23 Pages « < 19 20 21 22 23 > 
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Harry Potter, For kids?!?

Šta mislite o serijalu knjiga "Harry Potter"?

Total Votes: 0
Guests cannot vote 
Devojka sa mesecom u očima
post Jan 8 2008, 03:33 PM
Post #401

Group: Članovi
From: in front of computer :D
Member No.: 608
Status: Van MGa
Škola/Razred: (jedina) gimnazija (u ovom gradu) II

QUOTE(Slovenatz @ Jan 8 2008, 12:59 AM)
@SB: da li znas sta je dogmatsko ucenje? Katolici veruju da je papa bezgresan. Ne da je malo gresio... bezgresan ( sto je totalno smesno, ali nema veze )

Ti si pomalo fanatik, pa na svaki post odgovras agresivno, prihvati to da se ne slazu svi sa tobom.

P.S: Slava jeste ostatak paganskih obicaja, to je cinjenica.
*

1) Znam da oni smatraju da je papa bezgreshan, ali to nikako ne moze biti tachno.
2)Kod vas je chim neko komentarishe religiju ili raspravlja o religiji fanatik. Ja ne iskljuchujem mozak i ne radim kako mi se naredi, ali ne vredi vam prichati, jer svi mislimo da je ono nashe tachno.
3) Ma jeeeeste rolleyes.gif

QUOTE(maxydelanoche @ Jan 8 2008, 01:43 AM)
Nastavak ti uopste ne treba... Sem toga, stvarno smatras da je laz pojava indulgencije? Izmisljotina istoricara? Jea rajt, teorije zavere... lol... ali lolcina...
*

Ne mora biti. Neka i nije. Nije me briga, jer papa nije bog i ne moze da da oproshtaj za grehe koje neko josh ni nije uchinio, pa i ako ga da, to i dalje ne znachi da ce onome tamo biti bolje.
Ne sprdam se sa tvojim stavovima, samo kazem da mi se tako cini iz tvojih postova. Slava jeste ostatak paganskih obicaja. Zasto bi je inace samo Srbi slavili, ne i ostali hriscani? Verujem da poznajes hriscanstvo, ali iz perspektive vernika, ne iz perspektive teologa ili istoricara.
*

Nije fora verovati jer ti je tako naredjeno, nego jer si ti shvatio da imash razloga da verujesh. Ja mozda dosta toga ne znam, ali ima dosta toga shto znam, ima stvari za koje ti nikada necesh chuti.
Shto se slave tiche, nije me briga, ako mislish da je ostatak paganstva fine, misli tako, ali to NIje istina i to je jedino od ovoga u shta sam sigurno sigurna. Raspitaj se malo. Po meni, slava je samo josh jedan praznik za Srbe. Inache, moj verouchitelj (inache popa, dolazi u mantiji) je prichao da su Srbi narod koji mnogo voli da slavi. Kada su chuvali granicu Austrije, Marija Terezija im je priznavala sve njihove praznike, pa su tako dogurali do 120 neradnih dana (praznika). Slava je po meni takodje nastala iz potrebe da se neshto slavi, ali i da imamo svog zashtitnika.

Inace, ukoliko si zaista veliki vernik, mislim da ti ne treba ovakva rasprava. Najbolje je da se drzis dogme, da ne dovodis svoje stavove u pitanje. Jer ako ne zelis da ni u kom slucaju dovedes svoje stavove u pitanje, onda ne treba ni da se nadjes u nekoj raspravi
*

Ne, moji stavovi su dovoljno chvrsti i, mislim da se da primetiti, da se ne menjaju iz posta u post. Rasprava mi je za razonodu biggrin.gif. Interesantna tema, a ne moram nikome da se izvinjavam jer nikog ne napadam direktno (bar ja mislim XD.gif). I, mislim da se ne moram da se raspravljam sa vama koji religiju vidite kao neshto nazadno. To je tipichno komunistichki, ali vidim da mora da prodje malo vishe generacija da bi se toga nestalo.
I, nemam nishta protiv komunizma (chak mi se svidjaju neke od pesama iz tog perioda - Rachunajte na nas je no 1 biggrin.gif).

QUOTE(Nostradamus @ Jan 8 2008, 01:52 AM)
Ovo vec nije smesno, ovo je zalosno.
*

Ma bre ti si zalostan dry.gif. Ako ti se ne svidja ostani po strani biggrin.gif
QUOTE(Nostradamus @ Jan 8 2008, 01:52 AM)
Stvari ne treba gledati samo sa jedne strane, vec sa svih. Hriscanstvo procenjujes iz pogleda nekog zaludjenog hriscanina. Stvari treba gledati objektivno sa sirinom, ne na taj nacin. Tu se po meni i ogleda mudrost, da ne gutas stvari koje ti serviraju, vec da sve umes objektivno da procenis iz svih uglova. Ali, koliko vidim nema svrhe da ti to govorim...
*

Ma, izvini, ali ti ne znash nishta o serviranju. Serviranje je kad kazesh jednom Turchinu da ce da ode u dzenan, ako ubije nekog "nevernika" i eto ti fanatika. On ne razmishlja da li ce ga jedno ubistvo odvesti zaista u raj. On zapravo nishta ne razmishlja. Samo se opashe explozivom i raznese sebe i druge.
Islam je netachan, ne zato shto sam ja hrishcanka, nego zato shto se ne temelji ni na chemu konkretnom i zato shto kod njih vazi "shto je babi milo to joj se i snilo". Ne kazem da je losha religija, ali nije prava.

