Petnica
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Petnica
maxydelanoche |
Mar 30 2009, 01:34 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-May 06 From: Zion Member No.: 61 Status: Van MGa |
'Ajde de, nemas cega da se stidis :0)
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
VIP <3 |
Mar 30 2009, 01:50 PM
|
Group: Članovi Joined: 7-February 07 Member No.: 425 Status: Bivši učenik MGa Ime i prezime: Tatjana Nikolic Škola/Razred: '90 IVd |
Vidim ja da je vama bilo JAKO zanimljivo u 5nici...
-------------------- Opsti kriminal. |
SBS |
Mar 30 2009, 04:48 PM
|
Group: Moderatori Joined: 25-April 08 Member No.: 1.043 Status: Van MGa |
Pogotovo meni, od silnog seksa zamalo da umrem
-------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
Now i wanna sniff some glue! |
Turgon |
Mar 31 2009, 11:23 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
Nije da nisam nudio sex odredjenim osobama , al vrhunac komunikacije sa badzom je bio tokom 2 dana kad sam ga smarao da je *****, peder i ustasa
-------------------- |
SBS |
Mar 31 2009, 11:29 PM
|
De nisam, realno . . .
-------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
Valkyrie |
Mar 31 2009, 11:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 06 From: Нови Београд Member No.: 10 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Milica P. Stanković Škola/Razred: 4c |
Bilo je priče o nekom jastuku koji je uspeo da se samozapali u sobi osam... i da su fizičari imali veze sa tim, ali smo odmah posumnjali na neku grupu ljudi
Elem, sad sam se vratila iz Petnice, imali smo seminar sa temom Računarska Lingvistika. Najbolji. Seminar. Ikada. -------------------- Judging by the pictures... Hell looks more interesting.
Жив човек, греши проф. Петковић То је као кад се пробудиш ујутру, погледаш у огледало и кажеш себи: "Хеј - ти се ложиш на лешеве." проф Репац All of my life, I have been fascinated by the big questions that face us, and have tried to find scientific answers to them. Perhaps that is why I have sold more books on physics than Madonna has on sex. - Stephen Hawking |
Cekaaa |
Apr 1 2009, 12:10 AM
|
Group: Članovi Joined: 1-July 06 Member No.: 73 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Mihajlo Cekic Škola/Razred: MG - IId |
vrhunac komunikacije sa badzom je bio kad nam je uleteo u sobu, krenuo neshto da vristi, i dok pogledas josh jednom poceo da pljuje po nasem soku :S :S bukvalno mislim da on i dalje zivi u ubedjenju da je to njegov sok
|
maxydelanoche |
Apr 1 2009, 12:33 AM
|
QUOTE(Valkyrie @ Apr 1 2009, 12:55 AM) Slusam??? -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Nista nije nemoguce. Za nemoguce je samo potrebno malo vise vremena. I'm doing the best I ever did, I'm doing the best that I can. www.viva-fizika.org |
Valkyrie |
Apr 1 2009, 01:03 AM
|
Group: Članovi Joined: 31-January 06 From: Нови Београд Member No.: 10 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Milica P. Stanković Škola/Razred: 4c |
Problam lokalizacije softvera. Prevođenje OpenOffice i Windows XP, sa programerske i lingvističke strane. Goran Rakić - MATF, Vlado Đukanović.
Program za čitanje srpskog jezika. Tačnost od 92% pri akcentuaciji. M. Sečujski, ETF Novi Sad. Utvrđivanje autorstva. WordNet. SpellingChecker za srpski jezik, realizacija, problemi, itd... I još dosta tema, čega sam se sve naslušala, ne mogu da se opasuljim još uvek -------------------- Judging by the pictures... Hell looks more interesting.
Жив човек, греши проф. Петковић То је као кад се пробудиш ујутру, погледаш у огледало и кажеш себи: "Хеј - ти се ложиш на лешеве." проф Репац All of my life, I have been fascinated by the big questions that face us, and have tried to find scientific answers to them. Perhaps that is why I have sold more books on physics than Madonna has on sex. - Stephen Hawking |
maxydelanoche |
Apr 1 2009, 04:01 AM
|
SpellingChecker za srpski? Sta bi to tacno trebalo da bude - samo da proverava da li ukucana rec postoji po nekom zvanicnom recniku, tj. u knjizevnom jeziku? :S
Ovo prvo je zvuci zanimljivo (odmah me asociralo na to kako se uopste prevodi Microsoft Office (Majkrosoft kancelarija), ali i pre svega na prevod reci tipa hardver, softver ) -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Valkyrie |
Apr 1 2009, 10:25 AM
|
Ne takav, pravi, spellchecker ti misliš na statistički metod, koji za srpski jezik jednostavno ne radi - ne znam da li si ikada koristila check MS Word-a, ali u svakom slučaju to ne liči ni na šta. On recimo posmatra frekvence reči u korpusu pa nešto kombinuje, ali to tako ne može da se radi. (mada MS nije smetalo da baš takav spellchecker izbaci na tržište )
"Pravi" specchecker se ipak pravi drugačije: obraća se pažnja na fleksiju jezika, na red reči (koji je u srpskom malo slobodniji), uzima se u obzir greška pri kucanju (npr. gde treba "g" stoji "h" jer su blizu na tastaturi)... takođe se oslanja na korpus srpskoj jezika ali ne onako oštro statistički nego uključuje mnogo lingvističkih znanja Paš to se tiče lokalizacije, ja sam se oduševila problemom. Mislim, Vlado Đukanović, koji je bio supervizor prevođenja XP-a, nam je pričao o tome šta je sve tu ispalo trulo, i kada se prevode termini u računarstvuna šta se mora obratiti pažnja. Na primer, malo njih zna da je reč "datoteka" potekla iz čak dva strana jezika a rado je koristimo, a da je reč "fajl" isključivo engleska, što je čini boljim prevodom. Poželjno je, ipak, da se nađe adekvatna reč u našem jeziku kojom bismo mogli zvati taj pojam... ali da ne dužim bolje U svakom slučaju, kako bi prevela npr. reč "clipboard" na srpski, tako da znaš da će je šira populacija komotno koristiti? -------------------- Judging by the pictures... Hell looks more interesting.
