24 Pages « < 6 7 8 9 10 > »  
Reply to this topicStart new topicStart Poll

Outline · [ Standard ] · Linear+

> Religija, ...

c1k4_ml3kc3
post May 4 2008, 10:51 PM
Post #141

Group: Članovi
From: 29.Stepen Jupitera
Member No.: 419
Status: Van MGa

QUOTE(ShadyLady @ May 5 2008, 01:10 AM)
pa, poprilicno sam razmislila i procitala dosta o tome, prosto sam prilicno samosvesna i n moze mi se prodati magla, ma koliko da se neko trudi.
A najvaznija stvar u zivotu mi jeste ljubav, ali ona prava ka nekoj osobi, prijateljima, porodici...
*

Ja nikada nista nisam procitao, jednostavno sledim svoje osecanje. Nesebicna ljubav, to jest. Kada mozes nekome da das i pruzis sebe ne ocekujuci nista zauzvrat, doduse to je retkost - uvek postoji neki "crvic sumnje" koji zeli malo necega i za sebe, no to je normalno iako nije izgovor...

Verujem da se slazemo obzirom da ni ja ne volim crkvu, religije, posvecenost istim ali mogu slobodno reci da sam hriscanin zato sto postujem i u skladu sam s onim sto jeste "hriscansko". Izm ostalog, postujem i istoriju Hriscanstva kao i kulturu. (Osim inkvizicije).

--------------------
user posted image
User is offlineProfile CardPM
Go to the top of the page
+Quote Post
ShadyLady
post May 4 2008, 10:56 PM
Post #142

Member No.: 911

Pa. i ja postujem 9 od 10 zapovesti (osim onu da ljubim Boga kao smau sebe ili kako god), ali ne zato sto su to Bozije zapovesti, vec zato sto se uklapaju sa mojim licnim shvatanjem pravilnog, ono sta se ne pklama , to ne postujem.
I, da, za ljubav se slazemo, defnitivno.

Meni bi religija bila ok da nije diskrminatorska u nekim stvarima i da se ne koristi kao sredstvo manipulacije, kao sto se danas koristi...
+Quote Post
Eagle1914
post May 4 2008, 10:57 PM
Post #143

From: Znik
Member No.: 834
Ime i prezime: Branko Milosavljevic
Škola/Razred: ЕТФ

QUOTE(c1k4_ml3kc3 @ May 4 2008, 11:51 PM)
Kada mozes nekome da das i pruzis sebe ne ocekujuci nista zauzvrat
*

Уффф ово је баш тешко... Нисам ни сигуран колико је добро....

--------------------
ЕТФ-овац, па шта?!
+Quote Post
Kuzman
post May 4 2008, 11:07 PM
Post #144

Member No.: 450
Status: Učenik MGa
Ime i prezime: Kuzmanovic Marko
Škola/Razred: 07D

Nino i Eagle, otkud ste bas vi pravi vernici?

Vasa religija bi trebalo da se zasniva na ljubavi miru i ostalim tako dobrocudnim stvarima. Procenat hriscana u zatvoru je mnogo veci od procenta ateista u zatvoru. Kad god neko sazna za moje opredeljenje on pocne da ubedjuje da gresim. Zasto crkva i reliigja imaju problem sa drugacijim misljenjem? Zasto je bas vas bog pravi? I zasto neko ko je verovao u drugog boga najebe u zagrobnom zivotu?

Zasto nisam vernik? Ne vidim sto bih stvar opisao visom silom ako moze naukom(khm razumom)! Ne treba mi verovanje da ce sve posle smrti biti lepo i krasno. Ne treba mi postapalica da istrpim sva sranja koja se desavaju.

Ako hocete KULTURAN razgovor, ja sam za. Znaci bez povracanje po drugima, vredjanja, i ostalih sranja.

--------------------
+Quote Post
Eagle1914
post May 4 2008, 11:11 PM
Post #145

From: Znik
Member No.: 834
Ime i prezime: Branko Milosavljevic
Škola/Razred: ЕТФ

Аууууууууу ти баш ниси схватио шта је овде покушано да се докаже.... Јбг, не могу ти пишем поново, прочитај још једном, ако ти и даље не буде јасно..... јбг за коју годину бићеш паметнији па пробај тад... wink.gif
Нико није причао о томе чији је Бог прави.... Не схваташ и ја престајем да се трудим....