QUOTE(maxydelanoche @ Jan 8 2008, 02:01 AM)
BTW, da dodam...
Jel' ti to sugerises da su svi popularni muzicari satanisti or... Uopste ne kontam sta si htela ovime da kazes... Bila sam na par sajtova koji su pustali unazad neke rock pesme i slicno i to je bukvalno "cujes ono sto zelis da cujes" Jedino sto se zaista culo je bilo Britney Spears reversed "sleep with me I'm not too young".

BTW, da je tema neka druga, SB, osudjivala bih te i ja ali vera je vera i verujes ili ne verujes. Ali ti iznosis neke stvari koje veze nemaju sa verom vec su gluposti koje servira crkva (ona crkva koja se sastoji od ljudi, a ljudi su gresni)...
*

Ne kazem da su svi popularni muzichari satanisti, ali mislim da je slovenatz naveo par pesama (i grupa). Ima svega na ovome svetu. Sa satanizmom se nije shaliti. U Americi posotoje otvorene satanske "crkve" (hramovi). Oni sve rade naopachke. Opet, ne zelish da znash koliko i kako naopachke. Znam za to da neke pesme imaju potpuno drugachije znachenje kada se slushaju unazad, ali je to malo komplikovano za mene XD.gif.

Mene ovde neko osudjuje? blink.gif Nisam primetila biggrin.gif. Meni dodje smeshno kad vidim shta sve pishete, pa ni ne obracam preterano paznju, a i ovih dana sam prilichno vesela, pa mi ne smeta chak i da me osudjujete.
Ako ti smatrash da je dovoljno samo verovati, onda okej, ali ja mislim da ako zaista verujesh treba da uchestvujesh u svojoj veri (koliko mozesh, stizesh ili slichno). Danas ljudi kao ne negiraju Boga, ali ne odu ni jednom godishnje u crkvu. To je naravno bolje od potpunog protivljenja, ali kako bilo, to ni nije bitno.

QUOTE(Eli0t @ Jan 8 2008, 02:16 AM)
Hahah Ovo je stvarno smesno... Pretpostavljam da mislis na S.O.S od Abbe koju je Frusciante otpevao u Indjiji...
*

SOS je zakon! Mnoooogo lepo peva wub.gif
I, nisam mislila na SOS lol.gif XD.gif. To na shta sam mislila je bilo neshto kada je onaj glavni pevach kibnuo sa scene, a onaj gitarista koji mi lichi na bika i koji je celav pocheo da zavija neshto shto je meni lichilo na jako loshe otpevanu duhovnu pesmu (gotovo odrecitovanu). Ispred (ili ispod i isped) bine su se palila crvena prigushena svetla i bilo je blago jezivo. Btw bilo je posle SOSa.

QUOTE(pyost @ Jan 8 2008, 11:40 AM)
Ako je u pitanju gitarista, da, ali ako je u pitanju basista, on se na kraju koncerta svima veoma srcano zahvaljivao sto su dosli
*

Niko se nije zahvaljivao (ako sam dobro i pomno pratila), mada je rts mogao da izbaci dosadne delove. Kako bilo, evo josh jednom. To je bilo kada je pevach (onaj glavni) zbrisao negde levo ili desno ili sa bine. Gitarista je neshto napola recitovao na pola pevao, palila su se crvena svetla i malo posle su zapalili vatru malo ispred bine. Ako ste gledali sigurno znate (a ako ste bili tamo onda 200% znate na koji deo mislim).

QUOTE(Slovenatz @ Jan 8 2008, 12:19 PM)
Eh kad si bas nasla satanizam u muzici da nadjem neke koje optuzuju da su sataniste medju grupama koje slusam...
*

Mislim da ih s pravom optuzuju rolleyes.gif
QUOTE(Slovenatz @ Jan 8 2008, 12:19 PM)
A mozemo da se zapitamo zasto? Pa jednostavno je, teorija uspeha Black Sabbatha je " If people want to pay to see scary movies, maybe they want to hear scary music ". A cinjenica je da svaka veza sa satanizmom povecava broj prodatih albuma, pa zasto ne bi to radili?
*

Ma, razumesh li ti da tu nije rech o prodatim albumima, nego o tome da se oni predaju onom dole, a to nije divno. Albumi ce da budu i da prodju, a ovo ti je jednom za svagda wink.gif , tako, samo neka oni nastave tako. Ja ne zelim da slusham ni takvu muziku ni da se petljam sa takvim stvarima, jer nisu svi tako miroljubivi kao u hrishcanstvu (shtavishe svi drugi su daleko komplikovaniji). Taj kad se navrze na tebe, nece te vishe pustiti diablo.gif

--------------------
user posted image
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them.
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
Eli0t
post Jan 8 2008, 03:39 PM
Post #402

Voodoo People
Group Icon

Group: Administratori
Member No.: 1
Status: Bivši učenik MGa

Ako je u pitanju gitarista, da, ali ako je u pitanju basista, on se na kraju koncerta svima veoma srcano zahvaljivao sto su dosli

Niko se nije zahvaljivao (ako sam dobro i pomno pratila)

Ocigledno da nisi dobro i pomno pratila... Jedini put kad je Flea progovorio bilo je kad se pred kraj zahvaljivao publici (pevao je "thank you thank you thank you ili nesto u tom fazonu XD.gif)...
+Quote Post
post Jan 8 2008, 03:45 PM
Post #403

