Gabrijelova Horna, paradoks
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Gabrijelova Horna, paradoks
Puzzler |
Jul 25 2006, 02:23 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Ne znam koliko je vas čulo za ovo...
Sve u svemu, pitanje je: Šta se desi kada rotiramo grafik funkcije za x koje pripada intervalu oko x ose, kao na slici? Telo koje se dobije naziva se Gabrijelova horna (ili Gabrijelov rog). Šta je čudno u vezi sa njom? Za važi (?!?) Dakle, površina je neograničena, a zapremina ograničena! Zar to nije paradoks prve klase? Čekam neko vaše mišljenje... Da li je to uopšte moguće? Da li je to Božja tvorevina ? P.S. Evo i nekih korisnih linkova... Gabriel's horn 1 Gabriel's horn 2 This post has been edited by Puzzler: Jul 27 2006, 10:19 AM -------------------- |
^_NiN0_^ |
Jul 25 2006, 07:26 PM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
Grrrr....geometrija...ali ipak ponesto znam o tome. Ne bas o Gabrijelovoj horni, vec o necemu drugom.
'vako... kada jednakostranicni trougao delite na cetiri jednaka dela do beskonacnosti i uzmete jedan deo, i tako dalje dobijate figuru beskonacnog obima a konacne povrsine... A interesantna je ova horna -------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
Puzzler |
Jul 25 2006, 07:33 PM
|
Group: Članovi Joined: 2-July 06 Member No.: 74 Status: Van MGa Škola/Razred: MG/IIb (proud of it) |
Aha... Misliš na fraktalnu geometriju tj. geometriju samosličnosti? Odlično!!!
Trougao Sierpinskog This post has been edited by Puzzler: Jul 25 2006, 07:36 PM -------------------- |
Puzzler |
Jul 25 2006, 08:13 PM
|
P.S. Zeznuo sam se sa prevodom... Ipak je "Gabrijelov ROG" a ne "Gabrijelova HORNA"! Ipak, to je pomalo glupo, jer je rečeno da je ime dobila po INSTRUMENTU (videti linkove), a kol'ko se ja sećam Muzičke, instrument se zove HORNA!
-------------------- |
Puzzler |
Jul 25 2006, 08:57 PM
|
Ha, ha ...
Evo još nečega za razmišljanje... Bojlova samopuneća boca Šta mislite, da li je ovo moguće? Meni se čini da jeste... Sistem spojenih sudova i tako to... Ali dobro, ja sam "očajan" fizičar -------------------- |
ex-paydoman |
Jul 26 2006, 12:16 AM
|
Moderator Group: Članovi Joined: 21-February 06 Member No.: 23 Status: Učenik MGa |
alo bre!!! raspust je!!!
a owa samopunetja chasha je nemogutja, bar ne owa na crtezzu! -------------------- ode..
|
^_NiN0_^ |
Jul 26 2006, 12:21 AM
|
Moderator Group: Moderatori Joined: 29-January 06 Member No.: 4 Status: Učenik MGa |
Naravno da je raspust, ali za ucenike MG-a nema odmora (ovo je bila sala )
Ipak sto se tice case mislim da je moguce zbog svih silnih potisaka, kretanja fluida(ili kako vec).... btw pitajte Sibija on zna -------------------- Yo!hambin,
Yo!hambina, Yo!hambin Yo-yo, yo-yo, yo Yo!hambin, Yo!hambina, Yo!hambiiina (Mala matura deca kokaina® Velika matura deca Yo!hambina) |
Puzzler |
Aug 14 2006, 07:48 PM
|
Da, ipak je ova samopuneća čaša nemoguća
-------------------- |
^_NiN0_^ |
Aug 14 2006, 08:04 PM
|
Lepo ... nego jel bi mogao da objasnis zasto, da bi i ostali clanovi razumeli
-------------------- Yo!hambin,
Puzzler |
Aug 14 2006, 09:18 PM
|
Iz jednostavnog razloga što bi trebalo da se nivoi vode u oba dela suda izjednače, kao na ovoj slici... Nacrtano je na brzinu, nemojte mi uzeti za zlo
Attached thumbnail(s) -------------------- |
Legenda |
Aug 15 2006, 09:05 AM
|
Grafički dizajner Group: Saradnik Joined: 5-March 06 Member No.: 37 Status: Učenik MGa Škola/Razred: IV d |
Tako je Puzzleru.
|
Puzzler |
Aug 15 2006, 09:04 PM
|
Znači, ipak nisam tako "očajan" fizičar
-------------------- |
^_NiN0_^ |
Aug 16 2006, 12:37 AM
|
Ko je to rekao ?
Legenda |
Aug 16 2006, 01:42 PM
|
Grafički dizajner Group: Saradnik Joined: 5-March 06 Member No.: 37 Status: Učenik MGa Škola/Razred: IV d |
Ovaj Puzzler...pametan covek,skoro k'o ja.
|
Puzzler |
Aug 16 2006, 01:44 PM
|
QUOTE(Puzzler @ Jul 25 2006, 09:57 PM) Ha, ha ... Evo još nečega za razmišljanje... Bojlova samopuneća boca Šta mislite, da li je ovo moguće? Meni se čini da jeste... Sistem spojenih sudova i tako to... Ali dobro, ja sam "očajan" fizičar Jel' ti sad jasno, Ljubo? -------------------- |
^_NiN0_^ |
Aug 16 2006, 02:51 PM
|
Grrrr... pa i ja sam kazem sebi mnoge stvare, koje nisu tacne
Legenda |
Aug 16 2006, 05:27 PM
|
To svakako.
|
^_NiN0_^ |
Aug 16 2006, 06:33 PM
|
Znate vi iz mog odeljenja vrlo dobro, tj. odlicno!
Legenda |
Aug 16 2006, 06:45 PM
|
Da kao npr. "Stefan Nemanja je postavljen na kolac,a na glavu mu bese postavljen kamen"
|
^_NiN0_^ |
Aug 16 2006, 06:57 PM
|
Ja to rekao ??? Sta ti pada na pamet