--------------------
ЕТФ-овац, па шта?!
+Quote Post
maxydelanoche
post May 4 2008, 11:11 PM
Post #146

From: Zion
Member No.: 61

@Kuzman: ok je biti ateista, tebi niko ne kaze da je to lose (svako ima pravo licnog izbora ovde i danas, fala bogu). Ali kazes da su religiozne osobe lose jer pljuju nereligiozne, pritom ti koji nisi religiozan pljujes religiozne. What's the point?

--------------------
Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena.

I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can.

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post May 4 2008, 11:14 PM
Post #147

JT4Eva - Pa da, slazemo se smile.gif .

Eagle - Pa...hm :/ u principu ukoliko naidjes na nekoga ko ce ti istom merom i uzvratiti mozes "imati koristi". U drugom principu, to je pitanje ljubavi iliti "koliko je dobro pruziti nekome ljubav" imajuci u obziru danashnji svet, ljude kao i njihov sebichluk...
Ali ti ces to pruzati zato sto si to ti, zato shto je to ono sto ti zelis da radis, pa cak i ukoliko ti neko vrati mrvicu onoga koliko pruzis, znaces da si uspeo/la, zar ne?
Uostalom, najjaca ljubav je ona u kojoj se odrices sebe zarad dobrobiti drugog bica. NPR, majka je spremna da bilo sta ucini za svoje dete (ukoliko je prava majka, naravno).
Inace, sve zavisi i od ljudi na koje nailazis ali najbitnije je imati razumevanja za druge pre nego li ograniciti se od njih. Za neke nema pomoci, to stoji, ali ima i onih koji su dobri i koji ti nece uciniti nazao zbog svoje povredjene sujete, onih koji se nece razocarati po nekoj osnovi i, naravo, onih koji te prihvataju zbog onoga sto jesi. Najbolja varijanta su oni koji te prihvate i inkliniraju k omanjoj tendenciji k menjanju tvojih nedostataka iliti mana - primera radi, prijatelji koji te odvuku od cigareta, alkohola, gluposti, kriminala ect.

EDIT: " I zasto neko ko je verovao u drugog boga najebe u zagrobnom zivotu?"

OWNAGE!!! Ahaha lol.gif excl.gif lol.gif lol.gif lol.gif ufff...

This post has been edited by c1k4_ml3kc3: May 4 2008, 11:16 PM

--------------------
user posted image
+Quote Post
Kuzman
post May 4 2008, 11:15 PM
Post #148

Gde ja to pljujem religiozne osobe? ja pljujem religiju kao sredstvo za sputavanje razumnog misljenja.

--------------------
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post May 4 2008, 11:21 PM
Post #149

A jel' moras da pljujes religiju? Smatras li da su ljudi koji su posveceni religiji nerazumni? Smatras li da se sve mora dovesti u "jednacinu"? Uostalom, kakav je to zivot u kom ni u shta ne verujes? Siv, bezlican, prazan, hladan, inteligentan(da, ali bez topline), samotan.

Smatram da su svi ovde razumni ljudi i da znaju sta je fizika, sta je nauka i sl - ali zapravo smo poveli razgovor i polemiku o ljubavi koja se pruza kroz Hriscanstvo. O tome koliko religija "zapoveda" ili se "mesa", to svi znamo i to je nesto sto se u danashnje vreme podrazumeva. Uprkos tome, pisemo o onome sto je bitnije od toga.

--------------------
user posted image
+Quote Post
maxydelanoche
post May 4 2008, 11:32 PM
Post #150

Kuzmaneee... ne zafrkavaj... procitaj svoj sig. Vredjas religiozne osobe.

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
Kuzman
post May 4 2008, 11:34 PM
Post #151

Ljubav koja se pruza kroz hriscanstvo? LOL. Ajde jedan primer ljubavi koja je direktno prouzrokovana hriscanstvom? Religijom uopste. Izazivali su samo rat, mrznju, ubijanje.

Maro, dal si se ti osetila uvredjeno? ako smatras da si razumna osoba i da svoj mozak koristis u donosenju odluka a ne vodis se dogmom, ne vidim sto bi.