Aha. Svejedno. Mogao je to malo lepshe. Zvuchao je kao da hoce da ih pojede, a ne da se zahvali unsure.gif XD.gif
PS iPak sam pomno pratila biggrin.gif (jedinstvena prilika, mada sam ja kod kuce ostala razocharana shto je bilo tako kratko i jednostavno)

--------------------
user posted image
Thank goodness there are people like you in the world! You are tolerant and conscious of others, and people are generally drawn to your kind open demeanor. You give help when it is needed and enjoy the happiness of others. Sometimes you may have bad days, but you try not to take it out on other people. Your goodness inspires people to be the same way, and you know that your friends will do the same things for you that you do for them.
+Quote Post
Slovenatz
post Jan 8 2008, 04:29 PM
Post #404

From: Šupak kosmosa
Member No.: 454
Status: Učenik MGa
Škola/Razred: MG-IIId

Tvoj stavovi o islamu su stvarno fascinatni, ali po cemu je tvoja vera tacnija od njihove? Anyway, posto (skoro) svaka vera govori da pripadnici svih drugih vera idu u pakao, a svako ima maksimum jednu veru, ako zagrobni zivot postoji svi idemo u pakao, so what's the point?

P.S: Sveti sava je uveo slavu, i ona jeste ostatak paganskih obicaja, to je cinjenica.

--------------------
+Quote Post
post Jan 9 2008, 12:27 AM
Post #405

Ma bre, vi nemate pojma shto se slave tiche (nemam vremena da razglabam o islamu XD.gif... tomorrow wink.gif). Srbi su jedinstven narod. Zato i imamo samo mi slavu biggrin.gif. Zashto ne postavite tako stvari? cool.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
username
post Jan 9 2008, 10:55 AM
Post #406

Member No.: 684

slava jeste ostala od paganskih obicaja, ...tako kaze moj nastavnik veronauke
+Quote Post
post Jan 9 2008, 12:48 PM
Post #407

QUOTE(Slovenatz @ Jan 8 2008, 04:29 PM)
Tvoj stavovi o islamu su stvarno fascinatni, ali po cemu je tvoja vera tacnija od njihove? Anyway, posto (skoro) svaka vera govori da pripadnici svih drugih vera idu u pakao, a svako ima maksimum jednu veru, ako zagrobni zivot postoji svi idemo u pakao, so what's the point?
*

Е, ето одговора (јуче стварно нисам имала времена) (ијао види ћирилица XD.gif (мрзи ме да мењам) )
Анивеј... Шта је толико фасцинантно у вези са мојим ставовима?
Иначе, њихова вера се темељи на Мухамедовим сновима.
Гледај, свет ти је вашар религија, али само је једна права. Чак, ако станеш видећеш да су и католици мало побегли од суштине, али о-том-по-том. Колико видим ви (не ти лично) религију доживљавате као нешто што ћемо мало да лутамо, мало ћемо да размишљамо и то је то. И, на крају није ни битно. Половина вас је на грађанском и ви сте нашли да ми просипате памет. Грађанско је створено у инат веронауци. Код нас оне ликове на грађанском мучи нека баба, а нама на веронауци попа 'ладно подели ист (мене чак није ни питао). Човек се није оптерећен и има моћан глас. Значи, он прича и пола одељења спава (или жмури) и после часа сви знају о чему је причао XD.gif, а нико, ама баш нико га није слушао. Само чујеш спомињу нешто са часа. Баш ме је френд питао ко је рекао тамо нешто (са веронауке) а преспавао је цео час. МИслим да је и попа свестан тога, па зато и није све испитао biggrin.gif .
Отишла сам далеееееко XD.gif .
Ајд видимся bye.gif

--------------------
user posted image
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 12:57 PM
Post #408

Member No.: 542
Škola/Razred: Matf / II

Ovo za meltretiranje ne mora da znaci. Ja sam na gradjanskom i svima nam je podelila vrlo uspesan i nisam primetila da nas profesorka nesto maltretira!

Dalje, kako mozes biti sigurna da je bas tvoja religija prava?Kako znas da islam nije prava vera?Ili budizam?
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 01:08 PM
Post #409

I da...Ne mislim da je gradjansko stvoreno u inat veronauci!
Gradjansko je stvoreno zato sto postoje ljudi koji ne veruju u boga i jednostavno moras postovati njihova prava, ili zamisli odeljenje u kom imas 1-2 pripadnika nehriscanske zajednice i tu nije moguce organizovati odgovarajucu nastavu za njih tako da im moras ponuditi i izbor koji ne ugrozava njihovu veru

This post has been edited by The snorks: Jan 9 2008, 01:09 PM
+Quote Post
Slovenatz
post Jan 9 2008, 01:58 PM
Post #410

