Crnogorci, ...narod ili...
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Crnogorci, ...narod ili...
c1k4_ml3kc3 |
May 1 2008, 02:24 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
Eno, kukurichu!!!! Odo' da spavam pa, nadajmo se da ce jos nko pisati do...danas u podne...predvechejre...shtagod.
-------------------- |
Eagle1914 |
May 1 2008, 10:19 AM
|
Group: Članovi Joined: 5-January 08 From: Znik Member No.: 834 Status: Van MGa Ime i prezime: Branko Milosavljevic Škola/Razred: ЕТФ |
На простору данашње Црне Горе створена је прва српска држава. Кроз векове Србија је била подељена на властелинске поседе па је и ЦГ била у "власништву" Балшића, Бранковића, неки северни крајеви и Николе Алтомановића итд...
Душанова Србија (а и пре ње) је дакле обухватала ЦГ и тамо су живели Срби... Поразом на Марици и Косву, Деспот Стефан постаје турски вазал и опет добија у својој држави "српски живаљ у ЦГ", у то време и у Дубровнику живе Срби! ЦГ никад није потпуно пала под власт Турака, она је била носиоц српске свести... 1866 Књаз Никола је потписао споразум са Кнезом Михаилом о уједињењу две српске државе на челу са Обреновићима.... Црногорци као народ постоје од другог св. рата када је на другом заседању АВНОЈа одлучено да се Југославија дели на 6 република и две покрљаине, иначе у краљевини СХС постојала су три народа: Словенци, Хрвати и Срби(србијанци, црногорци, македонци, босанци тј људи из тих крајева)... Мрзи ме даље да пишем... Ако сам погрешио годину јбг, али ваљда нисам ово учим за републичко.... -------------------- ЕТФ-овац, па шта?!
|
The snorks |
May 1 2008, 11:05 AM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
QUOTE(Eagle1914 @ May 1 2008, 11:19 AM) На простору данашње Црне Горе створена је прва српска држава. Кроз векове Србија је била подељена на властелинске поседе па је и ЦГ била у "власништву" Балшића, Бранковића, неки северни крајеви и Николе Алтомановића итд... Душанова Србија (а и пре ње) је дакле обухватала ЦГ и тамо су живели Срби... Поразом на Марици и Косву, Деспот Стефан постаје турски вазал и опет добија у својој држави "српски живаљ у ЦГ", у то време и у Дубровнику живе Срби! ЦГ никад није потпуно пала под власт Турака, она је била носиоц српске свести... 1866 Књаз Никола је потписао споразум са Кнезом Михаилом о уједињењу две српске државе на челу са Обреновићима.... Црногорци као народ постоје од другог св. рата када је на другом заседању АВНОЈа одлучено да се Југославија дели на 6 република и две покрљаине, иначе у краљевини СХС постојала су три народа: Словенци, Хрвати и Срби(србијанци, црногорци, македонци, босанци тј људи из тих крајева)... Eh,pa naravno da nije potpala,tamo sve soko do sokola Jk jk... Kome ce bre onaj krs?Jedino sto je moglo da se iskoristi u to doba je bila zetska dolina A za to malo zemlje se bas i nije vredelo mnogo truditi,priznacete Edit: I jos jedna stvar koja po meni govori u prilog tome da su to srbi...Mojkovacka bitka, 1916 I da...Karadjordjevici su iz crne gore,pobegli zbog krvne osvete; stefan nemanja rodjen u tadasnjoj duklji...I ne nisu bili crnogorci, vec SRBI, to nam je valjda svima poznato This post has been edited by The snorks: May 1 2008, 11:23 AM |
VIP <3 |
May 1 2008, 12:41 PM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Ne treba ti ni pasos za decu u BiH... Licnu kartu mozes sa 14-15 godina da izvadis pa ides s njom... Znam da ja tako idem od 15. godine... A pre toga, pa davno je to bilo, ali mogla je i neka opcija tipa djacka knjizica ali sa slikom overena... Davno to bese...