@ c1k4_ml3kc3
Pa, ako hoces ajde da se upoznamo, pa proceni da li sam hladan bezlican i siv. Ja sa mojim zivotom po pitanju religije i vere nemam problema(imam sa vernicima).

@ eagle
znao sam da nisi u stanju za razgovor. ti sviras kurcu, vrtis ljubav i hriscanstvo i pokusavas da to poistovetis. a ako mislis da si neki pametan ovo ono, ajd da popricamo, nemoj da zalis mene glupog nevernika, ispastacu za shoje grehe u dubinama ognja!

This post has been edited by Kuzman: May 4 2008, 11:38 PM

--------------------
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post May 4 2008, 11:39 PM
Post #152

Nema potrebe da mi bilo sta dokazujes. Bilo bi cak i glupo dokazivati meni da li si siv ili sl - nisam se direktno tebi obracao.

Radi se o tome da pravoslavlje propoveda ljubav, a, naravno - postoje ljudi koji ce se namazati hriscanstvom i zatim krenuti u ratovanja. Ne secam se kada je to pravoslavna crkva ratovala protiv bilo koga - jasno je da se bilo kakvo ubijanje ne moze smatrati cinom hriscanstva iliti ljubavi, tako da...

Izm ostalog, krstaski ratovi su oformljivani samo zbog toga da bi neki od plemica raznoraznih EU drzava imali cime da se zezaju i sta da pljackaju. Ali, to je bio drugaciji period.
Ja nemam nista ni protiv koga dokle god ne ugrozava mene ili moju porodicu, ljude oko mene ili propoveda nesto sto je nehumano...Jednostavno, ljubav je za mene prava "religija", a to sto je navisheg maha uzela kroz hriscanstvo je samo sticaj okolnosti i slucajeva koji su se desavali u vremena kada je ljudima bilo tesko i kada im je bila potrebna nada.

Edit: Ukoliko budes nastavio da tako vredjas ostale ljude u ovoj temi, ja s tobom necu komunicirati. Leci svoje komplekse, deckic.

This post has been edited by c1k4_ml3kc3: May 4 2008, 11:40 PM

--------------------
user posted image
+Quote Post
maxydelanoche
post May 4 2008, 11:45 PM
Post #153

Da, jesam se osetila uvredjeno. I kao religiozna osoba i kao razumna - kulturna osoba. Prvo zato sto ne verujem u crkvenu dogmu iako jesam religiozna. Drugo zato sto biti kulturan znaci postovati tudja verovanja i stavove. Odnosno, ako ti mislis da vernici nisu kulturni (u ovom navedenom smislu) i vracas im istom merom - po cemu si ti bolji?

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
Kuzman
post May 4 2008, 11:54 PM
Post #154

Ja samo smatram da sam razumniji. Seti se ja ipak neam zajeban spisak od 10 stvari koje ne treba da radim, kako bi mogo ikako da budem kulturan? Jel postujes ti kad neko tvrdi da deda mraz postoji ili kazes dooobro ti si malo cudan?

Dedic, nemoj da brines za moje komplekse. Radi sta osh.
Pa ako osvestavanje vojske koja ide na bojno polje da UBIJA, nije podrzavanje rata, sta je onda?

--------------------
+Quote Post
maxydelanoche
post May 5 2008, 12:08 AM
Post #155

To sto si razumniji ti daje za pravo da vredjas manje razumne? Auuu sta bi bilo kad bih ja pocela da prozivam sve manje razumne oko sebe XD.gif

a ne, cekaj, to obicno i radim XD.gif

no, poenta je da ti ne postujes tudje stavove i verovanja i to ti je licni minus. To ti kazem kao druga razumna osoba, a ne po principu ici ces u pakao. BTW, ne kontam jel' ti pokusavas da kazes da su religiozni manje pametni or what...

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
Kuzman
post May 5 2008, 12:11 AM
Post #156

Ne manje pametni, manje koriste pamet koju im je priroda podarila.

--------------------
+Quote Post
maxydelanoche
post May 5 2008, 12:23 AM
Post #157

Blah... To moze da vazi kada ljude u necemu moralnom, pravednom, prirodnom religija ogranicava. Ukratko, slazem se sa Eagle-om da takav stav generalno gledano treba ismejati...