QUOTE(Antimon @ Jan 9 2008, 12:48 PM)
Е, ето одговора (јуче стварно нисам имала времена) (ијао види ћирилица  XD.gif (мрзи ме да мењам) )
Анивеј... Шта је толико фасцинантно у вези са мојим ставовима?
Иначе, њихова вера се темељи на Мухамедовим сновима.
Гледај, свет ти је вашар религија, али само је једна права. Чак, ако станеш видећеш да су и католици мало побегли од суштине, али о-том-по-том. Колико видим ви (не ти лично) религију доживљавате као нешто што ћемо мало да лутамо, мало ћемо да размишљамо и то је то. И, на крају није ни битно. Половина вас је на грађанском и ви сте нашли да ми просипате памет. Грађанско је створено у инат веронауци. Код нас оне ликове на грађанском мучи нека баба, а нама на веронауци попа 'ладно подели ист (мене чак није ни питао). Човек се није оптерећен и има моћан глас. Значи, он прича и пола одељења спава (или жмури) и после часа сви знају о чему је причао  XD.gif, а нико, ама баш нико га није слушао. Само чујеш спомињу нешто са часа. Баш ме је френд питао ко је рекао тамо нешто (са веронауке) а преспавао је цео час. МИслим да је и попа свестан тога, па зато и није све испитао  biggrin.gif .
Отишла сам далеееееко  XD.gif .
Ајд видимся bye.gif
*

Gradjansko je uvedeno kao alternativa za veronauku, posto zbog slobode veroispovesti veronauka ne moze da bude obavezan predmet. Na gradjanskom nista ne radimo, idemo po galerijama i zezamo se, nikada profesor nije ni pomenuo ocene. Jedino bi voleo da slusam veronauku zbog bisera tipa: "albanci su u stvari jevreji", "budisti su zli "itd.

A kako ti znas da je tvoja vera prava? I da su sve druge religije netacne?

This post has been edited by Slovenatz: Jan 9 2008, 01:59 PM

--------------------
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 02:18 PM
Post #411

Hm, slovenatz, ne cini li ti se da si rekao isto sto ja u ona prethodna 2 posta? rolleyes.gif mad.gif

Mada sto nas je vise to bolje biggrin.gif
+Quote Post
Slovenatz
post Jan 9 2008, 02:21 PM
Post #412

Nope, ti si rekla da je uvedeno zbog razumevanja i postovanja prema ljudima koji ne veruju u boga ili su druge veroispovesti, a ja kazem da je to uvedeno zbog ustavnog prava slobode veroispovesti, da nisu morali ne bi ni uveli.

--------------------
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 02:22 PM
Post #413

Pa to sam pokusavala da kazem tim postom,valjda unsure.gif
No nvm smile.gif
+Quote Post
Iva
post Jan 9 2008, 06:22 PM
Post #414

Member No.: 71

Vidim, napisali ste svašta se dok me nije bilo par dana...

Za početak bih rekla nešto o veštičarenju i sl. Dakle.. Je li se neko od vas ozbiljno (dakle, ne u dečijim igrama imitirajući zgode iz HP-a, ne čitanjem knjiga, ne etc) bavio time da bi mogao reći da crna/bela/bilo kakva magija postoji? Dakle, mislim da još nismo dovoljno kompetentni da govorimo o postojanju iste. Ispričaću ipak jednu zanimljivu zgodu smile.gif. Jednom prilikom, jedna moja prija je htela da dozove duhove pomoću ne'am pojma ni ja kakvih magijskih metoda (ja sam gledala dok je ona izvodila nekakve rituale šta ih je pročitala u nekoj knjizi). Posle nekih 10-15min začulo se neko lupkanje iz kužine, bio je mrak, negde iza ponoći, i bilo je samo nas 4-5 prijatejlica u kući (ono, jelte, bez treznih pametnih 18+ ljudi).. Na kraju se ispostavilo da prozor nije bio zatvoren i da je zavesa lupala o šalukatru rolleyes.gif..... sami izvucite zaključak, if you wish.

Ne vidim frku u tome što je žena odabrala paganske mitove da ih koristi u svojoj priči. Odnosno, vidim je, ali ne vidim čemu toliko zbrke oko toga. Onda, što se tiče žaljenja što ne živiš u tom svetu.. Ma, u biti, svi mi (oke, oke, većina) žalimo što ne živimo u ne znam ni ja kakvom svetu (ne mora biti pun mističnih bića, već samo maaalo drukčiji).. Mnogi teže utopiji, traže nekako savršenstvo, blabla. Ali teško da će se neko ozbiljno zadržati na ideji da živi u JKR-Worldu.

Voltaire (Volter) je rekao
Kad Bog ne bi postojao, valjalo bi ga izmisliti

Neke je stvari najlakše objasniti religijom, Bogom, ovim, onim.. No, neću sad o tome. Osim toga, nema previše smisla raspravljati o tome postoji li Bog ili ne - kao i kod magije, opet nismo dovoljno kompetentni za neke dublje rasprave. Ali, Maxy je lepo objasnila ovo:
QUOTE(maxydelanoche)
Mislim, jbt, inkvizicija... Kako mozes uopste da kazes da se slazes sa jednim jedinim njenim aspektom? Krsila je osnovna ljudska prava koja danas poznajemo - pravo na proizvoljnu veroispovest, slobodu govora, cela crkva kao institucija je unazadila razvoj ljudske civilizacije za 10 do 15 vekova, menjala istoriju i zloupotrebljavala veru da bi dobila izvor prihoda. I iako je inkvizicija plod katolicke crkve, nisu ni pravoslavci bili cvecke u tom pogledu.

Ne vidim zašto bi se nekome dopadala inkvizicija. Uostalom, ako je religija toliko dobra stvar, radije privolimo ljude milom na nju nego što ih teramo silom!