SBS |
Apr 1 2009, 02:17 PM
|
QUOTE(Valkyrie @ Apr 1 2009, 12:55 AM) Bilo je priče o nekom jastuku koji je uspeo da se samozapali u sobi osam... i da su fizičari imali veze sa tim, ali smo odmah posumnjali na neku grupu ljudi zaplaila se TA peć, ne jastuk, i da i dalje si retard -------------------- зашто цитирати песму, кад једноставно можеш рећи своје мишљење: " Не волим кнедле са шљивама"!!!
maxydelanoche |
Apr 1 2009, 02:24 PM
|
QUOTE(Valkyrie @ Apr 1 2009, 11:25 AM) Ne takav, pravi, spellchecker ti misliš na statistički metod, koji za srpski jezik jednostavno ne radi - ne znam da li si ikada koristila check MS Word-a, ali u svakom slučaju to ne liči ni na šta. On recimo posmatra frekvence reči u korpusu pa nešto kombinuje, ali to tako ne može da se radi. (mada MS nije smetalo da baš takav spellchecker izbaci na tržište ) "Pravi" specchecker se ipak pravi drugačije: obraća se pažnja na fleksiju jezika, na red reči (koji je u srpskom malo slobodniji), uzima se u obzir greška pri kucanju (npr. gde treba "g" stoji "h" jer su blizu na tastaturi)... takođe se oslanja na korpus srpskoj jezika ali ne onako oštro statistički nego uključuje mnogo lingvističkih znanja Verovatno nisi primetila, ali si ovde iskoristila bar tri reci koje nemam pojma sta znace aj na srpskom ukratko naravno, da ne skrecemo sa teme -------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
Valkyrie |
Apr 1 2009, 08:25 PM
|
frekvence = broj pojavljivanja reči u prirodnom jeziku, računat na korpusu.
korpus = kolekcija tekstova pisanih književnim jezikom, novinskih članaka i sl., za potrebe istraživanja i analize prihvata se kao prirodni jezik fleksija = menjanje nastavaka po rodu, padežima i sl. bilo kakvo menjanje korena reči da bi se uklopila u kontekst i svrhu I da, nisam primetila [Sarcasm] Hvala Badžo, otvorio si mi oči i tek sam sad shvatila koliko sam retardirana. Čak sam toliko retardirana da to nisam shvatila odmah na Letnjem nego tek sad, a tebi je tada bilo toliko stalo da me prosvetliš. [/Sarcasm] -------------------- Judging by the pictures... Hell looks more interesting.
maxydelanoche |
Apr 2 2009, 03:41 AM
|
Da, sada je mnogo toga jasnije, ty
-------------------- Mi znamo sta se desava sa ljudima koji zastanu nasred puta. Bivaju pregazeni.
pyost |
Nov 29 2009, 03:56 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
maxydelanoche |
Nov 29 2009, 09:59 PM
|
Fala bogu pa vam sutra ne istice rok al' dobro, verovatno ce primati ako im stigne do petka...
Iva |
Nov 30 2009, 09:50 PM
|
Group: Članovi Joined: 30-June 06 Member No.: 71 Status: Van MGa |
Dakle, ko šta kako gde?
Ja ska+fiz. -------------------- When life throws you lemons... genetically re-engineer the lemon tree to eliminate taste compatibility issues, using the profits to increase personal gain and eventually dominate the citrus market.
|
Turgon |
Nov 30 2009, 10:13 PM
|
Group: Članovi Joined: 3-February 07 From: Cambridge, UK Member No.: 424 Status: Van MGa Ime i prezime: Nikola Mrksic Škola/Razred: Trinity College, Cambridge 2014 |
Fizika ofc....
-------------------- |
maxydelanoche |
Nov 30 2009, 11:52 PM
|
Fizika. I to cu ove godine kao projekat da uzmem neki eksperiment