Seminarski Rad
Dragi clanovi i posetioci foruma,
Mozda ce vam ova brojka zvucati neverovatno, ali Forum Matematicke gimnazije postoji vec vise 6 godina - od januara 2006. godine, ako zelimo da budemo precizni.
Sa vise od 1.000 clanova, 4.000 tema i 100.000 poruka predstavlja najvecu zajednicu orijentisanu ka Matematickoj gimnaziji i ucinio je nase srednjoskolske dane barem iole zanimljivijima. Ne samo da je bio mesto za visokointelektualne razgovore ucenika Matematicke gimnazije, vec i forum na koji smo dolazili da se druzimo sa ljudima iz cele Srbije, pa i regiona. Verujem da ne govorim samo u nase ime kada kazem da su ovde nastala mnoga poznanstva koja su se kasnije dalje razvijala u "pravom svetu".
Nazalost, ta idilicna vremena su sada iza nas. Tokom poslednjih nekoliko godina Internet u regionu je doziveo vrtoglav razvoj, i potreba za ovakvim forumima vise ne postoji. Pojavile su se socijalne mreze kao sto su Facebook i Twitter, i komunikacija je na mnogo visem nivou. Forum, iako pun korisnih informacija, vise ne sluzi svojoj prvobitnoj nameni.
Iz tog razloga, teska srca smo doneli odluku da Forum Matematicke gimnazije prestane sa radom. Od danas registracije na forumu nece biti moguce, ali ce sve poruke i dalje biti dostupne za pregled. Takodje, od prvog septembra forum vise nece biti dostupan na adresi mg-forum.net, ali ce se arhivi i dalje moci pristupiti preko adrese bozidarevic.com/mgforum . Takodje bismo zeleli da iskoristimo priliku i da uputimo sve bivse ucenike na Alumni Matematicke gimnazije - almagi.mg.edu.rs.
Hvala svima koji su ucestvovali u diskusijama i koji su pomogli da ovaj forum bude jedno prijatno mesto.
Administratorski tim MG Foruma
Seminarski Rad
NeverMore21 |
May 29 2007, 08:26 PM
|
Group: Članovi Joined: 21-September 06 From: 21. блок Member No.: 115 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Bojan Zukic Škola/Razred: Matematicka gimnazija IVb |
Kakav template za program??? Oces da ti dam source da vidis kako sam ga osposobio za kretanje?!? To nije gotova komponenta, sve sto vidis su paneli samo sam im dodao event za tajmer ! CCC, ja da kradem !
-------------------- |
pyost |
May 31 2007, 06:21 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
Umm... Je li postoji neki nacin da se ugasi prijavljivanje gresaka u Delphi-ju Odnosno da se ne prekida izvrsavanje programa, vec da korisnik ni ne zna da se nesto lose desilo.
-------------------- Baby, it's a violent world.
Registrovani korisnik Linuxa broj 460770 [Ubuntu 7.10] |
NeverMore21 |
May 31 2007, 06:55 PM
|
Group: Članovi Joined: 21-September 06 From: 21. блок Member No.: 115 Status: Učenik MGa Ime i prezime: Bojan Zukic Škola/Razred: Matematicka gimnazija IVb |
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 06:21 PM) Umm... Je li postoji neki nacin da se ugasi prijavljivanje gresaka u Delphi-ju Odnosno da se ne prekida izvrsavanje programa, vec da korisnik ni ne zna da se nesto lose desilo. Hm, ne znam tacno, ali kako kompajler da builduje projekat ako ima gresaka? Mozes iskljuciti upozorenja i tako tr stvarcice primenom direktiva (tipa {$warnings off})! Cek, mozda sam pogresno shvatio! Npr ako korisnik u edit polje ukuca slovo, a ti pokusas da to pretvorish u tekst, izbacice ti poruku o gresci! Ako na to mislis, to je moguce ukloniti ! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 07:18 PM
|
Deus Ex Makina Group: Administratori Joined: 25-January 06 From: Beograd Member No.: 2 Status: Bivši učenik MGa Škola/Razred: RAF |
E to mi treba
NeverMore21 |
May 31 2007, 07:26 PM
|
Pa sve zavisi na kakve greske mislis? Mozes koristiti nekoliko nacina:
1. koristi funkcije koje ne raise-uju exception vec vracaju gresku (ako dodje do nje) kao parametar (npr Val umesto StrToInt)... 2. mozes da koristis zasticeni blok try, finally, except ... 3. mozes koristiti i direktive za iskljucivanje nekog tipa greske (npr. {$IOChecks Off} za iskljucivanje IO gresaka, al onda ako hoces da proveris da li je doslo do greske, moras da proveris vrednost IOResult promenljive)... Pa sad, sam odaberi ! edit: Ili pod 4. napisati sopstvenu funkciju koja proverava da li su podaci koje prosledjujesh ispravno uneti! This post has been edited by NeverMore21: May 31 2007, 07:27 PM -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 07:31 PM
|
1. Ne odgovara mi, jer je vazno da se greska dogodi - samo korisnik ne treba da primeti
2. Try..except blok i nameravam da koristim, ali on ipak prijavi gresku, pa onda predje u Except blok. Zato moram nekako da iskljucim prikazivanje gresaka. 3. Ja u Delphi helpu nisam nasao nista sto bi mi odgovaralo, a to su direktive za matematicke greske (deljenje nulom, koren iz negativnog broja i sl.) i StrToFloat (posto zavisi od kompjutera do kompjutera da li je decimalni zarez tacka ili zarez) 4. Vidi pod 1 Any more options? -------------------- Baby, it's a violent world.