QUOTE(Antimon)
Prvo hrishcanstvo je najnaprednija religija i jedina religija koja ima osnova i nema veze sa paganstvom, jer:

E sad.. reći da je hrišćanstvo najnaprednija religija je totalno bezveze! Je.bote, nemreš tako druge ljude potcenjivati. Ne znam jesi li svesna da po tebi cca 70% stanovništva su "krivoverci".

QUOTE(Antimon)
-nije mnogobozachka

Nije ni Islam mnogobožačka religija, niti su Židovi višebošci, etc.

QUOTE(Antimon)
-ne prinose se ljuske zrtve

Možeš primeniti sličnu logiku kao kod prethodnog. (e i, primećuješ li tu malenu kontradikciju s obzirom na to da podržaješ inkviziciju etc?)
QUOTE(Antimon)
-ne poshtuju se zivotinje

Životinje ne "poštuju" ni ateisti, a nisu ni Židovi, etc, etc, etc.
QUOTE(Antimon)
-uchi prashtanju i ljubavi shto ni jedna paganska pre nije dry.gif

...čemu nas uče i autori knjiga primenjene psiholgije.

QUOTE(Antimon)
I, ako ti mislish da su crkveni poglavari bili toliko pokvareni, pa su propagirali hrishcanstvo zbog para, onda nisu oni jadni nego ti  rolleyes.gif . Kako mozesh da kazesh tako neshto? To je tipichna pricha iz udzbenika za istoriju, koju zele da proture mocnici, ali je to prilichno glupo s njihove strane.

Zej.ebaješ me ako misliš da propagiranje kršćanstva nema nikakve veze sa lovom, je l' da?

QUOTE(Antimon)
Ne ciljam ni na pravoslavce ni na katolike. Sve je to hrishcanstvo, sa malim razlikama.

Ej, finally, da se složimo cheers.gif.

Elem, nastavak Voltaireovog citata -
... kako bi se široke narodne mase držale u pokornosti.

E i.. tačno je ta kršćanstvo ima mnogo veze sa paganstvom. Maxy je već objasnila.. Ja ću te samo pitati, znaš li zašto je Isusu trebalo baš 3 dana da uskrsne (vaskrsne), zašto je Božić baš 25. decembra, zašto je... Ali, i Milija lepo reče da neke stvari imaju više veze sa tradicijom..

Vidim, dotakoste i temu muzike i satanizma.. Weee.. Ovako. Nekada sam se jako tripovala oko tih stvari. Ali baš jako. Sada mi puca k.. za tim što će mi neka tamo Crkva reći "nono". Ako ja želim slušati Ozzyja dok kaže "My name is Lucifer, please hold my hand".. moja stvar! Ja zbog toga nisam sotonjara. Niti sektašica. Kao što rekoh, odbila sam sve do sada ponude o članstvu u kojekakvim sektama. For fu.ck's sake, people!

QUOTE(Antimon,)
Ja ovde iznesem lichne stavove, a vi se sprdate s njima. I uvek kazem da necu i uvek isto. I'm sick of it.

Sorry, al' više se ti sprdaš sa mišljenjima ljubitelja HP-a ili učenicima MG-a koji ne žele na takmičenje (a mogli bi)!!!

QUOTE(Slovenatz)
@SB: da li znas sta je dogmatsko ucenje? Katolici veruju da je papa bezgresan. Ne da je malo gresio... bezgresan ( sto je totalno smesno, ali nema veze )

...bezgrešan pri donošenju odluka odluka koje se tiču Crkve (treba detaljnijhe objašnjenje?), a ne bezgrešan u smislu da nikad ne krši 10 Božijih zapovijedi!!! Ffs, nemojte neinformirani pisati svašta.

E SAD.. što se tiče građanskog i svega.. Mnogi već znaju moj stav o tome. Bolje bi bilo da se uvede nekakva "religijska kultura", koja je predmet za sve - bili oni vernici ili ne. Tu bi se pričalo generalno o religijama, o sličnosti i razlikama među njima, etc. Čisto da ne bi bilo ljudi koj tvrde ono što tvrde u temama poput ovih.

Zatim, ja idem na versku nastavu. Ok? Ja idem na versku nastavu! Već n puta sam rekla.. svećenik nama tamo ne puni mozak nekakvim zatucanim idejama, već više priča o "primeni" religije na međuljudske odnose etc... I lepo nam je. I dobijamo bombone biggrin.gif

I za kraj:
QUOTE(Antimon)
Kako ti to mozesh da znash? (dogodilo se pre par vekova, zar ne?) Nije lepo da tako govorish o crkvi.

A kako ti možeš da znaš da je Isus Krist uskrsnuo na slavu Boga (i ostalo što ide s tim)?

This post has been edited by pyost: Jan 9 2008, 06:48 PM

--------------------
When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 06:58 PM
Post #415

QUOTE(Iva @ Jan 9 2008, 06:22 PM)
Zatim, ja idem na versku nastavu. Ok? Ja idem na versku nastavu! Već n puta sam rekla.. svećenik nama tamo ne puni mozak nekakvim zatucanim idejama, već više priča o "primeni" religije na međuljudske odnose etc... I lepo nam je. I dobijamo bombone biggrin.gif
*

E nazalost to nije tako, da je tako mozda bih i izabrala veronauku sleep.gif
Covek koji je mom odeljenju drzao veronauku u 2. i 3. je svaki cas pocinjao molitvom rolleyes.gif a ni ovaj sadasnji nije bolji mnogo (mada makar ne pocinje svaki cas molitvom)

This post has been edited by The snorks: Jan 9 2008, 06:59 PM
+Quote Post
Iva
post Jan 9 2008, 07:04 PM
Post #416

Hm.. pa šta ako počinje molitvom? Mi katkad završimo molitvom.. ali biće pre prekrižimo se i aj ća. Ne zanemaruje on važnost molitve (da mi ne dođe sad neko i reče nešto), već, čovek kuži da će nas dugim i napornim ponavjlanjem/čitanjem nekih tamo reči samo odbiti..