--------------------

www.viva-fizika.org
+Quote Post
c1k4_ml3kc3
post May 5 2008, 01:33 AM
Post #158

QUOTE(Kuzman @ May 5 2008, 02:24 AM)
Ja samo smatram da sam razumniji. Seti se ja ipak neam zajeban spisak od 10 stvari koje ne treba da radim, kako bi mogo ikako da budem kulturan? Jel postujes ti kad neko tvrdi da deda mraz postoji ili kazes dooobro ti si malo cudan?

Dedic, nemoj da brines za moje komplekse. Radi sta osh.
Pa ako osvestavanje vojske koja ide na bojno polje da UBIJA, nije podrzavanje rata, sta je onda?
*

Hm. Izvini, ali takozvanih deset "zapovesti" su zapravo nesto sto ti i nije potrebno da bi se okarakterisao osobom koja je ne samo vredna postovanja vec i ljubavi. Mozes shvatiti kako zelis.
Ja postujem kada neko tvrdi da Deda Mraz postoji ne zbog toga sto takodje verujem u to vec zato sto je to nesto sto druge cini srecnim, cini da imaju razlog zbog kog ce ziveti i k cemu ce se predati. Uostalom, to nikom ne moze smetati. Iskreno, ne znam pa ko od "odraslih" smatra da Deda Mraz zaista postoji no to je vec k'o da pricamo o Marku Kraljevicu ili Supermenu. Bog kroz oblik energije koja stvara, energije koja je najuzvishenija i energija koja zna zbog cega sve postoji - moze biti bilo sta, Bog je sve - ne vidim razlog zbog kog ne bih verovao u medjusobno pomaganje?
Nesto najuzvisenije je ljubav, a kroz nju mi smo blizi Bogu i nije ti potrebna nikakva knjiga niti bilo cije saznanje da bi to osecao u sebi.
Deset zapovesti, s druge strane, nemaju nikakve veze s tvojom kulturom, a ukoliko vec tvrdis da si razumna osoba - trebalo bi i da uzimas neke od logicnih opcija kada je rec o vojsci kao i svesteniku. Da li je religija ta koja ide u rat ili su ljudi? Inace, banalno je ne smatrati da neko od vojnika nije zatrazio da se "vojska blagoslovi" i pritom pozvao svog prijatelja, nekog seoskog sveshtenika kog poznaje. Izmedju ostalog, cak iako svestenik zna da je to mozda i pogresno uciniti, to ce uraditi za neko "vishe dobro" ili makar da zadovolji vojsku kojoj je, ocito, potrebna vera da se bore za "nesto ispravno" - svestenik je u toj ulozi samo neko ko podize moral, nista vise. Uostalom, nije sve uvek tako jednostavno kako izgleda. Ima mnogo toga sto je potrebno shvatiti. Najlakse je osuditi i gledati na sebe.

--------------------
user posted image
+Quote Post
Kuzman
post May 5 2008, 08:41 AM
Post #159

Necemo o popovima i vojsci jer se to vec dotice politike. To je za neku drugu temu.
Ljubav, pomaganje, dobrota, sve to moze i bez vere u vise bice.

--------------------
+Quote Post
smorko_gusic
post May 5 2008, 02:16 PM
Post #160

Trandža

Member No.: 93

Sto vise citam Mlekceve postove u ovoj temi, sve manje mislim da je Kipar kreten
Ali da ispadnem kulturan, i predjem dalje...

Kuzmanov potpis, definitivno vredja religiozne ljude,.zbog onog "Svaki put", jer to je jedna od osnovnih oznaka predrasuda.

Ali onaj deo "Bog je mrtav", mi je nekako genijalan. Mozda vise kao najava necega sto ce biti jer ipak covecanstvo slozno gradi "vavilonsku kulu", i kraj je izvestan.

--------------------
"Rus je svetski šampion, napisao Tihi Don
režirao Rat i Mir, i leteo u svemir.
Pametan je Medvedov, biće dobar dok je nov,
a kad jednom bude star, biće opet ista stvar.
Jednog dana lično on, ukinuće Tihi Don,
biće opet Rat i Mir, i progonstva u Sibir.
Moj standard se zove JUS
Ne mogu da budem Rus!"
(R.Č.)
+Quote Post

24 Pages « < 6 7 8 9 10 > » 
Reply to this topicTopic OptionsStart new topic
5 User(s) are reading this topic (5 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members: