet veronauku.. Nego mene interesuje da li mi se promenio avatar,, to mene interesuje?? (ozbiljno, jel mi BECK'S sada na avataru?) -------------------- |
Nostradamus |
Jan 7 2008, 06:49 PM
|
Da, eto ti muslimani toliko ispljuvani od strane svih hriscana, priznaju i hriscanstvo i judaizam.
Inace jedan po meni lep primer iz istorije koji oslikava hriscanstvo. Kad je Saladin osvojio Jerusalim nije ubio nijednog hriscanina, a grad je ocistio ruzinom vodom. Kad je engleski kralj Ricard (lavlje srce) osvojio u trecem (valjda) krstaskom ratu neki grad u blizini Jerusalima, odlucio je da ga ''ocisti'' krvlju muslimana, pa je sve muslimane pobio. Ali, ni tad, Saladin nije ubio nijednog hriscanina u Jerusalimu Da promenio se This post has been edited by Nostradamus: Jan 7 2008, 06:53 PM -------------------- |