--------------------
When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
+Quote Post
The snorks
post Jan 9 2008, 08:18 PM
Post #417

Pa fali mnogo sto sta kad ne verujes u boga...A isti taj veroucitelj (koji treba da prihvata tvoj stav da ne verujes u boga kao sto ti prihvatas njegov da veruje) kaze da si maltene najgori olos samo zato sto mu kazes da si ateista i obrazlozis svoj stav sleep.gif
E zbog takvih i zbog popova koji se mesaju u politiku ti se ogadi vera... sleep.gif
+Quote Post
Iva
post Jan 9 2008, 08:22 PM
Post #418

Ma razumem te wink.gif.
Plus tome dodaj i popove koji ti "brane" da slušaš određenu vrstu muzike, čitaš određene vrste knjiga, etc.

--------------------
+Quote Post
post Jan 9 2008, 09:48 PM
Post #419

QUOTE(The snorks @ Jan 9 2008, 01:08 PM)
I da...Ne mislim da je gradjansko stvoreno u inat veronauci!
Gradjansko je stvoreno zato sto postoje ljudi koji ne veruju u boga i jednostavno moras postovati njihova prava, ili zamisli odeljenje u kom imas 1-2 pripadnika nehriscanske zajednice i tu nije moguce organizovati odgovarajucu nastavu za njih tako da im moras ponuditi i izbor koji ne ugrozava njihovu veru
*

Okej. Ne kazem da odredjeni ljudi ne trebaju da imaju izbor, samo se svi vi izjashnjavate kao vernici, hrishcani, uglavnom ste krshteni i sl (izvinjavam se tebi i drugima ako greshim), ali ovde su ljudi mahom krshteni. Veoooooma su retki nekrshteni. Mislim, mi u drushtvu kad neko odvali glupost, obichno ga pitamo jel krshten i to.
Tu je jedini problem shto kad vi ne biste imali nishta, onda niko ne bi ishao na veronauku (jer ruku na srce danas niko nije preterano zainteresovan za upoznavanje svoje vere, pa zashto bi onda sedeo na chasu? rolleyes.gif
Gradjansko JESTE smishljano da kontrira veronauci i to je chinjenica (shto biste vi rekli).

QUOTE(Slovenatz @ Jan 9 2008, 01:58 PM)
Gradjansko je uvedeno kao alternativa za veronauku, posto zbog slobode veroispovesti veronauka ne moze da bude obavezan predmet. Na gradjanskom nista ne radimo, idemo po galerijama i zezamo se, nikada profesor nije ni pomenuo ocene. Jedino bi voleo da slusam veronauku zbog bisera tipa: "albanci su u stvari jevreji", "budisti su zli "itd.

A kako ti znas da je tvoja vera prava? I da su sve druge religije netacne?
*

Izvini, ali nisam bila na chasovima veronauke u MGu, tako ne mogu reci da to taj vash profesor ne pricha, ali sam 99% sigurna da nikad nije rekao da su budisti zli, jer, ako je chovek pravi vernik bice tolerantan prema drugim verama (ma koliko ih smatrao pogreshnim). Za tvoju informaciju Albanci su pre Turci nego Jevreji XD.gif. Ljudi su muslimani, a taj lik nije toliko izvan sveta da ne zna to.

Znaaam to i osecam
Za početak bih rekla nešto o veštičarenju i sl. Dakle.. Je li se neko od vas ozbiljno (dakle, ne u dečijim igrama imitirajući zgode iz HP-a, ne čitanjem knjiga, ne etc) bavio time da bi mogao reći da crna/bela/bilo kakva magija postoji? Dakle, mislim da još nismo dovoljno kompetentni da govorimo o postojanju iste. Ispričaću ipak jednu zanimljivu zgodu. Jednom prilikom, jedna moja prija je htela da dozove duhove pomoću ne'am pojma ni ja kakvih magijskih metoda (ja sam gledala dok je ona izvodila nekakve rituale šta ih je pročitala u nekoj knjizi). Posle nekih 10-15min začulo se neko lupkanje iz kužine, bio je mrak, negde iza ponoći, i bilo je samo nas 4-5 prijatejlica u kući (ono, jelte, bez treznih pametnih 18+ ljudi).. Na kraju se ispostavilo da prozor nije bio zatvoren i da je zavesa lupala o šalukatru..... sami izvucite zaključak, if you wish.
*