-------------------- Opsti kriminal. |
maxydelanoche |
May 1 2008, 12:51 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
Traze sada pasos 100% za decu na granici sa BiH. Pa licnu ne mozes da izvadis nekome ko ima 10 godina. A traze sigurno, zamalo da me (nas) vrate sa granice prosle godine
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
c1k4_ml3kc3 |
May 1 2008, 12:54 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 07 From: 29.Stepen Jupitera Member No.: 419 Status: Van MGa |
QUOTE(The snorks @ May 1 2008, 01:35 PM) Eh,pa naravno da nije potpala,tamo sve soko do sokola Jk jk... Kome ce bre onaj krs?Jedino sto je moglo da se iskoristi u to doba je bila zetska dolina A za to malo zemlje se bas i nije vredelo mnogo truditi,priznacete Edit: I jos jedna stvar koja po meni govori u prilog tome da su to srbi...Mojkovacka bitka, 1916 I da...Karadjordjevici su iz crne gore,pobegli zbog krvne osvete; stefan nemanja rodjen u tadasnjoj duklji...I ne nisu bili crnogorci, vec SRBI, to nam je valjda svima poznato Pa jedno je istorija, a drugo ono sto je danas pishe. Enivej, malo ko se u danashnje vreme osvrce na istoriju, osim ukoliko nema neke koristi od toga. Meni je smesno to sto je i sama Srbija podeljena oblast. Zivis u drzavi koja vie nema "svoje ja" vec se prilagodjava onako kako drugima odgovara... -------------------- |
The snorks |
May 1 2008, 02:33 PM
|
Group: Članovi Joined: 23-June 07 Member No.: 542 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: Matf / II |
Bilo bi lepo kada bi osoba koja je glasala za da obrazlozila svoj glas
|
smorko_gusic |
May 2 2008, 05:33 PM
|
Trandža Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 93 Status: Učenik MGa |
Glasao sam za.
Imaju svoju drzavu. Opredeljuju se da kao Crnogorci. Znaci Crnogorci su. -------------------- "Rus je svetski šampion, napisao Tihi Don
režirao Rat i Mir, i leteo u svemir. Pametan je Medvedov, biće dobar dok je nov, a kad jednom bude star, biće opet ista stvar. Jednog dana lično on, ukinuće Tihi Don, biće opet Rat i Mir, i progonstva u Sibir. Moj standard se zove JUS Ne mogu da budem Rus!" (R.Č.) |
Eagle1914 |
May 2 2008, 05:39 PM
|
Group: Članovi Joined: 5-January 08 From: Znik Member No.: 834 Status: Van MGa Ime i prezime: Branko Milosavljevic Škola/Razred: ЕТФ |
QUOTE(smorko_gusic @ May 2 2008, 06:33 PM) Ista logika: "Svajcarci'' su narod, "Amerikanci" su narod, "Bosanci" su narod, Do pre 15-20god postojali su narodi po imenu "Jugosloveni", "Cehoslovaci", "Sovjeti".............. Sve jer su imali svoju drzavu...... I najvaznije "Kosovari" su narod.... -------------------- ЕТФ-овац, па шта?!
|
The snorks |
May 2 2008, 06:06 PM
|
QUOTE(smorko_gusic @ May 2 2008, 06:33 PM) Vau,logika ti je Znaci sta,ja cu da se izjasnjavam kao marsovac,da formiram drzavu mars i to ce znaciti da narod marsovci postoji??? Bilo bi lepo da neko nadje istorijske cinjenice zasto je taj narod zaista poseban narod...a ne izjasnjavaju se tako,imaju svoju drzavu => narod su Mislim da li znas ko se tamo izjasnjava kao crnogorac? This post has been edited by The snorks: May 2 2008, 06:07 PM |
smorko_gusic |
May 2 2008, 06:08 PM
|
Trandža Group: Članovi Joined: 7-September 06 Member No.: 93 Status: Učenik MGa |
pa da.
Sem ovo za jugoslovene, cehoslovaka i sovjete (to su ipak bile federativne republike ili sta vec). Mozda su Crnogorci mlad narod bez samostalne istorije, ali su narod, nastao od srba iz Crne Gore, jer ako sada oni sebe smatraju posebnim narodom, mislim da nije nase da kazemo drugacije. -------------------- "Rus je svetski šampion, napisao Tihi Don
režirao Rat i Mir, i leteo u svemir. Pametan je Medvedov, biće dobar dok je nov, a kad jednom bude star, biće opet ista stvar. Jednog dana lično on, ukinuće Tihi Don, biće opet Rat i Mir, i progonstva u Sibir. Moj standard se zove JUS Ne mogu da budem Rus!" (R.Č.) |
The snorks |
May 2 2008, 06:15 PM
|
QUOTE(smorko_gusic @ May 2 2008, 07:08 PM) pa da. Sem ovo za jugoslovene, cehoslovaka i sovjete (to su ipak bile federativne republike ili sta vec). Mozda su Crnogorci mlad narod bez samostalne istorije, ali su narod, nastao od srba iz Crne Gore, jer ako sada oni sebe smatraju posebnim narodom, mislim da nije nase da kazemo drugacije. Izvini koja je to drzava u kojoj se manje od 50% stanovnika izjasnjava kao crnogorci I vec napomenuh onu famoznu cinjenicu da crnogorskim jezikom govori ~ 20 % stanovnistva QUOTE(Wikipedia) Etnički sastav Crne Gore po popisu 2003.: * Crnogorci: 267.669 (43,16%) * Srbi: 198.414 (31,99%) * Bošnjaci: 48.184 (7,77%) * Albanci: 31.163 (5,03%) * Muslimani: 24.625 (3,97%) * Hrvati: 6.811 (1,1%) * Romi: 2.601 (0,42%) * Jugosloveni: 1.860 (0,3%) * Makedonci: 819 (0,13%) * Slovenci: 415 (0,07%) * Mađari: 362 (0,06%) * Rusi: 240 (0,04%) * Egipćani: 225 (0,04%) * Talijani: 127 (0,02%) * Nijemci: 118 (0,02%) * ostali - 2.180 (0,35%) * neizjašnjeni/neopredjeljeni - 26.906 (4,34%) * regionalno se opredjelili - 1.258 (0,2%) * nepoznato - 6.168 (0,99%) |
Pera Detlic |
May 2 2008, 06:32 PM
|
Group: Članovi Joined: 14-February 07 From: D plejs ver aj liv Member No.: 442 Status: Učenik MGa Škola/Razred: MG/IVc |
A kako se odredjuje da li je neka grupa ljudi narod? Pa da vidimo da li se crnogorci uklapaju u tu definiciju?