NeverMore21 |
May 31 2007, 08:52 PM
|
Omb, pa shta ces vise ! Koristi trecu opciju! Koliko se secam EDivisionZero je za deljenje sa nulom, a za ostale exceptione, naprawi namerno gresku pa widi sta ti delphi prijavljuje i sve iskljuci !
edit: Try blok NE SME da ti izbaci exception! To se izbacuje u except jer nisi obradio handler eventa na taj excep.! To uradi i nema vishe gresaka! This post has been edited by NeverMore21: May 31 2007, 08:54 PM -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 09:01 PM
|
QUOTE(NeverMore21 @ May 31 2007, 09:52 PM) edit: Try blok NE SME da ti izbaci exception! To se izbacuje u except jer nisi obradio handler eventa na taj excep.! To uradi i nema vishe gresaka! Nece Probaj sam CODE try ShowMessage(FloatToStr(StrToFloat('2,5'))); except on E: EConvertError do ShowMessage('Uhvaceno!'); end; -------------------- Baby, it's a violent world.
NeverMore21 |
May 31 2007, 09:13 PM
|
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 09:01 PM) Nece Probaj sam CODE try ShowMessage(FloatToStr(StrToFloat('2,5'))); except on E: EConvertError do ShowMessage('Uhvaceno!'); end; Ja0000000, nisi me razumeo! Owaj twoj kod ce uhvatiti gresku, medjutim, dok si god u IDE-u Delphi mora da prijavi gresku! Kompajliraj taj tvoj primer i pokreni .exe datoteku iz explorera (ne iz delphija) i wideces da radi! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 09:33 PM
|
Kako sam ogranicen Od sada testiram samo preko EXE fajla
Hvala A sada pokusavam da nadjem nacin da prevedem mbYesNoCancel -------------------- Baby, it's a violent world.
NeverMore21 |
May 31 2007, 09:35 PM
|
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 09:33 PM) Sta da prevedes? Da pise Da i Ne? -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 09:43 PM
|
Exactly
NeverMore21 |
May 31 2007, 09:58 PM
|
Pa pazi ovako: mozes da direktno promenis konstante u Dialog unit-u, sto ne preporucujem osim u krajne extremnim slucajevima! Ako hoces custom dialog, mozes ga i sam napraviti! Ipak to dosta povecava velicinu exe-a, zato koristi CreateMessageDialog funkciju! Npr, ovo sam ja koristio:
CODE procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject); var dijalog: TForm; //Ova promenljiva ce hendlovati dijalog begin //ovo kreira dijalog ali ga ne prikazuje dijalog:= CreateMessageDialog('Da li ste sigurni da ste n00b?', mtConfirmation, [mbYes, mbNo]); //nalazi dugme sa Captionom Yes i menja u Da TButton(dijalog.FindComponent('Yes')).Caption := 'Da'; //nalazi dugme sa Captionom No i menja u Ne TButton(dijalog.FindComponent('No')).Caption := 'Ne'; //Menja Caption dijaloga dijalog.Caption := 'Testing!'; //prikazuje dijalog dijalog.ShowModal; end; Napisao sam ti i komentare ! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 10:06 PM
|
Mocno Zasto se tako jednostavne stvari ne mogu naci na Internetu Sve je maximalno zakomplikovano
NeverMore21 |
May 31 2007, 10:08 PM
|
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 10:06 PM) Ko kaze da se ne mogu naci na internetu??? Pa ja sam ovo (malo opsirnije), koliko se secam, nashao na elitesecurity forumu ! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 10:10 PM
|
Onda ja trazim na pogresnom mestu Uspeo sam da nadjem hiljadu drugih stvari koje mi verovatno nikada nece trebati, ali ovo...
NeverMore21 |
May 31 2007, 10:13 PM
|
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 10:10 PM) Onda ja trazim na pogresnom mestu Uspeo sam da nadjem hiljadu drugih stvari koje mi verovatno nikada nece trebati, ali ovo... Ko zna da li ce ti zatrebati kad-tad ! Mislim da ti je sad jasno zasto ne volim shto celu godinu radimo algoritamsko programiranje umesto "malo pametnijih' stvari (kao ovo )! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 10:16 PM
|
Naravno Ali i to algoritamsko programiranje je jedna od stvari koja ce ti mozda nekada zatrebati
NeverMore21 |
May 31 2007, 10:27 PM
|
QUOTE(pyost @ May 31 2007, 10:16 PM) Cisto sumnjam! Jedino za poducavanje noob-ova ! -------------------- |
pyost |
May 31 2007, 10:28 PM
|
Mozes ti da znas gomilu fancy tehnika za pravljenje programa, ali u sustini ces uvek imati neki dosadan algoritam