Ovako, magija postoji! excl.gif Kao prvo, ako vam ovi vashi ne shtampaju neke pouchne knjige (za ispiranje mozga shto bi rekli forumashi) trebalo bi da pogledash neke koje izdaju pravoslavci (ne verujem da bi to bilo tako strashno). Mozesh da nadjesh dogodovshtine raznih ljudi, nevernika koji su postali vernici, bivshih veshtica i magova, satanista... (ma, jednom rechju, svih koji su sa - preshli na +).
Inache, cale mi je prichao o nekom njegovom friendu sa faxa kome je idol bio Alister Krouli. Trebalo mi je nedelju dana da pochenem ponovo mirno da spavam. Preporuchila bih jednu knjigu (ali mislim da bi bilo previshe) koja veooooma lepo kritikuje Harija, pa kad je prochitash (na kraju ni ne morash da prochitash celu) o'ma ti se zgadi i Hari i JKR i sve vezano za njih.
Ne vidim frku u tome što je žena odabrala paganske mitove da ih koristi u svojoj priči. Odnosno, vidim je, ali ne vidim čemu toliko zbrke oko toga. Onda, što se tiče žaljenja što ne živiš u tom svetu.. Ma, u biti, svi mi (oke, oke, većina) žalimo što ne živimo u ne znam ni ja kakvom svetu (ne mora biti pun mističnih bića, već samo maaalo drukčiji).. Mnogi teže utopiji, traže nekako savršenstvo, blabla. Ali teško da će se neko ozbiljno zadržati na ideji da živi u JKR-Worldu.
*

To shto je odabrala paganske mitove i prave magijske obrede uoooopshte nije zabrinjavajuce cool.gif
Voltaire (Volter) je rekao
Kad Bog ne bi postojao, valjalo bi ga izmisliti
... kako bi se široke narodne mase držale u pokornosti.
*

Zashto ne citirash Paskala? rolleyes.gif
Možeš primeniti sličnu logiku kao kod prethodnog. (e i, primećuješ li tu malenu kontradikciju s obzirom na to da podržaješ inkviziciju etc?)
*

Ma da. Ne kazem da potpuno podrzavam inkviziciju, nego definitivno mislim da je tada bilo previshe ljudi koji su se baili mutnim radnjama i da je to bio jedini nachin da se to saseche. Postali bi pretnja za vernike. Na kraju, prochitala sam negde (kao prichu neke bivshe veshtice) da ljudi koji se bave crnom magijom nisu za shalu, da mogu da izvedu svashta uz pomoc onog dole (mind control, pretvaranje u zabu, kozu, slona, majmuna i sl i naravno vec pomenuto bockanje lutkice).
Na kraju to ni nisu radili pravoslavci. Sve te takve zlochine su vrshili katolici. Jesu li oni izvrshili pokolj protestanata? Jesu li spaljivali veshtice? Jesu li navodno primali money za oproshtaj? Jesu li radili ko zna shta josh? Ako greshim molim vas ispravite me. Dajte primer gde smo mi nekog ubili na spavanju jer je pripadao sekti.

E, samo josh neshto, Crnogorci su se pametno reshili svojih poturica (bash kao katolici ovih) po kratkom postupku... kljk. To ti je bato. Jesi menjao veru? Ko te je terao? Mi smo ginuli za nju?
E i.. tačno je ta kršćanstvo ima mnogo veze sa paganstvom. Maxy je već objasnila.. Ja ću te samo pitati, znaš li zašto je Isusu trebalo baš 3 dana da uskrsne (vaskrsne), zašto je Božić baš 25. decembra, zašto je...
*

Isusu je trebalo tri dana da vaskrsne (ovde svi kazu uskrsne, a mene nervira jer ni ne znaju shta to znachi, niti znaju zashto farbaju jaja dry.gif ) jer je "...vaskrsao treci dan po pismu i vazneo se i sedi sa desne strane oca..."

Btw evo zgodno pitanje za sve pravoslavne koji uchestvuju u raspravi: Kada je pravoslavni Bozic?
Vidim, dotakoste i temu muzike i satanizma.. Weee.. Ovako. Nekada sam se jako tripovala oko tih stvari. Ali baš jako. Sada mi puca k.. za tim što će mi neka tamo Crkva reći "nono". Ako ja želim slušati Ozzyja dok kaže "My name is Lucifer, please hold my hand".. moja stvar! Ja zbog toga nisam sotonjara. Niti sektašica. Kao što rekoh, odbila sam sve do sada ponude o članstvu u kojekakvim sektama. For fu.ck's sake, people!
*

Niko nije rekao da to znachi da je neko pripadnik sekte, niti da je satanista (lepshe zvuchi nego sotonjara biggrin.gif) samo ta muzika utiche destruktivno. (Po mom verouchitelju droga je glavni uzrochnik nastanka destruktivnih verskih zajednica, al to nema veze sa ovim. Plus smo na chasu morali da ponovimo u glas "NIkada necu probati drogu" )
E btw shta ima tebe neko da poziva u sekte? To treba one shto idu na gradjansko laugh.gif. Da im otvore ochi biggrin.gif
...bezgrešan pri donošenju odluka odluka koje se tiču Crkve (treba detaljnijhe objašnjenje?), a ne bezgrešan u smislu da nikad ne krši 10 Božijih zapovijedi!!! Ffs, nemojte neinformirani pisati svašta.
*

Svejedno. Za shta god bilo vezano NIKO, ama bash niko nije bezgreshan, pa ni po odredjenom pitanju. Kod nas je to mnogo bolje organizovano. I, ako kazete da je meni mozak, pogledajte kako katolici gledaju papu rolleyes.gif . Samo BOG je bezgreshan (a za ateiste: niko nije bezgreshan).
Zatim, ja idem na versku nastavu. Ok? Ja idem na versku nastavu! Već n puta sam rekla.. svećenik nama tamo ne puni mozak nekakvim zatucanim idejama, već više priča o "primeni" religije na međuljudske odnose etc... I lepo nam je. I dobijamo bombone
*