-------------------- Pritisni Alt+F4 za IQ test
|
ShadyLady |
May 2 2008, 09:44 PM
|
Group: Članovi Joined: 24-February 08 Member No.: 911 Status: Van MGa |
Moraju da zive na jednoj teritoriji, imaju zajednicki jezik, istoriju, tradiciju, obicaje, zajednicku proslost i etnicko poreklo, najcesce i veru.
Mislim da nisu. Jer da bi narod bio narod mora da ima, pre svega, svoj jezik (a prema lingvistickim kriterijuma zetsko-juznosandzacki dijalekat kojim se govori u vecem delu CG ima status dijalekta srpskog (ili ako enko vise voli srpskohrvastkog jezika) nikako posebnog jezika... prostije receno ne razlikuje se dovoljno od srpskog da bi bio poseban jezik), tradicija, obicaji, istorija, vera bla, bla, bla suvise su im slicni sa srpskim. I prosto nemaju nikakve nacionalne osobenosti da bi bili poseban narod, ps. nemam nista protiv Crnogoraca, ako ih cini srecnim da se zovu tako i smatraju narodom - slobodno, meni je ionako svejedno:) |
c1k4_ml3kc3 |
May 2 2008, 10:51 PM
|
Sto se mene tice, meni ne smeta to ukoliko oni zele da budu odvojeni od Srbije, ionako nije bilo mnogo koristi od njih u svakom slucaju.
Makar cu jednom uci u tramvaj i necu cuti nekoga ko se na telefon javlja gromoglasnim "'Oj, Odje Jaaaa" ... :/ -------------------- |
ShadyLady |
May 2 2008, 11:46 PM
|
samo se ti nadaj;))
zapatilo se toga odje;) |
c1k4_ml3kc3 |
May 3 2008, 12:52 AM
|
Da, the Big gnJezdo iliti Studentski Dgra.
-------------------- |
Iva |
May 3 2008, 10:22 AM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Ja se ne kužim u ovu tematiku, iskreno.. nisam kompetentna da napišem neku argumentovanu tvrdnju..
Al' rekla bih da su crnogorci nisu poseban narod.. Proseravanje, igra nekih "viših ljudi", manipulacija.. i demagogija, naravno.. Najlakše je cepati neki narod na pun k.urac novih naroda ako ti se može.. hm.. jel ima ovo smisla? Anyway. . ajmo napraviti 6666666! novih jezika i toliko na kvadrat naroda.. je.. baš zabavno.. .. umesto da uživamo u jedinstvu mi se razdvajamo sve više i više i samo s.eremo nešto. -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
ShadyLady |
May 3 2008, 04:03 PM
|
Иву за председницу!
|
The snorks |
May 3 2008, 06:51 PM
|
QUOTE(JTforeva @ May 3 2008, 05:03 PM) Slazem se! Nego juce nesto kopah po netu kada sam trazila one brojeve ko se kako izjasnjava i naleteh na sledeci podatak: Glavni grad - Podgorica prestonica - Cetinje Znaci nije mi jasno... Sta je to nagrada Cetinjanima sto su imali ~ 70% glasova za nezavisnost? I to je jedini grad gde su odneli tako veliki broj glasova, a da nema muslimana...u ostalim gradovima gde je vecinsko stanovnistvo pravoslavno je max. bilo oko 50% I bila bih jako zahvalna kad mi neka dobra dusa objasnila razliku izmedju glavnog grad i prestonice This post has been edited by The snorks: May 3 2008, 06:52 PM |