I ja... Ni nama ne puni glavu zatucanim idejama. Jedino shto nam je rekao (a ja se slazem s tim) je da mi treba da budemo tolerantni po pitanju islama, ali da ne zaboravimo da je to vera 5ovekovnog okupatora. Ako se zamislite videcete da je to sasvim logichno. I sad ja treba da pricham mirno sa neko tamo devojkom iz Ankare i da mi sve bude potaman, a znam da su "oni" nabijali nashe dedove na kolac. Ma malo sutra dry.gif . Slobodno recite da nisam tolerantna biggrin.gif
A kako ti možeš da znaš da je Isus Krist uskrsnuo na slavu Boga (i ostalo što ide s tim)?
*

Jer bez toga kompletno Hrishcanstvo nema smisla.

QUOTE(The snorks @ Jan 9 2008, 06:58 PM)
E nazalost to nije tako, da je tako mozda bih i izabrala veronauku  Covek koji je mom odeljenju drzao veronauku u 2. i 3. je svaki cas pocinjao molitvom a ni ovaj sadasnji nije bolji mnogo (mada makar ne pocinje svaki cas molitvom)
*

Molitva... I mi pochinjemo chas sa "Oche nash". Uglanom je prijatno. Nashe odelenje ima 20 djaka za veronauku. Dodshe chesto se spava (narochito ako idemo prepodne, mada ja najcheshce neshtro uchim na tom chasu, ali svejedno ga uvek chujem).

QUOTE(Iva @ Jan 9 2008, 07:04 PM)
Hm.. pa šta ako počinje molitvom? Mi katkad završimo molitvom.. ali biće pre prekrižimo se i aj ća. Ne zanemaruje on važnost molitve (da mi ne dođe sad neko i reče nešto), već, čovek kuži da će nas dugim i napornim ponavjlanjem/čitanjem nekih tamo reči samo odbiti..
*

Nama to nije odbijanje. Uglavnom chita redar....

QUOTE(The snorks @ Jan 9 2008, 08:18 PM)
Pa fali mnogo sto sta kad ne verujes u boga...A isti taj veroucitelj (koji treba da prihvata tvoj stav da ne verujes u boga kao sto ti prihvatas njegov da veruje) kaze da si maltene najgori olos samo zato sto mu kazes da si ateista i obrazlozis svoj stav 
E zbog takvih i zbog popova koji se mesaju u politiku ti se ogadi vera... 
*

Vera je individualna stvar. Popama je zao kad vide toliko neverujucih ljudi. Na kraju, ti ni ne morash da mu prichash da li si ateista i zashto si ateista (ili chak antiteista thinking.gif ).
Provala nasheg pope je bila kad je naprvom chasu ova zena za gradjansko doshla po decu, a on pita: "Vi ste izabrali gradjansko?". Ona: "Da, oni idu na gradjansko". "Ne, mislim na vas koleginice" XD.gif lol.gif

Vec mi je dosadno ponevljanje istih stvari wacko.gif . Dajte malo da se vratimo na veshticharenje. Shiroka tema (al uza od religije XD.gif)

--------------------
user posted image
+Quote Post
Iva
post Jan 9 2008, 09:58 PM
Post #420

Eeee... fakat mi se ne da opet sa onim quotovima zaj.ebavati.. pa vi pokušajte shvatiti što možete. Staviću pod brojeve, pa..

1. Imaju i katolici (i to mnogo) knjiga ptoriv veštičarenja. Ali, ko mi kaže da te knjige su sigurno tačne? Šta mi to garantuje? Nisi shvatila moju poentu.

2. Ako su ovakve stvari dovoljne da ti pokvare noćni san... Onda ti preporučujem da preskočiš spavanje 1-2 noći, i odmah ćeš lakše zaspati.

3. A zašto ne bih citirala Voltairea? Uostalom, Pascal nam daje objašnjenje zašto on veruje, a ne zašto Bog postoji (ako govorimo o istom citatu).

4. Ti, zapravo, jesi rekla da posve prihvataš inkviziciju (ne ovim rečima, ali nekoliko stranica unatrag).

5. PO PISMU - isto to se može reći i PO KNJIGAMA iil SPISIMA ili whatever (oko onih sveštenika i mita i balbal.. znaš evć)

6. Nikada neću probati drogu.. 100x.. Like that's gonna make a difference smile.gif. Zezam se, može to "pomoći" u smanjivanju drogiranja, ali ako neko želi se da drogira, on će se drogirati, ma koliko puta rekao da neće.

7. Ispričala bi ti ono oko poziva u sekti (tj. deo), ali kako nemaš MSN.. E i, "otvoriti oči onima koji idu na građansko" zvuči smešno smile.gif.

8. Kako katolici gledaju papu?

9. Kad smo kod brojeva; kod nas je oko 10-10-10 podeljeno katolički vj - pravoslavna - građanski.

10. Šta s veštičarenjem? Može biti isto široka koliko religija.. imaš i tu gomilu raznih svega i svačega.. Samo o Wicci mogli bismo pisati bar 2x ovoliko stranica foruma..

--------------------
+Quote Post

23 Pages « < 19 20 21 22 23 >
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
3 User(s) are reading this topic (3 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: